De Côte Atlantique, Frankrijk

Steeds meer mensen bezoeken de Côte Atlantique in Frankrijk, welke loopt vanaf de monding van de Loire tot aan de Pyreneeën. De toeristen worden aangetrokken tot dit gebied door goede stranden en een mooi achterland. Van noord tot zuid is het gebied in verschillende streken onder te verdelen.

Vendée

Gelegen ten zuiden van de Loire ligt Vendée. Een gebied wat steeds meer in trek bij de Nederlanders komt. Het toeristische centrum Les Sables d’Olonne is de bekendste plaats. Een leuke haven met watersport en visserij en mooie stranden. Andere badplaatsen zijn:
 • St. Jean de Monts
 • Port Bourgeray
 • Merlin Plage
 • Ile de Noirmoutier

Deze kust wordt ook wel Côte de la Lumière genoemd. Het heeft grote getijdenverschillen op de brede, vlakke zandstranden.

Charente

Ten zuiden van Vendée ligt Charente, met ook mooie zandstranden. Voor de kust liggen diverse eilanden met de bijnaam Côte de Beauté:
 • Ile de Ré – romantische eiland met mooie stranden en duinen. Rustzoekers komen hier graag. Accommodaties zijn hier niet zo veel.
 • Ile d’Oléron – na Corsica is dit het grootste eiland van Frankrijk. Goede stranden, watersportmogelijkheden en historische monumenten.

La Rochelle

Een oude schilderachtige havenplaats, maar echter met een moderne jachthaven, waardoor het een belangrijke badplaats is.

Royan is de meest mondaine badplaats in dit gebied, gelegen aan de noordkust van de Gironde.

In het binnenland van Charente liggen:
 • Angoulème, de oude hoofstad met Romeinse vestingwerken
 • Cognac, waar men de Cognac-kelders kan bezoeken
 • Poitiers, een middeleeuwse universiteitsstad met het hightech pretpark Futuroscope

Les Landes en Bordeaux

Ten zuiden van Gironde ligt Les Landes. Bordeaux is de belangrijkste stad in dit gebied. Het is het centrum van het beroemdste wijnbouwgebied ter wereld, gelegen aan de rivier de Garonne. Bekende wijnregio’s zijn: Médoc, Graves, Pomerol, St. Emilion.

Côte d’Argent

De kuststreek van Les Landes heet Côte d’Argent, ‘zilverkust’. Het heeft brede zandstranden, hoge duinen en grote binnenmeren, étangs genaamd. Mensen die van brandingsurfen houden, kunnen in dit gebied hun hart ophalen.

De bekendste badplaats hier is Arcachon, gelegen aan de binnenzee Bassin d’Arcachon. De hoogste duin van Europa, Dune de Pyla, ligt ten zuidwesten van Arcachon.
Côte d’Argent bezit vele kilometers prachtige stranden, omringd door dennenbossen. Het achterland is moerassig, veel bossen en veel grote binnenmeren, waar goed windsurfen uitgeoefend kan worden.

Biarritz / Bron: Pinpin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Biarritz / Bron: Pinpin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Côte Basque

Dit is het meest zuidelijke gedeelte van de Côte Atlantique. Gelegen ten zuiden van de rivier de Adour kent het de volgende bekendste badplaatsen:
 • Biarritz – belangrijkste, mondaine badplaats van Frans Baskenland. Biarritz heeft casino’s en geneeskrachtige bronnen.
 • St. Jean de Luz – drukke vissershaven en badplaats
 • Hendaye – badplaats en grensplaats voor het verkeer naar Spanje.
© 2007 - 2020 Jootje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?De Cote d`Azur ligt in Zuid Frankrijk in de Provence en is een van de meest gewaardeerde vakantie bestemmingen van Frank…
Loiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkLoiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkDe Loirestreek is een aangename streek, de tuin van Frankrijk. De streek geniet van een microklimaat. Vaak een lekker we…
Fietsen langs de LoireFietsen langs de LoireFietsen langs de Loire was een aantal jaren geleden een behoorlijke uitdaging, omdat Frankrijk niet erg fietsvriendelijk…
Normandië, FrankrijkNormandië, FrankrijkNormandië, het gebied dat zijn naam dankt aan de invallen van de Noormannen in de 10e eeuw. Het is bekend om de camember…

Duitsland, Nedersaksen - NiedersachsenHet één na grootste Bundesland van Duitsland met Hannover als hoofdstad. Op een kleine afstand van Nederland, vindt men…
Portugal, Costa VerdeNoord-Portugal wordt ook wel Costa Verde, ofwel groene kust, genoemd. Door de invloed van de Atlantische Oceaan en de no…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De Côte Atlantique, Frankrijk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jootje
Gepubliceerd: 04-11-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!