De Côte Atlantique, Frankrijk

Steeds meer mensen bezoeken de Côte Atlantique in Frankrijk, welke loopt vanaf de monding van de Loire tot aan de Pyreneeën. De toeristen worden aangetrokken tot dit gebied door goede stranden en een mooi achterland. Van noord tot zuid is het gebied in verschillende streken onder te verdelen.

Vendée

Gelegen ten zuiden van de Loire ligt Vendée. Een gebied wat steeds meer in trek bij de Nederlanders komt. Het toeristische centrum Les Sables d’Olonne is de bekendste plaats. Een leuke haven met watersport en visserij en mooie stranden. Andere badplaatsen zijn:
 • St. Jean de Monts
 • Port Bourgeray
 • Merlin Plage
 • Ile de Noirmoutier

Deze kust wordt ook wel Côte de la Lumière genoemd. Het heeft grote getijdenverschillen op de brede, vlakke zandstranden.

Charente

Ten zuiden van Vendée ligt Charente, met ook mooie zandstranden. Voor de kust liggen diverse eilanden met de bijnaam Côte de Beauté:
 • Ile de Ré – romantische eiland met mooie stranden en duinen. Rustzoekers komen hier graag. Accommodaties zijn hier niet zo veel.
 • Ile d’Oléron – na Corsica is dit het grootste eiland van Frankrijk. Goede stranden, watersportmogelijkheden en historische monumenten.

La Rochelle

Een oude schilderachtige havenplaats, maar echter met een moderne jachthaven, waardoor het een belangrijke badplaats is.

Royan is de meest mondaine badplaats in dit gebied, gelegen aan de noordkust van de Gironde.

In het binnenland van Charente liggen:
 • Angoulème, de oude hoofstad met Romeinse vestingwerken
 • Cognac, waar men de Cognac-kelders kan bezoeken
 • Poitiers, een middeleeuwse universiteitsstad met het hightech pretpark Futuroscope

Les Landes en Bordeaux

Ten zuiden van Gironde ligt Les Landes. Bordeaux is de belangrijkste stad in dit gebied. Het is het centrum van het beroemdste wijnbouwgebied ter wereld, gelegen aan de rivier de Garonne. Bekende wijnregio’s zijn: Médoc, Graves, Pomerol, St. Emilion.

Côte d’Argent

De kuststreek van Les Landes heet Côte d’Argent, ‘zilverkust’. Het heeft brede zandstranden, hoge duinen en grote binnenmeren, étangs genaamd. Mensen die van brandingsurfen houden, kunnen in dit gebied hun hart ophalen.

De bekendste badplaats hier is Arcachon, gelegen aan de binnenzee Bassin d’Arcachon. De hoogste duin van Europa, Dune de Pyla, ligt ten zuidwesten van Arcachon.
Côte d’Argent bezit vele kilometers prachtige stranden, omringd door dennenbossen. Het achterland is moerassig, veel bossen en veel grote binnenmeren, waar goed windsurfen uitgeoefend kan worden.

Biarritz / Bron: Pinpin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Biarritz / Bron: Pinpin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Côte Basque

Dit is het meest zuidelijke gedeelte van de Côte Atlantique. Gelegen ten zuiden van de rivier de Adour kent het de volgende bekendste badplaatsen:
 • Biarritz – belangrijkste, mondaine badplaats van Frans Baskenland. Biarritz heeft casino’s en geneeskrachtige bronnen.
 • St. Jean de Luz – drukke vissershaven en badplaats
 • Hendaye – badplaats en grensplaats voor het verkeer naar Spanje.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?De Cote d`Azur ligt in Zuid Frankrijk in de Provence en is een van de meest gewaardeerde vakantie bestemmingen van Frank…
Loiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkLoiredal of Loirestreek, verwarring in de tuin van FrankrijkDe Loirestreek is een aangename streek, de tuin van Frankrijk. De streek geniet van een microklimaat. Vaak een lekker we…
Normandië, FrankrijkNormandië, FrankrijkNormandië, het gebied dat zijn naam dankt aan de invallen van de Noormannen in de 10e eeuw. Het is bekend om de camember…

Duitsland, Nedersaksen - NiedersachsenHet één na grootste Bundesland van Duitsland met Hannover als hoofdstad. Op een kleine afstand van Nederland, vindt men…
Portugal, Costa VerdeNoord-Portugal wordt ook wel Costa Verde, ofwel groene kust, genoemd. Door de invloed van de Atlantische Oceaan en de no…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.