Normandië, Frankrijk

Normandië, Frankrijk Normandië, het gebied dat zijn naam dankt aan de invallen van de Noormannen in de 10e eeuw. Het is bekend om de camembert en calvados, een sterk alcoholische drank gemaakt van appelwijn. Bovendien is Normandië van toeristisch belang, vooral dankzij de kustlijn. De interessante plaatsen in Normandië met de bezienswaardigheden leest u hier.

Côte d’Albatre

Aan de Côte d’Albatre ligt het schilderachtige Etretat, met wit/ grijze kalkrotsen, die door zee zijn uitgehold. Côte d’Albatre ligt tussen de havensteden Dieppe en Le Havre. Net als Etretat is Fécamp een belangrijke badplaats.

Côte Fleurie

Ten zuiden van Le Havre begint de Côte Fleurie. Zoals de naam als zegt is dit een bloemrijke kust, die vooral voor de Parijzenaar aantrekkelijk is. Deauville is de mondaine, dure badplaats. In de buurt ligt het goedkopere Trouville, een eenvoudigere badplaats.
Een trekpleister voor de jongere vakantieganger is Honfleur, een schilderachtig plaatsje.

Het gebied tussen Caen en de havenstad Cherbourg was vanaf 6 juni 1944 (D-Day) het toneel van de grote invasie van de geallieerde legers in Europa. De begrippen Utah Beach en Omaha Beach herinneren nog aan deze tijd. In dit gebied staan diverse herdenkingsmonumenten en musea, zoals het invasiemuseum, ook wel D-Day museum genoemd, in Arromanches en het museum ‘Le Mémorial’ in Caen.

Caen

Caen is tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd geraakt. Het historische centrum heeft men zo veel mogelijk gerestaureerd en herbouwd.

Normandische bouwkunst in Caen vindt u bij:
  • vestingmuren van het kasteel van Willem de Veroveraar. Willem de Veroveraar stichtte de stad in de 11e eeuw. De vestingmuren omringen het historische centrum van de stad.
  • het klooster Abbaye-aux-Hommes met Eglise St.Etienne
  • het klooster Abbaye-aux-Dames met Eglise de la Trinité

Bayeux

Bayeux, gelegen achter de kust, is bekend door het grote middeleeuwse wandkleed dat de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar uitbeeldt.

Standbeeld Jeanne d'Arc / Bron: François Trazzi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Standbeeld Jeanne d'Arc / Bron: François Trazzi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Rouen

De hoofdstad van Normandië. Men zegt dat het, na Parijs, de mooiste stad van Frankrijk is. Rouen, gelegen aan de Seine, bezit vele gebouwen, zoals de kathedraal de Notre Dame.
Jeanne d’Arc werd in 1431 hier wegens ketterij op de brandstapel gebracht. Jeanne d’Arc was de maagd van Orléans. Een beeld van haar en een plaquette op de Place du Vieux Marché herinneren aan dit moment. Bovendien doen de kerk Jeanne d’Arc en de Tour Jeanne d’Arc, een overblijfsel van het kasteel van koning Filips Augustus, herinneren aan de heldin.

Mont-Saint-Michel

Mont-Saint-Michel ligt op de grens van Normandië en Bretagne. Een geweldige ligging, smalle, steile straatjes, een fraai Romaans abdijkerk en een middeleeuws kloostercomplex, maken Mont-Saint-Michel tot een geliefde plek.
Het eiland is met het vasteland verbonden, door een 2 kilometer lange dam. Veel zand heeft zich tegen deze dam opgehoopt, zodat de verbinding bij vloed meestal ook droog blijft.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerisme in FrankrijkToerisme in FrankrijkFrankrijk is voor ons een geliefde vakantiebestemming. Veel Nederlanders gaan in de zomermaanden op reis naar Frankrijk.…
Bayeux in Normandië; vakantie in FrankrijkBayeux in Normandië, wellicht het meest bekend door het wandtapijt van koningin Mathilde (Tapisserie de la Reine Mathild…
Tournon-sur-Rhône en de Hof van EdenOoit woonde in Tournon-sur-Rhône de adellijke familie de Tournon, een van de machtigste geslachten van de Ardèche. Hun k…
Middeleeuwen: belangrijke personen en gebeurtenissenMiddeleeuwen: belangrijke personen en gebeurtenissenDe Middeleeuwen is een tijdperk dat duurde van ongeveer 500-1500 na Christus. Veel personages die in de middeleeuwen lee…

Ethiopië, overige bezienswaardighedenHet zeer oude Ethiopië dat al bekend was in de tijd van koning Salomo, heeft een enorme schat aan bezienswaardigheden. N…
Ethiopië, bezienswaardigheid Addis AbebaDe hoofdstad van Ethiopië is Addis Abeba, eens stad vol leven, kleur, cultuur en veel bezienswaardigheden. Wereldberoemd…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.