Ethiopië, bezienswaardigheid Addis Abeba

De hoofdstad van Ethiopië is Addis Abeba, eens stad vol leven, kleur, cultuur en veel bezienswaardigheden. Wereldberoemd was de ontdekking van het skelet van Lucy, deze ruim 3.500.000 jaar oude dame is nog steeds te bezoeken in het Nationaal museum.

Algemeen

Sinds 1889 is Addis Abeba de hoofdstad van Ethiopië. In 1886 werd de stad gebouwd door de vrouw van keizer Menelik II, Taïtu Betul. Zij koos de voet van de Mount Entoto als plaats voor de te bouwen stad. Voor 1886 was Addis Abeba een groot woudgebied waar een diversiteit van planten en wilde dieren te vinden was.

Het noordelijke deel van Addis Abeba ligt op 2800 meter boven de zeespiegel, het zuidelijke deel ligt ongeveer 600 meter lager. Conclusie: de stad loopt schuin af in zuidoostelijke richting. Addis Abeba betekend in de Amhaarse taal “nieuwe bloem”.

In de stad wonen inmiddels 2.000.000 inwoners.

De stad zelf

Addis Abeba is een stad met grote tegenstellingen. Zo zijn er straatjes te vinden vol lawaai en verkopers, grazende geiten, toeterende auto’s. Daarnaast zijn er brede lanen vol schaduw, luxe hotels, villa’s en restaurants.

Om de Italiaanse invloeden te ervaren van de bezettingstijd, is een bezoek aan het Piazza aan te raden. Dit is een oude wijk van Addis Abeba. Hier zijn stalletjes en barretjes te vinden waar vooral door de lokale bevolking de “buna” (koffie) en “spris” wordt gedronken. Dit is een mix van avocado, mango en papaja. Een glas tej (honingwijn) is ook aan te raden.

Bezienswaardigheden in de stad

Het Nationaal Museum

Dit museum herbergt het skelet van Lucy dat in 1974 wordt gevonden. Het skelet is ongeveer 3.500.000 jaar oud. Het was nog volledig in tact, en onderzoek heeft uitgewezen dat het skelet een herseninhoud had die net zo groot was als die van een chimpansee. Ze blijkt regelmatig in bomen te hebben gezeten, maar liep wel rechtop. Dit skelet wordt getypeerd als de eerste mensachtige.

Hier zijn ook gebruiksvoorwerpen zoals onder ander muziekinstrumenten, maar ook kleding en sieraden, alsmede religieuze attributen ten toon gesteld. Dit moet een beeld schetsen van de geschiedenis van Ethiopië.

De Onze Lieve Vrouwenkerk van Entoto

In deze kerk is in 1882 Menelik II gekroond. De kerk heeft een typisch Ethiopisch cirkelvormig grondplan en bestaat uit drie belangrijke delen.:
  • De buitenzijde bevat de “Qene Mahlet”, oftewel de galerij waar de hymnen worden gezongen.
  • Het middelste gedeelte de “Qeddest”, het deel dat voorbehouden is aan de priesters, maar waar gelovigen te communie mogen gaan.
  • Het binnenste gedeelte de “Maqdas of Qeddusa Qeddusan”, oftewel het Heilige der Heiligen. Dit is de plaats waar de tabernakel staat en waar alleen de koning en de meest belangrijke priesters mogen komen.

De tabernakel, oftewel “tabot” van de kerk werd vanuit Godjam overgebracht naar Entota, nadat de heerster van Godjam de slag van Embabo had verloren. In 1885 was deze tabot klaar en werd met een inhuldigingsceremonie ingehuldigd.

Naast de kerk is een toukou, oftewel een museum dat is ingericht met onder andere feestkleding, sieraden en objecten die afkomstig zijn van de koninklijke familie.

Het mausoleum van Menelik II

Ten oosten van het paleis van Menelik II ligt zijn mausoleum, de Taaka Negest Beata Mariam Church. In 1911 is het mausoleum gebouwd, een vierkant gebouw met 5 koepels en omringt door eucalyptussen. Menelik zelf stierf 2 jaar later.

Naast de stoffelijke overschotten van keizer Menelik II, zijn vrouw keizerin Taïtu, hun dochter keizerin Zawditu, heeft ook Haile Selassie hier tijdelijk gelegen. Ook zijn in het mausoleum vele perkamenten, rollen en handschriften opgeborgen.

De Sint Joriskerk

Deze kerk is niet gebouwd in het typische ronde grondpatroon, maar deze kerk is achthoekig. Het ligt midden tussen de bomen en staat op de plaats waar ooit door Menelik II een ronde kerk was gebouwd.

De kerk is een symbool van de overwinning van de Ethiopiërs op de Italianen bij de slag om Adoua. De muurschilderingen zijn prachtig en van Afewerk Tekele. Naast de kerk staat een campanile (klokkentoren) waar sinds 1990 een vaste expositie is van kunstschatten van de orthodox Ethiopische Kerk, waar onder ander manuscripten, bijbels, kruisen en ambachtswerken te vinden zijn.

De Trinity of Selassie Kathedraal

Deze kerk draagt eigenlijk zijn keizerlijke naam, want Haile Selassie betekend “De kracht van de drievuldigheid”. De kerk heeft een speciale kerktroon, een typische roomse constructie van zitstoel en bidbank. Bekleed met rood fluweel en de rug is ingelegd met goud, marmer en ivoor. Aan de andere kant van het altaar staat ook een prachtige troon die ooit bestemd was voor de keizerin Menen Asfaw.

Het schilderij aan de rechterkant boven het altaar toont Haile Selassie in een toespraak aan de Volkerenbond. Dit naar aanleiding van de Italiaanse bezetting, waarop Haile Europa waarschuwt voor hetzelfde lot als dat Ethiopië heeft ondergaan.

Overige bezienswaardigheden van de stad

  • Merkato, grootste openluchtmarkt van Afrika
  • Het Archeologisch Museum
  • Het Etnologisch Museum (een overzicht van de culturele rijkdom van de volkeren van het land)
  • De Rafaëlkerk, opgedragen aan de aartsengel
  • De Drie-eenheid Kathedraal uit 1941, met onder andere bevlekte glasschilderijen van heiligen en de apostels

Leuk om te weten

In Addis Abeba werd in 1963 de OAE, oftewel de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid, opgericht. Het was Haile Selassie die er mede voor heeft gezorgd dat het hoofdkwartier in de hoofdstad van Ethiopië werd gevestigd. In 2002 werd de OAE ontbonden en werd de Afrikaanse Unie opgericht. Ook deze Unie heeft zijn zetel in Addis Abeba.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afrikaanse Unie – vereniging van Afrikaanse landenAfrikaanse Unie – vereniging van Afrikaanse landenDe Afrikaanse Unie is een vereniging van Afrikaanse landen. Bijna alle Afrikaanse landen zijn lid van het samenwerkingsv…
Ethiopië, algemeenEthiopië, algemeenFederale Democratische Republiek Ethiopië, oftewel gewoon Ethiopië is een groot land in Oost Afrika met ongeveer 60 inwo…
Ethiopië, geschiedenis van de bijbel t/m de twintigste eeuwEen arm land, met het grootste aantal AIDS wezen van de Wereld, maar wel een land in opkomst. Dit is Ethiopië, een land…
Ethiopië, overige bezienswaardighedenHet zeer oude Ethiopië dat al bekend was in de tijd van koning Salomo, heeft een enorme schat aan bezienswaardigheden. N…

Normandië, FrankrijkNormandië, FrankrijkNormandië, het gebied dat zijn naam dankt aan de invallen van de Noormannen in de 10e eeuw. Het is bekend om de camember…
Tenerife, wereld vol contrastenTenerife, wereld vol contrastenHet veelzijdige en zonnige Tenerife heeft letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt dat je niet mag missen: De Pico del Te…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 08-11-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.