Ethiopië, overige bezienswaardigheden

Het zeer oude Ethiopië dat al bekend was in de tijd van koning Salomo, heeft een enorme schat aan bezienswaardigheden. Niet alleen de hoofdstad Addis Abeba is een bezoek waard. Er zijn nog vele plaatsen en natuurgebieden die de moeite waard zijn te bezichtigen. Zo is er onder ander de waterval van de Blauwe Nijl een waar spektakel.

Algemeen

Ethiopië is een land dat een heel lange geschiedenis kent. Waarschijnlijk bestond het land al in de tijd van de bijbelse koning Salomo. Er wordt namelijk in legenden verhaald dat de zoon die hij samen met de koningin van Sheba had, de eerste keizer van Ethiopië was. Het land heette toen nog niet Ethiopië, maar Abessinië. Ethiopië is een land waar nog steeds, rond iedere 80 km een andere bevolkingsstam is te vinden.

Naast de hoofdstad Addis Abeba, met zijn vele bezienswaardigheden, zijn er nog veel andere plaatsen in het land die de moeite waard zijn te bekijken. Hier zijn enkele van de vele bezienswaardigheden vermeld.

Het klooster van Debre Libanos

Dit in de 13e eeuw gestichte klooster, door de heilige Tekle Haimanot, ligt tussen Addis Abeba en Dejen in. Het ligt in de hooglanden en is één van de meest heilige plekken van het hele land. Dit dankzij een bron die een geneeskrachtige werking zou hebben. Het klooster ligt op de rand van een kloof. Het is een pelgrimsoord en leerschool voor jonge kloosterleerlingen.

Bahar Dar

Aan de oevers van het Tanameer ligt een klein stadje Bahar. Het stadje is voorzien van brede lanen waaraan palmbomen staan. De vele barretjes geven de stad zijn karakter. Het welbekende Ethiopische brood “Injera” is hier in allerlei variaties te koop. In dit stadje is de ezel nog een favoriet vervoermiddel. Vanuit Bahar kunnen boottochtjes gemaakt worden naar de vele eilandjes die in het Tanameer liggen.

Waterval van de Blauwe Nijl

De lokale bevolking noemt de waterval de Tisoha, de Britse ontdekkingsreiziger noemde de waterval, bij zijn ontdekking in 1770, Tis Isat, oftewel “Smoking water”. De waterval is ongeveer 400 meter breed en valt ongeveer 50 meter naar beneden. De zonnestralen en het neervallende water bieden een spectaculair spel van allerlei kleine regenbogen. In het gebied van de waterval leven Gelada apen, die zich in de verte wel laten zien. In de nabije omgeving ligt de Blue Nile Gorge, een kloof die vergelijkbaar is met de Grand Canyon.

Gondar

Deze op 2.225 meter hoge stad ligt midden in een bergachtig gebied. In de 17e en 18e eeuw was Gondar de hoofdstad van de koningen van Ethiopië. Deze keuze werd gemaakt omdat Gondar op een kruising ligt van drie karavaanroutes. Daarnaast speelde het goede klimaat en de vruchtbare grond ook een rol. De stad wordt ook wel “Het Camelot van Ethiopië” genoemd.

Het hoogtepunt bereikte de stad onder het beheer van Fasilades (1632-1667), hij herstelde het koptisch geloof en vele kerken en kastelen werden gebouwd, in een mengeling van Ethiopische en Europese stijlen. De ruïnes van het kasteel van Fasilades zijn nog te bezoeken. Eénmaal per jaar worden de baden van de voormalige koning opnieuw gevuld met water. Dit gebeurt tijdens het Timkat festival, hierbij wordt de doop van Jezus Christus in de Jordaan herdacht.

De Debre Bihran of Selassie kerk, oftewel “Licht van de Drie-eenheid”, is een aanrader om te bezichtigen. De muren hebben schilderingen uit de bijbel.

Simien gebergte

De naam dit gebergte betekent in de Amhaarse taal “Noord”. Het bergmassief bestaat uit zandsteen, kristalrotsen en vulkaan gesteente. Hier leven diverse diersoorten, waaronder de Walia steenbok Ook de Gelada aap is hier te vinden, alsmede een grote verscheidenheid van bloemen en planten. De Amhaarse bevolking leeft op de hoogvlakte en voorzien in hun bestaan door de verbouw van gewassen en het houden van vee. Dit gebied staat op de lijst van beschermde natuurgebieden van de UNESCO.

Yeha

Vermoedt wordt dat dit dorpje gesticht is door kolonisten. Zij zouden namelijk afkomstig zijn uit het zuiden van het Arabische schiereiland. De markt van Yeha is echt een bezoek waard, net als de oudste tempels van Ethiopië. Deze hebben een Yemenitsche bouwstijl.

Adrigat

Dit is een apart stadje waar kleurrijke huisjes te vinden zijn. Dit is iets wat niet typisch Ethiopisch is. Dat is wel het streekgerecht “tohio”, een gerecht van deegballen met een pikante saus.

Lalibela

Lalibela is een dorp, er zijn smalle (ongeplaveide) straatjes, kleine huisjes. Deze huisjes staan verspreidt in het landschap. Hier staan elf rotskerken en een kapel, allen (laten) uithouwen door koning Lalibela, die volgens de legenden hulp kreeg van engelen. De ondergrondse kerken zijn voorzien van fresco’s. Er is een ondergronds gangenstelsel die de kerken onderling verbindt. Heel bijzonder is het om een dienst in één van de kerken mee te maken, het is een mystiek en sprookjesachtig geheel (geluid van de drums en gezang). Deze kerken zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Hoogvlakte van Harargue

Dit bevat steile heuvels, diepe ravijnen, struiken en kreupelhout. Ook de cactussen vormen een voornaam element.

Aksum

Net als Gondar is ook Aksum ooit de hoofdstad van Ethiopië geweest, en daarmee ook het religieuze middelpunt van het land. In die tijd waren er rondom de stad zeven grote (tientallen meters hoge) obelisken, waarvan er heden ten dage nog vijf over zijn. Het zijn kunstwerken gemaakt uit één stuk, zijn van graniet en gedecoreerd. Wat het doel van deze obelisken is weet men niet, maar men vermoedt dat het gedenk tekens zijn van koningen en koninginnen.

In Aksum is ook nog steeds het bad van de koningin van Sheba te bewonderen. Ieder jaar wordt er een processie gehouden met een replica van de Ark. Deze vertrekt vanaf het bad van de koningin.

De Kerk van de Heilige Maria van Zion is één van de belangrijkste kloosters, die volgens overlevering is gebouwd met goud uit de hemel. Het klooster heeft hele mooie muurschilderingen. Helaas is het eerste klooster verwoest in de 16e eeuw, maar door Fasilades weer herbouwd.

De gelijknamige kerk staat naast het klooster. De legende verhaalt dat in deze kerk de Ark des Verbonds wordt bewaard, die volgens de legende met de zoon van Solomo en de koningin van Sheba is meegereisd naar Ethiopië. Tevens is in dit klooster een kist met de oorspronkelijke kleitabletten die Mozes op de berg Sion ontving van God. Het klooster is gebouwd op de fundamenten van een Aksumitische tempel. Er bestaat ook een andere versie over de Ark, dat meer historische waarde heeft. Helaas is het niet mogelijk om te controleren of de Ark echt aanwezig is. Alleen de priester mag het vertrek waar deze Ark staat betreden, en hij hult zichzelf ook in mysteriën.

Harar

Dit ommuurde (met zeven poorten) stadje wordt ook wel Abadir, Medinet al Awliaa, oftewel de vierde stad van de Islam genoemd. Vermoedelijk is de stad gebouwd ergens tussen de 7e en 9e eeuw. Het was waarschijnlijk de 13e eeuwse sjeik Abadir die de stad haar huidige naam gaf. Een typisch idee van het Midden Oosten, door het beeld van kleine steegjes met kleurige balkonnetjes. Er zijn winkeltjes en huizen die wit zijn met groenblauwe muurschilderingen. De Medhane kathedraal is een echt bezoek waard. In dit stadje staat het huis van Ras Tafari. Deze man is beter bekend onder de naam van keizer Haile Selassie. Het Harar museum is niet groot, maar op tafels liggen diverse gebruiksvoorwerpen. Deze voorwerpen zijn van verschillende volkeren. Sinds 2006 staat de stad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Arba Minch

In dit plaatsje zijn circa 40 warmwaterbronnen te vinden. Ze liggen dichtbij het bos en hebben een uitzicht op het Abaya meer en het Chamo meer. Het plaatsje dankt zijn naam aan deze bronnen.

Konso

Dit is een woongebied van de Konso, zij leven van de teelt van katoen en gierst. Het goedje wordt verbouwd op de terrasvormige heuvels. In dit gebied zijn diverse dorpjes te vinden die een hoge omwalling hebben, bescherming tegen onder andere modderstromen.

De Konso hebben een belangrijke cultus met betrekking tot de voorouders. Wanneer een voorouder sterft wordt de dode geëerd met de oprichting van beelden. Dit zijn houten beelden, deze serie beelden noemt men een Waga.

De weekmarkt van Turmi

Deze markt is een waar schouwspel, van overal en nergens verschijnen de Hamar op de markt. Zij hebben een enorm gevoel voor schoonheid, waarbij de vrouwen uren per dag besteden aan hun haar. Dit wordt ingesmeerd met boter en klei. Dan wordt het geheel versierd met bijvoorbeeld schelpen. Mannen dragen soms een struisvogelveer in hun haar. Dit zou een teken van dapperheid zijn, want zij hebben de vijand, een mens of een dier verslagen. De kalebasjes die de vrouwen bij zich dragen is een boodschappentas. Op deze markt worden vooral specerijen, boter, honing en Hamar koffie verkocht.

Key Afar

Dit is het woongebied van de volkeren Ari en Banna. Zij ontmoeten elkaar iedere week op de markt. Ook hier zijn ingewikkelde haardrachten te vinden, alsmede mooie lichaamsdecoraties. Ook zijn er kralen, sieraden, enkelbanden te vinden. Natuurlijk ontbreken de geitenvellen ook niet.

Debre Damo

Boven op de berg staat een zeer oud klooster. Ook hier is een legende aan verbonden. Abba Aragawi is één van de Negen Heiligen. Hij zou onder aan de berg gelopen hebben en gedacht hebben dat waar hij op dat moment verbleef een goede plaats was om een eenzaam leven te gaan leiden. Toen God zijn wens hoorde, gaf hij een slang op de top van de berg het bevel zich uit te rekken en Abba Aragawi naar boven te halen.

De toerist moet tegenwoordig langs een touw naar boven klimmen. In de kerk van het klooster zijn uitgesneden houten panelen te vinden. Deze decoraties stellen allerlei dieren voor. Enkele van de aanwezige muurschilderingen zijn nog uit de tijd van de stichter. Het klooster mag alleen door mannen betreden worden.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Egypte, geschenk van de NijlEgypte, geschenk van de NijlDe langste woestijn in de grootste Sahara. De Nijl is de enige rivier op de wereld die van Zuid naar Noord stroomt. Geol…
Ethiopië, nationale parken en de NijlIn Ethiopië zijn een aantal grote Natuurparken te vinden. Sommige van deze parken zijn onherbergzaam, anderen herbergen…
Nationale paleis van Pena: romantiek vlakbij LissabonNationale paleis van Pena: romantiek vlakbij LissabonBoven op de heuvels van Lissabon ligt het Nationale paleis van Pena. In het verleden een plek voor bezinning, maar vanaf…
Zwitserland: werelderfgoed; Klooster St.Johann in MüstairHet klooster van St. Johann in Müstair is ruim 1000 jaar oud, tenminste de eerste stichting dateert van voor die tijd. I…

Portugal, Costa de PrataCosta de Prata, ook wel ‘Zilverkust’ genoemd, bezit brede standen, een afwisselende kuststrook met baaien, klippen en ka…
Normandië, FrankrijkNormandië, FrankrijkNormandië, het gebied dat zijn naam dankt aan de invallen van de Noormannen in de 10e eeuw. Het is bekend om de camember…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 08-11-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.