Ethiopië, nationale parken en de Nijl

In Ethiopië zijn een aantal grote Natuurparken te vinden. Sommige van deze parken zijn onherbergzaam, anderen herbergen diverse dierensoorten alsmede planten. In weer andere parken zijn diverse volkeren vlak naast elkaar te vinden. Zij leven nog zoals eeuwen geleden, dus een stammenstrijd vindt af en toe plaats.

Algemeen

Ethiopië is een land in Afrika, dat tot aan de Tweede Wereldoorlog nog Abessinië heette. Het land heeft een lange geschiedenis. In de tijd dat koning Salomo leefde had hij samen met de koningin van Sheba een zoon die de eerste koning van het land zou worden.

Ethiopie is een enorm, dunbevolkt land, ongeveer 60 inwoners per km². Naast de vele verschillende volkeren zijn er ook diverse nationale parken. Hieronder zijn enkele van de parken beschreven.

Nationaal Park Semien Mountains

In dit park staat de Ras Dejan van 4.620 meter hoog. Dit is het hoogst punt van Ethiopië. Naast deze hoge berg, heeft het park ook diepe kloven. De Semien Mountains zijn ontstaan door vulkanische activiteiten en zijn waarschijnlijk al miljoenen jaar oud.

In dit gebied leven onder andere Ethiopische wolven, de Gelade baviaan, de Simien vos en de Walia steenbok. Er zijn bijzondere planten en wilde kruiden te vinden.

Bale Mountains National Park

In dit onontdekte gebied, van ongeveer 2.400 km², zwerven de Oromo herders met hun rundvee vrij over de bergen. De Ethiopische Abyssinian wolven zijn één van de meest bedreigde diersoorten op aarde. Uit een soort zelfbehoud trekken zij als een herderhond met de kudden mee, waar hij tijdens het meetrekken op ratten en ander knaagdieren kan jagen. Een ander soort bedreiging van deze wolf is de hondsdolheid die de honden van de Oromo herders verspreiden. De helft van de ongeveer 500 wolven die heel Ethiopië nog rijk is leeft in dit Park.

Deze Abyssinian Wolf wordt ook wel de Ethiopische wolf genoemd, en werd tot voor kort beschouwd als een jakhals. De aanwezigheid van de herders en de kruisingen van de wolf met de loslopende herderhonden vormen een grote bedreiging voor het voortbestaan van de wolf.

Enkele andere dieren die hier leven zijn de bergnyala’s (een soort antilope), klipspringers en de bosbok.

Mago Nationaal Park

Dit park is één van de meest afgelegen parken. Dit park heeft zowel savannes, woestijn, bergen, heuvels en rivieren. Hier leven voornamelijk vogels, krokodillen, nijlpaarden, koedoes, gazellen en apen. Het park is eigenlijk alleen toegankelijk vlak voor of tijdens het regenseizoen.

In dit gebied leeft het Mursi volk, een volk dat bekend staat om hun ongastvrijheid. De vrouwen van dit volk dragen kleischotels in hun lippen. Hier is een tweeledige uitleg voor. De ene is een teken van schoonheid of sociale status. De andere is het onaantrekkelijk maken voor de slavenhandelaars. Mannen versieren hun lichaam met inkervingen. Dit is een teken van kracht, een symbool voor verrichte heldendaden.

Nechisar Nationaal Park

Tussen het Abaya- en het Chamo meer ligt één van de mooiste parken. Dit park is opgericht in 1974 om de Swayne’s hartebeest te beschermen, het heeft een oppervlakte van ongeveer 750 km². De naam betekend in de Amhaarse taal “wit gras”. Dit duidt op het lichtgekleurde steppengras. Tussen de beide meren ligt een smalle strook land. De bijnaam voor dit stuk land is “The Bridge of God”. Hier leven bavianen, cheeta’s, colubusapen en kudu’s. Op de savannes leven de Burchell’s zebra, en de Grant’s gazelles. Er zijn een paar warmwaterbronnen te vinden. In de wateren leven nijlpaarden, krokodillen en er zijn visarenden te vinden.

Nationaal park Omo

Het park is opgericht in 1966. Aan het einde van 2005 is het park onder beheer gekomen van het Nederlandse African Parks. In dit gebeid leven tien verschillende volkeren met elk hun eigen gebied, waar regelmatig stammenstrijd plaatsvindt. Uiteraard heeft ieder volk zijn eigen cultuur en tradities. Bijna allen leiden een semi-nomadisch leven. Hun bestaan danken zij voornamelijk aan landbouw en veeteelt.

In dit park leven onder andere leeuwen, luipaarden, olifanten, giraffen, buffels en honderden vogelsoorten. Er zijn heetwaterbronnen in het gebied, van levensbelang voor de wilde dieren, maar ook voor het vee van de Ngangatom en Mursi stammen.

Enkele andere parken zijn:

[LINK]Shalla Abiatta Lakes National Park, hier zijn diverse vogelsoorten te vinden en hotsprings
Awash Nationaal Park
Gambela Nationaal Park
Yangudi Rassi Nationaal Park[/LINK]

De Nijl

De bron van de Nijl ligt in twee rivieren. De samenkomst van deze rivieren is bij Khartoem van Soedan. De ene rivier is de Blauwe Nijl uit Ethiopië. De andere is de Witte Nijl, in het Victoriameer dat in drie landen ligt; Oeganda, Kenia en Tanzania. Op het moment dat de twee rivieren samenkomen, gaan ze over in “De Nijl”. De Nijl eindigt in de Middellandse Zee.

Het Tanameer in Ethiopië levert het grootste percentage water voor de Blauwe Nijl. Jaarlijks stroomt door de Blauwe Nijl ongeveer 60.000.000.000 kubieke meter water. Bij Bahir Dar loopt de rivier door een diepe kloof. In dit gebied zou op een verantwoorde manier een stuwdam worden gebouwd, waarmee een groot deel van Ethiopië in cultuur kan worden gebracht. De regelmatige terugkerende hongersnood zou dan over een paar jaar verleden tijd kunnen zijn. Maar voor het bouwen van zo’n dam is veel geld nodig, en dat is er niet.
© 2007 - 2023 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 5: backpack-landen in AfrikaTop 5: backpack-landen in AfrikaAfrika is een veelzijdig continent, het bevat namelijk savanne, tropisch regenwoud en woestijn. Naast grote steden zijn…
Egypte, geschenk van de NijlEgypte, geschenk van de NijlDe langste woestijn in de grootste Sahara. De Nijl is de enige rivier op de wereld die van Zuid naar Noord stroomt. Geol…
Regio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenOost-Afrika is het oostelijk deel van het continent Afrika met schitterende landschappen en een grote diversiteit aan fl…
Regio Noord-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Noord-Afrika: landen, landschappen en gebiedenNoord-Afrika ligt ten zuiden van de Middellandse Zee en ten noorden van het Sahelgebied. Het omvat het Atlasgebergte, de…

Portugal, Costa de PrataCosta de Prata, ook wel ‘Zilverkust’ genoemd, bezit brede standen, een afwisselende kuststrook met baaien, klippen en ka…
Ethiopië, overige bezienswaardighedenHet zeer oude Ethiopië dat al bekend was in de tijd van koning Salomo, heeft een enorme schat aan bezienswaardigheden. N…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.