Lanzarote, fascinerend maaneiland

Lanzarote, fascinerend maaneiland Lanzarote kenmerkt zich door bizarre maanlandschappen, witte huisjes, wuivende palmen, zwart lavazand, vulkanische bodems en grillige rotskusten. Daarnaast is er een smaragdgroen zoutmeer, vind je beschermde wijnranken en diepe grottenstelsels. Tezamen met een ideaal klimaat het hele jaar door is Lanzarote een niet te missen vakantiebestemming met een aparte niet te beschrijven schoonheid. Lanzarote is anders.

Welkom op de maan: Lanzarote

Lanzarote is het vreemdste en meest oostelijke eiland van de Canarische Eilanden. Het ligt op 115 kilometer van de Marokkaanse kust, is 58 kilometer lang en 20 kilometer breed. Op Lanzarote vind je geen hoogbouw omdat schilder en beeldhouwer Cesar Manrique een grote invloed op het eiland had en wilde dat het eiland in de staat zou blijven zoals het nu is. 80 Procent van het eiland heeft dan ook een beschermde status. De huizen mogen niet hoger zijn dan drie etages en de kozijnen en deuren mogen enkel in groen, blauw of bruin worden geschilderd.

Op Lanzarote vind je goudgele stranden maar ook stranden met zwart 'zand'. Ook vind je er grote vlaktes met zwartgrijs lavagesteente en lege binnenlanden met vele witgeschilderde huisjes. De overblijfselen van vulkanische uitbarstingen zoals in het bijzondere Nationale Park Timanfaya zijn kenmerkend voor Lanzarote. Het zijn er al bijna driehonderd. De toeristenplaatsen liggen aan de zuidkant van het eiland waar tevens de grotere stranden zijn. Deze plaatsen heten Puerto del Carmen, Costa Teguise en Playa Blanca.

Arrecife

Wie naar Lanzarote gaat vliegt naar de 45.000 inwoners tellende hoofdstad Arrecife dat aan de oostkant is gelegen. Arrecife is een gezellige plaats waar je kunt wandelen langs de haven of door El Charco de San Gines, een visserswijk met een stadslagune dichtbij de grote winkelstraat.

Nationaal Park Timanfaya ( Montanas del Fuego ) oftewel de Vuurbergen

Dit is het beruchte 'maanlandschap' van Lanzarote met kilometerslang lava, te bereiken met een excursiebus. Van 1730 tot 1736 vonden hier gigantische vullkaanuitbarstingen plaats waarbij er 32 nieuwe kraters ontstonden en een tapijt van lava. De jongste aardbeving dateert van 1824. Op veel plaatsen is de aardkorst slechts twee meter dik, de temperatuur is er enkele meters onder het oppervlak al ruim vierhonderd graden en op een enkel punt zelfs al zevenhonderd graden!

Bij de ingang van het park wordt gedemonstreerd hoe heet de grond is. Via een metalen buis wordt water in de grond gegoten en enkele seconden later spuit het water als een fontein hete stoom omhoog. Wanneer er hooi in een kuil wordt gedaan vliegt dat hooi binnen een paar tellen in brand. In het nabijgelegen restaurant is een barbeque die verhit wordt door de hitte van onder de grond. Het is mogelijk er een dromedarisrit te maken maar het is niet toegestaan op eigen houtje het gebied te bewandelen.

Het dal van de duizend palmen

Het wonderlijke plaatsje Haria, te midden van vruchtbare akkers in een decor van palmbomen, doet Afrikaans aan. Het aparte is dat de palmen los verspreid over het dal staan, het is dus geen palmenwoud. Via waterputten worden de akkers met water bevloeid.

Cueva de los Verdes / Bron: Son Of Groucho, Flickr (CC BY-2.0)Cueva de los Verdes / Bron: Son Of Groucho, Flickr (CC BY-2.0)

Cueva de los Verdes

Dit is een zeven kilometer lang grottenstelsel waarvan twee kilometer geschikt gemaakt is voor bezoekers. Het ontstond vijfduizend jaar geleden door een vulkaanuitbarsting en vormt samen met de Jameos del Agua een onderaards tunnelsysteem. Lang geleden verstopte de familie Verdes zich in deze grot voor piraten die veel eilandbewoners beroofden en vermoordden. Tegenwoordig is het een schitterend gangencomplex met lichteffecten. Het water in de grot ligt er zo stil bij dat de grot wordt weerspiegeld in het water en je een ongelooflijk beeld krijgt, bijna onwerkelijk. Je kunt deze grot bezoeken met een gids waarbij je in diverse onderaardse zalen loopt. Er zijn regelmatig rondleidingen.
Jameos del Agua / Bron: Mon Labiaga Ferrer, Flickr (CC BY-2.0)Jameos del Agua / Bron: Mon Labiaga Ferrer, Flickr (CC BY-2.0)

Jameos del Agua

Dit is zo nodig nog spectaculairder. Binnenin deze grot die in verbinding met de oceaan staat en daardoor ook getijden kent, bevindt zich een ondergronds, betoverend zoutmeer waarin hele bijzondere blinde witte zeekreeftjes van circa 3 cm leven. Deze kreeftjes komen verder alleen voor op grote dieptes in de oceaan. Je vindt er een soort gat in het 'dak' waarbij de zon voor een wonderlijk schouwspel zorgt. Kunstenaar Cesar Manrique heeft de grot ingericht. Er is nu een zwembad, een theater, een restaurant en een bar.

De naam Jameo betekent holte, in dit geval een opengebarsten vulkanische luchtbel. En zo'n jameo ontstond als bij zo'n vulkaanuitbarsting de ontstane tunnels instortten doordat de bovenkant het niet meer hield. In de eerste door de natuur gevormde holte, de Jameo Chico, vind je metershoge cactussen. De tweede, de Jameo Grande omvat een prachtige tuin met één van de mooiste zwembaden die je ooit zult zien, mede daarom alleen bestemd voor de Spaanse koninklijke familie. De akoestiek in de grotten is verder zo goed dat er vele concerten met maximaal zeshonderd bezoekers worden gehouden.

Lago verde en El golfo

Een niet te missen attractie is dit bijzondere gifgroene meertje dat haar kleur te danken heeft aan de aanwezige algen. Het water is zo zout dat je er in zou kunnen drijven. Het is toegestaan op het zwarte strandje te lopen, maar verboden om het water in te gaan. De omlijsting is een grillig gelaagde rotswand, een waar kunstwerk van kleuren waaronder roestbruin, donkerrood, blauw en roetzwart. Ondanks de sterke verdamping blijft het waterpeil in het meer steeds op hetzelfde niveau, dit omdat er voortdurend zeewater in het meertje sijpelt.

La Graciosa

Als je een auto huurt ga dan ook langs de noordkant van het eiland om het op twee kilometer afstand gelegen vulkanische eilandje La Graciosa te zien liggen. Het eiland is beschermd natuurgebied en bestaat volledig uit vulkaanzand in de vorm van een duinlandschap. Zeshonderd inwoners telt het beschermde natuurgebied, deze wonen in de hoofdstad tevens vissersdorp Caleta de Sebo, of in de plaats Pedro Barba. Men is er voornamelijk afhankelijk van toeristen die naar de jachthaven en de diverse stranden komen. Bij mooi weer heb je een schitterend uitzicht op het eiland.

Los Hervideros

Los Hervideros is de woeste en grillige uit lava gesteente bestaande rotskust in het westen van het eiland. Los Hervideros betekent ' de ziedenden ' en dat merk je. Met oorverdovend lawaai breken de golven van de Atlantische Oceaan op de rotsen in. Je vindt er prachtige doorkijkjes.

La Geria wijnstreek

La Geria is het wijngebied van Lanzarote en ligt in het zuiden van het eiland. Ondanks de droogte op Lanzarote zijn de wijnboeren zijn er toch in geslaagd wijnranken te verbouwen. Over de bestaande grond leggen de boeren een laag lavastof van 40 centimeter, waarna ze er een kuil in maken en de wijnrank erin planten. Deze rank ligt dus gewoon op de grond. Om uitdroging door de noordoostelijke passaatwind tegen te gaan bevindt zich rondom elke kuil een halfrond stenen muurtje. Deze dienen als bescherming en kenmerken het landschap van het wijngebied. En de wijn? Die is krachtig en heeft een geheel eigen smaak.

Saliñas

Saliñas betekent zoutwinning. Van deze inkomstenbron was Lanzarote afhankelijk, voordat het toerisme zijn intrede deed. De saliñas zijn enorme, vlakke zoutpannen in het zuiden van het eiland, een schril contrast met het lava landschap even verderop. Door de zon en de wind verdampt het water in de zoutpannen in circa een week tijd. Hierna wordt het zout gebruikt voor de visindustrie of naar Europa geëxporteerd.

Lanzarote is met recht de zwarte parel van de Canarische archipel!

I have to find a place to hide
An island in the sea
Surrounded by a racing tide
Where I can live with me
~ Laurie Matthew

Lees verder

© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteDe Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteLanzarote, een van de Canarische Eilanden, is een bijzonder eiland. Doordat het eiland vulkanisch is, zijn de stranden e…
Canarische eilanden: LanzaroteCanarische eilanden: LanzaroteLanzarote behoort tot de Canarische Eilanden en hoort bij Spanje. De voertaal is dan ook Spaans. Het eiland is klein, ie…
Vulkanen in Europa: Portugal en SpanjeEuropa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De h…
Lanzarote: Canarische Eiland van olivijnAchtdaagse reis naar Canarische Eiland Lanzarote: Lanzarote, eiland vol van contrasten. Eenzaam zwart strand vol groene…

Ethiopië, bezienswaardigheid Addis AbebaDe hoofdstad van Ethiopië is Addis Abeba, eens stad vol leven, kleur, cultuur en veel bezienswaardigheden. Wereldberoemd…
Jordanië: Petra, hoe zie ik het meest!Jordanië: Petra, hoe zie ik het meest!Petra is wereldberoemd en iedereen heeft wel eens de foto gezien van de uit een kloof opduikende tempel, de zogenaamde …
Bronnen en referenties
Reacties

Fam Post, 13-01-2010
We gaan in de zomer van 2010 voor de éérste keer 3 wkn. naar Lanzarote voor warm weer en om ook weer wat nieuws(voor ons) te zien.
Wij verwachtwn dat het wel zal lukken. Reactie infoteur, 14-01-2010
Dag Fam.Post, ja, Lanzarote is met weinig te vergelijken, en het weer zit wel goed :)… Prettige reis, A.

Johanna, 24-08-2008
We hopen in december naar lanzatote te gaan. Reactie infoteur, 15-09-2008
Hi Johanna, je reis zal onvergetelijk zijn! groet A.

Arnold Stroop, 19-07-2008
Wat een prachtig en rustig eiland, verscheidenheid aan kusten, zijn donderdag 17-07-2008 teruggekomen na een 15 daags vakantie. Reactie infoteur, 15-09-2008
Hi Arnold, zo te horen was je vakantie naar tevredenheid! groet, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 02-12-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.