Fietsen in Noord-Holland

Fietsen in Noord-Holland Fietsen is een gezonde vrijetijdsbesteding en je hebt als je fietst, veel minder kans op blessures dan bij veel andere sporten. Fietsen, met de zon in het gezicht en de wind in de rug, of met de wind tegen en de zon achter de wolken. Is er een leukere vrijetijdsbesteding? Hier vind je twee fietsroutes in Noord-Holland. Een route van 40 km met Castricum als startpunt en een route van 33 km met Alkmaar als startpunt.

Castricum

Vandaag neem ik je mee op een route rond Castricum. Drinken en eventueel een lunchpakketje meenemen, want deze route is 40 km lang.

We beginnen deze route in Castricum, omdat je daar als je dat wilt een fiets kunt huren. Je kunt de route echter op ieder punt beginnen. In Castricum ga je door de Oosterbuurt richting Uitgeest.

Uitgeest

Je gaat dwars door Uitgeest heen, richting het Uitgeestermeer, aan de andere kant vande A9.

Alkmaardermeer

Je houdt het Uitgeestermeer en het Alkmaardermeer aan je rechterhand en je fietst richting Akersloot. Je houdt Akersloot aan linkerhand en het Alkmaardermeer, met het bewoonde eilandje De Woude (160 zielen), aan je rechterhand terwijl je in noordelijke richting je weg vervolgt, richting Alkmaar.

Heiloo

De eerste afslag naar Heiloo laat je links liggen, je neemt de tweede afslag naar Heiloo. Hierbij moet je weer naar de andere kant van de A9. Je komt dan uit bij Landgoed Nijenburg. Je volgt het fietspad tot vlak voor de spoorlijn. Daar ga je naar links en je fietst een stukje met de spoorlijn aan je rechterhand. Vervolgens ga je dwars door Heiloo richting Limmen.

Limmen

Bij Limmen ga je rechtsaf over de spoorlijn, richting Bakkum-Noord. Je gaat over de N512, het duingebied van Kennermerland in. Je fietst een stukje richting het strand, tot je linksaf richting Vogelduin gaat. Je rijdt verder richting Geversduin en het infiltratieveld. Daar sla je linksaf, om weer richting Castricum te gaan.

Voor het duingebied is een toegangskaart vereist. Een kaartje kun je kopen bij station Castricum en langs de route, bij een kaartjesautomaat.

CastricumSchermer

Voor wie dit leuk vindt: een 33 km lange fietsroute dwars door de Schermer. De route is beschreven met Alkmaar als startpunt. Maar het is niet beslist nodig daar te beginnen, je kunt beginnen waar je maar wilt.

Alkmaar

Vanuit het centrum van Alkmaar fiets je over de Westfriese Omringdijk in de richting van Oterleek. Onderweg kom je een aantal molens tegen. Sommige van die molens kun je bezichtigen. Een stukje voorbij Oterleek, vlak voor Rustenburg, kun je kiezen: je kunt je weg door de Schermer vervolgen, maar je kunt ook in Noordelijke richting een route rond Heerhugowaard rijden.

Schermerhorn

De weg vervolgend kom je bij Schermerhorn. (Voor de liefhebbers: in Schermerhorn is een natuurcamping. Je kunt die camping vinden achter de sporthal.) Je gaat langs het museumgemaal met een oriëntatietafel waar je informatie over de Schermer kunt vinden, richting Grootschermer.

Grootschermer

In Grootschermer moet je even stoppen, want daar vind je museum en beeldentuin Nic Jonk. Het museum is in 1995 gerenoveerd. Je moet hier even naartoe om te genieten van de mengeling van kunst en natuur. Echt de moeite waard: Haviksdijkje 5, Grootschermer. Daarnaast moet je ook even gaan kijken naar het kerkje in het centrum van Grootschermer.

Driehuizen

Je vervolgt je weg richting Zuidschermer. Onderweg kom je nog een molen tegen, en een uitkijkpunt. Een stukje verder kom je bij Driehuizen. Als je dan nog niet genoeg hebt van de polder, kun je in Driehuizen kano's en fluisterboten huren. En pannenkoeken eten. In Driehuizen is ook een camping. Als je zelf geen fiets hebt: je kunt hier ook fietsen huren, zelfs inclusief picknickmand.

Zuid-Schermer

Vanaf Driehuizen blijf je richting Zuid-Schermer rijden. Bij Zuid-Schermer sla je rechtsaf en je volgt de Zuidervaart, tot de kruising met de Noordervaart. Daar ga je linkaf en je rijdt Alkmaar weer binnen.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Blauwe vlag – eco label voor stranden en jachthavensWie het milieu hoog in het vaandel heeft staan, kan ervoor kiezen om een strand te bezoeken met een Blauwe Vlag. Ook jac…
GPS fietsroutes, al tegen duizendNederland telt meer dan 18 miljoen fietsen en is een fietsland bij uitstek. Evenals bij auto’s bestaat er daarom behoeft…
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…
De nederlandse provinciesDe nederlandse provinciesNederland is een land met 16,86 miljoen inwoners. Nederland ligt in het westelijke deel van Europa en grenst aan de Noor…

Fietsen in Drenthe: route rond WesterborkFietsen in Drenthe: route rond WesterborkWesterbork heeft veel te bieden en is het begin- en eindpunt van de hier beschreven fietsroute van 22 km lang. De route…
Ponyparkcity in OverijsselPonyparkcity in OverijsselVlak bij Slagharen in de provincie Overijssel vindt je in een bosrijke omgeving Ponyparkcity. Het is een ideale vakantie…
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.