Fietsen in Drenthe: route rond Westerbork

Fietsen in Drenthe: route rond Westerbork Westerbork heeft veel te bieden en is het begin- en eindpunt van de hier beschreven fietsroute van 22 km lang. De route voert door Zwiggelte, Elp en met een grote boog via Orvelte weer terug naar Westerbork. Bossen, bouwland, een museumdorp, afwisseling genoeg.Voor je gaat fietsen, of als je weer terug bent, zijn er een paar interessante zaken in Westerbork zelf die je aandacht verdienen.

Westerbork

Het Melkwegpad

Het Melkwegpad is een wandelpad van 2,7 km door een bos. Lang de wandelroute staan de planeten van ons zonnestelsel. Omdat zowel de afstanden tussen de planeten als de formaten van de planeten op schaal gemaakt zijn, krijg je terwijl je dit pad loopt, een indruk van de afstanden in ons zonnestelsel. Het Melkwegpad biedt ook een paar leuke natuurkundige experimentjes die erg leuk kunnen zijn als je weinig van natuurkunde weet. Startpunt van het Melkwegpad: Hooghalen 8, 9414 TG Hooghalen.

De radiotelescopen

Als je het Melkwegpad afgelopen hebt, kom je vanzelf bij de Westerbork Synthese Radiotelescoop. Dit zijn 14 telescopen die op een rij staan en die als het ware samenwerken. Doordat ze samenwerken kunnen ze hetzelfde alsof ze een telescoop met een diameter van 2,7 km zouden zijn. De Westerbork Synthese Radiotelescoop staat op het terrein van voormalig kamp Westerbork. Je komt er vanzelf als je Melkwegpad afloopt.

Voormalig kamp Westerbork

Op het terrein van voormalig kamp Westerbork bevindt zich een herinneringscentrum en een museum. Tussen 3 april 2015 en 20 september 2015 kun je iedere dag om 12.00 uur en om 14.00 uur kosteloos een rondleiding volgen over voormalig kamp Westerbork.

De fietsroute

Het startpunt is Westerbork en je fietst richting Zwiggelte. Onderweg kom je een picknickplaats met een watertje tegen, en je kruist het stroomdal van de Westerborker stroom.

Zwiggelte

Dan kom je in Zwiggelte,een boerendorp met oude boerderijen. Bij Zwiggelte ga je richting Schoonloo. Je fietst nu nu zowel langs bouwland als door woester gebied. En dan kom je in Elp.

Elp richting Borger

Hier woonden de schilders Dozy en Roessingh. Na Elp kom je je in de bossen, fiets nu richting Borger. In de bossen kan het leuk zijn het pad even te verlaten, want dan vind je prachtige open plekken.

Orvelterveld

Na de bossen het fietspad blijven volgen, lang het Orvelterveld. Na het Orvelterveld ga je de bossen weer in. Richting Wezuperbrug, voor de brug rechtsaf langs het Oranjekanaal naar Orvelte.

Orvelte

Orvelte kun je niet zomaar voorbij rijden. Orvelte is een museumdorp dat je volle aandacht verdient. In Orvelte vind je Saksische boerderijen, een smederij, een klompenmaker, een glasblazer, een biologische kaasmakerij, een schaapsherder met schaapskudde en nog veel meer.

Je kunt in Orvelte stijlkamers bezoeken met een rondleiding en een toelichting hoe de rijke boeren rond 1880 leefden. Je kunt er met een paardentram een ritje door het dorp maken en je kunt er een huifkar met een fjordenpaard huren voor een meerdaagse tocht.

Er is in Orvelte nog veel meer te doen, het is handig om bij aankomst in het dorp eerst naar de Overvelte Poort te gaan want daar is alle informatie te krijgen.

Als je alles in Orvelte gezien hebt, vervolg je je tocht: rechtsaf richting Westerbork, het eindpunt.

Westerbork

© 2008 - 2023 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantiebestemming DrentheVakantiebestemming DrentheEen vakantiebestemming uitzoeken is niet eenvoudig. Het buitenland is tegenwoordig zeer aantrekkelijk, maar Nederland bi…
Bezienswaardigheden DrentheBezienswaardigheden DrentheDrenthe is een provincie gelegen in Nederland in het noordoosten. Drenthe grenst aan de provincies Groningen, Friesland…
Joodse werkkampenNamen als Sobibor en Auschwitz zijn bij vrijwel iedereen bekend als de kampen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer d…
Een dagje uit in DrentheEen dagje uit in DrentheDe provincie Drenthe ligt noordoost in Nederland en grenst aan Groningen, Friesland en Overijssel. In het oosten grenst…

Vakantiebestemming de AchterhoekVakantiebestemming de AchterhoekVakantiebestemming de Achterhoek. Het is ieder jaar weer een klus om de vakantiebestemming te bepalen. De Achterhoek is…
Fietsen in Noord-HollandFietsen in Noord-HollandFietsen is een gezonde vrijetijdsbesteding en je hebt als je fietst, veel minder kans op blessures dan bij veel andere s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay
  • www.astronomie.nl
  • Land van ANWB Melkwegpad
  • http://www.orvelte.net/
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.