De nederlandse provincies

De nederlandse provincies Nederland is een land met 16,86 miljoen inwoners. Nederland ligt in het westelijke deel van Europa en grenst aan de Noordzee, Duitsland en België en bestaat uit twaalf provincies, tot 1986 waren dit er elf. In totaal bestaan deze provincies uit 403 gemeenten.
Bron: Mtcv / Erik Baas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Mtcv / Erik Baas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is een provincie?

Een provincie is een deelgebied dat hoort bij een land, Nederland bestaat uit twaalf hiervan. De laatste provincie die bij Nederland is toegevoegd is Flevoland in 1986. Flevoland is gecreëerd door drooglegging van delen van de Zuiderzee. Het provinciaal bestuur regelt verschillende zaken omtrent de provincie, dit gaat dus over een verzameling van dorpen, steden en gemeenten. In de rangorde van bestuurslagen ligt het provinciaal bestuur tussen het rijksbestuur en regiobestuur.

Welke provincies horen bij Nederland

Elk van de twaalf provincies van Nederland heeft een hoofdstad, Noord-Holland heeft overigens twee hoofdsteden binnen de grenzen liggen, de provinciale hoofdstad Haarlem en de landhoofdstad Amsterdam. Naast de provincies zijn er ook nog landen die tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren, dit zijn Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn Nederlandse eilanden en hebben de status van bijzondere gemeentes. Hieronder vindt u een lijst met alle provincies en hoofdsteden:

ProvincieHoofdstad
DrentheAssen
FlevolandLelystand
FrieslandLeeuwarden
GelderlandArnhem
GroningenGroningen
LimburgMaastricht
Noord-Brabant's-Hertogenbosch
Noord-HollandHaarlem
OverijsselZwolle
UtrechtUtrecht
ZeelandMiddelburg
Zuid-HollandDen Haag

Vlaggen van de Nederlandse provinciesVlaggen van de Nederlandse provincies

De vlaggen van de provincies

Zoals elk land een vlag heeft, hebben Provincies ook een vlag. De officiële vlaggen die nu worden gebruikt zijn allemaal ingesteld in verschillende jaren in de 20e eeuw. Veel van de vlaggen bestonden al langer of leken erg op het huidige ontwerp, maar zijn pas later officieel ingesteld. De vlag van Flevoland is in het zelfde jaar dat Flevoland een provincie werd, officieel ingesteld. Daar horen de vlaggen bij (van links naar rechts, boven naar onder): Drenthe (1947), Flevoland (1986), Friesland (1957), Gelderland (1953), Groningen (1950), Limburg (1953), Noord-Brabant (1959), Noord-Holland (1958), Overijssel (1948), Utrecht (1952), Zeeland (1949) en Zuid-Holland (1986).

Ontstaan van de provincies

Na 1814 werden de provincies ingesteld, met elk een Commissaris van de Koning. In 1850 kregen we in Nederland de Provinciale Wet, in deze tijd werd de koninklijke macht verkleind, hierdoor werden de Provinciale Staten steeds belangrijker en kregen meer verantwoordelijkheid. Voor 1840 waren Noord-Holland en Zuid-Holland nog een grote provincie, genaamd Holland. In 1840 werd Holland in twee delen opgesplitst.

Superprovincie

Er is 11 juni 2014 over een voorstel vanuit de overheid onderhandeld om de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht te fuseren. Ook wordt er gekeken of Friesland, Drenthe en Groningen een superprovincie kunnen worden. Het voorstel is gedaan door Kabinet Rutte 1 en 2. Het plan is in juni 2014 afgewezen, de kans dat de komende tijd de provincies worden samengevoegd is klein. Rutte gaf aan waarom een superprovincie noodzakelijk is, deze zou de grootte hebben van New York. New York wordt bestuurd door driehonderd policitci, terwijl Noord-Holland, Utrecht, en Flevoland worden bestuurd door zesduizend politici.
© 2014 - 2024 Jona89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koning en Koningin doen kennismakingstourKoning en Koningin doen kennismakingstourDe koning en koningin maakten na de inhuldiging van de koning in hun nieuwe hoedanigheid kennis met hun land en het Nede…
Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen, hoe zit dat?Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen, hoe zit dat?Elke vier jaar kiezen we in Nederland de leden van de Provinciale Staten en de leden van het algemeen bestuur van de wat…
Spanje: politieke indeling: de provinciesSpanje kent 50 Spaanse provincies. Hoe zijn deze provincies ontstaan? Wat is het dagelijks bestuur en wie is het belangr…
Regionale en lokale omroepenNaast de commerciële en de publieke omroepen, zijn er in Nederland ook nog regionale en lokale omroepen. Zo volg je zelf…

Groede – dorp in het westen van Zeeuws-VlaanderenGroede – dorp in het westen van Zeeuws-VlaanderenHet dorp Groede ligt in de gemeente Sluis (Zeeuws-Vlaanderen). Anno 2020 telt het ruim duizend inwoners. Welke toeristis…
Kinder- en buitenactiviteiten in het Amsterdamse BosKinder- en buitenactiviteiten in het Amsterdamse BosHet Amsterdamse Bos bevindt zich op grondgebied van de gemeenten Amstelveen, Aalsmeer en Amsterdam. Een groot grondgebie…
Bronnen en referenties
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/06/20/rutte-betreurt-mislukken-superprovincie/#
  • http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/oorsprong-van-de-12-nederlandse-provincies/
  • Afbeelding bron 1: Mtcv / Erik Baas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Jona89 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.