Een sloep huren in Friesland

Een sloep huren in Friesland Tip voor een leuk dagje uit in Nederland: huur een sloep in Friesland. Een motorsloep is een open boot met een dieselmotor, een elektrische motor of een aanhangmotor. Dit type boot leent zich uitermate voor een mooie dagtrip op het water. Geniet van de prachtige natuur op en rondom de Friese meren en poelen. Een sloep kan zelfs door de kleinste vaarten en sloten varen. De wereld ziet er heel anders uit vanaf het water!

Voor wie?

Een kleinere sloep voor maximaal zes personen kan gehuurd worden door een gezin met (kleine) kinderen. Deze sloep is ook geschikt voor als je met zijn tweeën wilt gaan varen. Voor kinderen zijn er reddingsvesten bij te huren, daar hoef je dus niet zelf voor te zorgen. Met een grotere sloep, soms wel tot maximaal 12 personen, kun je met een groep vrienden of familie een dag op het water doorbrengen. De huurder moet minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit van een geldig legitimatiebewijs. Het varen met een sloep is niet moeilijk, na een korte instructie van de verhuurder vaart zelfs een onervaren schipper zo de haven uit.

Vaarregels

Er is geen vaarbewijs vereist voor het varen met een sloep. Als het druk is op het water, is het wel belangrijk dat de scheepvaart rekening met elkaar houdt. Er gelden dan ook, net zoals in het verkeer op de weg, verkeersregels op het water. De belangrijkste regels voor het varen met een sloep zijn:
 • Niet plotseling van koers veranderen.
 • Ervoor zorgen dat je rondom goed zicht hebt en regelmatig achterom kijken.
 • Het laveren op drukke vaarroutes voorkomen en het midden vrijhouden voor grote schepen.
 • Uit de buurt blijven van visnetten.
 • De rust in natuur- en woongebieden bewaren.
 • Alcoholvrij varen. De wettelijke grens op het water ligt op 0,5 promille (er wordt veelvuldig gecontroleerd en de boetes zijn hoog!)
 • Sloepen moeten in het algemeen voorrang verlenen aan grote schepen, passagiersschepen, veerponten en sleepboten. Een uitzondering is bijvoorbeeld wanneer je aan de stuurboordzijde (aan de rechterkant) in een vaargeul vaart.

Welke periode?

De beste periode om een sloep te huren is in de zomermaanden juli en augustus. In het voor- en het naseizoen is het vaak ook heerlijk weer en dan kan het zeker de moeite waard zijn om bijvoorbeeld een dagje in het weekend te gaan varen. Buiten het seizoen is het op werkdagen heerlijk rustig op het water en kun je misschien een wat langere tocht maken. Vaak ligt de huurprijs ook lager dan in het hoogseizoen. Houd er in vakanties en tijdens feestdagen wel rekening mee dat het lastig kan zijn om ‘last-minute’ nog een sloep te huren, zeker als het warm weer is. Voor deze periodes kan het verstandiger zijn om (ruim) van tevoren te boeken. Bij de meeste verhuurders kun je dit ‘online’ doen en een optionele annuleringsregeling afsluiten, deze dekt vaak ook annulering bij slecht weer.

De charme van Friesland

In Friesland is er bijna evenveel water als land, zeer geschikt dus om met een sloep te ontdekken.
Aanraders zijn:
 • Het nationaal park ‘De âlde feanen’ (de oude venen), gelegen bij het dorp Earnewâld, voor mensen die van natuur houden.
 • Het Sneekermeer en de poelen bij Terherne met zijn vele eilandjes.
 • De grotere meren in het zuidwesten van Friesland, zoals het Slotermeer en de Fluessen.
 • De 'Elfsteden', bijvoorbeeld Sneek, IJlst, Sloten en Leeuwarden, zijn allemaal bereikbaar via het water. Je kunt zelfs de Elfstedenroute varen!
 • In de kleinere watersportplaatsen, zoals Grou, Langweer, Heeg en Woudsend kun je aanleggen en een terrasje pakken.
 • Of neem een picknickmand mee en steek aan op een onbewoond eiland.

Langere periode

Misschien vind je één dag wel te weinig om Friesland te ontdekken vanaf het water. De overnachtingsmogelijkheden zijn legio, zeker ook aan het water. Huur een huisje of overnacht in een ‘bed & breakfast’. Als je dan een sloep huurt voor meerdere dagen kun je deze aanleggen bij de accommodatie. Het voordeel is dat je dan ook ’s avonds kunt varen. Aanschouw de zonsondergang vanaf het water. En neem overdag de tijd om onderweg ergens aan te leggen en te zwemmen of vissen. Voor kinderen een heerlijke belevenis. Op Friesland kun je veel informatie vinden over Friesland, overnachtingsmogelijkheden en sloepverhuurders.
© 2017 - 2024 Syte-ing, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie naar de Friese WoudenHet zuidoosten van de Nederlandse provincie Friesland is een gebied dat rijk is aan natuurschoon. Grote stukken zijn ono…
Op vakantie in zuidwest FrieslandZuidwest Friesland wordt in Friesland 'De Zuidwesthoek' genoemd, een andere naam is 'De Friese Meren'. De Zuidwesthoek s…
Friese natuur: van boezems, wouden en bonkige kleiFriese natuur: van boezems, wouden en bonkige kleiToen de eerste mensen zich in Friesland vestigden, stonden het westen en noorden regelmatig onder water. Met terpen en d…
Vijf redenen om geen huis te hurenVijf redenen om geen huis te hurenHet huren van een huis heeft voordelen ten opzichte van het kopen van een huis. Toch kiezen steeds meer mensen voor het…

Wandelen in Brabant: MoergestelWandelen in Brabant: MoergestelWandelen in Brabant is door het uitgebreide en goed onderhouden wandelknooppuntennetwerk afwisselend en avontuurlijk gew…
Winterswijk wordt aan drie zijden omgeven met DuitslandWinterswijk wordt aan drie zijden omgeven met DuitslandWinterswijk (dialect Wenters of Wenterswiek) ligt in Oost-Nederland in de Achterhoek tegen de Duitse grens. De gemeente…
Bronnen en referenties
Syte-ing (9 artikelen)
Laatste update: 09-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.