Wandelen in Brabant: Moergestel
Wandelen in Brabant is door het uitgebreide en goed onderhouden wandelknooppuntennetwerk afwisselend en avontuurlijk geworden. De wandelknooppunten brengen je niet alleen door de prachtige natuur die deze provincie te bieden heeft, maar ook door de gezellige dorpen en steden. Je kunt in Moergestel beginnen aan een wandeling die je naar de uitlopers van het bekende natuurgebied de Oisterwijkse Vennen brengt. Welke bijzondere plekjes kom je allemaal tegen en wat is er rond Moergestel nog meer te zien?
Moergestel
Moergestel hoort bij de gemeente Oisterwijk en telt anno 2017 zo'n 6000 inwoners. De beste plek om deze wandeling te beginnen is op het grote marktplein voor de kerk waar je je auto gratis kunt parkeren. Hier kun je ook gelijk het wandelroutenetwerk oplopen. Rond het plein vind je een aantal leuke terrasjes. De kerk is de Sint Jans Onthoofdingskerk waarvan de toren uit 1500 stamt. De kerk zelf is gebouwd in 1930/1931. In het eerste weekend van juli staat er op dit plein een kermis en in mei is er elk jaar een jaarmarkt.
Oisterwijkse Vennen
Moergestel is een mooi beginpunt voor wandelingen omdat het aan de rand ligt van het natuurgebied de Oisterwijkse Vennen. Dit gebied is vernoemd naar de stad aan de andere kant van dit 750 hectare grote natuurgebied. De vennen zijn een onderdeel van het veel grotere Nationaal Landschap Het Groene Woud. De Oisterwijkse Vennen telt, zoals de naam al aangeeft, tientallen vennetjes en vennen. De vennen zijn gevormd door de wind die de laagtes uitsleet waarna die zich vulden met regenwater. Destijds was het een groot heidegebied maar vanaf 1801 werd het bebost. De vennen zelf en de bossen eromheen zijn nu het leefgebied van reeën en vogels als aalscholvers, futen en diverse soorten eenden. Voor de liefhebbers zijn er rond de vennen ook bijzondere planten te vinden zoals moerashertshooi en biesvaren.
Reusel
Als je vanaf de markt richting knooppunt 79 loopt, kom je bij de Reusel. Deze beek werd al in 726 genoemd in het testament van de rooms-katholieke aartsbisschop Sint Willibrord. Toen heette de stroom nog Digena. Volg je de Reusel naar knooppunt 17 dan kom je in de uitlopers van de Oisterwijkse Vennen. De Reusel ontspringt in het gelijknamige dorp in Brabant. Via Baarschot en Diessen kronkelt deze beek naar Moergestel. In de lente staan de oevers vol met bloeiende planten wat de wandeling in deze periode sprookjesachtig maakt. Maar ook in andere jaargetijden is deze route de moeite waard. In 2015 is gestart met het project Beekherstel Reuseldal. De Reusel, voorheen weinig meer dan een recht afvoerkanaal, mag weer gaan slingeren en het is mooi te zien hoe de stroom echt onderdeel wordt van dit landschap.
Afwisselend
De natuur rond Moergestel is afwisselend. Na de weilanden rond dit dorp kronkelt de Reusel de bossen in. Hier kom je via de knooppunten 16, 13, 20 en 50 de eerste vennen tegen, namelijk het Putven en het Rietven. In het Rietven ligt een dam waarover je dwars door het smalle, langgerekte ven wandelt. Je treft hier libellen als grote roodoogjuffer en variabele waterjuffer. Het is alsof je midden in het water staat. Via knooppunt 46 steek je vervolgens de Reusel over en ga je de bossen weer uit in de richting van Stokske. In dit kleine buurtschap vind je een paar huizen en boerderijen. Je bent nu de Oisterwijkse Vennen weer uit en door de landerijen loop je naar twee andere buurtschappen: Heiligeboom en Hild. Je nadert het eindpunt van de route als je weer de Reusel oversteekt en langs de beek terugloopt naar de markt van Moergestel.
Abdij De Koningshoeven
Vlakbij Moergestel ligt Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, dat officieel bij de gemeente Tilburg hoort. De abdij is echter vanuit Moergestel erg makkelijk te bereiken en is een prima plek om uit te blazen van de wandeling. In deze abdij wordt namelijk het beroemde La Trappe-bier gebrouwen. De abdij is in 1880 opgericht door Noord-Franse monniken. Anno 2017 wonen er 21 monniken. Naast het brouwen van bier maken de monniken hun eigen koekjes, kaas en chocolade. Deze producten kun je kopen in het winkeltje van de abdij waar je ook veel geestelijk voedsel kan vinden in de vorm van vele boeken en kaarten. In de tuin van de abdij komt bij de juiste windrichting de geur van hop je tegemoet. In de tuin ligt het proeflokaal waar je de diverse bieren kunt proeven. Ook een rondleiding behoort tot de mogelijkheden. Let op: op warme dagen kan het hier erg druk zijn.
Praktische tips
Hieronder vind je de wandelroute en wat praktische tips.
- De wandelroute loopt via de knooppunten 78-79-17-16-13-20-50-46-18-47-1974-75-76-79-78 en is ongeveer 9 kilometer lang. Hij is op diverse punten in te korten en te verlengen.
- Deze route kun je terugvinden op de kaart 'Wandelnetwerk in Het Groene Woud' verkrijgbaar bij VVV en bezoekerscentrum de Oisterwijkse Vennen.
- Parkeren kun je op de markt in Moergestel. Dit is gratis.
- Het adres van Abdij De Koningshoeven is: Eindhovense weg, Berkel- Enschot (3 kilometer vanuit Moergestel). Ook daar kun je gratis parkeren.