Wandelen en fietsen in authentiek Zeeuws polderlandschap

Wandelen en fietsen in authentiek Zeeuws polderlandschap Yerseke is bekend om zijn schaal- en schelpdieren: mosselen en oesters, kreeft en nog veel meer lekkers. Dit trekt jaarlijks vele toeristen naar het vissersdorp. Maar wat velen niet weten is dat het dorp grenst aan een soort openluchtmuseum: De Yerseke Moer. Een schitterend stuk authentiek Zeeuws polderlandschap. Eigenlijk is het één gebied samen met de Kapelse Moer. Gescheiden door het kanaal door Zuid-Beveland, dat de Wester- en Oosterschelde met elkaar verbindt. Dit bijzondere gebied is aangewezen als Natura 2000-gebied, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen in de vrije natuur.

Yerseke-en Kapelse Moer

Legenda
A. Yerseke Moer
B. Kapelse Moer

Hoe ziet het gebied van de Yerseke- en Kapelse Moer eruit?

De Yerseke en Kapelse Moer is eigenlijk een voormalig schorrengebied, dat meer dan 1000 jaar geleden door middel van een dijk werd afgesloten van de zee. Het is een laag gelegen gebied, waar in het verleden zout is gewonnen uit het veen. Het zout werd gewonnen door het zoute veen eerst te delven en daarna te verbanden. Door het delven ontstonden er putten die werden opgevuld met klei. Deze manier van zoutwinning uit veen noemt men “moeren”, vandaar de naam Yerseke- en Kapelse Moer.

Afwisselend terrein in een vooral vlak Zeeland

De provincie Zeeland staat bij veel mensen bekend als vlak. Ook in dit gebied is het niet anders, maar door de zoutwinning is er een hobbelig terrein ontstaan. Afgewisseld met slootjes en oude kreekruggen die grotendeels zijn dichtgeslibd. Ook werd het gebied regelmatig overstroomd door het zeewater en viel het weer droog als het water zich terugtrok. Door deze wisselwerking ontstond er een gebied met verschillende omstandigheden:
  • klei, zand en veen
  • zoet en zout
  • nat en droog
  • heggen
  • drinkputten

Wat kun je er zien?

Er is een grote variatie aan planten en vooral vogels. Het gebied kenmerkt zich door veel verschillende en bijzondere soorten planten. Die kunnen hier groeien door de grote diversiteit in de omstandigheden. Het is één van de weinige gebieden in West-Europa waar veel zoutplanten binnendijks groeien.

Foerageren in het overwintergebied

Door de bijzonder vegetatie is de Yerseke Moer een aantrekkelijk leefgebied voor met name vogels. In de winter foerageren er duizenden ganzen. Het gebied is niet voor niets geliefd bij veel vogelspotters. Ze komen er om een vogel te zoeken die je niet dagelijks ziet.

Koeien en paarden

Behalve vogels zie je er ook koeien die de boeren in dit gebied mogen laten grazen. Twee vliegen in één klap, want op deze manier blijft het gras groen kort en hoeft er niet gemaaid te worden. Omdat het er zo lekker rustig is rijden veel paardenliefhebbers hier met hun paard door het gebied. Of men laat de paarden op de wei van een boer staan in plaats van in de stalling.

Landschapselementen in een authentiek stuk Zeeuws polderlandschap

Een belangrijk landschapselement in de Yerseke en Kapelse Moer vormen de drinkputten. Deze drinkputten liggen vaak op kleine kreekruggen, waaronder zich zoetwater bevindt. Het water van de putten heeft daardoor een lager zoutgehalte dan het water van de sloten in het gebied. De sloten zijn daardoor als drinkwater voor het vee ongeschikt. Ook komen in het gebied plaatselijk heggen voor. Dit is vooral het geval op perceelscheidingen die zich bevinden op kreekruggen. Deze heggen vormen een karakteristiek landschapselement op Zuid-Beveland, waar ze op enkele andere plaatsen zelfs beter behouden zijn dan in de Yerseke en Kapelse Moer. De heggen bieden een mooie broedgelegenheid aan diverse vogels.

Wandelen en fietsen in Zeeland door een openluchtmuseum

Je kunt in het gebied het hele jaar door fietsen en wandelen. Het hele gebied is niet zo groot, dus is het al wandelend of fietsend goed te behappen. Het leuke is dat er allemaal kronkelweggetjes zijn. Hierdoor heb je elke keer weer een ander zicht. Ondanks dat het een geliefd gebied is van vogel- en natuurliefhebbers, kom je heel vaak niemand tegen.

Rondwandelingen bij Yerseke

Het hele jaar door kan men van het landschap genieten vanaf de openbare wegen die door het gebied slingeren. In het gebied is dwars door de weilanden een wandelroute uitgezet die, gedurende een deel van het jaar, vrij toegankelijk is. Deze wandelroute van ongeveer 2,5 km en voert midden door het landschap. Soms over een drassige bodem. Onderweg wordt er informatie gegeven over het gebied en de flora en fauna door middel van tekstpanelen. Deze route is open van 1 juli tot 1 november. De rest van het jaar is deze wandelroute gesloten om overwinterende ganzen en broedende weidevogels rust te geven.

Wat is een Natura 2000-gebied?

De biodiversiteit van de flora en fauna in Europa gaat al jaren snel achteruit. Duurzame bescherming is nodig. Dit is in Europees verband geregeld door het zogenaamde Natura 2000-besluit en komt eigenlijk voort uit de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen. Het is een Europees netwerk van natuurgebieden waarin belangrijke flora en fauna voorkomen. Elk land meldt gebieden aan die onderdeel uitmaken van het Natura 2000-netwerk. Er wordt dan beschreven welke natuurwaarden moeten worden beschermd, waar dat moet gebeuren en wie daar op toeziet.
© 2016 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Nieuwkoopse plassenDe Nieuwkoopse plassenDe Nieuwkoopse plassen zijn onderdeel van een groot natuurgebied. Het is een prachtig gebied om te wandelen, te fietsen…
Fietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-Vlaanderen is heerlijk. Er zijn veel fietspaden en het verkeer is rustig. Een snelweg kom je niet tege…
Fietsen langs de Ooster- en Westerschelde in ReimerswaalBij veel mensen gaat er niet direct een belletje rinkelen bij het horen van de naam Reimerswaal. Het is de naam van de g…
Recreëren rond het Oostvoornse MeerRecreëren rond het Oostvoornse MeerOp een prachtige locatie, tussen het Brielse Meer en de Noordzee, ligt het Oostvoornse Meer. Een recreatieplek dicht bij…

WestCord Art Hotel Amsterdam - met werk van Herman BroodWestCord Art Hotel Amsterdam - met werk van Herman BroodIn Amsterdam staat aan de Spaarndammerdijk een hotel dat eigenlijk bestaat uit twee hotels: een driesterrenhotel en een…
Wildlands in Emmen - dierenpark en attractiepark ineenWildlands in Emmen - dierenpark en attractiepark ineenIn Emmen is een nieuw dierenpark gebouwd met de naam Wildlands Adventure Zoo Emmen, dat op 25 maart 2016 de deuren opent…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mz~commonswiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.natura2000.nl/pages/wat-is-natura-2000.aspx
  • www.hetzeeuwselandschap.nl
  • Inleidingsfoto: https://nl.wikipedia.org/wiki/Yerseke_Moer
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 09-07-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.