Wildlands in Emmen - dierenpark en attractiepark ineen

Wildlands in Emmen - dierenpark en attractiepark ineen In Emmen is een nieuw dierenpark gebouwd met de naam Wildlands Adventure Zoo Emmen, dat op 25 maart 2016 de deuren opent. Het park werd na zes jaar plannen, ontwerpen en bouwen in 2,5 jaar tijd gebouwd. Wildlands is meer dan een klassieke dierentuin, het is een themapark met dieren in de hoofdrol. Het park wil een klimaatneutraal attractiepark zijn, dat in het hoogseizoen vijfhonderd voltijdbanen oplevert.

Noorder Dierenpark - Dierenpark Emmen - Wildlands

Emmen heeft een geschiedenis met de dierentuin. Dierenpark Emmen werd in 1935 opgericht en werd tot 2004 Noorder Dierenpark genoemd. Het Dierenpark Emmen was aan vernieuwing toe, maar dat kon niet worden gerealiseerd op de locatie aan de Hoofstraat in het centrum van Emmen. In de hoogtijdagen had het dierenpark 1,5 miljoen bezoekers per jaar en op dat aantal mikt ook Wildlands Adventure Zoo Emmen, het nieuwe park dat aan de rand van Emmen is gebouwd. Het park heeft 1,3 miljoen jaarlijkse bezoekers nodig om gezond te draaien en reserve te hebben voor vernieuwing.

Wildlands is 22 hectare groot en dat is twee keer zo groot als het oude Dierenpark Emmen. De ontwikkeling en bouw hebben 150 miljoen euro gekost. Het bijbehorende theater kostte nog eens bijna 50 miljoen. Het theater kwam tot stand door een samenwerking van het dierenpark met de gemeente Emmen. De financiering van het totale complex kwam rond door steun van de gemeente, provincie Drenthe en enkele private partijen. Wildlands-directeur ten tijde van de bouw en opening is Frankwin van Beers. Bij de start van de plannen was dat Henk Hiddingh.

Koning Willem Alexander

De officiële opening was op 18 maart 2016 door Koning Willem-Alexander. Op 25 maart 2016 was de publieksopening.

Bouwen van Wildlands

 • Planning en bouw – 6 jaar
 • Bouw – 2,5 jaar
 • Aantal bouwvakkers – 450
 • Beton – 35.000 m3
 • Zand en leem – 225.000 m3
 • Kas – 18.000 m2
 • Water – 10 waterpartijen
 • Hoogte – 25 meter – de Grote Kas
 • Bouwer – VolkerWessels

Authentieke aankleding

Een themapark zoals Wildlands vraagt de inzet van specialisten op het gebied van attractieparken. Rotspartijen moeten op echte rotspartijen lijken en de zonnetempel moet op een echte tempel uit Mali lijken. Van het hele park werd een grote maquette gemaakt van 8 bij 8 meter. Dat was het voorbeeld waar de specialisten naar moesten werken. De schaal was 1:87. De maquette werd gescand door de computer en die scans werden geïnstalleerd in de machines. De werklui konden op die manier precies aflezen wat ze waar moesten graven en waar welke heuvels aangelegd moesten worden.

Rotsen

In het park zijn vele rotspartijen gebouwd. Daar werd een specialist voor aangetrokken in de persoon van Diego Terroba uit Bergen op Zoom. Hij was verantwoordelijk voor 30.000 vierkante meter spuitbeton dat in de rotsen en dierenverblijven werd verwerkt. Het is allemaal maatwerk, niet een rots is gelijk. Terroba imiteerde de natuur zo goed mogelijk en hield daarbij rekening met de eisen die aan de verzorging van de dieren worden gesteld. Hij had een team van 80 rotskunstenaars om zich heen om alle rotsen te kunnen maken.

Jungola / Bron: WildlandsJungola / Bron: Wildlands

Klimaatgebieden

Het park bestaat uit verschillende klimaatgebieden met de bijbehorende flora en fauna. Daarnaast nog uit een theater en kinderspeelplaats.
 • Jungola – tropisch warm en vochtig
 • Serenga – hete droogte
 • Nortica – ijzige kou
 • Animazia – speelparadijs voor de kinderen
 • Atlas Theater

Jungola / Bron: WildlandsJungola / Bron: Wildlands
Serenga / Bron: WildlandsSerenga / Bron: Wildlands
Nortica / Bron: WildlandsNortica / Bron: Wildlands

Jungola

Een van de onderdelen van Wildlands vormt de kas Jungola. Het is er vochtig warm en heeft een oppervlakte van 18.000 vierkante meter. Het is meteen de grootste kas van Europa. Er staan tropische planten uit Costa Rica die nu in een hightech gestuurde warme en vochtige kas in Emmen groeien. Het is het domein van tropische vogels, ringstaartmaki’s en slingerapen. Je kunt er gibbons en olifanten zien. In Jungola is ook een neergestort vliegtuigje aan te treffen van ontdekkingsreiziger Jim. Hij heeft de crash overleefd en besloot in Jungola te blijven. Met Jim zijn vele avonturen te beleven in Jungola. Bezoekers kunnen in het gebied varen en wandelen en ook klauteren en klimmen. Er is ook een vervallen tempel die het onderkomen is van vlinders, alligators en slangen. In Jungola is het thema 'samenleven met de natuur'.

Serenga

Serenga verbeeldt het savanneklimaat. In het oude dierenpark vormden de savannen een belangrijk en geliefd onderdeel. Dat is terug te vinden in Serenga. Er lopen neushoorns, giraffes, zebra’s en struisvogels, maar ook prairiehondjes, wallaby’s en leeuwen. Mantelbavianen hebben er hun eigen theater en er is een kinderboerderij. In Serenga heerst het klimaat van de hete droogte.
Bezoekers kunnen er het Afrikaanse dogon-dorp zien, waar de nagedachtenis van Momma Dunia de nadruk legt op zorgen voor de natuur.

Nortica

In het koude klimaat van Nortica leven de ijsberen. Het is niet ijzig koud in Nortica, omdat dit deel van het park in de buitenlucht ligt, maar het oogt wel ijzig. De ijsberen zijn boven en onder water te zien, net als de pinguïns. Verder zijn er pelsrobben en zeeleeuwen te zien.

Elke klimaatwereld van Wildlands heeft een eigen verhaal, zo ook het poolstation in Nortica. Hier is het thema ‘onderzoek naar de natuur’. Onderzoeker kapitein Vladimir is er bijvoorbeeld te ontmoeten. Binnen dit thema kunnen de bezoekers een 4D Ride maken die veel spanning en sensatie biedt.

Atlas Theater

Emmen bezit met Wildlands een unieke combinatie van dierenpark met theater, het Stadstheater dat Atlas Theater is genoemd. Het theater wordt gebruikt voor voorstellingen voor jong en oud, congressen en bedrijfsbijeenkomsten. Het is door de gemeente gebouwd en wordt aan het park verhuurd.

Animazia

Wildlands bezit een grote overdekte speelplaats die de naam Animazia heeft gekregen. Er staan veel speeltoestellen voor klein en groot, maar er zijn ook dieren te zien.

Duurzaam

Wildlands doet duurzaam. Het is duurzaam gebouwd, met sterke, duurzame en isolerende materialen en er wordt duurzaam met energie omgegaan. Wildlands werkt met zon, wind, water en biomassa. Er is een bijna gesloten waterkringloop, waarbij 90 tot 95 procent van het afval- en hemelwater in eigen beheer wordt gezuiverd en opnieuw wordt gebruikt. Alleen in de horeca wordt nog leidingwater getapt. Veel plaatsen in het park hebben vloerverwarming. De energie hiervoor wordt onttrokken aan de drinkwatervoorraad van Emmen. Voor de tropische kassen wordt een warmtekrachtinstallatie gebruikt. De mest van de dieren wordt via een biovergister omgezet in groengas waarmee in de eigen elektriciteitsbehoefte kan worden voorzien. Ook zijn er bij de bouw veel materialen hergebruikt.

Kaarten

Voor Wildlands zijn dagkaarten te koop (vanaf 26,50 euro in 2017) en er is een jaarabonnement af te sluiten (vanaf 46,50 euro in 2017 voor kinderen en 75 euro voor volwassenen). Dan kun je zo vaak je wilt op wereldreis naar Emmen.

Willards

Legenda
A. Wildlands
B. Voormalig Dierenpark Emmen
© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Achtbaan Tweestryd in Adventure Zoo WildlandsAchtbaan Tweestryd in Adventure Zoo WildlandsAdventure Zoo Wildlands in Emmen is een park dat in maart 2016 is geopend na verhuizing van het voormalige Dierenpark Em…
Ronde door Europa – Van Emmen naar TirolRonde door Europa – Van Emmen naar TirolEuropa is een werelddeel met mooie streken, indrukwekkende vergezichten, majestueuze bergen en lieflijke dalen. Dat leer…
Een dagje uit in DrentheEen dagje uit in DrentheDe provincie Drenthe ligt noordoost in Nederland en grenst aan Groningen, Friesland en Overijssel. In het oosten grenst…

Wandelen en fietsen in authentiek Zeeuws polderlandschapWandelen en fietsen in authentiek Zeeuws polderlandschapYerseke is bekend om zijn schaal- en schelpdieren: mosselen en oesters, kreeft en nog veel meer lekkers. Dit trekt jaarl…
Slaapstrandhuisje huren in ZeelandSlaapstrandhuisje huren in ZeelandWil je genieten van een geweldige vakantie aan zee en heerlijk vertoeven en slapen op het strand? Dan is het huren van e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wildlands
 • Leeuwarder Courant – Wildlands – 15 maart 2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dierenpark_Emmen#Geschiedenis geraadpleegd op 16 maart 2016
 • Afbeelding bron 1: Wildlands
 • Afbeelding bron 2: Wildlands
 • Afbeelding bron 3: Wildlands
 • Afbeelding bron 4: Wildlands
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 25-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.