Recreëren rond het Oostvoornse Meer

Recreëren rond het Oostvoornse Meer Op een prachtige locatie, tussen het Brielse Meer en de Noordzee, ligt het Oostvoornse Meer. Een recreatieplek dicht bij de haven van Rotterdam. Het maakt het een iets wat surrealistische plek waar mens, plant en dier zich allemaal thuis lijken te voelen. Kijk je vanaf de noordkant van het meer, dan zie je het "groene strand', vanaf de andere kant zie je de kranen van de Maasvlakte. De mogelijkheden om in het gebied te recreëren zijn enorm. Een ieder kan zijn lol op. Fietsen, wandelen surfen, vogels spotten, vissen, duiken het kan allemaal.

Het ontstaan van het meer

Het meer, dat op het eiland Voorne-Putten tussen het Brielse Meer en de eerste Maasvlakte in ligt, is in 1965 ontstaan door de zandwinning voor de aanleg van de eerste Maasvlakte. Het meer is ingedeeld in zones. Zo kunnen watersporters allemaal van het water genieten zonder elkaar in de weg te zitten.

Duiken

Het meer is zeer geliefd bij duikers. Doordat het meer ongeveer veertig meter diep is en het een harde zandbodem heeft, is er bijna altijd goed zicht. Op de bodem van het meer liggen scheepswrakken. Er drijven boeien op verschillende dieptes en bij de duikstations zijn er verschillende objecten op de bodem gelegd. Men kan genieten van de vissen die in het meer zwemmen, zo zijn er zeedonderpadden, garnalen, puitalen en strandgapers te zien.

Surfen

Er kan aan de noordkant van het meer goed gesurft worden, veel surfers komen daar op af. Er zijn veel faciliteiten voor de surfsport, waaronder een surfschool en een watersportwinkel. In de grinddammen in het meer zijn speciaal doorgangen voor de surfers gemaakt.

Zwemmen

De stranden nodigen heerlijk uit om te luieren, het water zorgt voor verkoeling.

ATB-Parkoers

Rond om het meer is een mountainbike-route aangelegd. Bijna het hele parkoers bestaan uit singletracks. Deze twaalf kilometer lange route is alleen voor ATB'ers en kan alleen tegen de klok in gereden worden. Het afwisselende parkoers gaat door prachtige duinen en bossen en is bijna helemaal onverhard. De route gaat door beschermd natuurgebied, waar op sommige plekken wilde paarden lopen.

Wandelen

Rond het Oostvoornse Meer zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes, waaronder twee door de Slikken van Voorne. Honden zijn op deze routes niet toegestaan.

Vissen

Er kan met een Grote Vergunning bij het meer gevist worden. Er worden jaarlijks regenboogforellen uitgezet die gevangen kunnen worden. De vissen moeten na de vangst wel teruggezet worden.

Natuur

De natuur rond het Oostvoornse Meer behoort tot één van de mooiste natuurgebieden van West-Europa. Dit komt door de enorme diversiteit en variatie aan planten en dieren die je er kunt vinden.

Slikken van Voorne

Dit gebied is ruim en uitgestrekt. Het loopt met vloed onder en ligt tijdens eb droog. Voor veel vogels en planten is dit gunstig. Bij laag water halen de vogels voedsel uit de drooggevallen zeebodem. Veel planten voelen zich in dit gebied prettig. Je kunt er o.a. kweldergras, schorrekruid, zeeaster en zilte schijnpurrie vinden. De Slikken van Voorne zijn opgenomen in de Natura 2000 beschermingsgebieden.

Het groene strand

Het groene strand, de oorspronkelijke plek waar de Maas vroeger in zee uitmondde, is een natuurherstelproject. Het is een mooie plek met struwelen en valleien. Er grazen grote dieren. Deze worden ingezet om het gebied open te houden. Het groene strand is een beschermd natuurgebied, zo groeit er de beschermde groeneknolorchis. Bij het vogelscherm is de mogelijkheid om diverse soorten vogels te spotten.

Het strand

Vanaf het Oostvoornse Meer is het strand goed te bereiken. Het is een ruim en rustig strand. Er zijn door de ontwikkeling van het strand jonge stuifduinen ontstaan. Ook is er een ruig begroeid gebied dat valt onder het vogelrustgebied, waardoor het niet altijd toegankelijk is voor recreanten. Langs de kust zwemmen zeehonden die regelmatig hun kop boven water laten zien.

Haven

Aan de noordkant van het meer, grenst het bijna aan de Rotterdamse haven. Diegene die daar in geïnteresseerd is kan de Maasvlakte op rijden. Een enorm gebied met op en overslag bedrijven, kranen, treinen en alles wat een haven draaiend houdt. Bij de Maasmond zijn de grote containerschepen te bewonderen.
© 2015 - 2024 Hennymolenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportvissen op Voorne-PuttenSportvissen op Voorne-PuttenHet Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten is een waar eldorado voor de visliefhebber. Het water rond en op het eiland beva…
Vakantie aan het Grevelingenmeer, watersport en recreatieHet Grevelingenmeer is een groot zoutwatermeer in de provincie Zeeland. Het is een heerlijke plek om uw vakantie te houd…
Recreëren rond het Brielse MeerRecreëren rond het Brielse MeerHet recreatiegebied het Brielse Meer is een groene oase tussen het eiland Voorne aan de zuidkant van het meer en de Rott…
De molens op Voorne-PuttenDe molens op Voorne-PuttenIn ieder dorp of stad van Voorne-Putten staat bijna een molen. Het is een vertrouwd silhouet in het landschap. Water, po…

Bijzondere overnachtingen in NederlandBijzondere overnachtingen in NederlandWilt u wel eens wat anders dan kamperen of de gebruikelijke overnachtingen in een huisje of hotel? Dan bent u aan het ju…
Schiphol behind the scenes tour: Schiphol ExperienceSchiphol behind the scenes tour: Schiphol ExperienceWie op vakantie gaat met het vliegtuig, zal vaak het eerst denken aan vliegen vanaf Amsterdam Schiphol Airport, de groot…
Bronnen en referenties
  • www.westvoorne.nl
  • www.portofrotterdam.nl
  • www.vvvzhe.nl
Hennymolenaar (25 artikelen)
Laatste update: 27-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.