Recreëren rond het Brielse Meer
Het recreatiegebied het Brielse Meer is een groene oase tussen het eiland Voorne aan de zuidkant van het meer en de Rotterdamse haven aan de Noordkant van het meer. Watersporters kunnen zich in het ruim tien kilometer lange gebied volop uitleven, maar ook aan de fietsers, wandelaars, kinderen en rustzoekers is gedacht.
Ontstaan en omgeving
Het Brielse Meer, een afgesloten rivierarm, stond vroeger in verbinding met de Oude Maas. Het meer ontstond door de aanleg van een dam en vormt een "groene" buffer tussen het landelijke Voorne en het Rotterdamse haven gebied dat in het noorden ligt.
Het meer is door prachtig natuurschoon omgeven en is een waar watersportparadijs. De ongeveer tien kilometer lange waterstrook heeft aan beide zijden diverse oevers met ligweiden, jachthavens, campings, horecagelegenheden, strandjes en vrij toegankelijke afmeermogelijkheden. Het meer is geschikt om in te zwemmen, roeien, waterfietsen, vissen, surfen, duiken, waterskiën en te zeilen.
Maar het is niet alleen een groot recreatiegebied met fantastische watersportmogelijkheden, fietsend aan de zuidzijde van het Brielse Meer proef je de rijke historie van het eiland Voorne. Een stop in de geuzenstad
Brielle is een echte aanrader. Het centrum ademt nog steeds de sfeer van vervlogen tijden. Een rondje rond het meer laat u de gezellige drukte, de mooie natuur en de rust ervaren. Het meer is zowel voor de actieve mens als voor de rustzoeker een prima plek om te verblijven.
Natuur
De grote hoeveelheid zoet water maakt het Brielse Meer heel bijzonder voor dieren. In het meer leven de snoek, snoekbaars, voorn en de brasem. Veel vogels, zoals de groene specht, zoeken in de winter bij het Brielse Meer naar voedsel en overwinteren onder andere in het natuurgebied de Ommeloop, dat tussen Oostvoorne en Brielle in ligt.
Ommeloop
De Ommeloop lag vroeger aan zee. Door het zoute water komen er veel verschillende plantensoorten in het gebied voor, zoals de Knolvossenstaart, Melkkruid en schijnspurrie moeraszoutgras. Het gebied werkt als een magneet op de roerdomp en watersnip.
Dit gebied is te zien wanneer u bij de Stenen Baak de Kattenweg in slaat en dan kunt u het natuurgebied overzien.
Stenen Baak
De Stenen Baak staat tussen de plaatsen Brielle en Oostvoorne in en was de eerste stenen vuurtoren in Nederland. Het open vuur bovenop de toren diende als lichtbaken voor de schepen. Voor de bouw van de toren gebruikte ze 180.000 bakstenen. Na vier maanden hadden de stadstimmerman Maarten Cornelis Payese en zijn mannen de toren al af. De toren behoort tegenwoordig bij het Historisch Museum Den Briel en is in de zomer te bezoeken en te beklimmen. Het geen een prachtig uitzicht oplevert.
Waterspeelplaats
Aan de noodzijde van het meer, bij het schoolmeestereiland, is een waterspeelplaats voor kinderen gemaakt. In deze waterspeelplaats kunnen kinderen lekker kliederen met zand en water. Er is een mooi waterspeeltoestel waarmee water opgepompt kan worden en daarmee kunnen andere onderdelen in het werktuig in werking gezet worden. Met de dertig meter lange trekpont kun je op het speeleiland komen.
Vrijheidsbos
Het vrijheidsbos, ten oosten van de stad Brielle, is een jong, maar bijzonder bos waar verschillende soorten bomen geplant zijn als aandenken aan een speciale gebeurtenis. De poëziepanelen bij de bomen verwijzen naar die gelegenheid. Het merendeel van de gedichten nodigt uit om stil te staan bij gedachten en dromen van kinderen over vrijheid.
Het bos wordt geheel door vrijwilligers onderhouden.
Honden
Van april tot en met oktober is het verboden om tussen 08.00 en 18.00 uur om met honden op de zandstrandjes en de aangrenzende ligweides te komen. De honden moeten op de oevers aangelijnd worden. Op de zuidelijke oever van het meer mogen de honden tussen het Voetveer en Molenhaven en de velden aan het Brielse Rak en het Oosterlandse Rak loslopen. Bij het veld ten oosten van de Brielse brug, aan de buitengronden en Populierenweide, mogen de honden ook los gelaten worden.