Recreëren rond het Brielse Meer

Recreëren rond het Brielse Meer Het recreatiegebied het Brielse Meer is een groene oase tussen het eiland Voorne aan de zuidkant van het meer en de Rotterdamse haven aan de Noordkant van het meer. Watersporters kunnen zich in het ruim tien kilometer lange gebied volop uitleven, maar ook aan de fietsers, wandelaars, kinderen en rustzoekers is gedacht.

Ontstaan en omgeving

Het Brielse Meer, een afgesloten rivierarm, stond vroeger in verbinding met de Oude Maas. Het meer ontstond door de aanleg van een dam en vormt een "groene" buffer tussen het landelijke Voorne en het Rotterdamse haven gebied dat in het noorden ligt.
Het meer is door prachtig natuurschoon omgeven en is een waar watersportparadijs. De ongeveer tien kilometer lange waterstrook heeft aan beide zijden diverse oevers met ligweiden, jachthavens, campings, horecagelegenheden, strandjes en vrij toegankelijke afmeermogelijkheden. Het meer is geschikt om in te zwemmen, roeien, waterfietsen, vissen, surfen, duiken, waterskiën en te zeilen.

Maar het is niet alleen een groot recreatiegebied met fantastische watersportmogelijkheden, fietsend aan de zuidzijde van het Brielse Meer proef je de rijke historie van het eiland Voorne. Een stop in de geuzenstad Brielle is een echte aanrader. Het centrum ademt nog steeds de sfeer van vervlogen tijden. Een rondje rond het meer laat u de gezellige drukte, de mooie natuur en de rust ervaren. Het meer is zowel voor de actieve mens als voor de rustzoeker een prima plek om te verblijven.

Natuur

De grote hoeveelheid zoet water maakt het Brielse Meer heel bijzonder voor dieren. In het meer leven de snoek, snoekbaars, voorn en de brasem. Veel vogels, zoals de groene specht, zoeken in de winter bij het Brielse Meer naar voedsel en overwinteren onder andere in het natuurgebied de Ommeloop, dat tussen Oostvoorne en Brielle in ligt.

Ommeloop

De Ommeloop lag vroeger aan zee. Door het zoute water komen er veel verschillende plantensoorten in het gebied voor, zoals de Knolvossenstaart, Melkkruid en schijnspurrie moeraszoutgras. Het gebied werkt als een magneet op de roerdomp en watersnip.
Dit gebied is te zien wanneer u bij de Stenen Baak de Kattenweg in slaat en dan kunt u het natuurgebied overzien.

Stenen Baak

De Stenen Baak staat tussen de plaatsen Brielle en Oostvoorne in en was de eerste stenen vuurtoren in Nederland. Het open vuur bovenop de toren diende als lichtbaken voor de schepen. Voor de bouw van de toren gebruikte ze 180.000 bakstenen. Na vier maanden hadden de stadstimmerman Maarten Cornelis Payese en zijn mannen de toren al af. De toren behoort tegenwoordig bij het Historisch Museum Den Briel en is in de zomer te bezoeken en te beklimmen. Het geen een prachtig uitzicht oplevert.

Waterspeelplaats

Aan de noodzijde van het meer, bij het schoolmeestereiland, is een waterspeelplaats voor kinderen gemaakt. In deze waterspeelplaats kunnen kinderen lekker kliederen met zand en water. Er is een mooi waterspeeltoestel waarmee water opgepompt kan worden en daarmee kunnen andere onderdelen in het werktuig in werking gezet worden. Met de dertig meter lange trekpont kun je op het speeleiland komen.

Vrijheidsbos

Het vrijheidsbos, ten oosten van de stad Brielle, is een jong, maar bijzonder bos waar verschillende soorten bomen geplant zijn als aandenken aan een speciale gebeurtenis. De poëziepanelen bij de bomen verwijzen naar die gelegenheid. Het merendeel van de gedichten nodigt uit om stil te staan bij gedachten en dromen van kinderen over vrijheid.
Het bos wordt geheel door vrijwilligers onderhouden.

Honden

Van april tot en met oktober is het verboden om tussen 08.00 en 18.00 uur om met honden op de zandstrandjes en de aangrenzende ligweides te komen. De honden moeten op de oevers aangelijnd worden. Op de zuidelijke oever van het meer mogen de honden tussen het Voetveer en Molenhaven en de velden aan het Brielse Rak en het Oosterlandse Rak loslopen. Bij het veld ten oosten van de Brielse brug, aan de buitengronden en Populierenweide, mogen de honden ook los gelaten worden.
© 2015 - 2024 Hennymolenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportvissen op Voorne-PuttenSportvissen op Voorne-PuttenHet Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten is een waar eldorado voor de visliefhebber. Het water rond en op het eiland beva…
De molens op Voorne-PuttenDe molens op Voorne-PuttenIn ieder dorp of stad van Voorne-Putten staat bijna een molen. Het is een vertrouwd silhouet in het landschap. Water, po…
Recreëren rond het Oostvoornse MeerRecreëren rond het Oostvoornse MeerOp een prachtige locatie, tussen het Brielse Meer en de Noordzee, ligt het Oostvoornse Meer. Een recreatieplek dicht bij…
Brielle Blues festivalBrielle Blues festivalBrielle Blues is sinds de begin jaren negentig van de vorige eeuw een jaarlijks terugkerend gratis bluesfestival dat in…
Tips om goedkope vliegtickets te vinden en boekenTips om goedkope vliegtickets te vinden en boekenAls je op vakantie of op reis gaat betaal je het liefst zo min mogelijk voor je ticket. Dat geld kun je later immers ook…
Bronnen en referenties
  • www.recreatiezuidholland.nl/recreatiegebieden/deelgebied/brielse-meer
  • www.wshd.nl
  • www.zuidhollandslandschap.nl/natuur-bij-u-in-de-buurt/natuurgebieden/ommeloop
  • www.beleefbrielle.nl/nl/vermaak-vertier/watersport/brielse-meer
  • www.vvvzhe.nl
Hennymolenaar (25 artikelen)
Laatste update: 27-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.