Tips om goedkope vliegtickets te vinden en boeken

Tips om goedkope vliegtickets te vinden en boeken Als je op vakantie of op reis gaat betaal je het liefst zo min mogelijk voor je ticket. Dat geld kun je later immers ook op de plek van bestemming uitgeven. Toch lijkt het soms lastig om een goed ticket te vinden. Er is een veelvoud aan websites beschikbaar die jou de beste deal willen geven. Maar hoe vind je nu écht de allerbeste optie, en bespaar je op je vliegticket? Deze tips maken het zoeken en boeken van goedkope tickets een stuk makkelijker.

Bepaal waar je heen wil en wanneer

Het vinden van een goedkoop ticket begint bij het bepalen waar je naartoe gaat, en wanneer. Hoe minder duidelijk je voorkeur is, hoe makkelijker het is om een goede deal te vinden. Bepaal voor jezelf in welke periode je weg wil (weekend, week of maand) en welke landen je leuk lijken, en je zoektocht kan beginnen. Wees flexibel en laat je uiteindelijk keuze afhangen van het aanbod dat je tegenkomt.

Oriënteer je op prijzen en data

Een website zoals Skyscanner is handig voor de eerste impressie. Hier kun je eenvoudig zoeken op data en plekken. Je kunt ook direct zoeken op de websites van (budget)vliegmaatschappijen, als je weet met welke maatschappij je wil vliegen. Er zijn drie aspecten essentieel bij het vinden van een goede deal:

De reisdata of -periode

Houd de data zo ruim mogelijk: kies voor de optie ‘gehele maand’ of zelfs ‘het hele jaar’ om te kijken wanneer de tickets zo laag mogelijk geprijsd zijn. Hoe flexibeler je bent, hoe beter het aanbod. Zit je vast aan bepaalde data? Geen nood, soms kan het al vele euro’s schelen als je bijvoorbeeld op donderdag of zaterdag vertrekt, in plaats van de populaire vrijdag.

De vertrekplaats

Afhankelijk van je woonplaats, kan het veel tijd en geld schelen om eens vanaf een andere luchthaven dan het geijkte Amsterdam of Eindhoven Airport te vertrekken. Als je zoektocht vanaf vertrekplaats ‘Nederland’ niets oplevert, kun je eens kijken naar luchthavens zoals Dusseldorf Weeze en Brussel Charleroi. Maar denk ook eens aan Keulen, Frankfurt of Maastricht. Maak hierbij een goede afweging van de reistijd en parkeer- of OV-kosten. Houd er rekening mee dat je bij een vroege of heel late vlucht misschien de nacht moet doorbrengen in deze stad.

De bestemming

Weet je nog niet waar je heen wilt? Kies dan eens voor de optie ‘bestemming overal’ op Skyscanner. Laat je inspireren door goedkope locaties: wie weet wat je tegen komt! Als je een land in gedachten hebt, vul dan de landnaam in, in plaats van een stad of kies voor ‘inclusief opties nabij’. Het scheelt vaak veel geld om op een kleinere luchthaven te vliegen.

Je vliegticket boeken

Als je een keus hebt gemaakt, kun je naar de website van de desbetreffende vliegmaatschappij gaan. Websites die draaien op de verkoop van vliegtickets, rekenen vaak bemiddelingskosten of een dossierbijdrage. Wees hierop voorbereid. Als je een vlucht met overstap kiest die wordt aangeboden door een combinatie verschillende maatschappijen, kun je vaak niet direct bij de vliegmaatschappij boeken. Kies dan een website met lage bemiddelingskosten. Check op Google de recensies van de website om teleurstellingen te voorkomen. Goedkope maatschappijen zoals Ryanair, Transavia en Easyjet stunten geregeld met prijzen. Het kan interessant zijn om je te abonneren op hun nieuwsbrief of om regelmatig de website te bezoeken, om aanbiedingen in de gaten te houden.

De bijkomende kosten

Je kunt veel geld besparen door alleen met handbagage op reis te gaan. Juist bij goedkope maatschappijen, kost het inchecken van bagage relatief veel geld. Controleer goed welke eisen er gelden voor de afmetingen en het gewicht van je bagage. Zo is bij WizzAir alleen een kleine rugzak of tas toegestaan als handbagage, en moeten koffertjes worden ingecheckt. Lees de informatie op de website goed door. Als je ruimbagage wilt meenemen, geef dit dan aan tijdens je online incheckproces. Het inchecken van bagage op het vliegveld zelf is vaak stukken duurder dan online.

Andere extra’s, zoals het kiezen van een zitplaats of stoel met extra beenruimte, kunnen ook in de papieren lopen. Als je meerdere tickets tegelijk boekt, word je vrijwel je standaard naast elkaar wordt geplaatst, ook als je geen betaalde zitplaats selecteert. Je kunt dan ook makkelijk besparen op deze bijkomende kosten. In sommige gevallen kan het wel lonen om bij te betalen voor extra services, als het je vlucht veel comfortabeler maakt.

Van en naar de luchthaven

Tot slot is het goed om je te verdiepen in het vervoer van en naar de luchthaven. In sommige steden betaal je hoge bedragen (misschien wel meer dan de prijs van je ticket) als je een taxi neemt. Verdiep je via internet of reisboeken in de mogelijkheden ter plekke. Je kan soms tientallen euro’s besparen als je de bus of trein neemt. Wees voorbereid en noteer informatie waar nodig, dat bespaart stress als je na een lange vlucht aankomt op je bestemming.  
© 2015 - 2024 Suzannevh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope vliegtickets boeken: waar en waarom?Goedkope vliegtickets boeken: waar en waarom?Goedkope vliegtickets: goedkoopste vliegvakanties boeken. Vliegen kan steeds goedkoper. Via internet zijn er diverse aan…
Hoe vind je goedkope vliegtickets?Hoe vind je goedkope vliegtickets?Wist je dat je flink wat geld kunt besparen op je vliegtickets? Vliegtickets kunnen behoorlijk aan de prijzige kant zijn…
Met weinig budget toch op vakantieMet weinig budget toch op vakantieBen jij de koude dagen en het slechte weer ook zo zat? Maar heb je niet veel geld beschikbaar voor een vakantie. Geen no…

Recreëren rond het Brielse MeerRecreëren rond het Brielse MeerHet recreatiegebied het Brielse Meer is een groene oase tussen het eiland Voorne aan de zuidkant van het meer en de Rott…
Veiligheid voor reizigersLangdurig op reis gaan of gewoon lekker even op vakantie gaan doet iedereen graag. Met vrienden, met familie, of soms al…
Suzannevh (6 artikelen)
Laatste update: 16-03-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.