Veiligheid voor reizigers

Langdurig op reis gaan of gewoon lekker even op vakantie gaan doet iedereen graag. Met vrienden, met familie, of soms alleen. Maar in andere landen houden mensen er andere gebruiken op na, en is het niet altijd net zo veilig als in Nederland. Zorg dat je zo veilig mogelijk reist, en probeer problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Hier een paar simpele tips om veiliger te reizen, toepasbaar voor solo-reizigers, duo’s of groepen.

Wees goed voorbereid

Lees je goed in over je bestemming. Wat zijn de lokale gebruiken, zijn er plekken waar je als toerist beter niet kunt komen (of niet alleen), zijn er genoeg pinautomaten, is het veilig om kraanwater te drinken of moet je flessen water kopen. Dit zijn allemaal zaken die je makkelijk van tevoren kunt uitzoeken op internet of in reisgidsen over je bestemming. Zorg dat je goed weet wat je beter wel en niet kunt doen, en welke buurten wel of niet veilig zijn.

Zorg dat je niet verdwaald raakt

Probeer altijd een kaart van je omgeving te bemachtigen. Veel reisgidsen hebben kaarten (los of gewoon in het boek), en veel steden bieden ook gratis kaarten aan (vraag hierom bij je hotel of bij het lokale toeristeninformatiebureau). Zorg dat je altijd ongeveer weet waar je bent, en dat je niet per ongeluk in onveilige buurten terecht komt. Zorg dat je altijd het adres van je hotel, hostel of logeeradres bij je hebt zodat je dit kunt laten zien als je de weg vraagt of aan je taxi-chauffeur kunt geven.
Als je met z’n tweeën of meer bent, spreek dan ook af wat je doet als je de groep kwijt raakt. Spreek een ontmoetingspunt af of dat je terug gaat naar het hotel of hostel. In vreemde landen werkt je telefoon niet altijd even goed, en zelfs als hij wel werkt kan bellen en sms'en erg duur zijn.

Let goed op met openbaar vervoer

Het is niet in alle landen veilig om met het openbaar vervoer te reizen. Zorg dat je weet wat je opties zijn, en wat er wel en niet veilig is. Vraag dit ook na in je hotel, zij weten meestal heel goed wat je als toerist beter wel en niet kunt doen. Bij de receptie hebben ze vaak ook wel nummers van taxibedrijven die betrouwbaar zijn en zij kunnen die taxi’s ook voor je bestellen.

Let goed op je spullen

Vaak ben je wel herkenbaar als toerist omdat je een andere manier van kleden hebt, een andere huidskleur, of omdat je wat verdwaald om je heen staat te kijken. Dit kan je tot een makkelijk doelwit maken voor zakkenrollers, dus let goed op je spullen. Probeer altijd zelfverzekerd en doelbewust rond te lopen. Als je eruit ziet alsof je je ongemakkelijk voelt of als je twijfelend de weg zoekt zie je er kwetsbaarder uit en als een makkelijkere prooi.

Zoek uit wat voor trucjes de lokale zakkenrollers vaak gebruiken. Meestal wordt er een afleiding gecreëerd waardoor je even niet meer op je spullen let, en op dat moment wordt je gerold. De afleiding kunnen straatartiesten zijn, iemand die tegen je aanloopt, iemand die iets op je kleren morst, of iemand die je wat wil laten zien of verkopen, of nog iets anders. Zorg dat je je geld en pasjes over meerdere plekken verdeeld hebt, zodat je niet direct alles kwijt bent als je toch wordt gerold. Een goede truc is om een oude portemonnee in je zak te hebben, met wat kleingeld en een paar pasjes die niet meer geldig zijn of niet zoveel waard. Als je dan wordt overvallen kun je snel die oude portemonnee afgeven en maken dat je wegkomt.

Leer de taal

Leer om een paar standaard zinnetjes te zeggen in de lokale taal. Dit is niet alleen goed voor je veiligheid, maar kan je trip ook een stuk leuker maken. Leer ‘ja’, ‘nee’ en ‘dankjewel’ voor de dagelijkse dingen en in winkels. Een paar dingen leren voor in restaurants kan ook nuttig zijn, bijvoorbeeld je favoriete gerechten, dat je vegetarisch eet, allergisch bent voor iets, of hoe je koffie bestelt. Maar leer ook hoe je om hulp kunt roepen in de lokale taal, zodat je dat kunt schreeuwen als je wordt lastiggevallen of overvallen.

Als vrouw of meisje alleen reizen

Het is niet eerlijk, maar helaas wel waar, vrouwen zijn kwetsbaarder dan mannen wanneer zij alleen reizen. Maar laat dit je er niet van weerhouden om die spectaculaire trip niet toch te boeken. Als vrouw moet je gewoon nog beter opletten. Wees altijd op je hoede, en neem geen onnodige risico’s. Vraag aan de staf in je hotel of hostel wat zij aanraden en of ze nog tips voor je hebben. Vraag na of het openbaar vervoer veilig is voor een vrouw alleen, en hoe veilig het is op straat als het donker wordt. Loop altijd zelfverzekerd over straat, maar vestig niet onnodig de aandacht op jezelf. Vertrouw op je intuïtie, als je een situatie niet prettig vindt of niet vertrouwd, probeer er dan zo snel mogelijk weer uit te komen door een veiligere plek of andere mensen op te zoeken.
© 2015 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig vakantie boeken via het internetVeilig vakantie boeken via het internetOp het internet zijn duizenden zo niet tienduizenden vakanties te vinden en te boeken. Maar niet al die aanbieders zijn…
Reizen tijdens zwangerschap, is het veilig?Reizen tijdens zwangerschap, is het veilig?Reizen tijdens een zwangerschap, vele vrouwen vragen zich af of het wel veilig is. Het is namelijk een periode waarin he…
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…

Tips om goedkope vliegtickets te vinden en boekenTips om goedkope vliegtickets te vinden en boekenAls je op vakantie of op reis gaat betaal je het liefst zo min mogelijk voor je ticket. Dat geld kun je later immers ook…
Makkelijk boeken bij zelfstandige persoonlijke reisadviseursWie een reis wil boeken stapt in veel gevallen naar een reisbureau. Elk bureau heeft meestal enkele reisadviseurs in die…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.