De Nieuwkoopse plassen

De Nieuwkoopse plassen De Nieuwkoopse plassen zijn onderdeel van een groot natuurgebied. Het is een prachtig gebied om te wandelen, te fietsen en te varen. Er zijn bijzondere dieren zoals de otter en de ree te bewonderen en er groeien verschillende planten. Het gebied ligt midden in het Groene Hart in de provincie Zuid Holland. Het hele plassengebied is een onderdeel van het Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen & De Haeck wat een omvang 2078 hectare heeft.

Geschiedenis

De Nieuwkoopse plassen zijn vanaf de 14e eeuw ontstaan door het afgraven van het veen. De vraag naar brandstof nam toe en men ontdekte dat de bovenste veenlaag, mits goed gedroogd, een uitstekende brandstof was. Men groef het veen af, droogde het tot turf wat werd gebruikt als brandstof. Door het afgraven van het veen ontstonden lange stroken water, afgewisseld met land, de legakkers. De twee grote plassen, de Noordeinderplas en de Zuideinderplas, zijn ontstaan tijdens hevige stormen, waarbij de legakkers zijn weggeslagen.

Natuurgebied

De plassen zijn nu onderdeel van een natuurgebied wat een omvang heeft van 2078 hectare: Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen & De Haeck. Hiervan is meer dan 1000 hectare in bezit van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten heeft in de Nieuwkoopse plassen een bezoekerscentrum van waaruit dit prachtige gebied onder andere wandelend, op de fiets of vanaf het water verkend kan worden.

Te water

De plassen zijn natuurlijk prachtig gebied om te wandelen en te fietsen, maar de plassen echt beleven kan ook vanaf het water. Het is mogelijk om te varen en te kanoën op de plassen. Er zijn roeiboten, zeilboten en zelfs elektroboten te huur bij diverse verhuurpunten. Ook is het mogelijk om met een excursieboot mee te varen. De excursieboot Blauwjantje bevaart van april tot en met oktober bijna elke dag de plassen. Bekijk hiervoor de excursiekalender op de website van Natuurmonumenten.

Dieren

Er zijn veel dieren in en om de Nieuwkoopse plassen. Denk aan de vos, de ree, de Noordse woelmuis, de hermelijn, de haas en de otter. Er is zelfs een otterkanoroute op de Nieuwkoopse plassen. Deze route is 8,5 km lang en te downloaden op de site van Natuurmonumenten.

Planten

Ook zijn er veel bijzondere planten te zien. Omdat het gebied uit verschillende natte en droge zones bestaat, zijn er veel verschillende planten te zien.
  • Er is een zone met open water. Hier groeien moerasplanten zoals riet en lisdodde die open water nodig hebben.
  • De volgende zone is een moerasachtig landschap zonder open water. Hier vormen moerasplanten een drijvende mat: de zudde.
  • De volgende zone is weer wat droger. Hier verschijnen de veenmossen.
  • Als laatste zone is er het veenmosrietland. Dit is droger, minder soppig land wat vaak nog wel veert.

In de Nieuwkoopse plassen groeien vleesetende planten: op het land de ronde zonnedauw en in het water het blaasjeskruid. Ook groeien er in het gebied verschillende orchidee-soorten.

Vogels

Voor vogels zijn de Nieuwkoopse plassen een echt paradijs. Doordat het gebied zoveel verschillende zones heeft: water, moeras, veen en alles wat er tussen zit, zijn er verschillende soorten vogels te vinden: rietvogels, moerasvogels, weidevogels, maar ook roofvogels.

Het gebied wordt door veel vogels gebruikt als woonplaats. De vogels wonen in de Nieuwkoopse plassen, maar gaan hun eten halen in de nabijgelegen natuurgebieden Ruygeborg en de Groene Jonker.

Horeca

Vlak bij het bezoekerscentrum zit een restaurant. Het restaurant heeft een terras aan de plas waar een kopje koffie gedronken kan worden of waar geluncht of gedineerd kan worden. Ook de omliggende dorpjes zoals Noorden en Zevenhoven hebben diverse horecagelegenheden.

Adres Bezoekerscentrum Nieuwkoopseplassen

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen
Provincie Zuid-Holland
Dorpsstraat 116,
2421 BC Nieuwkoop
T (0172) 52 00 10
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een dagje uit in eigen land: het Groene HartEen dagje uit in eigen land: het Groene HartIn het Groene Hart van Nederland is nog het landschap van vroeger te vinden: molens, bomen en polders met koeien. Voor t…
Burgh-Haamstede, gezellig dorp in ZeelandBurgh-Haamstede, gezellig dorp in ZeelandBurgh-Haamstede is een heel gezellig dorpje in Zeeland. In het hoogseizoen is het altijd gezellig druk met toeristen. Er…
Goedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachterGoedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachter. Het kan Lekker wandelen, kanoen, fietsen of in de natuur zijn en da…
De mooiste trouwlocaties van Zuid-HollandBen je op zoek naar een romantische locatie in Zuid-Holland voor jullie bruiloft? Wat dacht je van een sprookjesachtig k…

De aanwezigheid van bergen in de provincie DrentheIn Drenthe bevinden zich diverse heuvels die zich de naam berg hebben aangemeten. De hoogste heuvel in Drenthe ligt in E…
De aanwezigheid van bergen in de provincie GroningenIn de provincie Limburg bevindt zich de hoogste berg van Nederland, namelijk de 322,7 meter hoge Vaalserberg. Verder ken…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwkoopse_plassen (bezocht op 28/5/2015)
  • https://www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoopse-plassen (bezocht op 28/5/2015)
  • https://www.natuurmonumenten.nl/met-de-boot (bezocht op 28/5/2015)
  • https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/nieuwkoopse-plassen/route/otterkanoroute-op-de-nieuwkoopse-plassen-bij-nieuwkoop (bezocht op 28/5/2015)
  • https://www.natuurmonumenten.nl/planten-in-de-nieuwkoopse-plassen (bezocht op 28/5/2015)
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.