WestCord Art Hotel Amsterdam - met werk van Herman Brood

WestCord Art Hotel Amsterdam - met werk van Herman Brood In Amsterdam staat aan de Spaarndammerdijk een hotel dat eigenlijk bestaat uit twee hotels: een driesterrenhotel en een viersterrenhotel. Het Art Hotel hoort bij de WestCord-keten van Harry en Jennifer Westers. Zij hebben hotels op Vlieland, Terschelling, Ameland, in Amsterdam en Rotterdam. Verder staat er een WestCord hotel in Leeuwarden, Garderen, Raalte en Delft. WestCord Art Hotel in Amsterdam hangt vol met werk van Herman Brood: je ontbijt er met Broodjes aan de muur. Het Art Hotel is een prima uitvalsbasis voor een bezoekje aan Amsterdam. Lopend ben je zo in De Jordaan en anders is er wel een bus die je naar de binnenstad brengt.

Hotel met Brood


WestCord Art Hotel Amsterdam

In Westerpark Amsterdam, grenzend aan de Spaarndammerbuurt, staat het Art Hotel van de keten WestCord. Het hotel ligt in een interessante buurt, aan de noordwestkant van de oude binnenstad van Amsterdam. De Spaarndammerbuurt nodigt uit tot het maken van een wandeling. Er is veel architectuur van de Amsterdamse School te zien. De oude volkswijk van de hoofdstad, De Jordaan, ligt op loopafstand van een kwartier van het hotel. Wie niet naar het centrum van de stad wil wandelen kan de bus, lijn 22, nemen die voor het hotel stopt en als eindpunt het Centraal Station heeft.

Kunst en design

De naam van het hotel zegt het al, er is veel kunst te zien in het Art Hotel. De inrichting wordt gekenmerkt door design en door het hele hotel heen hangt werk van Herman Brood. In de lobby staat zelfs een beschilderd autootje met Brood-werk. Er staat een vitrine met parafernalia van Brood: notitieboekjes, schetsjes, een hanger in de vorm van een kruis met een steen van barnsteen, kunstwerkjes en schetsen op de achterkant van bierviltjes. In de bar van het hotel hangen ook verschillende ingelijste werkjes die Brood op bierviltjes maakte.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Herman Brood

Herman Brood werd geboren in Zwolle, op 5 november 1946. Hij was muzikaal en intelligent en kreeg op 13-jarige leeftijd zijn eerste pianolessen. Op school ging het niet goed, omdat Herman een eigenheimer was. Hij zat liever achter de piano dan in de schoolbank en hij tekende graag. In 1964 ging hij naar de Kunstacademie in Arnhem en richtte een band op. The Moans trad veelvuldig op voor Amerikaanse militairen in West-Duitsland en in die tijd begon zijn afhankelijkheid van pilletjes. Hij kreeg er wel eens een om wakker te blijven en dat liep uit op een verslaving aan drugs. Het was tevens de reden waarom hij uit de band werd gezet.

Herman Brood en Koos van Dijk

Met Tekie Buissink, hun relatie was van korte duur, kreeg hij in 1968 een zoon, Marcel. Begin 1974 pakte Herman zijn muziek weer op en speelde in Stud, samen met Jan Akkerman en in de band Vitesse. In 1976 ontmoette hij Koos van Dijk, die zijn manager werd en speelde hij mee in Cuby and the Blizzards. Daarna richtte Herman zijn eigen formatie op: Herman Brood & His Wild Romance. De band had nationaal en internationaal succes, maar in Amerika werd het niets. Er volgde in 1980 een dikke dip in de carrière van Herman en de Wild Romance viel uit elkaar.

Herman Brood en Xandra Jansen

Hij trouwde in 1985 met Xandra Jansen en samen kregen ze twee kinderen, Lola (1985) en Holly (1994) en namen ze dochter Brenda (1979) aan. Herman ging acteren en ging steeds meer schilderen, in de traditie van Cobra. Het werden grote doeken met felle kleuren waar hij met zwart teksten op schreef. Hij signeerde met ‘Brood’, een niet te missen onderdeel van het werk. Brood werd de bekendste drugsgebruiker van Nederland, die er geen doekjes om wond. Hij sprak openlijk over zijn gebruik. Afkicken lukte hem niet en in 2001 was zijn lichaam ‘op’. Herman nam, met het vooruitzicht dat hij nog maar een paar maanden te leven had, het heft in eigen handen en sprong op 11 juli 2001 van het Amsterdamse Hilton Hotel. Bij de bar liet hij een afscheidsbriefje achter met de tekst "maak er nog een groot feest van".

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Ontbijten met Brood

In de ontbijtzaal van het hotel zit je onder schilderijen van Brood van je zachtgekookte eitje te lepelen, in het restaurant eet je het vegetarische pastagerecht met Brood aan de muur. In de lobby hangen zijn schilderijen en de hallen naar de kamers hangen er vol mee. Art Hotel is een eerbetoon aan Herman Brood.

Drie en vier sterren in Westerpark

Het Art Hotel bestaat uit twee delen. De ene helft is bekroond met vier sterren, de andere met drie. Er zijn kamers voor rokers en niet-rokers en je kunt kiezen uit 2-, 3- of 4-persoonskamers. Art Hotel behoort tot de keten van WestCord van Harry en Jennifer Westers. Zij begonnen in 1968 op Vlieland met een hotel en hebben inmiddels een keten. Westers is geen hotelverzamelaar, zegt hij, maar hotelier. Een hotelier die pas tevreden is als de gast dat is.

Art Hotel

Spaarndammerdijk 302
1013 ZX Amsterdam

WestCord Hotel

Legenda
A. Art Hotel
B. De Jordaan
C. Centraal Station
D. Rijksmuseum
E. Van Gogh Museum
F. Stedelijk Museum
G. Dam

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinen en parken in AmsterdamTuinen en parken in AmsterdamBij een bezoek aan Amsterdam is er veel meer te zien dan alleen pittoreske grachten, leuke winkels en markten, interessa…
Interessante galerieën in AmsterdamInteressante galerieën in AmsterdamKunst speelt in Amsterdam een voorname rol en de Nederlandse hoofdstad staat dan ook bekend als stad van kunst en cultuu…
Parkeren bij de Bijenkorf AmsterdamParkeren bij de Bijenkorf AmsterdamHet is waarschijnlijk een van de meest bekende parkeergarages van Amsterdam: de parkeergarage onder de Bijenkorf. Voor m…
Harry Sacksioni meestergitaristEen leven zonder gitaar is ondenkbaar voor Harry Sacksioni. Op zijn elfde verjaardag krijgt hij zijn eerste gitaar. Twee…
Wandelen en fietsen in authentiek Zeeuws polderlandschapWandelen en fietsen in authentiek Zeeuws polderlandschapYerseke is bekend om zijn schaal- en schelpdieren: mosselen en oesters, kreeft en nog veel meer lekkers. Dit trekt jaarl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • http://www.westcordhotels.nl/zakelijk-verblijven/ geraadpleegd op 1 april 2016
  • http://www.hermanbrood.nl geraadpleegd op 5 april 2016
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 6: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 14-01-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.