Normandië: Parc Naturel Régional des boucles de la Seine

Normandië: Parc Naturel Régional des boucles de la Seine Zin in rust en kalmte? Genieten van de Seine en van de steeds veranderende luchten? Terwijl je op de oever staat zie je enorme schepen voorbijkomen. Op de strandjes kan je genieten van een kleine wandeling of een picknick. Je kan de kleine dorpjes en de lokale musea in de buurt gaan bezoeken. Je kan er gaan zwemmen in meren, lange wandelingen of fietstochten maken. En je kan er een stukje Franse geschiedenis meepikken. Het Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande is de ideale plaats om uit te rusten en te genieten van de adembenemende landschappen.

He Parc Naturel Régional des boucles de la Seine Normande

Ligging

Het Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande (het vroegere Parc Naturel Régional de Brotonne) ligt in Haute-Normandie en is zo’n 80.000 hectare groot. Het gebied ligt tussen de twee industriepolen Rouen en Le Havre. In dit gebied maakt de Seine twaalf lussen en is ze 180 kilometer lang. 72 gemeenten en 2 steden liggen in dit uitgestrekte gebied. Het Parc Naturel Régional ligt gedeeltelijk in het Département Eure (27) en gedeeltelijk in het Département Seine-Maritime (76).

Gemeenten in het Parc Naturel Régional des boucles de la Seine Normande

In het Département Seine-Maritime bevinden zich volgende gemeenten: Allouville-Bellefosse, Anneville-Ambourville, Anquetierville, Bardouville, Berville-sur-Seine, Bois-Himont, Caudebec-en-Caux, Duclair, Hautot-sur-Seine, Hénouville, Heurteauville, Jumièges, La Cerlangue, La Mailleraye-sur-Seine, Le Mesnil-sous-Jumièges, Le Trait, Louvetot, Mauny, Norville, Notre-Dame-de-Bliquetuit, Petiville, Quevillon, Sahurs, Saint-Arnoult, Saint-Gilles-de-Crétot, Saint-Martin-de-Boscherville, Saint-Maurice-d’Etelan, Saint-Nicolas-de-Bliquetuit, Saint-Nicolas-de-la-Haye, Saint-Nicolas-de-la-Taille, Saint-Paër, Saint-Pierre-de-Manneville, Saint-Vigor-d’Ymonville, Saint-Wandrille-Rançon, Tancarville, Touffreville-la-Câble, Triquerville, Vatteville-la-Rue, Villequier, Yainville, Yvetot en Yville-sur-Seine. In de Eure vind je volgende gemeenten : Aizier, Barneville-sur-Seine, Berville-sur-Mer, Bouquelon, Bourneville, Caumont, Conteville, Etréville, Foulbec, Fourmetot, Hauville, Honguemare-Guénouville, La Haye-Aubrée, La Haye-de-Routot, Le Landin, Le Marais-Vernier, Manneville-sur-Risle, Pont-Audemer, Quillebeuf-sur-Seine, Routot, Saint-Aubin-sur-Quillebeuf, Saint-Mards-de-Blacarville, Saint-Pierre-du-Val, Saint-Ouen-des-Champs, Saint-Samson-de-la-Roque, Saint-Sulpice-de-Grimbouville, Saint-Thurien, Sainte-Croix-sur-Aizier, Saint-Opportune-la-Mare, Tocqueville, Trouville-la-Haule en Vieux-Port.

Oorsprong van de naam

Het gebied kreeg de naam “Parc Naturel Régional” in 1974 van de Franse Staat omwille van zijn rijke natuur, de kastelen en de drie abdijen die zich op het gebied bevinden alsook de vele huisjes in traditionele architectuur. In het gebied liggen eveneens drie bossen: Forêt de Brotonne, Forêt du Trait Maulevrier en Forêt de Roumare. Wil je een rondrit maken in het park, dan kan je de groen-witte bordjes volgen met een vikingschip op, het symbool voor het Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine. Fantastisch is ook dat de boten van de Armada van Rouen geregeld langskomen langs deze machtige rivier en dat je het spektakel kan volgen vanop de vele uitkijkpunten. Maar ook op andere momenten kan je genieten van enorme vrachtschepen die rustig voorbij komen varen.

Maison du Parc

Voor uitgebreide toeristische informatie over dit natuurgebied moet je in Notre Dame de Bliquetuit (76) zijn, in het Maison du Parc. Hier kan je terecht voor kaarten, boeken en allerhande toeristische informatie over het Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande. Geregeld zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Het Maison du Parc bevindt zich in een oude, 17de eeuwse boerderij met rieten dak. Je kan er ook een kijkje nemen in de schuren, in de karrenstallingen en in de enorme duiventil. In de boomgaard vind je heel wat vergeten en ongebruikelijke fruitsoorten, in en rond de poel kan je genieten van de diversiteit van de fauna en flora en in de speciale insektenhotels fladderen heel wat beestjes rond. Naast het huis is een ruime picknickplaats en van daaruit vertrekken er tal van wandelpaden. In het Maison du Parc kan je ook fietsen huren.

De Seine oversteken

De Seine kronkelt doorheen het hele Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande. Aangezien de dorpjes zowel op de linker- als op de rechteroever liggen, moet er dikwijls overgestoken worden. Om van de ene oever naar de andere te gaan zijn er heel wat mogelijkheden.

Met de overzetboot

Op tal van plaatsen zijn er “bacs” of overzetboten. Je kan er zowel op terecht met de auto als te voet of met de fiets. Zo zijn er de bacs van Heurteauville naar Jumièges en die van Yville-sur-Seine naar Le Mesnil-sous-Jumièges. Hier kunnen telkens een achttal auto's mee. De overzetdienst van Duclair naar Berville-sur-Seine is enorm, er kunnen niet minder dan drie rijen auto’s op. De andere overzetdiensten vind je in Canteleu-Dieppedalle / Grand-Quevilly, Val-de-la-Haye / Petit-Couronne, Sahurs / La Bouille en Yainville/ Heurteauville. Groot voordeel: de overzetboten zijn gratis en ze varen ongeveer om de tien minuten over en weer.

Bruggen

Hou je niet zo van boten, dan zijn er ook een aantal bruggen waarmee je de rivier kan oversteken. De Pont de Brotonne is de kleinste. Even verderop ligt de Pont de Tancarville. Deze is wel betalend. Je kan per wagen betalen voor een enkele trip of je kan een heen- en terugpas aankopen voor in het weekend. De grootste en spectaculairste brug is de Pont de Normandie, die Le Havre met Honfleur verbindt. Een enorme brug waar je zowel met de auto, te voet als met de fiets over kan. Te voet en met de fiets mag je gratis naar de overkant, met de auto moet je betalen. De brug is zo’n 2300 meter lang. Ook in Rouen zijn er een aantal bruggen waar je de Seine mee over kan steken.

Je trip voorbereiden

In iedere gemeente langs de Seine valt wel iets te beleven. Veel vind je echter niet in de reisgidsen over deze toch wel prachtige streek. Wil je je reis grondig voorbereiden, dan kan je terecht op: www.pnr-seine-normande.com. Eens ter plaatse kan je terecht in het Maison du Parc in Notre-Dame-de-Bliquetuit of aan het onthaal van de vele kleine musea. Overal vind je gratis folders. Soms vind je ook folders en ideeën in je huurhuis of in de gîtes.
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een boottocht over de Seine in ParijsTijdens een georganiseerde stedentrip naar Parijs staat er vrijwel altijd een boottocht over de Seine op het programma.…
Normandië: Jumièges en de abdij van JumiègesNormandië: Jumièges en de abdij van JumiègesWanneer je langs de Seine rijdt tussen Le Havre en Rouen, kom je op de rechteroever van één van de lussen van het Parc N…
Normandië: Routot en Hauville, klein maar charmantNormandië: Routot en Hauville, klein maar charmantRoutot en Hauville. In deze kleine gemeenten in het Departement Eure (27) is heel wat te doen. In Routot is er het vlasm…
De brug met liefdesslotjes in ParijsDe brug met liefdesslotjes in ParijsVoor verliefde stelletjes die hun liefde voor eeuwig willen bezegelen, rest er maar één ding: pak je koffers en boek met…

Normandië: La-Haye-de-Routot, charmant en leerrijk!Normandië: La-Haye-de-Routot, charmant en leerrijk!Zin in een dagje uit op zijn Frans? Een leuk uitje naar La-Haye-de-Routot in het departement Eure zal je niet ontgoochel…
Openluchtmuseum Arnhem, leuk uitje voor jong en oudOpenluchtmuseum Arnhem, leuk uitje voor jong en oudIn het openluchtmuseum Arnhem kunt u kennis maken met het leven en tradities van verleden tot niet zo heel lang geleden.…
Bronnen en referenties
  • Plaatselijke folders en brochures
  • Guide du Routard Normandie 2011
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.