Normandië: La-Haye-de-Routot, charmant en leerrijk!

Normandië: La-Haye-de-Routot, charmant en leerrijk! Zin in een dagje uit op zijn Frans? Een leuk uitje naar La-Haye-de-Routot in het departement Eure zal je niet ontgoochelen. Een onooglijk dorpje dat zich bevindt in het Parc Naturel Régional des boucles de la Seine Normande met een paar supergezellige mini-musea! Een oude broodoven met een foto van Fernandel, een klompenmuseum met een authentieke affiche uit Nederland en een uitleg over brandnetels. Aan de overkant eeuwenoude taxusbomen met daarin een kapelletje en een altaar. Niets spectaculairs, maar o zo charmant!

La-Haye-de-Routot

Deze kleine gemeente in Normandië bevindt zich in het Departement Eure (27) en is één van de 72 gemeenten die deel uitmaken van het Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande. Dit park ligt rond de lussen van de Seine, tussen Le Havre en Rouen. In La-Haye-de-Routot is heel wat te doen. Tal van kleine musea leren je hoe het er vroeger aan toe ging op het platteland. Volkse wijsheden worden doorgegeven en uitgelegd. Goed voor een dagje uit met de hele familie.


Musée du Four à Pain

Brood bakken op de ouderwetse manier

Een klein museum met een broodoven. Een persoon legt je uit hoe het brood vroeger werd gebakken. De oven werd eerst gloedheet gemaakt (380°C) door middel van hout. Wanneer de oven op temperatuur was, werd de as er uit gehaald en de oven gewassen. Hierdoor daalde de temperatuur tot 280°C. Dan ging het brood er in. Wanneer het brood gebakken was, was het tijd om de brioche in de oven te schuiven. Ook confituur, gratins, ovenschotels, taarten en cakes konden nu de oven in. Aan de buitenkant werd er ham en worst gehangen zodanig dat die konden gerookt worden. Verder is er in het museum ook nog een oude bakfiets en een kast om het brood in te laten gisten. De uiteenzetting wordt besloten met een filmpje waarin alles nog eens wordt voorgedaan en uitgelegd. Wist je dat iedere bakker zijn handelsmerk achterlaat op de baguettes door er specifieke groeven in te maken?

Foto van filmvedette Fernandel

Verder hangt er ook een grote foto van Fernandel aan een bakoven. Deze foto komt uit de film “Le boulanger de Valorgue” uit 1953. Voor deze film was een bakoven nodig en aanvankelijk werd aan die van La-Haye-de-Routot gedacht. Maar deze bakoven was niet modern genoeg en dus werd de film elders gedraaid. Om de mensen van La-Haye-de-Routot te bedanken voor hun vriendelijkheid, stuurde Fernandel toch nog een foto uit de film op.

Praktisch

Iedere zondag om 14 uur kunnen de mensen mee brood en brioche gaan bakken en proeven. Op sommige dagen worden er speciale gerechten gemaakt, eveneens met publiek. Voor het bezoek aan dit museum betaal je 3 euro indien je ouder bent dan 16 jaar (2017).

Musée du Sabot et Chaumière aux Orties

Chaumières aux orties: het wat en hoe van brandnetels

Aan de overkant van de straat, met een grote parking om de auto te parkeren. Twee piepkleine musea’s in twee typisch Normandische huizen. Je komt binnen in een grote voorplaats waar boeken, folders en postkaarten worden verkocht. Daarna kom je in de keuken, waar geregeld demonstraties en kookateliers worden gegeven. Hier wordt onder andere verse boter gemaakt met kinderen. Ook vind je er allerlei informatie over brandnetels en over hun gebruik. Op een tafel staan heel wat wilde planten in glazen met ook weer een korte uitleg over gebruik en eigenschappen. In de achterplaats is dikwijls een tijdelijke tentoonstelling. In 2011 was het een fototentoonstelling met prachtige natuurfoto’s maar wel peperduur.

Klompenmuseum

Via de keuken ga je naar een tweede huisje waarin het klompenmuseum zich bevindt. Eerst krijg je weer een filmpje met uitleg over hoe de klompen worden gemaakt door middel van eeuwenoude machines en dito gereedschap. De klompenmaker uit het Departement Sarthe legt uit voor wie hij nog allemaal klompen moet maken: voor tuinders, volksdansgroepen en voor arbeiders van een bepaalde fabriek waar gewerkt wordt in extreem hoge temperaturen. Rubber en leer kunnen niet tegen de hitte, maar de houten klompen houden wel stand. In de zaal staan alle machines uitgestald, zodanig dat je ze ook in het echt kan bekijken. Aan de wand hangen tal van affiches en oude documenten. Ook hangt er een affiche (in het Nederlands!) met Nederlandse klompen uit verschillende regio’s en met verschillende doeleinden. In de volgende zaal staan een aantal kasten met klompen. In een kast staan klompen uit verschillende landen, ook uit Nederland en België, in een andere kast staan klompen uit verschillende Franse streken. Wanneer de klompen een bepaalde functie hadden, staat ook dat er bij geschreven. Er ligt ook een paar met extreem scherpe punten. Een cadeau dat de mannen aan hun vrouw gaven in de Pyreneeën met Nieuwjaar in ruil voor een zelfgebreide trui. Ook staan er mini-exemplaren die gebruikt worden als siervoorwerpen allerhande: tabaksdozen, bootjes, etc. In een kast staan heel wat exemplaren van blankhouten klompen. Deze mogen de bezoekers aanpassen en er mee rondlopen. Pijnlijke zaak als je dit niet gewoon bent!

Praktische info

Een bezoek aan dit museum kost zo'n 3 euro voor mensen ouder dan 16 jaar. Bezoek je de twee musea ineens, dan kan je een combiticket kopen voor zo'n 4 euro (2017).

Ifs millénaires

Kom je uit het klompenmuseum, dan zie je aan de overkant van de straat een kerk en een kerkhof met daarvoor twee enorme bomen. Loop even het kerkhof binnen via het witte poortje en je zal zien dat het gaat om taxusbomen. Deze exemplaren zijn zo’n 1600 jaar oud en hebben een omtrek van respectievelijk 14 en 16 meter. In de ene boom werd een klein kapelletje gebouwd, in de andere boom staat een altaar met een Mariabeeld. Wanneer je door het kerkhof loopt, zie je ook eeuwenoude graven met ijzeren kruisen. De kerk is klein en sober, maar de glasramen zijn heel mooi!

Le feu de la Saint-Clair

Ieder jaar op zestien juli wordt er in La-Haye-de-Routot een groot volksfeest gehouden en wordt er een brandstapel gemaakt ter ere van de Heilige Klara. ’s Morgens vroeg wordt er een hoge brandstapel gemaakt met houten stokken die om en om worden gelegd. De hele dag wordt de brandstapel bewaakt door twee wachters. Ondertussen kunnen de mensen naar de kermis en naar de kraampjes. 's Middags is er ook een processie. Om 23 u 15 precies wordt de houten piramide dan in brand gestoken. Het feest vindt ieder jaar op zestien juli plaats, ongeacht op welke dag de zestiende valt.
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Franse film: La cuisine au beurre met Bourvil en FernandelFranse film: La cuisine au beurre met Bourvil en FernandelLa cuisine au beurre is een oude Franse komedie met Fernandel in de rol van Fernand Jouvin en Bourvil als André Colombey…
Normandië: Routot en Hauville, klein maar charmantNormandië: Routot en Hauville, klein maar charmantRoutot en Hauville. In deze kleine gemeenten in het Departement Eure (27) is heel wat te doen. In Routot is er het vlasm…
Normandië: Parc Naturel Régional des boucles de la SeineNormandië: Parc Naturel Régional des boucles de la SeineZin in rust en kalmte? Genieten van de Seine en van de steeds veranderende luchten? Terwijl je op de oever staat zie je…
Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk is een van de meest populaire vakantielanden van Europa. Frankrijk heeft een uitgestrekte kustlijn, waar van v…

Normandië: Jumièges en de abdij van JumiègesNormandië: Jumièges en de abdij van JumiègesWanneer je langs de Seine rijdt tussen Le Havre en Rouen, kom je op de rechteroever van één van de lussen van het Parc N…
Openluchtmuseum Arnhem, leuk uitje voor jong en oudOpenluchtmuseum Arnhem, leuk uitje voor jong en oudIn het openluchtmuseum Arnhem kunt u kennis maken met het leven en tradities van verleden tot niet zo heel lang geleden.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Blickpixel, Pixabay
  • Plaatselijke folders
  • Eigen bezoek
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.