Spa: bronnen, water en zo veel meer!

Spa: bronnen, water en zo veel meer! Wie Spa zegt, denkt onmiddellijk aan water en bronnen. Aan de typische fles met het blauwe etiket met Spa Reine water. Aan de fles met het rode etiket, de Spa Barisart, het spuitwater van Spa. Een rondleiding langs de verschillende bronnen, een kijkje in de Spa Monopole s.a. en een aantal wetenswaardigheden over het blauwe goud van België!

Spa: zijn bronnen en zijn water

Spa dankt zijn bekendheid vooral aan zijn bronnen met mineraal water. Het water dat opborrelt op verschillende plaatsen in en om de stad, heeft heel wat geneeskrachtige eigenschappen. Door zijn geringe gehalte aan mineralen is het water van Spa weinig belastend voor de nieren. Het is dus ook uitermate geschikt voor het bereiden van papflesjes voor jonge baby's. De waterbronnen worden in de streek "Pouhons" genoemd en zijn vrij toegankelijk voor bezoekers. Er bestaat zelfs een volledig circuit dat u laat kennismaken met een groot aantal bronnen.

De Peter de Grote-bron

Deze bron is wel de voornaamste. Ze bevindt zich in het centrum van de stad, in een indrukwekkend gebouw uit 1880, opgetrokken door architect-stedenbouwkundige Victor Besme. Het is één van de meest overvloedige en meest koolzuurhoudende van de stad. Het bevat tevens ook veel ijzer en minerale zouten. Op de hoek van de Rue du Marché en de Rue Royale vindt u deze bron.

De Prins Condé-bron

Deze bron werd ontdekt in de 19de eeuw. Deze bron bevindt zich tussen de Rue Hôtel de Ville en de Pr. de 4 Heures.

De Geronstère-bron

Het water van deze bron heeft een uitgeproken zwavelsmaak en is uitstekend voor aandoeningen van de luchtwegen. Deze bron vindt u op het einde van de Route des Fontaines, aan de voet van de skipiste.

De Barisart-bron

Tot in het midden van de 19de eeuw vloeide het water van deze bron gewoon in de weilanden. Daarna werd het water opgevangen en verwerkt. Voor deze bron gaat u naar het einde van de Boulevard des Guérets.

De Tonnelet-bron

In de 19de eeuw werd het water van deze bron opgevangen in een tonnetje, vandaar zijn naam. U vindt de bron in de bocht van de Route de Tonnelet.

De Sauvenière en de Groesbeek-bron

De Sauvenière is de oudste en meest bezochte bron van Spa. Een legende wil dat de bron werd ontdekt door Sint-Remaclus en dat deze hier een sandaalafdruk achterliet. De plaats werd een bedevaartsoord voor jonggehuwden, aangezien het water fertiliteitsproblemen zou kunnen oplossen door zijn specifieke eigenschappen. Deze bron bevindt zich op de Route de la Sauvenière, in de bossen, bijna aan het Aérodrome.

Spa Monopole s.a.

Het gebouw bevindt zich Rue Auguste Laporte nummer 34, achter het station. In het museumgedeelte vindt u een tentoonstelling met steeds wisselende thema's over water. U ziet mooie affiches uit ver vervlogen tijden. U kan naar een educatief filmpje kijken. U gaat over een galerij die uitkijkt op de productie-installaties. U mag proeven van verschillende soorten water. Het museum is alle werkdagen, behalve vrijdag, geopend van 9 tot 17 uur. Reken ongeveer een uur voor het bezoek. (Momenteel, juni 2010, is het centrum gesloten voor renovatie).
Spa Monopole s.a. is leider op de Belgische markt met zijn 430 miljoen liter water die per jaar gebotteld worden. Het water wordt naar alle uithoeken van de wereld geëxporteerd. Men heeft Spa Reine, de fles met het blauwe etiket. Dit niet-bruisend water is verkrijgbaar in verschillende formaten: een 3 liter -fles, een 1 liter-fles, een sportfles, kleine meeneemflesjes zonder sportdop, etc. Daarnaast is er ook de fles met de rode etiket, Spa Barisart, het bruiswater. Verder zijn er ook nog verschillende soorten fruitwaters. Allemaal op basis van water uit de bronnen van Spa.

Wetenswaardigheden

Spa is heel trots op zijn water en waakt dan ook als een moederkloek over haar gouden eieren, in dit geval het blauwe goud, ook wel de "Parel van de Ardennen" genoemd. De regels in de streek voor het behoud van de zuiverheid van het water zijn dan ook erg streng.
Enkele weetjes:
 • Het water van Spa was reeds gekend ten tijde van de Romeinen. Bewijs hiervoor is dat Romeinse muntstukken werden gevonden naast de bronnen.
 • Het woord Spa komt van het Latijn "spargere" wat "spuiten, ontspringen" betekent.
 • Het water van de Spa-bronnen is afkomstig uit de Venen.
 • Belgen drinken zo'n 124 liter water per jaar, waarvan een kwart Spa Reine. Alleen Italianen, Spanjaarden en Duitsers drinken meer water.
 • Reeds in de 16de eeuw was het Spa-water bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen.
 • In 1772 geeft de Prins Bisschop van Luik een decreet uit om de bronnen te beschermen.
 • In 1889 wordt een eerste perimeter van ongeveer 34 hectare gecreëerd rond de Peter de Grote-bron. In 2010 beslaat die perimeter 13.177 hectare.
 • Voor het beschermen van de regio zijn een aantal regels uitgevaardigd. Een eerste is een totaal verbod van industriële of landbouwactiviteiten in de perimeter. In de winter wordt er niet gestrooid met zout maar met zand. Bomen met hars worden geweerd om de verzuring van de grond tegen te gaan. De boswachters gebruiken afbreekbare plantaardige olie om hun machines te onderhouden. Geen enkel chemisch product mag in het gebied gebruikt worden. Een noodinterventieplan werd opgesteld met de stad Spa in geval van ramp met risico op vervuiling.
 • Bewijs dat ze wel erg ver gaan in het beschermen van het gebied: de ondergrond van de parking van het Musée de la Forêt et des Eaux werd waterdicht gemaakt, zodanig dat er geen motorolie in de ondergrond zou kunnen sijpelen.
 • Per verkochte fles Spa krijgt de stad Spa 1 voor de stadskas.

Zin gekregen in een fris glasje water? Ga eens een dagje naar Spa en geniet van lekker bronwater ter plaatse! Santé!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goudzoeken in de ArdennenJe kan erom lachen maar er wordt door sommige mensen echt goud gezocht én gevonden in de Belgische Ardennen. Het gaat hi…
Spa: een eeuwenoud kuuroord in de ArdennenSpa is een stad in de Belgische Ardennen, midden in de provincie Luik. Iedereen kent Spa van het bekende water in flesse…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: SpaWeekendje weg in de Belgische Ardennen: SpaSpa is een wel heel bijzondere plaats in de Belgische Ardennen. Dit plaatsje is wereldberoemd geworden vanwege de aanwez…
De bruisende stad SpaHet bekende mineraalwater van het merk Spa komt uit de bijzondere gelijknamige plaats in de Belgische Ardennen. Deze pla…

Forum Romanum (Rome)De ruïnes van het Forum Romanum (Latijn voor Marktplein van Rome) zijn misschien nog wel indrukwekkender dan het Colosse…
MuZEEum van Vlissingen vertelt over de zeeMuZEEum van Vlissingen vertelt over de zeeVoor veel Zeeuwen bracht de zee naast strijd en verlies ook roem en rijkdom. Het MuZEEum in Vlissingen laat daar veel va…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rhythmuswege, Pixabay
 • Télépro N° 2933
 • Spa TouristInfo 2010
 • www.spa.be
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.