MuZEEum van Vlissingen vertelt over de zee

MuZEEum van Vlissingen vertelt over de zee Voor veel Zeeuwen bracht de zee naast strijd en verlies ook roem en rijkdom. Het MuZEEum in Vlissingen laat daar veel van zien en toont op een boeiende manier veel van de rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis in vier thema's: Water, Werk, Glorie en Avontuur. Het museum is zo opgezet dat het zeker ook voor kinderen heel interessant is. Kinderen kunnen in het MuZEEum volop aan de slag met leuke computerspelletjes, speurtochten en multimedia schermen. Het MuZEEum is gevestigd in enkele met elkaar verbonden oude panden en heeft een heuse uitkijktoren met zicht op de stad en de Westerschelde.

Provincie Zeeland de Zeeuwen en het water

Water is altijd ontzettend belangrijk geweest voor de provincie Zeeland en haar bewoners. Het bracht zowel bedreigingen als kansen. Kansen door werk als scheepsbouw en beloodsing en uiteraard de visserij. Bedreigingen omdat de zee niet alleen geeft maar ook neemt. Zeeland kent glorie door beroemdheden als admiraal Michiel de Ruyter. Avontuur hadden de Zeeuwen met spannende ontdekkingsreizen en zeker ook door drenkelingen uit de zee te halen wat menigmaal met gevaar voor eigen leven gebeurde.

MuZEEum met oude en nieuwe architectuur

Het MuZEEum is gehuisvest in enkele oude panden die door moderne architectuur op een bijzondere manier met elkaar verbonden zijn. Een stadspaleisje, het zogenaamde Lampsinhuis uit 1641, vormt het hart van het complex. De overige panden stammen uit de 16e, 18e en 21e eeuw. Een 17e-eeuws uitkijktorentje biedt een ruim zicht op de zee. In het schitterend gerestaureerde Lampsinshuis uit de Gouden Eeuw maakt de bezoeker kennis met de maritieme geschiedenis van Zeeland. De stijlvolle Pronkzaal in het Lampsinshuis is ook beschikbaar voor huwelijksceremonies en ontvangsten. Ook is er in het museum een vergaderruimte met uitzicht over de Westerschelde.

Voorwerpen uit scheepswrakken van de Schelde

Het Vlissingse museum heeft ook een grote collectie schilderijen zoals portretten van Zeeuwse zeehelden, zeegezichten en havengezichten. Doordat er in de Schelde al enkele tientallen jaren gedoken wordt naar scheepswrakken, bezit het MuZEEum de grootste collectie voorwerpen van VOC schepen. Lading, persoonlijke bezittingen en veel voorwerpen maken het verleden tastbaar. Ook beschikt het museum over een belangrijke Michiel de Ruytercollectie. Heel bezienswaardig zijn ook de vele scheepsmodellen van bijvoorbeeld schepen die werden ingezet als beurtschip.

Oude panden als tentoonstellingsruimten

De Toboga zaal is vernoemd naar een eiland in het Caribisch gebied. Een paar honderd Vlissingers vertrokken in 1628 in opdracht van Jan de Moor naar dat tropische eiland om er een plantage op te zetten. Uiteindelijk verbleven ze er veertig jaar. Toboga werd in 1658 particulier bezit van Cornelis Lampsins die ook het stadpaleisje liet bouwen dat nu een onderdeel van het MuZEEum vormt en de naam van Lampsins draagt. In drie andere panden biedt het museum ook wisselende tentoonstellingen namelijk het Onderdoor, De Pakhuizen en de Scheldezaal, met soms topstukken uit andere musea zoals het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Informatie over Vlissingen en Westerschelde

Vanuit het museum vertrekken elke zondag in het seizoen wandelingen door Vlissingen, de stad met zijn boulevards waar je de zeeschepen bijna kunt aanraken. Veel informatie wordt tijdens de wandelingen gegeven over wat er zich achter de monumentale gevels afspeelde.
Het museum geeft ook uitgebreide informatie over scheepswrakken uit de Westerschelde die een van de drukst bevaren rivieren van de wereld is. Daarnaast is de Westerschelde ook een van de moeilijkste vaarroutes met een grillige vaarweg en veel zandbanken.

Lees verder

© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlissingen: Michiel de Ruyter, zeeschepen en de reptielenzooVlissingen: Michiel de Ruyter, zeeschepen en de reptielenzooGrote zeeschepen en veerboten vlak onder de kust, goed te zien vanuit de stad. Dat alleen al maakt een wandeling over de…
Cultuur proeven en uitgaan in VlissingenVlissingen is een gezellige vissersstad in Zeeland. Vlissingen is de enige stad in Nederland die met het historische har…
Walcheren, het hart van ZeelandWalcheren wordt gezien als het bloeiende groene hart van Zeeland. Met zijn steden als Middelburg en Vlissingen is er alt…
Scheepswrakken in de WesterscheldeDe Westerschelde is een van de drukst bevaren rivieren van de wereld. Die waterweg geeft toegang tot havens in Nederland…

Spa: bronnen, water en zo veel meer!Spa: bronnen, water en zo veel meer!Wie Spa zegt, denkt onmiddellijk aan water en bronnen. Aan de typische fles met het blauwe etiket met Spa Reine water. A…
Brandenburg: Potsdam, meer dan alleen Schloss SanssouciBrandenburg: Potsdam, meer dan alleen Schloss SanssouciWie Brandenburg zegt, denkt al gauw aan Berlijn. Toch ligt er op zo'n 30 km ten westen van Berlijn een andere interessan…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeeuws_maritiem_muZEEum
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.