Gaudí en Barcelona: Sagrada Familia, Park Guell en Casa's

Hij is één van de bekendste Spaanse architecten. Als je in Barcelona loopt, ontkom je niet aan zijn opvallende werken. Beiden worden met elkaar geassocieerd. Wie aan Gaudí denkt, denkt aan Barcelona. En andersom. Het jaar 2002 werd zelfs uitgeroepen tot internationaal Gaudi jaar. Zijn meest bekende kunstwerken zijn: Sagrada Familia, Park Guell, Casa Mila en Casa Batlo. Antonio Plácido Guillermo Gaudí i Cornet werd geboren op 25 juni 1852 in Reus. Al op jonge leeftijd begon hij zich te interesseren voor architectuur en als hij 17 jaar oud is gaat hij naar Barcelona om architectuur te studeren. Zijn bouwstijl was in eerste instantie niet opvallend en kwam vooral uit boekjes. Hij was wel op zoek naar zijn eigen stijl en bestudeerde de neogotiek.

Barcelona

Barcelona was in die tijd een stad die erg aan het groeien was. Dit leidde tot veel economische voorspoed bij enkelen. Deze rijke mensen bevonden zich graag in de buurt van kunstenaars, vaak woonden kunstenaars zelfs bij hen in huis. De meeste bouwwerken van Gaudí bevinden zich dan ook in Barcelona, omdat het niet nodig was om ergens anders heen te trekken.

Stijl

Toen Gaudí eenmaal zijn eigen stijl gevonden had, kreeg hij daar in eerste instantie geen waardering voor. Gaudí’s stijl heeft veel gotische en moorse invloeden, deze bouwstijl was ook een politiek signaal. Catalonië, de streek waar Gaudí geboren is, was langzaam maar zeker zijn onafhankelijkheid kwijtgeraakt. De herontdekking van de gotiek, draaide voor de Catalanen en dus ook voor Gaudí om meer dan alleen kunst.

Gaudi's bouwwerken zijn vaak apart van vorm en bedekt met kleurige mozaïeken van glas en tegeltjes. Hij experimenteerde met structuren uit de natuur en met het spelen met licht. Om zijn plastische, organische en ornamentele vormen behoort Gaudí tot het Spaanse modernisme.

Gaudí heeft vele projecten gedaan, maar zijn meest bekende bouwwerken zijn Casa Mila, Casa Batllo, Park Guell en de Sagrada Familia.

Casa Milà en Casa Batlló

Casa Milà en Casa Batlló zijn twee van oorsprong particuliere werken van Gaudí. Het zijn appartementsgebouwen, waar praktisch elke rechte hoek ontbreekt. De schoorstenen op het dak van Casa Milà, ook La Pedrera genoemd, zijn kunstwerken op zich. De gevel van Casa Batlló is bedekt met mozaïeken, de balkons en het dak zijn ook een lust voor het oog.

Park Guëll

Park Guëll is één van de geliefdste parken en tegelijkertijd een grote trekpleister van Barcelona. Gaudí bouwde in het park ook een huis voor zichzelf, wat nu een museum is geworden. Park Guëll is in 1984 geplaatst op de lijst van UNESCO tussen alle andere beschermde werelderfgoeden.

Sagrada Familia

De monumentale kerk El Temple Expiatori de la Sagrada Família is het meesterwerk van Gaudí. Wat de Eiffeltoren is voor Parijs, is de Sagrada Família voor Barcelona. Gaudí is met het bouwwerk begonnen in 1882 en er wordt nog steeds aan gebouwd.

Gaudí wilde een 20e eeuwse kathedraal creëren waarin symboliek en visuele interpretaties van het geloof een grote rol speelden. Er zullen twee facetten zijn die de geboorte, dood en de opstanding van Christus voorstellen, met achttien torens die de twaalf apostelen, de vier evangelisten, Maria en Christus voorstellen. De toren die voor Christus staat, moet de grootste worden met een hoogte van 170 meter.

Na de dood van Gaudí in 1926 bleef men doorwerken aan de Sagrada Família. Het werk werd onderbroken in 1936 toen de aantekeningen en ontwerpen waren verbrand na beschietingen. Het project werd weer opgepakt in 1952, de verwachting is dat de Sagrada Família over vijftig jaar klaar zal zijn.
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De top tien bezienswaardigheden BarcelonaWie aan Barcelona denkt, denkt vrijwel meteen aan het aangelegde strand, het warm weer en de historische kunst van archi…
Sagrada Familia te BarcelonaSagrada Familia te BarcelonaToen Gaudi in 1926 overleed, was de Oostgevel bijna klaar, nog één toren. Helaas lagen de werkzaamheden van de bouw stil…
Beroemde kerken en musea in BarcelonaBeroemde kerken en musea in BarcelonaBarcelona herbergt vele fraaie gebouwen die uit verschillende periodes stammen. Wanneer je een paar dagen of een weekend…
Spanje - BarcelonaSpanje - BarcelonaBarcelona is de hoofdstad van de regio Catalonië in het noordoosten van Spanje, aan de Middellandse Zee. De dynamische s…

Piramiden - een wereldwonder van formaatNiet alleen in het Egyptische Dal de Koningen, maar over de hele wereld zijn piramiden te vinden. Ze staan in Soedan en…
Reactie

J. W. J. Hofman, 01-06-2009
Ik vind Bacelona een mooie stad graag blijf ik op de hoogte. Wanneer is de bouw van de Sagrada Familia begonnen is daar een een exactie datum van? Reactie infoteur, 01-06-2009
De bouw is gestart op 19 maart 1882. De geplande einddatum is 2026, maar of dat gehaald wordt…

Jour (127 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.