Seven Sisters in Groot-Brittannië en Ierland

Seven Sisters in Groot-Brittannië en Ierland De Seven Sisterskliffen in Berling Gap (Engeland) zijn een prachtig natuurverschijnsel. Het zijn zeven krijtrotsen die gezamenlijk een klif vormen. Ze worden de zeven wonderen van Engeland genoemd en staan soms decor voor films. Verder komen in Groot-Brittannië de Seven Sisters Rock voor – ook in Engeland – en in Wales is een dorp met de naam Seven Sisters. In Ierland is een wandelroute en zelfs een bergketen bestaande uit zeven verschillende bergen. Allen dragen ze de naam Seven Sisters.

Seven Sisters

In Groot-Brittannië komt de naam Seven Sisters - Zeven Zussen - vaker voor. Dit is het geval in Engeland, Wales en Ierland.

Engeland

In Engeland heb je de beroemde kliffen bij Sussex en de Seven Sisters Rocks. Dat zijn zeven pilaren van kalksteen langs de Engelse rivier de Wye in de regio Herefordshire tussen Symonds Yat en Monmouth. Ook in de stad Londen komt de naam voor. Dan gaat het om: Seven Sisters Road, Seven Sisters Station en het gebied Seven Sisters. Daarnaast is er de Engelse schrijfster Lucinda Riley die een boekenreeks met de naam Seven Sisters heeft geschreven.

Wales

In Wales is een dorp met de naam Seven Sisters. In het Welsh heet deze plaats Blaendulais.

Ierland

In het Ierse Waterford is een wandelroute met de naam Seven Sisters. Ook is er in Ierland – net zoals in Noorwegen – een bergketen met de naam Seven Sisters. In het Iers Na Seacht Deirfiúracha genoemd. Deze bergketen ligt niet ver van Dunlewy.

Seven Sisters Groot-Brittannië

Legenda
A. Seven Sisters klif, Sussex, Engeland
B. woongebied Seven Sisters, Londen
C. Seven Sisters station, Londen
D. Seven Sisters Road, Londen
E. Seven Sisters Rocks Wye Valley, Engeland
F. Dorpje Seven Sisters in Wales
G. wandelroute Seven Sisters, Waterford, Ierland
H. bergketen Seven Sisters, Ierland

Seven Sisters krijtrotsen in Engeland

Langs de kust van Engeland liggen diverse krijtrotsen, waarvan de krijtrotsen van Dover (White Cliffs) waarschijnlijk de bekendste zijn. Een stukje westelijker, richting Brighton, liggen de krijtrotsen van Seven Sisters. Deze rotsen zijn witter en hoger dan die bij Dover. De Seven Sisters liggen in het Engelse Sussex (bij het kleine dorpje Birling Gap) en vormen gezamenlijk een klif. De krijtrotsen hebben een grote van 280 hectare. Ze liggen niet ver van Brighton en Eastbourne verwijderd en vallen onder Seven Sisters Country Park. De kliffen worden ook wel de zeven wonderen van Engeland genoemd. In het gebied kun je wandelen, fietsen of kanoën. Daarnaast kun je er diverse soorten vogels vinden. Het is mogelijk om op de kliffen te wandelen, maar voor diegene die de imposante rotsen van dichtbij wil bekijken, is het mogelijk om door middel van een trap naar het lagergelegen strand te gaan. Je kunt de kliffen niet per auto bereiken. Wil je ze van dichtbij bekijken, dan zul je te voet moeten.

Filmdecor

De krijtrotsen worden soms ook als filmdecor gebruikt. Een scène uit de film Harry Potter and the Goblet of Fire is daar ook opgenomen.

Pas op

De krijtrotsen zijn instabiel en daarom mogen bezoekers niet (te veel) op de rand van de rotsen komen. Ze slijten een meter per jaar. Het kan zomaar gebeuren dat er een stuk afbrokkelt, met alle gevolgen van dien.

Seven Sisters kliffen / Bron: TKCA Photography, Flickr (CC BY-2.0)Seven Sisters kliffen / Bron: TKCA Photography, Flickr (CC BY-2.0)

Seven Sisters Countrypark

Dit park dankt zijn naam aan de zeven imposante rotsen van de Seven Sisters. Het park ligt bij Exceat, niet ver van Seaford verwijderd. Het park is vrij toegankelijk, maar voor parkeren moet men betalen. Er zijn verschillende gebieden waar verschillende soorten organismen leven (habitat). Zo grazen op de kalkgraslanden veel schapen en bloeien er verschillende soorten planten. Daarnaast zijn er diverse insecten te vinden. In de kliffen broeden veel zeevogels. In het zoute moeras groeit de zeekraal, zee-aster en zeepostelein en er verblijven in het gebied onder andere ganzen, eenden, tureluurs en steltlopers.

Parkeerkosten (anno 2019)

Er zijn twee parkeerplaatsen, die 's nachts gesloten zijn. Het exacte tijdstip verschilt per jaargetijde.
 • De parkeerkosten bedragen voor auto's £3.00 voor 2 uren of £4.00 voor de hele dag.
 • Motoren kunnen gratis parkeren.
 • Busjes en campers betalen £6.00 voor 2 uren parkeren of £12.00 voor de hele dag.

Londen: Seven Sisters Road, multicultureel gebied en station

In het noorden van Londen ligt de Seven Sisters Road. De weg werd al in 1833 aangelegd en is een onderdeel van de A503. Hoe komt deze weg aan de naam Seven Sisters? Dat heeft alles te maken met de zeven iepen (bomen) die tegenover de kruising Tottenham High Road stonden. Naast de Seven Sisters Road is er ook nog een multicultureel gebied in Londen dat de naam Seven Sisters draagt. En iets verder is Seven Sisters Station.

Seven Sisters Rocks Wyevallei / Bron: Siaronj, Flickr (CC BY-2.0)Seven Sisters Rocks Wyevallei / Bron: Siaronj, Flickr (CC BY-2.0)

Seven Sisters Rocks Wyevallei (Engeland)

De Seven Sisters Rocks zijn een zevental kalkstenen pilaren die te zien zijn vanaf de rivier Wye in de vallei van Wye. Deze vallei ligt tegen de grens van Wales aan. De zeven pilaren zijn te zien tussen de plaatsen Symonds Yat en Monmouth, maar liggen dichterbij Symonds Yat dan bij Monmouth. Vanaf beneden zijn de pilaren indrukwekkend om te zien. Het is ook mogelijk om boven op de top van deze pilaren te staan. Er zijn een aantal wandelroutes die langs de Seven Sisters Rocks gaan, waarbij je de rivier Wye door middel van een hangbrug oversteekt. Niet ver van deze kalkstenen pilaren ligt King Arthur's Cave, een beschermd monument sinds 1913. Het is een grot die dateert uit de prehistorie en is gebruikt als decor voor de film King Arthur: Legend of the Sword.

Dorp Seven Sisters in Wales

In Wales ligt een dorp met de naam Seven Sisters. In het Welsh, de taal die ze in Wales spreken, heet dit dorp Blaendulais. Het dorp is eigenlijk vernoemd naar de steenkoolmijn die in 1875 werd geopend door de heer Evans. Hij had namelijk zeven zussen en vond de naam geschikt voor de mijn. De mijn lag in een gebied met antracietsteenkool. De mijn voorzag veel mannen van werk. Doordat de mijn voor werkgelegenheid zorgde, werd er een nederzetting omheen gebouwd en dat kreeg dus de naam Seven Sisters. De woningen die voor 1930 werden gebouwd, waren bestemd voor mijnwerkers, steenarbeiders en medewerkers van de spoorwegen. In 1884 konden 33 leerlingen naar de op dat moment gebouwde lagere school. Het dorp heeft een rugbyclub met de naam Seven Sisters RFC. Deze club werd in 1897 opgericht en bestaat anno 2019 nog steeds. De Seven Sistersmijn stond decor in de film The Silent Village, een anti-nazifilm uit de Tweede Wereldoorlog.

Wandelroute Seven Sisters (Ierland)

In het Ierse Glenpatrick (dit valt onder graafschap Waterford en ligt in de provincie Munster) is een wandelroute met de naam Seven Sisters. Deze route gaat door de bergketen Comeragh Mountains (792 meter hoogte). Het begin- en eindpunt van de wandelroute zijn in Glenpatrick. De route is 13,3 kilometer lang en gaat over ruig terrein. De wandelroute staat te boek als een gemiddelde wandeling.

Bergketen Seven Sisters (Ierland)

In Ierland is een bergketen met de naam Seven Sisters. Deze bergketen bestaat uit de volgende zeven bergen:
 • Errigal (751 meter)
 • Mackoght aka Wee Errigal (555 meter)
 • Aghla More (584 meter)
 • Ardloughnabrackbaddy (603 meter)
 • Aghla Beg (564 meter)
 • Crocknalaragagh (471 meter)
 • Muckish (666 meter)

De berg Errigal is erg in trek bij wandelaars. De beklimming naar de top is makkelijk en is dan ook goed te doen voor gezinnen en grote(re) groepen. Op zondag is het druk met dagjesmensen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…
Fantastic Beasts and Where to Find Them: van boek tot filmOp 7 juli 2011 verlieten veel Harry Potter fans met weemoed de bioscoop. Die dag hadden ze voor het laatst kunnen geniet…
Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieFabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieDavid Yates, bekend als regisseur en filmmaker van diverse Harry Potter-films, maakt in 2014 bekend dat er een nieuwe tr…
Filmverslag Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1)Filmverslag Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1)Dit is een filmverslag over de film Harry Potter and the Deathly Hallows (part1). In dit zevende deel zullen Harry Potte…

Mooi natuurverschijnsel: krijtrotsen Denemarken en DuitslandMooi natuurverschijnsel: krijtrotsen Denemarken en DuitslandIn het Duitse Mecklenburg-Vorpommeren ligt het schiereiland Rügen. Dit eiland heeft prachtige witte krijtrotsen. De beke…
Filmset Hobbiton in Waikato (Nieuw-Zeeland) bezoekenFilmset Hobbiton in Waikato (Nieuw-Zeeland) bezoekenIn Nieuw-Zeeland is Hobbiton een van de bekendste bezienswaardigheden. Elke dag staan hier rijen met toeristen voor de d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Diego Torres, Pixabay
 • https://www.sevensisters.org.uk/
 • https://www.popsugar.co.uk/smart-living/photo-gallery/43633044/embed/43636762/Seven-Sisters-Country-Park-Sussex
 • https://www.weekendplanner.nl/engeland/krijtrotsen-seven-sisters.htm
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Sisters,_Neath_Port_Talbot
 • https://beatingthebounds.wordpress.com/2012/06/26/king-arthurs-cave-seven-sisters-rocks-river-wye/
 • http://www.visionofbritain.org.uk/place/24107
 • https://www.sevensisters.org.uk/habitats-and-landscape/seashore/
 • http://www.bbc.co.uk/england/sevenwonders/southeast/seven_sisters/
 • https://www.dailymail.co.uk/news/article-6282499/Thousands-tons-chalk-collapse-crumbling-Seven-sisters-cliffs-Sussex.html
 • https://www.discoveringbritain.org/activities/south-east-england/viewpoints/seven-sisters.html
 • https://www.visitbritain.com/nl/nl/king-arthurs-cave-wye-valley
 • https://www.visitbritain.com/nl/nl
 • https://my.viewranger.com/route/details/NzIzMjQ=
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Seven_Sisters_(oliemaatschappijen)
 • http://lucindariley.co.uk/seven-sisters-series/
 • https://www.thesting.com/nl-nl/brands/seven-sisters/
 • https://www.jachthavenbiesbosch.nl/nl/news-and-events/seven-sisters-n%C3%B2g-voordeliger!/#.XGWQMbjvLIV
 • http://www.env.gov.bc.ca/bcparks/explore/parkpgs/seven_sis/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Sisters_Road
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Sisters_Rocks
 • Afbeelding bron 1: TKCA Photography, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Siaronj, Flickr (CC BY-2.0)
Ottergraafjes (212 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.