Bezienswaardigheden en tips voor activiteiten op Kos

Bezienswaardigheden en tips voor activiteiten op Kos Kos is één van de twaalf eilanden van de Dodekanesos in Griekenland. Het Griekse eiland is een populair eiland onder zowel jongeren als ouderen en er is een scala aan activiteiten die u kunt ondernemen wanneer u op Kos bent. Wat moet u weten over Kos? Welke bezienswaardigheden kunt u bezoeken op Kos en welke activiteiten kunt u ondernemen tijdens uw vakantie op Kos?

Over Kos

Kos is één van de twaalf eilanden van de Dodekanesos in Griekenland. Het eiland heeft een oppervlakte van 290 vierkante kilometer en een totale lengte van 40 kilometer. Het toerisme vormt de belangrijkste inkomstenbron van het eiland. De hoofdstad Kos-stad ligt ten oosten van het eiland. Doordat Kos relatief een klein eiland is, kunt u vanuit de hoofdstad eenvoudig andere plaatsen bezoeken. De onderstaande activiteiten zijn activiteiten die u niet mag overslaan wanneer u een bezoek brengt aan dit eiland.

Vervoer op Kos

U kunt Kos natuurlijk met een boot bereiken, maar de kans is groot dat u met het vliegtuig naar dit Griekse eiland bent gevlogen. In dat geval heeft u geen eigen auto en bent u afhankelijk van de middelen die het eiland te bieden heeft. Gelukkig zijn er vele manieren om u te verplaatsen over het eiland.

Het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer op Kos bestaat vooral uit bussen en taxi's. Veel inwoners en toeristen maken gebruik van het openbaar vervoer. Vooral de bus is een erg goedkoop vervoersmiddel op Kos, voor een paar euro reist u al van de ene kant naar de andere kant van het eiland.

Een auto

Er zijn verscheidene autoverhuurbedrijven op Kos aanwezig waar u eenvoudig voor één of meerdere dagen een auto kunt huren. Om een auto te kunnen huren moet u minimaal 21 zijn en minimaal één jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

Een fiets

Kos is een typisch fietseiland, overal vindt u fietsverhuurbedrijven en ziet u mensen fietsen op huurfietsen. Bij vrijwel alle bezienswaardigheden op Kos kunt u uw fiets in een fietsenrek plaatsen. Kos heeft enkele wegen met flinke stijgingen, het is daarom van belang dat u voor uzelf bepaalt of de fiets een geschikt vervoersmiddel voor u is. U kunt al een fiets huren op het eiland voor enkele euro's per persoon per dag.

Kosten en doelgroep
 • ca. 3,- per persoon per dag (2017)
 • alle reisgezelschappen

Een buggy huren

U kunt Kos natuurlijk verkennen met een huurauto, maar u heeft op Kos ook de mogelijkheid om een buggy te huren. Doordat het eiland Kos een totale lengte heeft van 40 kilometer, is het gehele eiland in één dag te zien met een buggy. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om meerdere dagen een buggy te huren en het eiland in een lager tempo te verkennen. Eventueel zou u het huren van een buggy kunnen combineren met een bezoek aan de verschillende stranden van Kos (bijv. Paradise Beach, Kefalos Beach). Ook is het aan te raden om met een buggy naar de Embros Thermea (warmwaterbron) te rijden.

Kosten en doelgroep
 • ca. 80,- per dag excl. borg (2017)
 • alle reisgezelschappen

Bezienswaardigheden op Kos

Kos is een eiland waar u kunt ontspannen, maar ook een eiland waar veel te zien is. Het is zeker de moeite waard om in een ronde over het eiland een aantal bezienswaardigheden te bezoeken. Er zijn twee populaire bezienswaardigheden waar het eiland bekend om staat.

Het hersteloord Asklepion

Asklepion is een Grieks hersteloord dat in gebruik was vanaf de 4e eeuw voor Chr. Het is één van de belangrijkste historische monumenten op Kos. Asklepion werd in 1902 ontdekt en is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijke toeristische bezienswaardigheid op Kos. Voor een bezoek aan Asklepion hoeft u geen hele dag te reserveren, het gehele hersteloord is in een middag te bezoeken. De route naar Asklepion bevat stijgingen, maar is goed met de fiets af te leggen.

Kosten en doelgroep
 • 6,- per persoon (2017)
 • alle reisgezelschappen

De warmwaterbron - Embros Thermea

Op het eiland ten zuiden van Kos stad is de warmwaterbron Embros Thermea te vinden, natuurlijk water dat met rotsen is afgeschermd en door vulkanische warmte wordt opgewarmd tot een temperatuur van rond de 40 graden Celsius. Rondom de waterbron hangt een sterke zwavelgeur, het is aan te raden om oude zwemkleding aan te doen. De warmwaterbron is goed te bereiken met het openbaar vervoer, maar er is ook voldoende parkeergelegenheid voor als u met een auto de warmwaterbron zou willen bezoeken. De weg naar de warmwaterbron toe is zeer mooi, maar bevat wel behoorlijke stijgingen.

Kosten en doelgroep
 • gratis (2018)
 • alle reisgezelschappen

Overige activiteiten op Kos

Natuurlijk kan het zijn dat u naar Kos gaat voor uw ontspanning, maar het kan ook zijn dat u graag activiteiten wilt ondernemen tijdens uw vakantie op Kos. Het Griekse eiland is hier uitermate geschikt voor. Er zijn op Kos tal van activiteiten die u kunt ondernemen.

De hoofdstad - Kos-stad

Kos-stad is de hoofdstad van het eiland Kos. Kos-stad beschikt over een grote haven waar vele jachtbezitters hun jacht aanleggen. Er zijn leuke toeristische winkeltjes te vinden in de stad en kunt u in de avond dineren bij één van de sfeervolle restaurants of u kunt in de nacht een bezoek brengen aan het uitgaansgebied.

Een dag naar Turkije

Als u meerdere dagen op Kos verblijft, dan is het zeker de moeite waard om een dag met de boot naar Turkije te gaan.
Turkije ligt ten noordoosten van het eiland Kos en is eenvoudig te bereiken met een veerboot vanaf Kos-stad. De meeste overtochten naar Turkije gaan naar de plaats Bodrum. De overtocht naar Bodrum duurt ongeveer 30 minuten. Bodrum is een leuke plaats om te winkelen, een hapje te eten of om te gaan zwemmen in de zee.

Kosten en doelgroep
 • ca. 15,- per persoon inclusief visum (2017)
 • alle reisgezelschappen.

Een eilandtour met de boot maken

Voor enkele tientjes maakt u vanuit Kos-stad een boottocht naar eilanden in de omgeving. Bij de meeste boottochten bent u een hele dag weg en zit het avondeten inbegrepen. Veel boten varen vanaf Kos-stad naar dezelfde eilanden, de grootte en de indeling van de boten verschilt. De meeste boten varen naar de eilanden Pserimos, Kalymnos en Platy en bieden tijdens de boottocht een moment om te zwemmen in een baai. Als u geluk heeft dan ziet u mogelijk onderweg dolfijnen zwammen in de zee. Het is aan te raden om een boot te kiezen waar niet veel mensen op worden gelaten. Door in de avond een reservering te doen voor een dag verderop in uw vakantie, krijgt u vaak korting op de totaalprijs.

Kosten en doelgroep
 • ca. 35,- per persoon incl. avondeten/BBQ (2017)
 • alle reisgezelschappen

Een dag naar het waterpark

Mocht u een actievere dag in uw vakantie op Kos willen, dan is het aan te raden om naar een waterpark te gaan. De waterparken zijn wel gericht op kinderen en jongeren, dat betekent dus veel waterglijbanen en andere wateractiviteiten. Het is verstandig om tijdens uw bezoek aan het waterpark een lunch te gaan halen vlak voor de middag of na de middag, anders is de kans groot dat u een groot deel van uw dag in de rij staat te wachten op uw lunch.

Kosten en doelgroep
 • ca. 15,- per persoon (Lido Waterpark, 2017)
 • Jongeren en gezinnen met kinderen

Een dag naar het strand

Op vakantie is het erg belangrijk om te ontspannen, hoe kan dat nou beter dan door een dagje naar het strand te gaan? Op Kos zijn diverse stranden te vinden met zeer uiteenlopende kenmerken. Op de meeste stranden vindt u ligbedden van restauranthouders, u kunt in de meeste gevallen gratis gebruikmaken van een ligbed door een drankje te bestellen bij de restauranthouder die eigenaar is van de ligbedden. De volgende stranden zijn erg populair onder de toeristen op Kos.
 • Tigaki Beach
 • Paradise Beach
 • Tarzan Beach
 • Kefalos Beach

Kosten en doelgroep
 • gratis (eventueel de kosten voor de consumptie van een drankje om gebruik te mogen maken van een ligbed)
 • alle reisgezelschappen
© 2018 - 2024 Rminfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagBezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagPraag is de hoofdstad van Tsjechië en wordt ook wel de gouden stad genoemd vanwege de sfeer en indrukwekkende gebouwen.…
Karaada: een Turks eilandKaraada, ook wel geschreven als Kara Ada, is een Turks eiland dat zich in de Egeïsche Zee bevindt. Het kleine eiland beh…
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…
Griekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekenland is één van de mooiste en meest diverse landen voor een zonnige en originele vakantie. Bijna iedereen die naa…

De Pendleton Underground TourDe Pendleton Underground TourDe Pendleton Underground Tour, een rondleiding door het ondergrondse gedeelte van het Amerikaanse stadje Pendleton, is i…
Dark tourism: een duistere vorm van toerismeDark tourism: een duistere vorm van toerismeDeze zomer geen zonnige strandvakantie in Zuid-Spanje, maar een rondleiding door Auschwitz, of een wandeling door het ze…
Bronnen en referenties
 • De Griekse gids (Asklepieion), https://www.grieksegids.nl/dodecanese/asklepieion-kos.php, bezocht op 04-10-2018
 • Het eiland Kos (Embros Thermen), http://www.heteilandkos.nl/embros-thermen.htm, bezocht op 04-10-2018
 • Ecotoerisme Europa, https://www.ecotoerisme.eu/griekenland/peloponnesos/epidaurus/, bezocht op 04-10-2018
 • Lido Waterpark Kos, http://www.lidowaterpark.com/en, bezocht op 04-10-2018
Rminfo (10 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.