Arundel in Engeland met zijn kasteel en kathedraal

Arundel in Engeland met zijn kasteel en kathedraal Het plaatsje Arundel in Zuid-Engeland is de moeite van het bezoeken waard. Er zijn veel historische elementen bewaard gebleven. Het plaatsje wordt gedomineerd door het duidelijk aanwezige kasteel van Arundel. Daarnaast is er een grote kathedraal aanwezig. Het plaatsje is ook leuk om gewoon doorheen te lopen. Er zijn veel historische gebouwen en eetgelegenheden te vinden.

Geschiedenis kasteel Arundel

Arundel was vanwege zijn verbinding met de zee via de rivier de Arun een bloeiende marktstad. Aan het eind van de elfde eeuw werd hier kasteel Arundel gebouwd op verzoek van Willem de Veroveraar door Roger de Montgomery, graaf van Arundel en loyaal onderdaan en raadgever van Willem de Veroveraar. Het kasteel was bestemd voor Roger de Montgomery als beloning, maar ook om toezicht te houden op de veroverde gebieden van Willem. Alle kastelen uit die tijd werden gebouwd op een heuvel die ontstond door grond uit een cirkelvormig gracht te verzamelen op het midden van het terrein dat door de gracht werd omringd. Op deze verhoging werd dan het kasteel gebouwd met als centraal gedeelte een Normandische toren.

De martelaar

De dertiende graaf van Arundel St. Philip Howard stierf in 1595 in de Tower of London vanwege zijn geloof. Vanwege deze gebeurtenis werd hij in 1971 heilig verklaard, niet omdat hij zo’n onberispelijk leven had geleid. Philip trouwde op zijn veertiende met zijn stiefzus Anne Darce en was een frivole man en één van de favorieten aan het hof van koningin Elizabeth. In 1581 leerde hij de jezuïet Fr. Edmund Campion kennen en raakte hierna zo onder de indruk van de katholieken dat hij zich bekeerde tot het katholieke geloof. Een verboden geloof, waarvoor hij tien jaar in de Tower of London zou doorbrengen, totdat hij daar in 1595 overleed aan dysenterie. In de muur van zijn cel stonden de volgende woorden gekrast: ”Quanto plus afflictiones pro Christo in hoc saeculo, tanto plus gloriae cum Christo in futuro.” Vertaling: “Hoe meer ellende, hoe meer wij volharden in het geloof in Christus in deze wereld en hoe meer heerlijkheid we van Christus zullen krijgen in de volgende.”

De verzamelaar
Zijn zoon Thomas, de veertiende graaf van Arundel werd ook wel de Collector genoemd. Aan zijn verzameldrift zijn veel schatten te danken die vandaag nog in het kasteel te vinden zijn, waaronder meubels, wandtapijten, persoonlijke bezittingen van Mary (koningin der Schotten), schilderijen van Van Dyck, Gainsborough, Mytens, Lawrence, Reynolds en Canaletto. Niet alles van zijn verzameldrift is te zien in het kasteel van Arundel, veel hiervan waaronder de tekeningen van Leonardo da Vinci en Raphael bevindt zich nu in de Koninklijke Bibliotheek in Windsor Castle.

De restaurateur

Aan het eind van de zestiende eeuw kwam het graafschap en daarbij het kasteel in handen van de hertog van Norfolk. Tijdens de burgeroorlog (1642-1645) raakte het kasteel zwaar beschadigd en pas in 1718 werd onder leiding van Charles Howard (de elfde graaf van Norfolk) begonnen met de restauraties. Het zat deze graaf niet mee in zijn leven. Zijn eerste vrouw kwam om in het kraambed en zijn tweede vrouw Frances (de hertogin van Beaufort) verloor al snel na haar huwelijk haar verstand, waarna zij tot aan haar dood (bijna vijftig jaar later) werd opgesloten. Charles woonde na haar opsluiting samen met meerdere minnaressen en Mary Ann Gibbon (één van deze minnaressen) kreeg vijf kinderen van hem. Charles stond bekend vanwege zijn gezellige gewoonten en zijn afkeer van water en zeep.

Het kasteel

Het kasteel van Arundel is één van Engelands langst bewoonde kastelen. Het wordt anno 2016 nog steeds bewoond door de familie Howard. Van de 400 kamers die het kasteel telt zijn er dan ook slechts 50 opgesteld voor publiek. Aan de bouw op een steile heuvel heeft het kasteel zijn magnifieke uitzicht te danken, maar ook zijn vele steile trappen en smalle doorgangen. De film “The Young Victoria” uit 2009 met Emily Blunt in de hoofdrol werd in dit kasteel opgenomen.

Fitzalan Kapel

Deze kapel is in de veertiende eeuw in de tuin van het kasteel gebouwd door Richard FitzAlan, de elfde graaf van Arundel. De kapel raakte tijdens het beleg van kasteel Arundel in 1643 zwaar beschadigd en werd in 1837 weer in ere hersteld door Bernard Howard, de twaalfde graaf van Norfolk. Deze kapel wordt door een glazen wand afgescheiden van de parochiekerk (Parish Church), die tegen de kapel aan gebouwd is. Vergeet vooral niet naar boven te kijken in de kapel, naar het prachtige in gotische stijl uitgesneden houten plafond.

Parish Church

Deze parochiekerk werd gebouwd in de veertiende eeuw en is in het bezit van een stenen veertiende-eeuws kansel. Het is één van de zes stenen kansels die vandaag de dag nog in Engeland te vinden zijn.

De tuinen van het kasteel

De tuinen zijn opgedeeld in een formele rozentuin, een witte tuin bij de ingang van de kapel, een moestuin met grote kas en de grootste tuin is de Collector Earl’s Garden. Deze formele tuin, ontworpen door Inigo Jones aan het begin van de zeventiende eeuw, is ontstaan als eerbetoon aan Thomas Howard, de veertiende graaf van Arundel.

Indrukwekkend zijn de enorme oude kurkeik ‘Quercus super’ en de eveneens enorme Ginko Biloba boom, die in de tuin vlakbij de kapel en de rozentuin te vinden zijn.

Kathedraal van Arundel

De kathedraal werd in 1868 gebouwd onder leiding van de architect Joseph Hansom en is opgetrokken in Franse neogotische stijl. De opdrachtgever voor de bouw was Henry, de vijftiende hertog van Norfolk. Oorspronkelijk was deze kathedraal gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Sint Filippus Neri, maar in 1971 werd de dertiende graaf van Arundel, Philip Howard heilig verklaard, waarna de kathedraal niet meer aan Sint Filippus Neri, maar aan martelaar Sint Philip Howard werd gewijd. De kerk heeft prachtige gebrandschilderde ramen met Bijbelse thema’s.

Arundel

Legenda
A. Het kasteel
B. Parish Church
C. De kathedraal
© 2016 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuidoost-EngelandZuidoost-EngelandZuidoost-Engeland met Brighton als populaire badplaats is een must om te bezoeken. Met zijn pier, kiezelstrand, gezellig…
Bezienswaardigheden in het Engelse graafschap SussexBezienswaardigheden in het Engelse graafschap SussexSussex is een graafschap in Zuid-Engeland, dat voor bestuurlijke doeleinden is verdeeld in East Sussex en West Sussex, H…
Rochester: een klein stadje in Kent, EngelandRochester: een klein stadje in Kent, EngelandRochester is een klein stadje, gelegen aan de rivier de Medway, veel mensen wel bekend uit de geschiedenis van Michiel d…
Bezienswaardigheden in Devon (Engeland)Bezienswaardigheden in Devon (Engeland)Devon is één van de ruim dertig graafschappen in Engeland. Het gebied ligt in het zuidwesten en het heeft Exeter als hoo…

Mont Ventoux - De Reus van de ProvenceMont Ventoux - De Reus van de ProvenceDe Mont Ventoux ligt in de Provence, in het departement Vaucluse. Het is een beroemde berg, omdat hij menig keer in de T…
Friesland: Het Poptaslot (Heringastate) bij MarssumFriesland: Het Poptaslot (Heringastate) bij MarssumHeringastate, in de volksmond beter bekend als het Poptaslot, ligt in het Friese Marssum onder de rook van Leeuwarden en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Janna7777, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.arundelcastle.org/the-castle/history.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Howard,_11th_Duke_of_Norfolk
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Howard,_21st_Earl_of_Arundel
  • Foto's zijn gemaakt door mijzelf
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.