Hoge Tatra gebergte (Slowakije): 5 bezienswaardigheden

Hoge Tatra gebergte (Slowakije): 5 bezienswaardigheden Het Hoge Tatra gebergte in het noorden van Slowakije is het kroonjuweel van het land. In een ver communistisch verleden was dit gebied een speeltuin voor rijken uit de Sovjet-Unie, maar die tijd is lang voorbij. De natuur is ronduit spectaculair en bevat maar liefst vijfentwintig bergtoppen boven 2500 meter. De regio is een aaneenschakeling van indrukwekkende valleien en meertjes, met niet te missen uitzichtpunten. Topattracties zijn het bergmeer Strbske Pleso en de tocht naar de top van Lomnicky Stit. Vergeet ook de mooie watervallen en onderaardse grotten niet. Er zijn bovendien heel wat onvergetelijke wandelingen: genoeg om je dagenlang zoet te houden. Welke bezienswaardigheden mag je niet missen in de Tatras?
Hoge Tatra gebergte / Bron: Manufaktura82, PixabayHoge Tatra gebergte / Bron: Manufaktura82, Pixabay

Het Hoge Tatra gebergte en zijn bezienswaardigheden ontdekken

Kenmerken

Dat men de Tatras als Slowakije’s topattractie beschouwt is geen verrassing. De prachtige met sneeuw bedekte toppen rijzen majestueus op uit de groene vallei. Het zijn de hoogste bergen in Slowakije en een onderdeel van de Karpaten. Maar liefst vijfentwintig bergen zijn hoger dan 2500 meter. De hoogste, Gerlachovsky Stit, ligt op 2654 meter, op korte voet gevolgd door de 2634 meter hoge Lomnicky Stit. Deze twee toppen liggen ongeveer in het midden van het Hoge Tatra gebergte.

Tussen de bijna evenwijdige bergruggen en toppen liggen brede valleien. Ze zijn het werk van gletsjers en bevatten bovendien meer dan honderd meertjes (‘plesy’ in het Slovaaks). Het grootste bergmeer is het Vel'ke Hincovo pleso. Het ligt op 1946 meter hoogte met een oppervlakte van twintig hectare en heeft een diepte van drieënvijftig meter.

Nationaal park

De hoge Tatras ('Vysoke Tatry') zijn samen met de Bela Tatras ('Belianske Tatry') in het oosten en de Zapadne Tatry in het westen beschermd in het Tatra National Park. Het werd opgericht in 1949 en was het eerste nationaal park in het toenmalige Tsjecho-Slowakije.

Waar overnachten?

Het stadje Poprad is een belangrijke toegangspoort tot het nationaal park, maar je bent hier nog een eind van de bergen verwijderd. Dichterbij aan de voet van het gebergte liggen kleine dorpjes als Stary Smokovec en Tatranska Lomnica, twee ideale uitvalsbasissen waar je ook kan overnachten in een van de verschillende hotels. Verspreid over de hele regio liggen ook 'chata's': Slowaakse houten berghutten waar je kan overnachten en vaak ook eten. Voor wie lange bergtochten wil maken en toch liever niet wil kamperen is een 'chata' vaak de enige optie en bovendien heeft een nachtje in zo'n berghut een zekere charme.

Wandelingen

Het Hoge Tatra gebergte is vooral een wandelparadijs, met genoeg wandelingen om je jaren bezig te houden. De belangrijkste ader binnen het netwerk van wandelpaden is het 65 kilometer lange, met rode kleur aangegeven ‘Tatranska magistrala’-pad. Het loopt langs de hele zuidflank van de Tatras en verschillende zijpaden komen er op uit.

Skiën

De Hoge Tatras zijn in de wintermaanden ook een populair skigebied, met Strbske Pleso als belangrijkste resort. De grote hoogte zorgt steeds voor heel wat sneeuw. Met kabelbanen, skiliften en stoeltjesliften bereik je de tientallen pistes met verschillende moeilijkheidsgraden. Het seizoen loopt van eind november tot april. Februari en maart zijn de maanden met de gunstigste omstandigheden.

Strbske Pleso in de Tatras / Bron: Redakcaky Cz, PixabayStrbske Pleso in de Tatras / Bron: Redakcaky Cz, Pixabay

1. Strbske Pleso en wandelingen in de omgeving

Strbske Pleso ligt zo'n vijf kilometer in de bergen vanaf het plaatsje Tatranska Strba en is een adembenemend bergmeer op 1350 meter hoogte. Dit twintig hectare groot meer is het tweede grootste in de Tatras. Het is leuk om in deze mooie omgeving tot rust te komen of even rond het meer te wandelen. Jammer genoeg is het uitzicht wat verspild door grote, logge hotels langs het meer. Vanaf hier vertrekken bovendien verschillende mooie wandelingen de bergen in. Voor een korte wandeling kan je naar de Skokwatervallen of naar Popradske Pleso, maar ook zwaardere dagtochten zijn mogelijk.

Skokwatervallen

Een populaire tocht gaat naar de Skokwatervallen. Dit is een onvergetelijke wandeling van ongeveer drie uur heen en terug op een geel gemarkeerd pad.

Popradske Pleso

Krijg je maar niet genoeg van het mooie meer en wil je er nog eentje zien? Dan is de eenvoudige wandeling naar Popradske Pleso, een bergmeer op 1494 meter hoogte, iets voor jou. Je volgt vanaf Strbske Pleso het rood gemarkeerde 'Tatranska magistrala' pad gedurende één tot anderhalf uur.

Velke Hincovo Pleso

Nog steeds niet genoeg meren gezien of op zoek naar een wat langere wandeling? Dan kan je vanaf Popradske Pleso nog verder de bergen in langs een blauw gemarkeerd pad dat vanaf hier naar het grootste bergmeer van de Tatras klimt: Velke Hincovo Pleso, op 1946 meter hoogte. Dit pad is aanzienlijk moeilijker en steiler dan de wandeling naar Popradske Pleso.
Een alternatief is vanaf Popradske Pleso oostwaarts verder het rode magistrala pad volgen tot de chata Sliezsky dom, vanwaar je terug naar beneden afdaalt tot het plaatsje Stary Smokovec. Dit is een lange tocht die makkelijk een hele dag in beslag neemt.

Wandelingen vanaf Solisko

Je kan ook vanuit Strbske Pleso de kabellift nemen tot Solisko, waar je een chata vindt. Voor een korte wandeling volg je hier gedurende ongeveer een uur het rood gemarkeerd pad naar de top van Predne Solisko op 2093 meter hoogte. Een lange, zware dagtocht vanaf de top van de kabellift naar Solisko loopt langs een geel pad naar Nizne en Vysne Wahlenbergovo en verder naar de bergtop Furkotsky stit op 2405 meter. Van hieruit daal je terug af naar de vallei, waarbij je ook nog langs de Skokwatervallen komt.

2. Stary Smokovec

Het kleine plaatsje Stary Smokovec is een van de gezelligste plekjes aan de voet van de Tatras. Je vindt hier hotels en andere accommodatie, maar ook leuke restaurantjes en koliba's: dit zijn eetgelegenheden in traditionele Slowaakse chalets waar je de traditionele keuken kan proeven. Stary Smokovec staat ook bekend om de vele sanatoria voor wie last heeft van luchtwegenaandoeningen. Vanaf Stary Smokovec heb je een ruime keuze aan wandelingen voor een halve of volledige dag.

Korte wandeling

Wil je een mooie wandeling maken van een halve dag? Neem dan eerst de kabellift naar Hrebienok in het gebergte. Vandaar wandel je westwaarts op het rood aangegeven 'tatranska magistrala'-pad tot bij Sliezky dom, waar je een geel pad terug naar beneden wandelt tot Stary Smokovec.

Langere wandelingen

Voor wie de Tatras echt wil ontdekken zijn vanaf Hrebienok langere wandelingen mogelijk. Vanaf de Bilikova chata bij de top van de kabelbaan loopt een groen pad naar de Studeny potok watervallen, vanwaar een vier tot vijf uur durend blauw pad door de vallei naar de Zbojnicka chata gaat. Hier kan je eten en overnachten indien je vooraf hebt gereserveerd. Heb je nog een extra dag voorzien? Dan kan je vanaf Zbojnicka chata naar de top van Vychodna Vysoka (2429 meter), waar je het beste uitzicht op de bergtop Gerlachovsky stit in het hele nationaal park krijgt voorgeschoteld.

Tal van andere wandelingen zijn ook mogelijk. Zo is er vanaf Hrebienok ook een rood pad naar de Zamkovsheko chata. Onderweg kom je langs verschillende watervallen. Van bij de chata vertrekt een groen pad door de Mala Studena vallei, vanwaar je verder kan naar de Teryho chata in ongeveer vier uur. Deze chata heeft een prachtige ligging naast een meer op 2010 meter hoogte.

3. Belianska Jaskyna

Het oostelijk deel van de Tatras bleef lange tijd onontgonnen gebied om het ecosysteem te beschermen. Bij het plaatsje Tatranska Kotlina vind je een groot netwerk aan onderaardse grotten, waarvan de Belianska jaskyna (‘Belianska grot’) toegankelijk is voor publiek. Deze spectaculaire grot is een bezoekje waard, maar je moet er wel wat voor over hebben. Je volgt eerst een wandelpad dat dertig minuten lang geleidelijk omhoog klimt. Maar de expeditie door de grot over een traject van één kilometer is de inspanning waard.

Lomnicky Stit in de Hoge Tatras / Bron: Vikino, PixabayLomnicky Stit in de Hoge Tatras / Bron: Vikino, Pixabay

4. Skalnate Pleso en Lomnicky Stit

Tatranska Lomnica is een rustig plaatsje aan de voet van de Tatras. Veel is er niet te zien, maar de tocht naar het meer Skalnate Pleso en naar de tweede hoogste bergtop Lomnicky Stit is een van de topattracties van de Tatras.

Vanaf Tatranska Lomnica loopt een kabelbaan vanuit de vallei naar het bergmeer Skalnate Pleso op 1751 meter hoogte. Vanhier kan je een steile, tweede kabelbaan nemen naar de top van Lomnicky. De uitzichten alleen al maken de reis de moeite waard.

Houd er rekening mee dat er vaak lange wachtrijen zijn en in het hoogseizoen tickets voor de kabelbaan soms al vroeg op de dag zijn uitverkocht. De tocht naar Skalnate Pleso duurt tien minuten. De tweede rit naar de top neemt zo'n twintig minuten in beslag.

5. Watervallen in de Tatras

De Tatras hebben ook heel wat watervallen. De meest majestueuze is de 80 meter hoge Kmet’ov vodopad waterval in de Nefcerka-vallei. Jammer genoeg is deze vallei in het westelijk deel van de Tatras niet altijd toegankelijk. Maar ook bij Studeny potok in de vallei Velka Studena dolina vind je mooie watervallen, net als een hoge waterval in de Mala studena vallei.

De beste manier om de mooie watervallen van het Hoge Tatra gebergte te ontdekken is erop uittrekken langs een van de talrijke paden. Je ervaart de natuur zo pas echt!

Lees verder

© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op Wintersport in PolenGoedkoop op Wintersport in PolenWintersport is vaak niet goedkoop. Vooral als je naar de landen gaat die bekend staan om de wintersport. Toch zijn er go…
Klein-Polen: bijzondere streek in het zuiden van PolenKlein-Polen: bijzondere streek in het zuiden van PolenPolen is onderverdeeld in zestien woiwodschappen, oftewel provincies. In het zuiden ligt Klein-Polen, de mooiste van all…
Voorbeeldreis Klein-Polen: Krakau, Auschwitz en TatraDe Poolse provincie Klein-Polen leent zich uitstekend voor een week (of langer) vakantie volop afwisseling tussen natuur…
De hoogste bergen en gebergtes van EuropaDe hoogste bergen en gebergtes van EuropaIn Nederland (en België) zijn we gewend op vlakke wegen te rijden over een vlak landschap met uitzicht op een vlakke zee…

Death Valley: tien mooie plekjes die je niet mag missenDeath Valley: tien mooie plekjes die je niet mag missenDeath Valley in Californië is een van de bijzonderste nationale parken van Amerika en misschien wel een van de spectacul…
De Eiffeltoren: openingstijden, prijzen en weetjesDe Eiffeltoren: openingstijden, prijzen en weetjesDe Eiffeltoren is de meest opvallende toren in Parijs. Deze enorme toren met een monumentale status bevindt zich aan de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AlphaTangoBravo / Adam Baker, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.middeneuropa.nl/Subdirectories/Hogetatra.htm
  • Lonely Planet, "Czech & Slovak Republics", 2014
  • Dominicus, Slowakije, Gottmer, 2012
  • Bradt, "Slovakia Travel Guide", Bradt Travel Guides, 2007
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoge_Tatra
  • Afbeelding bron 1: Manufaktura82, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Redakcaky Cz, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Vikino, Pixabay
Karldelauw (115 artikelen)
Laatste update: 26-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.