De Eiffeltoren: openingstijden, prijzen en weetjes

De Eiffeltoren: openingstijden, prijzen en weetjes De Eiffeltoren is de meest opvallende toren in Parijs. Deze enorme toren met een monumentale status bevindt zich aan de Seine. Vanaf het hoogste punt zijn er onder andere de Notre Dame, Seine en Champs Elysees te zien. Er worden dikwijls foto's vanaf het monument genomen vanwege het unieke uitzicht. Voordat je de Eiffeltoren kunt betreden dien je een entreekaartje te kopen. Hoe duur zijn deze entreekaartjes in 2019? Waar staat de Eiffeltoren precies en wat zijn de openingstijden?

De Eiffeltoren


Locatie EiffeltorenLeuke weetjes over de Eiffeltoren

De makers van het bijzondere monument

De Eiffeltoren is door het bedrijf van Gustave Eiffel ontworpen. Gustave Eiffel was een succesvolle ingenieur uit Frankrijk. In 1887 begon de bouw van het monument. Het heeft ongeveer twee jaar geduurd voordat het geheel af was. Op 6 mei 1889 werd het namelijk pas officieel geopend. Dit was vanwege de zogenaamde 'Wereldtentoonstelling' van 1889. De Wereldtentoonstelling was een reeks van exposities die in verschillende landen werd gehouden. Elk land liet als deelnemer tijdens zo'n expositie een deel van zijn economische, culturele, sociale en technische ontwikkeling zien. Het was voor deze periode een ware prestatie om zo'n constructie binnen twee jaar af te krijgen. De liften waren in de eerste week echter nog niet in gebruik. Desondanks hebben 28.922 personen de top klimmend weten te bereiken. Ongeveer 50 jaar later (in 1937) werd de toren gemoderniseerd. Hierbij werd er verouderde decoratie verwijderd en kreeg het monument meer verlichting.

De hoogte van de Eiffeltoren verandert continu

De toren is (zonder televisieantennes) maar liefst 317 meter hoog. Met deze antennes is de constructie in totaal 324 meter hoog. Het monument is vanwege deze hoogte al vanaf veel populaire locaties in de stad te zien. De derde verdieping ligt een klein stuk lager dan de top. Deze ligt namelijk op zo'n 276 meter hoogte. De exacte hoogte is echter variabel; in totaal kan dit ongeveer 15 centimeter veranderen vanwege weersomstandigheden. De metalen constructie krimpt wanneer de buitentemperatuur laag is. Bij warme temperaturen zet het materiaal juist uit waardoor het monument iets groter is. In totaal weegt de constructie meer dan 7.000 ton. Het monument wordt regelmatig verlicht om de metalen constructie een warmere uitstraling te geven.

Bijzondere lichtshows

Op oudejaarsavond 2000 had de toren voor het eerst knipperende lichten gekregen. Dit gaf het monument een bijzondere en warme uitstraling. Vanwege de sfeervolle meerwaarde hiervan wordt de Eiffeltoren nu dagelijks op deze manier verlicht. Dit gebeurt vanaf negen uur in de avond, waarbij de toren elk uur voor een paar minuten verlicht wordt met de fonkelende lichtjes. Met Oud & Nieuw wordt er vanwege veiligheidsredenen echter geen vuurwerk vanaf de Eiffeltoren afgestoken. Op 14 juli wordt er wél vuurwerk vanaf de Eiffeltoren afgestoken.

Bron: Yann Caradec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Yann Caradec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
14 juli - viering Franse Revolutie
Op 14 juli komen er talloze mensen kijken naar de bijzondere vuurwerkshow. Deze wordt jaarlijks gehouden om het begin van de Franse Revolutie te vieren. Op 16 juli 1789 bestormde men de Bastille-gevangenis. Op deze dag werden er gevangen bevrijd die hier opgesloten waren. De vuurwerkshow op de Eiffeltoren wordt op deze nationale feestdag vergezeld met muziek en duizenden toeschouwers. Het vuurwerk wordt jaarlijks van 23.00 uur tot 23.35 afgestoken. De Eiffeltoren is vanaf het centrum eenvoudig te bereiken.

Waar kan ik de Eiffeltoren precies bezichtigen?

De Eiffeltoren staat in West-Parijs, ongeveer zo'n 100 meter van de Seine vandaan. Dit is een kronkelige rivier die dwars door de stad Parijs heen loopt. De omgeving waarin de Eiffeltoren zich bevindt behoort tot het 7e arrondissement. De stad is namelijk opgedeeld in verschillende arrondissementen om de metropool overzichtelijker te houden. Het officiële adres van de Eiffeltoren is Avenue Anatole France 5.

Parkeergelegenheid

Tegenover de toren is er een groot park te vinden. Hieromheen is er voldoende parkeergelegenheid voor automobilisten. Er zijn echter uitzonderingen; op feestdagen zoals 14 juli en tijdens Oud & Nieuw kan het rondom de Eiffeltoren echter extra druk zijn. Het is aanbevolen om de openingstijden door te nemen alvorens je naar het monument vertrekt.

Wat zijn de openingstijden?

De liften zijn van 9.30 tot 23.00 beschikbaar. Tijdens de zomervakantie zijn de liften zelfs tot 24.00 open. Het is aangeraden om rekening te houden met de wachtrijen die kunnen ontstaan vanwege de drukte. Voor de openingstijd ontstaat er meestal al een wachtrij. Buiten de zomervakantie zijn de trappen aan het begin van de avond gesloten. Deze zijn dan namelijk van 9.30 tot 18.30 open. Tijdens de zomervakantie zijn de trappen echter van 9.30 tot 24.00 open. Voordat men de constructie kan betreden dient men een kaartje aan te schaffen.

Hoeveel kost een entreekaartje? (entreeprijzen 2019)

Een kaartje dat toegang verschaft tot de trap kost 5,10- (voor personen onder de 25). Personen boven de 24 jaar betalen 10,20- om gebruik te kunnen maken van de trap. Kinderen vanaf 4 tot 11 jaar mogen voor 2,50- hiervan gebruik maken. Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis naar binnen. De lift is iets duurder dan de trap. De lift geeft nochtans de mogelijkheid om op de derde verdieping te komen, die tevens een stuk hoger ligt dan de overige verdiepingen. Dit geeft hierdoor een mooi uitzicht, waardoor de prijs iets hoger ligt dan de lager gelegen verdiepingen.

Kinderen t/m 11 jaar (gebruik van de lift)

 • Tweede verdieping 4,10-
 • Derde verdieping 6,40,-

12 t/m 24 jaar (gebruik van de lift)

 • Tweede verdieping 8,10-
 • Derde verdieping 12,70-

Volwassenen (gebruik van de lift)

 • Tweede verdieping 16,30-
 • Derde verdieping 25,50-
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eiffeltoren Parijs: adres, tickets en openingstijdenEiffeltoren Parijs: adres, tickets en openingstijdenDe Eiffeltoren in Parijs is één van de drukstbezochte en meest tot de verbeelding sprekende gebouwen ter wereld. De Eiff…
Een boottocht over de Seine in ParijsTijdens een georganiseerde stedentrip naar Parijs staat er vrijwel altijd een boottocht over de Seine op het programma.…
Ballonvaren in parc André Citroën - ParijsEen modern park is te vinden op het terrein van de voormalige Citroën autofabrieken. Dit park wordt omsloten door modern…
Tips voor kort verblijf in ParijsOf een modehoofdstad wel eens uit de mode raken kan? Bijna niet. Parijs in ieder geval niet. Bij een 2-daags verblijft i…

Hoge Tatra gebergte (Slowakije): 5 bezienswaardighedenHoge Tatra gebergte (Slowakije): 5 bezienswaardighedenHet Hoge Tatra gebergte in het noorden van Slowakije is het kroonjuweel van het land. In een ver communistisch verleden…
Schotland: reisgidsSchotland staat bekend als een avontuurlijke bestemming. Met de Highlands als setting biedt het land heel wat voor de ac…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: NonOmnisMoriar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eiffeltoren
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gustave_Eiffel
 • http://www.parijs.nu/bezienswaardigheden/eiffeltoren#openingstijden
 • http://www.toureiffel.paris/en/preparing-your-visit/booking-a-guided-tour/278-feu-dartifice-du-14-juillet-2015.html
 • http://www.thegoodlifefrance.com/best-place-to-watch-bastille-day-fireworks-paris/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_nationale_feestdag
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestorming_van_de_Bastille
 • http://www.toureiffel.paris/en/preparing-your-visit/rates-and-visiting-conditions.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gustave_Eiffel
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldtentoonstelling
 • Afbeelding bron 1: Yann Caradec, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.