Bratislava: tien bezienswaardigheden die je moet zien

Bratislava: tien bezienswaardigheden die je moet zien De Slovaakse hoofdstad Bratislava is bij velen nog onbekend en onbemind. Dat is jammer, want de stad heeft heel wat te bieden. Het is een leuke citytrip en een must-see voor wie een rondreis door Slowakije maakt, maar dan zonder de hordes toeristen van steden als Praag en Wenen. Pittoreske oude straatjes zoals Michalska, gezellige cafeetjes en restaurantjes, indrukwekkende pleinen en historische gebouwen: het is er allemaal. De oude stad bevat de meeste architecturale pareltjes. Ook het kasteel, hoog op een heuvel boven de Donau, is de moeite waard. Bovendien heeft de stad heel wat uitstekende musea. Welke mooie plekjes en bezienswaardigheden mag je zeker niet missen in Bratislava?

Bratislava’s bezienswaardigheden en mooie plekjes: wat moet je zien?

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije en ligt aan de Donau, zo’n vijfenvijftig kilometer stroomafwaarts vanuit Wenen. Denk je hierbij aan een saaie, duistere stad vol ‘oostblok’-architectuur? Dan wacht je een verrassing. Bratislava is een aangename en vrolijke plek met leuke bezienswaardigheden.

Wat is er te zien in Bratislava?

De oude stad (‘stare mesto’) is een gezellige, compacte omgeving met mooie pleinen als Hodzovo Namestie en Hlavne Namestie, pittoreske straatjes en historische gebouwen. Je geniet er ook van straatmuzikanten en leuke restaurantjes. De stad heeft een mooi kasteel en een aantal indrukwekkende bruggen, waarvan de 'Novy Most' de fraaiste is. Aan uitstekende musea is ook geen gebrek: zo zijn er de Slovaakse Nationale Galerij, het Museum van Joodse Cultuur en nog veel meer. De bruisende stad biedt bovendien heel wat culturele activiteiten.

Novy Most 's avonds / Bron: Vikino, PixabayNovy Most 's avonds / Bron: Vikino, Pixabay

Novy Most

‘Most’ is Slowaaks voor ‘brug’ en ‘Novy Most’ betekent ‘nieuwe brug’. Ze verbindt het oude stadscentrum van Bratislava met de voorstad Petrzalka aan de overkant van de Donau. Het indrukwekkende gevaarte uit 1971 hangt honderd meter boven de rivier. In tegenstelling tot veel andere bouwwerken uit het communistisch tijdperk past deze brug heel mooi in de omgeving. De Novy Most is een van Bratislava's mooiste bezienswaardigheden en doet ook wat denken aan de beroemde Space Needle in de Amerikaanse grootstad Seattle.

Neem zeker ook eens de lift naar het observatiedek. Hier geniet je van spectaculaire vergezichten over Bratislava en de wijde omgeving.

Er is ook een populair restaurant voor wie bij het uitzicht van een lekker etentje wil genieten. 's Avonds en 's nachts is de brug bovendien heel mooi verlicht.

Het kasteel van Bratislava

Het kasteel van Bratislava ligt op een heuvel, zo'n honderd meter boven de rivier, vanwaar je uitkijkt over de stad. Al in de negende eeuw bevond zich hier een kasteel. De huidige vorm dateert uit de vijftiende eeuw. De Oostenrijkse vorst Maria Theresia liet het kasteel in de achttiende eeuw herbouwen. Een bezoek is de moeite waard, niet alleen voor de goede musea in het kasteel, maar ook voor de panoramische vergezichten over de stad. Je ziet ook Oostenrijk en op een heldere dag zelfs Hongarije.

Vooral de kamers van het Museum voor Geschiedenis en het Slovaaks Nationaal Museum zijn de moeite waard. Heel wat indrukwekkende kunstwerken en eeuwenoude voorwerpen zijn hier te bewonderen. Buiten het kasteel maar nog steeds binnen de muren vind je het leuke Museum van Volksmuziek ('hudobne muzeum'). Je vindt hier een overweldigende collectie aan instrumenten en vaak zijn er ook live opvoeringen.

Het kasteel is open van dinsdag tot zondag. Je bereikt het vanuit de oude stad door bij de Sint-Maartenskerk de drukke autoweg over te steken langs de ondergrondse voetgangerstunnel. Daarna loop je omhoog, voorbij het geel-wit gekleurde Huis van de Goede Herder dat een klokkenmuseum herbergt. Vanaf hier draai je het straatje Beblaveho op zodat je de trappen bereikt. Iets verderop bereik je de Corvinuspoort ('Korvinova brana') en het kasteel.

De oude stad van Bratislava / Bron: PaulCosmin, PixabayDe oude stad van Bratislava / Bron: PaulCosmin, Pixabay

Michalska en de Michalska toren

De oude stad van Bratislava is een gezellige verzameling van pleinen en pittoreske straatjes. Vooral Michalska en omgeving springt eruit. Hier vind je verschillende mooie bezienswaardigheden.

Michalska

Michalska is een van de fraaiste straten in de Slovaakse hoofdstad. Winkeltjes en restaurants zijn er in overvloed. In de zomer kan je hier gezellig rondkuieren of genieten van een drankje op een terras, terwijl straatmuzikanten het beste van zichzelf geven.

De meeste gebouwen op Michalska dateren uit de achttiende eeuw. Gelukkig bleven ze bewaard, want het communistisch regime van het toenmalige Tsjechoslowakije maakte er een sport van om historische gebouwen te slopen en te vervangen door bunkerachtige, grimmige appartementsblokken.

Vergeet ook zeker de kleine Sint-Katelijne kapel ('kaplinka sv Katariny) niet op Michalska 8. Ze dateert uit 1325 maar werd volledig verbouwd in de negentiende eeuw.

Van het fotogenieke Michalska kan je verder wandelen langs Venturska, een aanpalende straat met mooie paleizen in barokstijl. In Venturska vind je bovendien gebouwen waar ooit muzikale wonderkinderen optraden. Zo gaf de negenjarige Franz Liszt in 1820 zijn eerste opvoering in het concertpaviljoen van het bibliotheekgebouw op Venturska 13. Wolfgang Amadeus Mozart trad als zesjarige in 1762 op in het gebouw op Venturska 10. Het heet dan ook niet voor niets het 'Mozarthuis' ('Mozartov dom').

Michalska toren

De Sint-Michaëlstoren ('Michalska veza') aan het begin van Michalska is de enige bewaard gebleven wachttoren van de middeleeuwse stadsomwalling. Hij dateert uit de veertiende eeuw, maar werd nadien verschillende keren verhoogd en uitgebreid. Binnenin de 51 meter hoge toren vind je een wapenmuseum. Al even mooi zijn de uitzichten vanop het balkon van de hoogste verdieping. Hier geniet je van spectaculaire vergezichten over de oude stad van Bratislava.

Slovaaks Nationaal Theater

Een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Bratislava is het Slovaaks Nationaal Theater aan het lange Hviezdoslavovo namestie-plein. Het werd gebouwd in de jaren 1885-1886 door de twee Weense architecten Fellner en Helmer in een neo-renaissance stijl. Op 22 september 1886 opende het stadstheater plechtig zijn deuren. De eerste vertoning was de opera Bank Ban van Erkel. Voor het theater zie je de beroemde Fontein van Ganymedes. Victor Tilgner, een beeldhouwer uit Bratislava, ontwierp ze in 1888. Het Slovaaks Nationaal Theater is the place to be in Bratislava voor wie van opera en ballet houdt.

Sint-Martinuskathedraal

Historiek

De Sint-Martinuskathedraal ('dom sv Martina') op de rand van de oude stad is een imposant gebouw. Het werd opgetrokken in de dertiende eeuw in romaanse stijl maar vervangen door een nieuw, gotisch gebouw in de late veertiende eeuw. De kathedraal was het toneel van heel wat historische gebeurtenissen. Maar liefst negentien Hongaarse vorsten (waaronder de beroemde Maria Theresia) werden hier gekroond.

Wat zien?

De kathedraal bevat veel belangrijke kunstwerken, zoals een standbeeld van Sint-Maarten die een stuk van zijn mantel snijdt voor een bedelaar. De beroemde Oostenrijkse beeldhouwer Donner maakte het in de achttiende eeuw. Mis ook de Sint-Stevenskroon niet: een kopie van de Hongaarse Koninklijke kroon, hoog op de kerktoren 85 meter boven de stad.

Omgeving

Ook de omgeving van het gebouw is mooi. Van de kathedraal ben je al gauw bij Kapitulska, samen met Michalska een van de mooiste en meest pittoreske straatjes van Bratislava.

Het Primatiaal paleis

Dit paleis is een van de mooiste bezienswaardigheden van Bratislava. Het werd gebouwd in1778 en ligt pal in de oude stad. Het bleke roze en witte exterieur is omgeven door verschillende marmeren standbeelden en een grote ijzeren kardinaalshoed. Dit hoofddeksel verwijst naar de aartsbisschop voor wie het paleis gebouwd werd en naar de vele kardinalen die hier door de eeuwen heen hebben gewoond.

Belangrijke kunstwerken

In het paleis bulkt het van de grote olieportretten van Habsburgse vorsten. Er is ook een schilderij uit 1742 van Maria Theresia bij haar kroning. Ook grote en zeldzame Engelse tapijten uit de zeventiende eeuw zijn hier te bewonderen.

Spiegelzaal

Mis zeker ook de Spiegelzaal niet. Okee, het is dan wel niet te vergelijken met de gelijknamige zaal in het kasteel van Versailles (Frankrijk) maar daarom niet minder indrukwekkend. De zaal heeft ook een bijzondere historische betekenis: Napoleon Bonaparte en de Oostenrijkse keizer tekenden hier het verdrag van Pressberg (de oude naam van Bratislava) in 1805, na de Slag bij Austerlitz waarbij meer dan vijftigduizend Russische, Franse en Oostenrijkse soldaten sneuvelden.

Verder is er ook nog een mooie fontein in de binnenkoer. Ook de kleine Sint-Ladislaus kapel is een kijkje waard.

Grassalkovich paleis

Dit paleis, ook wel Slowakije’s ‘witte huis’ genoemd, is de verblijfplaats van de Slowaakse president. Graaf Anton Grassalkovich, voorzitter van de Koninklijke Hongaarse Kamer en adviseur van keizerin Maria Theresia, bouwde het in de jaren 1760. Een eresoldaat paradeert voor het kasteel en bewaakt het vierentwintig uur op vierentwintig.Het ligt in een groot, open park met een indrukwekkende tuin, toegankelijk voor het publiek. Je vindt het paleis langs het plein Hodzovo Namestie.

Het oude stadhuis van Bratislava

Het oude Gotische stadhuis dateert uit de veertiende eeuw. Na een aardbeving in 1599 werd het gereconstrueerd in renaissance stijl. De toren werd in de achttiende eeuw in barokke stijl herbouwd en had aanvankelijk een verdedigende rol. Beneden vind je een gedenkplaat met ‘februari 1850’, toen de Donau overstroomde en de stad overspoelde. Links van een raam zie je een ingemetselde kanonkogel, een verwijzing naar de aanval van Napoleon's troepen in 1809. Vanaf het balkon werden nieuwe wetten en Koninklijke besluiten uitgeroepen en afgekondigd in vervlogen tijden.

Vandaag huist het oude stadhuis het interessante Stadsmuseum ('mestské muzeum'). Het museum bereik je langs de pittoreske binnenkoer waar in de zomer vaak concerten plaatsvinden. Voor wie het allemaal wat enger mag: in de kerkers van het oude stadhuis vind je een grote verzameling middeleeuwse foltertuigen.

Sint-Elizabethkerk

Een van de mooiste bezienswaardigheden en voorbeelden van art nouveau architectuur in Slowakije en misschien wel heel Europa is de Sint-Elizabethkerk. Men noemt ze ook wel ‘de kleine blauwe kerk’ (‘modry kostolik’) dankzij haar opvallende blauwe kleur. De Hongaarse architect Lechner bouwde de kerk in de jaren 1907-1913.

De kerk heeft een uniek uitzicht en lijkt wel weggeplukt uit een Disney-film. Opvallend zijn de heldere, blauwe tegels en mozaïeksteentjes. Deze worden ‘majolica’ genoemd en geproduceerd in de Slowaakse stad Modra. Ook het dak bevat mooie blauwe tegeltjes. Je vindt de kerk in de straat Bezrucova.

Slavin monument / Bron: Jorge Láscar, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Slavin monument / Bron: Jorge Láscar, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

De Slavin heuvel van Bratislava

De Slavin heuvel ligt wat buiten de oude stad ten noordwesten van Slobody namestie. Het loont de moeite er een kijkje te nemen om een stukje boeiende Slowaakse geschiedenis te ontdekken. Bovendien heb je van hieruit een prachtig uitzicht over Bratislava. Deze plek is eigenlijk vooral een oorlogskerkhof van Russische soldaten. Zij kwamen om tijdens de bevrijding van Bratislava bij de herovering van de stad op de nazi’s. Let vooral op de hoge zuil, een beklijvend oorlogsmonument uit 1960 ter nagedachtenis van de Russische bevrijders. Het is een van de bijzonderste bezienswaardigheden van Bratislava.

Lees verder

© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bratislava: de hoofdstad van SlowakijeBratislava: de hoofdstad van SlowakijeBratislava is de hoofdstad van Slowakije. De stad kent zo'n 430.000 inwoners, wat weinig is voor een hoofdstad. Bratisla…
Trencin: 5 bezienswaardigheden die je niet mag missenTrencin: 5 bezienswaardigheden die je niet mag missenTrencin is een van de grotere steden van West-Slowakije en ligt aan de rivier Vah langs de autosnelweg tussen Bratislava…
Rhodos, een leuk plekjeRhodos, een leuk plekjeRhodos een Grieks eiland waar heel veel over te vertellen valt. Een eiland met veel mooie en leuke plekken. Rhodos met v…
Europese Autoroutes - Groot-BrittanniëEuropese Autoroutes - Groot-BrittanniëEuropa kent ontelbaar veel mooie plekjes. Met een uitgestippelde (auto)route kom je langs al deze plekjes. In Groot-Brit…

Florida Keys (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missenFlorida Keys (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missenDe Florida Keys spreken tot de verbeelding. De honderden eilandjes onder de zuidelijke punt van Florida zijn een leuke b…
De Blue Ridge Parkway rijdenDe Blue Ridge Parkway rijdenDe Blue Ridge Parkway rijden is een unieke ervaring; een langzaam en relaxed tempo rijden waarbij na elke bocht een over…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vikino, Pixabay
  • http://www.bratislavavisit.com/what-to-do-attractions/6-bratislava-culture-top-10-sights-bratislava.html
  • Lonely Planet, "Czech & Slovak Republics", 2014
  • Dominicus, Slowakije, Gottmer, 2012
  • Bradt, "Slovakia Travel Guide", Bradt Travel Guides, 2007
  • Afbeelding bron 1: Vikino, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PaulCosmin, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jorge Láscar, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 16-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.