Trencin: 5 bezienswaardigheden die je niet mag missen
Trencin is een van de grotere steden van West-Slowakije en ligt aan de rivier Vah langs de autosnelweg tussen Bratislava en Zilina. Maak je een rondreis door het land? Dan is deze pittoreske stad zeker een stop waard. Het kasteel is een van de mooiste in Slovakije. Vooral ’s nachts, wanneer de burcht feeëriek mooi is verlicht, heerst in Trencin een betoverende en haast magische sfeer. Rond het centrale plein is het leuk om rond te kuieren. In de omgeving vind je Trencianske Teplice, een wat afgelegen kuuroord met ontspannende warmtebaden en behandelingen. Wat moet je zien en welke mooie plekjes en bezienswaardigheden mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan de stad?
Bezienswaardigheden in Trencin: wat zien en doen?
Geschiedenis
De geschiedenis van Trencin gaat terug tot de Romeinse tijd. In de tweede eeuw na Christus lag op deze plek Laugaricio, een militaire voorpost en het noordelijkst gelegen Romeins kamp in Oost-Europa. Historici vonden in de rots van de kasteelheuvel een aantekening uit het jaar 179 over het tweede Romeins legioen onder leiding van keizer Marcus Aurelius en zijn overwinning op de Germaanse Kvad-stammen.
Wat zien in Trencin?
De stad telt ongeveer 57.000 inwoners en is een belangrijk centrum van de Slowaakse textielindustrie en een gezellige plek om rond te slenteren, met het indrukwekkende kasteel dat hoog boven de binnenstad uittorent. Je hebt al gauw een hele namiddag nodig om de burcht en de omgeving van het centrale plein te verkennen.
1. Het kasteel van Trencin
'Hrad' is Slovaaks voor 'kasteel' en de majestueuze burcht ‘Trenciansky hrad’ domineert het stadsbeeld. Het bouwwerk werd voor het eerst vermeld in 1069 in een Weense kroniek. In oorsprong was het wellicht een anti-Turkse vesting. In de dertiende eeuw zwaaide de kasteelheer van Trencin, Matus Cak, de plak over grote delen van Slowakije. Nog later, in de vijftiende eeuw, werd Trencin uiteindelijk een vrije stad met haar eigen rechten.
Wat je vandaag ziet dateert uit die periode. Een brand vernielde grote delen van het kasteel en de stad in 1790, maar gelukkig werd bijna alles nadien grondig gerestaureerd.
Het kasteel bezoeken
Een bezoek is de moeite waard, niet alleen voor het imposante kasteel zelf, maar ook voor de spectaculaire uitzichten over de stad en haar omgeving. Vooral vanaf de hoge centrale toren geniet je van mooie panoramische vergezichten over de streek. Ook merkwaardig is de ‘put van liefde’, een bijzondere constructie van zeventig tot tachtig meter diep.
Openingsuren
Het kasteel is dagelijks open. De openingsuren verschillen van maand tot maand:
- Van mei tot september (hoogseizoen): 9:00-17:30
- In april en oktober (tussenseizoen): 9:00-16:30
- Van november tot maart (laagseizoen): 9:00-15:30
Rondleidingen
Je kan kiezen voor een bezoek zonder gids maar krijgt dan alleen toegang tot de lager gelegen delen van de burcht. Een rondleiding laat je heel wat meer van het kasteel zien. Zit je in tijdsnood is er de 'mini tour' van dertig minuten, maar het kasteel zie je pas echt op de 'grand tour'. Deze neemt ongeveer 1 uur 15 minuten in beslag.
2. Het Mierove Namestie-plein en omgeving
Het centrale plein van Trencin is Mierove Namestie ('vredesplein'), een mooie plek omringd door Renaissance burgerhuizen. De stenen paal ('morovy stlp') uit 1712 midden op het plein is een zuil tegen de pest.
De oude stadspoort en omgeving
Aan het uiteinde van Mierove Namestie vind je de enige overgebleven stadspoort en wachttoren van het oude Trencin: de ‘Mestska brana’ uit 1534. Je ziet er ook de Piaristenkerk (‘piaristicky kostol’), opgetrokken in barokstijl in 1657. Kunstliefhebbers moeten zeker ook eens een kijkje nemen in de galerij Oblastna galeria Bazovskeho naast de Piaristenkerk. De benedenverdieping biedt mooi werk van lokale kunstenaars, terwijl je op de eerste verdieping schilderijen van de in Trencin geboren kunstenaar Milos Bazovsky (1899-1968) kan bewonderen.
Ten noorden van de stadspoort liggen de overblijfselen van de oude synagoge. Ten zuiden van de poort leidt een overdekte houten trap uit de zestiende eeuw naar de gele Parish kerk ('farsky kostol') uit de veertiende eeuw. Ze vertoont sporen van gotische maar ook renaissance- en barokinvloeden. Wel zuiver gotisch is de kleine kapel bij het kerkhof naast de kerk. Volg je de houten trappen nog verder omhoog kom je uiteindelijk bij het kasteel uit.
Trencin Museum
Het Trencin Museum aan de oostkant van het plein spitst zich toe op de geschiedenis van de stad. Het is dagelijks geopend behalve op maandag, van 9:00 tot 16:00.
Het kasteel van Trencin bij nacht /
Bron: Vikino, Pixabay3. Wandelen in de stad bij nacht
Trencin is overdag al mooi, maar om de betoverende sfeer van de stad op te snuiven moet je eigenlijk ’s avonds door de stad wandelen. De burcht is dan mooi verlicht en baadt in groene en paarse kleuren. In de zomer zijn er bovendien regelmatig shows en opvoeringen in het kasteel. Deze ‘Middeleeuwse Dagen’ gaan gepaard met demonstraties van zwaardvechten, spookverhalen en tal van andere soorten spektakel.
Daarnaast heeft de stad ook heel wat leuke bars en cafeetjes. Een aanrader is de bar bij Restaurant Launius op Mierove Namestie, waar je 's avonds kan genieten van een drankje.
4. Kersenboompark en zwembaden
Kersenboompark
Ten zuiden van het kasteel ligt ‘Ceresnovy sad’, wat zoveel betekent als ‘kersenboompark’. Je bereikt het via een voetpad vanaf de straat Hviezdoslavova. Het is een mooie omgeving om even op adem te komen, uit te blazen of te genieten van een ontspannen wandeling.
Zwembaden
Wie liever een frisse duik neemt kan terecht in de zwembaden ten noorden van het stadscentrum aan de straat Mladeznicka. Zowel in zomer als winter kan je hier ontspannen. Een aanrader voor de waterratten onder ons.
5. Trencianske Teplice
Zo’n veertien kilometer ten noordoosten van Trencin vind je het afgelegen plaatsje Trencianske Teplice. Wil je een dagje ontspannen in een heus kuuroord met alles erop en eraan? Dan is dit the place to be. Je vindt hier verschillende warmtebaden met uiteenlopende temperaturen, relaxerende behandelingen en massages. Het grootste zwembad is het openluchtbad 'Pool Grand' met een temperatuur van 36 graden. Het dorp is ook een mooie plek voor wandelingen in de omringende heuvels. Bemerk ook het karaktervolle badhuis in Turkse stijl op Kupelna, rechtover het Pax sanatorium. De hammam dateert uit 1888.
Lees verder