Toeristisch Gelderland: natuur, kunst, cultuur en actie!
Gelderland is een plekje in Nederland dat heel wat troeven heeft om een bezoeker te bekoren. Zo kan men genieten van de natuur in en rond de Hoge Veluwe. Aan wandelpaden of fietsroutes hebben ze er geen gebrek. Ook zijn er tal van charmante steden die een bezoekje waard zijn. Gelderland is ook een plekje voor kinderen. Zo kunnen ze met iPads op zoektocht doorheen historisch Amersfoort of wat dacht je van een museuminspectie in Paleis Het Loo. Ook bij regenweer kunnen kinderen zich volop ontspannen. Welke zaken kan men nog doen? Welke steden zijn er een bezoekje waard? Komen kunstliefhebbers aan hun trekken in Gelderland?
Gelderland actief!
Fietsrijke omgeving
Wanneer men door Gelderland rijdt, merkt men onmiddellijk op dat men een landschap heeft van bos en heide. Vandaar dat heel wat fietsfanaten aan hun trekken zullen komen. Er zijn wel 18 verschillende fietsroutes die men kan volgen. Hieronder een lijstje van enkele van de aangeboden routes. Het leuke aan deze routes is dat alles gratis is.
Waar? | Aantal km | Naam route | Omschrijving van de route |
Apeldoorn | 32 km | koninklijke route | Moeilijkere route omwille van een wat hellend parcours.
Men kan de route overal starten zoals aan het Paleis het Loo of het Coda museum.
Men volgt de koninklijke bordjes die je brengen naar het centrum van Apeldoorn, het Oranje Park en recht doorheen de Veluwe.
|
Brummen Eerbeek | 30 km | Landschapsroute | Het startpunt is in Eerbeek en brengt de fietser doorheen unieke delen van de Veluwe. Daarna fietst men doorheen alle kleine dorpjes die deel uitmaken van Brummen. Mooie tuinen en huizen maar bovenal prachtig zicht staan u te wachten. |
Epe | 37 km | Verborgen dorpen | Een mooie gevarieerde route die de fietser brengt naar het Verborgen Dorp. Dit Verborgen Dorp is een reconstructie van het dorp die een thuis bood aan Joden, geallieerde piloten en verzetslieden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De route begint bij het Toeristenbureau in Epe.
|
Heerde | ongeveer 25 km | Proevertjesroute | Op deze route kan men proeven van de lokale producten die uw zullen verbazen met hun pure smaak. Zo kan men pannenkoekenmeel kopen bij de windmolen of genieten van het fruit bij de oude fruittelers. Ook fietst men langs heel wat boerderijen met hun typische (h)eerlijke producten.
|
Hattem | 40 km | Molencaten route | Deze route biedt een ruime variatie aan waterelementen aan. Zo kan men rustig fietsen langs rivieren, kanalen, waterpoelen, dijken en dergelijke. Ondertussen kan men genieten van de mooie architectuur van Hattem en Vorchten.
|
Watersporters komen aan hun trekken in Gelderland
Ook aan watersport geen gebrek in Gelderland. Zo kan men er terecht om te surfen of te kitesurfen. Noord-Veluwe en Zeumeren bieden tal van mogelijkheden aan om plezier te beleven in en op het water.
Wandelen troef
Uiteraard is Gelderland ook een uitstekende plek om al wandelend te genieten van de natuur. Zo zijn er eveneens een achttiental wandelroutes die men kan ontdekken. Op visitveluwe.com worden heel wat wandeltochten aangeboden.
Gelderland: één en al natuur
Dierenparken
Het hoeft niet te verwonderen dat men in deze mooie natuur die de Veluwe heeft ook heel wat dierenparken kan aantreffen. Hieronder het lijstje van de verschillende dierenparken. Het ene park is al wat groter dan de ander. Alle dierenparken die in het lijstje vermeld zijn, kan men terugvinden op het net. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen over het dierenpark waardoor je een betere keuze kan maken. Ook wanneer je keuze reeds gemaakt werd, blijft het handig om even te surfen naar de website. Zo ben je op de hoogte van prijzen, openingsuren en eventuele randinfo die nuttig kan zijn bij het plannen van je bezoek.
- Apenheul in Apeldoorn
- Dolfinarium in Harderwijk
- Royal Burgers’ Zoo in Arnhem
- Uilen – en dierenpark De Paay in Beesd
- Hof van Eckberghe in Eibergen
- Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld
Appeltern, een waaier aan inspiratie /
Bron: Andrys, Pixabay Tuinen bewonderen in Appeltern
In de tuinen van Appeltern staat je één en al verwondering te wachten. Zo kan men er heel wat inspiratie opdoen bij het bezichtigen van meer dan 200 voorbeeldtuinen. Men hoeft heus geen tuinarchitect zijn om een mooie tuin te creëren. De tuinen die men er aantreft, hebben de parkhouders meestal zelf bedacht. De materialen die ze hiervoor gebruikten, werden hen door bedrijven gegeven omdat dit ook voor hen een mooie gelegenheid is om hun product in de kijker te zetten.
De tuinen van Appeltern is echter geen grote tuinwinkel. Ze verkopen uiteraard wel planten en wat tuinbenodigdheden maar ze willen vooral mensen aanzetten om zelf creatief te zijn en zo de natuur te respecteren.
Vaak organiseert men er ook workshops bloemschikken of kan men tuinadvies krijgen van wel 48 hoveniers. Vanaf april is er elk weekend wel één van die hoveniers in het park aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.
Ook heb je er de schetsservice waarbij een tuinontwerper je op weg helpt naar een degelijk ontwerp voor je tuin. Deze dienst is echter wel betalend.
Ook leuk voor de bezoeker is de fluistertoer. Zo krijgt men een iPod mee en kan men telkens luisteren naar wat extra informatie over een tuin die men interessant vindt. Achteraf kan men alle informatie opnieuw bekijken en beluisteren wanneer men zich even aanmeldt met een e-mailadres voor men de iPod teruggeeft. Deze fluistertoer is gratis en leuk om te doen.
Ook kinderen komen aan hun trekken in Appeltern. Zo kunnen ze via een pond naar de speeltuin waar men met natuurlijke materialen speelt. Boomstamliften of tal van boomhutten verkennen, zijn maar enkele voorbeelden. Uiteraard heeft men er glijbanen, tunnels en wipplanken uit natuurlijke materialen. Verder kunnen kleine kinderen zich laten verwonderen bij het nemen van het kabouterpad. Grotere kinderen kunnen dan weer hun oriëntatievermogen op de proef stellen in het hagendoolhof.
Landgoed Schothorst en het groene huis
In Amersfoort kan men op en rond het landgoed Schothorst de natuur ten volle ontdekken en waarderen. In het Groene huis werd educatie en natuur er prachtig verweven. Zo kunnen bezoekers er een filmpje zien waarin men vanuit de ruimte zicht krijgt op Amersfoort en de natuurlijke omgeving ervan. Verder kunnen de bezoekers de lokale fauna en flora ontdekken via educatieve platen en kijkdozen. Ook leerkrachten vinden er hier hun gading aangezien heel wat educatief materiaal voor handen is.
Op en rond het Landgoed Schothorst kan men de kinderen laten genieten van de natuurspeeltuin waarbij water, takken en klimbomen centraal staan. Ook leren de kinderen oog hebben voor de insecten en kunnen ze verder het bos in wandelen.
Ook kan men er een Middeleeuwse boerderij bezichtigen. Men organiseert er regelmatig activiteiten die kunnen variëren van keramiekdemonstraties tot verhalen vertellen. Ook het Vikingweekend en de Sibbedagen zijn een voltreffer. Het Middeleeuwse erf is wel niet elke dag geopend dus raadpleegt men best even de website: hetgroenehuisamersfoort.nl om de agenda te bekijken.
Wat kan men doen in Gelderland met kinderen bij slecht weer?
Wanneer het bewolkt of regenachtig is, vraagt het vaak net iets meer van de ouders om de kinderen blij te houden. Vaak gaat dit gepaard met wat gezeur of momenten van verveling. In Gelderland hoeft men niet te wachten op dit moment.
Glowgolf
Glowgolf kan men vinden in Apeldoorn. Daar kan de familie midgetgolf spelen in een ruimte waarin men gebruik maakt van 3d-fluoriserende blacklight. Er zijn achttien holes en men kan een 3D-bril kopen om des te meer te genieten van de donkere ruimte. Men kan online reserveren. Voor openingstijden kijkt men best op de website: glowgolfapeldoorn.nl
Escape Room
Voor tieners die houden van een uitdaging is er de Escape Room. Deze activiteit is eveneens in Apeldoorn. De bezoekers worden opgesloten in een ruimte. Door raadsels op te lossen en codes te kraken kan men uit deze ruimte ontsnappen. Het is de bedoeling dat je dit binnen het uur lukt. Om meer informatie te vinden of openingsuren en prijzen te raadplegen kan je kijken op de website : escaperoomdestolp.nl
Paleis Het Loo, kidsproof!! /
Bron: MarcoRoosink, Pixabay Paleis Het Loo
Dit paleis heeft heel wat voor kinderen en is daarom kidsproof. Zo hebben ze drie soorten zoektochten voor de kindermuseuminspecteurs. Deze zoektochten zijn aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Ze hebben al een route vanaf 5 jaar. Tijdens de zoektocht komen de leerlingen meer te weten over het paleis en uiteraard de prinsen en prinsessen die er woonden. Ook als ouder ga je meer genieten van het bezoek omdat je mee helpt speuren en veel aandachtiger kijkt naar de voorwerpen en tal van auto’s en koetsen van de koninklijke familie.
Bij het bekijken van de verschillende ruimtes die het paleis heeft kan je de sfeer van weleer opsnuiven. In de tuin mogen de kinderen verstoppertje spelen. Na de zoektocht kan men de gevonden antwoorden inruilen voor een prijs.
Om van de inspanning te bekomen kunnen de kinderen in een mini-kasteel spelen terwijl de ouders een drankje op het terras kunnen nuttigen. Een echte aanrader dus! Men kan het paleis vinden in Apeldoorn. Ook hier kan je voor meer informatie terecht op een site : paleishetloo.nl
Gelderland als speelparadijs
De Spelerij en de Uitvinderij
Deze plek in Dieren werd ontworpen door een kunstenaar en dat voel je. Tussen de verschillende installaties kan men er kunst vinden. Kinderen vanaf vier jaar ontdekken als spelend de installaties. Hun fantasie wordt voortdurend geprikkeld en de kinderen worden aangezet om zelf creatief te denken en te zijn.
Dit doen ze dan in de Uitvinderij. Hier kan men in een atelier kennis maken met verschillende materialen en machines. De kinderen mogen uiteraard zelf iets maken. Wat gemaakt wordt door de kinderen in de Uitvinderij mag meegenomen worden naar huis. Een leuke plek voor iemand die eens iets anders wil. Meer informatie kan je vinden op de website: spelerij.nl
Julianatoren
De Julianatoren is een pretpark in Apeldoorn die heel wat te bieden heeft. Vooral kinderen tussen twee en twaalf kunnen zich uitleven op wel meer dan zestig attracties. De Julianatoren biedt naast deze attracties ook shows, meet & greets en andere evenementen aan.
Het park is eveneens de woonplaats van Jul en Julia. Deze twee muizen zijn de beste vriendjes van de hele wereld en wonen in de hoge Julianatoren. Samen met de pretparkdirecteur en mevrouw Suikerspin beleven ze heel wat avonturen. Men kan die avonturen bekijken op youtube. Misschien een leuke teaser voor de dag?
Voor alle prijzen en openingstijden maar ook de evenementen surf je naar julianatoren.nl
Kinderparadijs Malkenschoten
In kinderparadijs Malkenschoten combineert men educatie met plezier. Deze kinderboerderij is opgebouwd rond het varkentje Binky. Hij toont de kinderen maar al te graag de andere dieren die op de boerderij leven. Die dieren vinden het helemaal niet erg om geaaid te worden. Sommigen mag men zelfs voederen.
Er zijn ook heel wat speeltuinen waar de kinderen hun energie kwijt kunnen. Men kan er klimmen, fietsen op het verkeersplein, waterfietsen en golven. Of waarom niet spetteren op de spetterplek of hutten bouwen?
De prijzen voor deze activiteit zijn afhankelijk van de maand waarin men de kinderboerderij bezoekt. Zo deelt men het jaar op in een hoog- en een laagseizoen. Meer informatie hierover en heel wat fotomateriaal kan je vinden op binky.nl
Openluchtzwembad Boschbad
Dit openluchtzwembad heeft drie verwarmde zwembaden waar het heerlijk zwemmen is als het weer dit toelaat. De kleinsten kunnen terecht in het peuterbad. Kinderen tussen zes en twaalf genieten dan weer van de waterspeeltuin. Indien men zelf wat baantjes wenst te trekken, kan men terecht in het 50 meterbad. Of geniet je meer van wat dobberen in het recreatiebad? Men heeft mogelijkheden genoeg om er een leuke sportieve dag van te maken.
Ook voor de niet-zwemmers valt er wat te beleven. Zo kan je aan beachvolley doen of ga je wat midgetgolven.
Omwille van het feit dat dit een openluchtzwembad is, zijn de openingsuren gebonden aan de weersomstandigheden. Men kan steeds zien op de website hoe laat het zwembad zijn deuren opent en welke zwembaden ter beschikking gesteld worden van de bezoekers. Dus altijd even boschbad.nl checken!
Kunstig Gelderland
Het Codamuseum in Apeldoorn
Het Codamuseum in Apeldoorn heeft een aardige collectie moderne kunst. Naast de permanente tentoonstelling heeft men ook vaak tijdelijke tentoonstellingen.
Het Codamuseum ligt naast de bibliotheek CODA. Ook dit is een bezoekje waard. Kinderen kunnen er terecht in de kinderboekenafdeling om zich uit te leven in het boekenbos. Omringd door boeken hoeven kinderen hier niet stil te zijn. Ze kunnen door tunnels kruipen of in de boomhut spelen. Er staan eveneens verkleedkoffers waardoor men heel wat kleurrijke figuren kan, zien rondlopen.
Ook hier gaat men vaak tijdelijke tentoonstellingen organiseren waarbij kinderen vooral fantasie en verhaal ontdekken. Zo staan er soms kijkkastelen waarbij kinderen alle luikjes kunnen openen en zelf met de beelden die ze zien een verhaal kunnen vormen of vertellen. Of men zet er een grote poppenkast waarbij kinderen de poppen zijn.
Bron: Aitoff, Pixabay Het Mondriaanhuis
Piet Mondriaan werd geboren in Amersfoort in 1872. Hij bleef in deze stad tot hij acht jaar was. Zijn geboortehuis is nu een plek geworden waar bezoekers meer te weten komen over de werken en het leven van Piet Mondriaan. Deze abstracte kunstenaar boeit nog steeds en inspireert anderen. Het huis biedt de bezoeker dan ook niet enkel documenten, werken en een reconstructie van zijn atelier in Parijs aan maar brengt ook vaak tijdelijke tentoonstellingen van kunstenaars die hem als inspiratiebron hebben gehad.
Mooie steden en cultuur ontdekken in Gelderland
Amersfoort
Amersfoort, de geboorteplek van Mondriaan maar ook de stad waarvan men het historisch hart nog steeds voelt kloppen. Het toerismebureau heeft heel wat wandelingen uitgewerkt om u te laten proeven van de charmes van Amersfoort. Zo kan men met de stadswandeling heel wat monumentale bouwwerken ontdekken en komt men meer te weten over het volkse gebeuren van historische Amersfoort. Ook hebben ze er de kunstroute waarbij toeristen dankzij 28 kunstige plekjes er hun cultuurhart kunnen ophalen.
Amersfoort, een plek waar men geschiedenis ademt! /
Bron: WikimediaImages, PixabayAmersfoort is ook de stad die men door middel van een iPad op een avontuurlijkere wijze kan ontdekken. Via het spel Lost in Time wordt men teruggestuurd naar de middeleeuwen en achtervolgt men Thijmen, een jonge hacker, die de geschiedenis wil doen veranderen. Aan de spelers de taak om dit te voorkomen. Men kan dit doen door puzzels en opdrachten uit te voeren. Terwijl men dit doet, loopt men door de stad op zoek naar tips of sporen die kunnen helpen met de te volbrengen missie. Het spel en iPad kan men bekomen in het VVV van Amersfoort of in het Museum Flehite.
Arnhem
Ook Arnhem is zeker een bezoekje waard. Deze stad heeft heel wat cultureel erfgoed in historische gebouwen maar ook parken en musea. Zo kan men er sporen aantreffen van de Romeinen aantreffen. Het erfgoedcentrum Rozet biedt je een mooi overzicht van de rijke geschiedenis van Arnhem. Kom er meer te weten over de Limes of het castellum van Meinerswijk, het enige catellum die archeologen hebben opgegraven in Nederland.
Het erfgoedcentrum verbind je tevens met de kelders van Arnhem. Wandel doorheen de kelders want Arnhem speelde niet enkel een belangrijke rol tijdens de periode van de Romeinen!
Nijmegen
Ook Nijmegen heeft een rijk historisch verleden. Zo hadden de Romeinen er een legerplaats en werd Noviomagus er gesticht. Nijmegen zou dan ook de oudste stad van Nederland zijn. Doorheen de middeleeuwen en de nieuwe tijd boette Nijmegen niet in aan belang. De Tweede Wereldoorlog was echter tekenend voor Nijmegen. Een bombardement richtte er namelijk grote schade toe.
Vandaag is Nijmegen een leuke stad om in te kuieren, te shoppen en gewoon te proeven van alle historische sporen die er werden nagelaten.
Lees verder