Zwitserland: bezienswaardigheden langs Albula-Bernina Bahn

Zwitserland: bezienswaardigheden langs Albula-Bernina Bahn Een tocht met de Bernina Express - de trein van de Zwitserse Rhätische Bahn - maken is prachtig. Je kunt kiezen om alleen op het traject van de Albula Bahn mee te reizen, maar je kunt ook het stuk van de Bernina Bahn pakken. Of gewoon het hele traject van Chur naar het Italiaanse Tirano. Het is ook mogelijk om in Davos of Sankt Moritz op de stappen. Je ziet het landschap op een hele andere manier dan vanuit de auto. Gelukkig komt de trein ook langs bepaalde plekken waar je met de auto naartoe kunt. Langs het traject van de Albula-Bernina Bahn zijn namelijke mooie bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn.

Inhoud


Albula-Bernina Bahn

De Albula-Bernina Bahn is een treintraject van de Zwitserse spoorwegmaatschappij Rhätische Bahn. Op dit traject rijdt de trein van de Bernina Express. De Albula Bahn gaat dwars door het schitterende Albuladal en de Bernina Bahn gaat via de Berninapas naar het Italiaanse Tirano. De Albula-Bernina Bahn is beter bekend onder de naam Bernina Express. Je kunt ervoor kiezen om in Chur, Davos of Sankt Moritz op te stappen. De trein kronkelt door een schitterende omgeving en komt hierbij over en door architectonische bruggen, viaducten en tunnels. Sinds 2008 zijn zowel de Abula Bahn als de Bernina Bahn op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Sommige van deze prachtige bouwwerken zijn bijna of helemaal met de auto te bereiken.

Albulapas na pashoogte / Bron: ©ottergraafjesAlbulapas na pashoogte / Bron: ©ottergraafjes

Albuladal en Albulapas

De Albula Bahn rijdt door het prachtige Albuladal. Onderweg rijdt de trein over diverse bruggen en viaducten. Dit dal is dan ook schitterend om met de auto te verkennen. Met een beetje geluk zie je de trein langskomen. Het Albuladal is rond de 20 kilometer lang en begint bij het plaatsje Thusis. Aan het einde van het dal - net na Bergün - begint de Albulapas. Deze pas verbindt het Albuladal en het Ober-Engadindal met elkaar. De treinen rijden een stuk aan de westkant van de pas, maar komen niet over de pashoogte. Zij rijden door de Albulatunnel. Voor het autoverkeer begint het echte bergtraject net na Filisur. De Albulapas is 2315 meter hoog en is in de winter (eind oktober - begin mei) afgesloten in verband met hevige sneeuwval. De Albulabahn is dan een goed alternatief. De rivier Albula ontspringt op deze pas en mondt later uit in de Hinterrhein (Achterrijn).

Bezienswaardigheden

In de buurt en zelfs langs het traject van de Albula-Bernina Bahn (Bernina Express) zijn veel toeristische trekpleisters. Deze bezienswaardigheden zijn mooi om te bezoeken. Sommige hiervan zie je als je een treinreis met de Bernina Express maakt. Daarnaast is het ook heel erg leuk om er met de auto een dagtochtje van te maken. De volgende dingen zijn onder andere leuk om te doen/bezoeken:
 • de Rheinschlucht in de buurt van Flims
 • de spoorweg over de Rijn bij Reichenau
 • de Viamala Schlucht bij Thusis
 • de Solisbrücke in de buurt van Thusis
 • de Roflaschlucht in de buurt van Andeer
 • autorit naar het dorpje Juf
 • een rondrit over de Albulapas
 • het indrukwekkende Landwasserviaduct
 • wandeling tussen Preda en Bergün
 • winkelen in het belastingvrije Italiaanse Livigno

Rheinschlucht vanaf uitzichtpunt / Bron: ©ottergraafjesRheinschlucht vanaf uitzichtpunt / Bron: ©ottergraafjes

Rheinschlucht

De Rheinschlucht - ook wel Ruinaulta in het Reto-Romaans genoemd - is een indrukwekkende kloof waar de rivier de Rijn doorheen stroomt. Het is een diepe kloof en wordt ook wel de Grand Canyon van Zwitserland genoemd. De kloof is 400 meter diep en rond de 13 kilometer lang. Het is meer dan 10.000 jaar geleden door een aardverschuiving ontstaan. Een gigantische rotswand stortte naar beneden. Deze gigantische steenmassa blokkeerde de Vorderrhein, waardoor het water niet weg kon stromen. Op die plek ontstond een meer van ongeveer 25 kilometer lengte. Uiteindelijk vond het water diep in de steenmassa zijn weg en zo is de Rheinschlucht ontstaan.

Spoorweg Reichenau

Niet ver van Chur ligt het plaatsje Reichenau. Net na Reichenau is een oude spoorbrug waar zowel de trein van de Bernina Express als de Glacier Express overheen rijden. Bij deze spoorbrug komen de Vorder- en Hinterrhein samen. Bij Reichenau neem je weg nr 13 richting Thusis en vrij snel daarna pak je het parallelweggetje richting Bonaduz. Vanaf een bepaalde plek heb je een mooi uitzicht op de spoorbrug. Hier kun je een foto maken. Je kunt je auto parkeren bij Swiss River Adventures/Kanoschule Versam GmbH. Adres: Im Farsch,7402 Tamins, Zwitserland. Als je dan een klein stukje loopt, kun je vanaf de brug een foto maken. Met een beetje geluk zie je een trein over de spoorbrug rijden.

Sloß Reichenau

Daarnaast kan het leuk zijn om Sloß Reichenau van buiten te bekijken. Helaas kan het niet van binnen bezichtigd worden, omdat het privébezit is. Dit Sloß is in de 17e eeuw gebouwd en wordt door de familie Tscharner bewoond. Zij hebben een wijnmakerij in het Sloß.

Via Mala Schlucht Thusis

Niet ver van Thusis af ligt de Viamala Schlucht. Dit is een indrukwekkende kloof waar de Rijn doorheen stroomt. In het Retoromaans wordt de weg die door deze schlucht gaat veias malas genoemd en dat betekent slechte of gevaarlijke weg. Deze prachtige kloof is van dichtbij te bewonderen en in de vakantieperiodes is het er dan ook druk. Speciaal voor de toeristen is er dan ook een grote parkeerplaats aangelegd. Daarnaast is er een bezoekerscentrum aanwezig. In de periode november-december is de schlucht gesloten. Een bezoekje aan deze schlucht is de moeite waard. Er moet wel entreegeld betaald worden. Dit en meer informatie is op de site te vinden. Voor mensen die slecht ter been zijn is het een stuk lastiger om de schlucht te bekijken. Er zijn namelijk 359 traptreden die genomen moeten worden. Op het smalst van de kloof ben je door rotsen van 300 meter hoogte omringd.

Via Mala weg

Naast het brengen van een bezoekje aan de kloof, waar je dichtbij het geweld van het water van de Rijn staat, is het ook mogelijk om met de auto verder te rijden richting Andeer. Je rijdt dan door diverse galerijen en over een aantal oude bruggen over de (geasfalteerde) weg. Deze weg is in het begin van 1900 aangelegd. Uiteraard is er nog wel iets te zien van de oude weg. Vlak voordat je over de stenen brug rijdt om de kloof over te steken, zie je de Wildener Brücke. Deze brug is in 1739 gebouwd. Vanaf dat moment werd het namelijk mogelijk om deze route te gebruiken om naar de San Bernardino- en Splügenpas te gaan. De Via Mala weg bestaat trouwens al sinds 1219.

Ook de moeite waard

Het is ook leuk om een wandeling te maken waarbij je over twee hangbruggen komt. De eerste hangbrug is de houten hangbrug Traversiner Steg. Deze gaat over een diepe afgrond. Dit is inmiddels de tweede hangbrug. De eerste - in 1996 gebouwd - is in 1999 door een steenlawine als gevolg van smeltende sneeuw verwoest. De huidige brug - bestaat sinds 2005 - heeft een spanwijdte van 56 meter. Je loopt op een hoogte van 70 meter van de ene naar de andere kant van de kloof. De tweede hangbrug waar je tijdens deze wandeling overheen komt, is de Punt da Suransuns.

Adresgegevens

Via Mala Schlucht
7432 Hinterrhein, Zwitserland
Telefoonnummer +41 81 650 90 30
Website: www.viamala-schlucht.ch
Email: info@viamala.ch

Solisbrücke / Bron: ©ottergraafjesSolisbrücke / Bron: ©ottergraafjes

Solisbrücke tussen Thusis en Tiefencastel

Zowel de treinen van de Bernina Express als de Glacier Express komen over deze brug, maar je kunt hier uiteraard ook met de auto komen. Als je over de weg van Thusis richting Tiefencastel rijdt (richting de Albulapas) kun je direct na de Solisbrücke rechtsaf slaan. Als je dan weer rechts gaat, rijdt je over - Punt da Solas - de oude stenen brug. Deze brug is in 1896 gebouwd en is nu de toegangsweg naar het restaurant en het iets verderop gelegen uitzichtpunt. Je hebt hier een prachtig uitzicht op beide andere bruggen. En dan maar hopen dat er een trein komt.

Adresgegevens

(Restaurant) Solisbrücke
7451 Alvaschein, Zwitserland
Telefoonnummer/fax: +41 81 681 12 58
Website: http://www.solisbruecke.ch/
Email: info(at)solisbruecke.ch

Het dorpje Juf

Dit dorpje ligt op een hoogte van 2126 meter, dus boven de boomgrens. Het dorpje is ondanks zijn hoge ligging het hele jaar bewoond. Er wonen ongeveer 30 inwoners van zes verschillende families, al loopt het inwoner aantal langzaam terug. Als toerist kun je hier ook overnachten. Er zijn namelijk een aantal toeristische voorzieningen. Door de hoge ligging is het hier niet echt warm.

De weg die ernaartoe voert is ongeveer 11 kilometer lang en loopt uiteindelijk dood. Je moet dus iedere keer dezelfde weg heen en terug nemen. Er rijdt zelfs een postbus naar dit afgelegen dorpje. Deze bus komt er acht keer per dag. De route ernaartoe is erg mooi. Juf is erg geliefd bij wandelaars en fietsers. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden.

Bereikbaarheid

Vanaf Andeer volg je een kleine weggetje. Voordat je in Juf uitkomt, rijdt je door de plaatsen Ausserferrara, Innerferrara en Cresta.

Rondrit vanuit Tiefencastel

Vanuit Tiefencastel kun je met de auto enerzijds richting de Julierpas en anderzijds richting de Albulapas. In tegenstelling tot de Albulapas is de Julierpas de hele winter voor het verkeer geopend. Voor diegene die een leuke rondrit wil maken is het leuk om terug over de verderop gelegen Flüelapas te rijden.

Landwasserviaduct vanaf uitzichtpunt / Bron: ©ottergraafjesLandwasserviaduct vanaf uitzichtpunt / Bron: ©ottergraafjes

Landwasserviaduct bij Filisur

Met de trein over het Landwasserviaduct rijden is indrukwekkend, maar het is ook erg leuk om een trein over het Landwasserviaduct te zien rijden, zonder dat je zelf in de trein zit. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden. Voordat je het dorpje Filisur bereikt is er op een gegeven moment een weggetje naar links (voor je het weet rijdt je er voorbij). Hier kun je de auto neerzetten en dan verder lopen totdat je onder het indrukwekkende viaduct komt te staan. Je kunt ook met de auto verder rijden naar het station van Filisur en dan via een voetpad lopen naar een speciaal uitzichtpunt.

Bergün

Na na het dorpje Bergün begint de daadwerkelijke Albulapas. De Bernina Express stopt ook in dit dorpje. In 2012 is er een spoorwegmuseum geopend. Daarnaast is Bergün de start- of eindplaats voor een prachtige wandeling. Je kunt namelijk van hieruit naar Preda - of andersom - via een wandelpad door een prachtige omgeving van het ene station naar het andere station lopen. Onderweg kun je veel te weten komen over de Albulabahn en met een beetje geluk zie je rode trein van de Rhätische Bahn over het spoor kronkelen. Onderweg staan diverse borden met veel informatie over de bouw van de Albulabahn.

vanaf uitzichtpunt tijdens wandeling bij keertunnel Bergün / Bron: ©ottergraafjesvanaf uitzichtpunt tijdens wandeling bij keertunnel Bergün / Bron: ©ottergraafjes
Wandeling Preda-Bergün
Indien je met de trein reist en deze wandeling wil doen, stap je bij het station van Preda uit. Uiteraard is deze wandeling ook mogelijk indien je met de auto naar Preda rijdt. Je kunt er dan voor kiezen om in Bergün met de trein weer naar Preda te rijden. Deze wandeling duurt gemiddeld 2 1/2 uur. Dit is natuurlijk een gemiddelde tijd, want de ene persoon loopt nu eenmaal sneller dan de andere. Er zitten pittige stukjes in deze wandelroute, dus een beetje ervaring met wandelen in de bergen is handig. Tijdens deze tocht klim je ongeveer 80 meter en daal je rond de 500 meter af.

Belastingvrij paradijs Livigno in Italië

Voor diegene die over de Berninapas is gereden, is een bezoekje aan het Italiaanse Livigno wellicht de moeite waard. Livigno is namelijk een belastingvrij paradijs. Dat is ook het geval met het Zwitserse Samnaun. Livigno ligt op de Zwitsers-Italiaans grens op een hoogte van 1800 meter. Het valt onder de provincie Sondrio. Daarnaast is Livigno ook bekend als skigebied. De temperaturen kelderen in de wintermaanden enorm. Het kan dan zo -30 graden Celsius worden. Livigno wordt daarom ook wel Klein-Tibet genoemd. Livigno is niet erg gemakkelijk te bereiken. Er zijn namelijk maar drie toegangswegen. Dit zijn de wegen via:
 • de Berninapas
 • het Italiaans Bormio
 • de weg van het Zwitserse Zernez naar het Italiaanse Glorenza. Het eerste gedeelte van de afslag naar Livigno is een tolweg.

Goedkoop shoppen

Voor wie graag topmerken voor een lage prijs wil kopen, is in Livigno aan het juiste adres. Doordat er op veel producten geen BTW zit, schaf je diverse producten een stuk voordeliger aan. Dit geldt onder meer voor parfums en benzine.
© 2016 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bernina Express, één van ’s werelds mooiste treinreizenVertrekkend vanuit Tirano in Italie voert de Bernina Express u via een schitterende route, dwars door de Alpen naar het…
Treinreis in Zwitserland met de Bernina ExpressTreinreis in Zwitserland met de Bernina ExpressZwitserland is een prachtig land. Het is niet alleen leuk om dit met de auto te verkennen, maar ook met de trein. Met de…
Treinreis met de wereldberoemde Glacier ExpressTreinreis met de wereldberoemde Glacier ExpressDe treinreis van de Glacier Express is net zoals die van de Bernina Express wereldberoemd. Er zijn dan ook verschillende…
Tirano bij Milaan in Italië: historisch kruispunt van wegenWist u dat Tirano op een kruispunt van wegen ligt? Verder ligt het op minder dan een half uur lopen van Zwitserland. Er…

Toeristisch Gelderland: natuur, kunst, cultuur en actie!Toeristisch Gelderland: natuur, kunst, cultuur en actie!Gelderland is een plekje in Nederland dat heel wat troeven heeft om een bezoeker te bekoren. Zo kan men genieten van de…
Wat te doen rond Cali, Valle de Cauca in Colombia?Wat te doen rond Cali, Valle de Cauca in Colombia?De Caucavallei is één van de mooiste valleien ter wereld. Met de KLM kun je vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Cali vlieg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Eigen ervaring
 • Reisgids ANWB Graubünden-Tessin
 • https://de.wikipedia.org/wiki/Albulatal
 • https://de.wikipedia.org/wiki/Ruinaulta
 • http://www.viamala.ch/sommer/natur-kultur/schluchten/viamala-schlucht/home.html
 • http://www.myswitzerland.com/nl-nl/viamalakloof.html
 • http://www.naturpark-beverin.ch/index.php?page=581
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Livigno
 • http://www.comomeeritalie.nl/activiteiten/winkelen/winkelen-livigno/
 • https://de.wikipedia.org/wiki/Juf
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 5: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 11-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.