Wat te doen rond Cali, Valle de Cauca in Colombia?

Wat te doen rond Cali, Valle de Cauca in Colombia? De Caucavallei is één van de mooiste valleien ter wereld. Met de KLM kun je vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Cali vliegen. Cali is een grote stad in Colombia. De stad telt in 2015 2.500.000 inwoners. De stad zelf is niet erg mooi op de oude wijk San Antonio na. Daar vind je veel mooie huisjes. San Antonio is één van de weinige gedeelten van Cali die tegen de berg op zijn gebouwd. Je kunt er vanaf een parkje rustig uitkijken over de hele stad. Dit park staat bovenaan een heuvel, waar ook een klein kerkje staat. Vanaf halverwege de middag is het hier een drukte van belang. Allerlei artiesten en kunstenaar proberen er hun brood te verdienen. Het ademt de sfeer uit van Montmartre in Parijs. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Valle de Cauca

Valle de Cauca betekent Caucavallei. In deze vallei vind je veel agricultuur. Suikerriet is het belangrijkste gewas. Het is een enorm uitgestrekt gebied. Je moet de leuke plekken weten om ervan te genieten maar als je deze hebt gezien, kom je vast tot de conclusie dat deze vallei één van de mooiste ter wereld is.

Suikerrietmuseum

In het suikerrietmuseum zie je niet zozeer de geschiedenis van suikerriet in heel de wereld maar de geschiedenis van hoe van rietsuiker een zoet product wordt gemaakt. Er staan diverse replica’s van eenvoudige, houten maar grote apparaten die een suikerrietstengel kunnen verpulveren zodat er onder uit de machine een sap tevoorschijn komt. Dit sap is heerlijk om te drinken en erg gezond; dat in tegenstelling tot geraffineerde suiker. Je kunt in het museum een beker verse suikerrietsap kopen. In het Spaans heet dit Jugo de cana (spreek uit: gukho de kanja). Daarnaast zie je hier ook vele bijzondere bomen die typisch zijn voor Colombia. Colombia kent vele verschillende landschappen en klimaten. Hiervan zie je voorbeelden in het suikerrietmuseum. Zo kun je bijvoorbeeld onderkomens zien met bladeren en stammen van cactussen als dakbedekking. Deze daken hebben de neigen om door te leven; elke keer dat het regent worden ze dichter begroeid. Maar ook de uitgedroogde cactussen dienen als dakbedekking. In het suikerrietmuseum zie je eveneens allerlei bijzondere tropische bomen. Het huis wat er staat is 200 jaar oud en staat vol met bijzondere, originele meubels. Je kunt in een ouderwetse koets gaan zitten om een leuke foto te laten nemen.

Hacienda Paraiso

George Isaacs is een zeer beroemde schrijver in Colombia. Hij prijkt op het Colombiaanse biljet van 50 miljoen pesos. Zijn familieleden waren grootgrondbezitters. Ze bezaten 200 hectare grond in de Caucavallei. Vanaf Hacienda Paraiso, het woonhuis van de schrijver, kun je de hele vallei overzien. Het huis is opgetrokken in koloniale stijl. Alle originele meubels en sommige gebruiksvoorwerpen zijn nog te zien. Daarnaast is er een mooie rozentuin te aanschouwen en staat er een reusachtige boom die waarschijnlijk al ruim een half millennium oud is. Hacienda Paraiso is een zeer populaire plek voor Colombianen om naar toe te gaan. Voor toeristen is het alleen interessant als je Spaans verstaat want de gidsen spreken geen andere taal. Dichtbij Haciendo Paraiso kun je een speeltuin bezoeken of een paard huren.

Meson de la Sierra

Vlakbij Haciendo Paraiso liggen erg veel restaurants en hotels. De meeste van deze gelegenheden zijn eveneens in een hacienda gevestigd. Een hotel dat er bovenuit springt is Meson de la Sierra. Dit gebouw, wat in de jaren 4 van de 20e eeuw is gebouwd, is qua bouwstijl geïnspireerd op een kasteel, maar dan een sprookjesachtig droomkasteel. Het gebouw is creatief ontworpen en gebouwd. Het kent vele zithoekjes, overlopen en niveauverschillen. Geen kamer is hetzelfde. Door de lobby stroomt een kanaaltje. Het water hiervan komt van een bergriviertje. Buiten wordt dit water opgevangen door een heus natuurlijk zwembad. Men zegt dat het water medicinaal van aard is. Het is in ieder geval erg koud en dat is erg lekker in een tropisch land als Colombia. Overigens is dit kasteelgebouw tegen de berg aangebouwd, iets hoger dus dan in de vallei waardoor het er van nature wat kouder is. Het kasteel kent aan de buitenkant leuke torentjes, balkons en versieringen. Binnen zie je hier en daar versieringen met gekleurd glaswerk. Als je hier komt, kun je het best de suite nemen. Deze is ontzettend groot en ruim opgezet. Er staat allerlei authentiek meubilair. Meson de la Sierra wordt gerund door aardige mensen.

Jardin botanico

Jardin botanico betekent botanische tuin. De botanische tuin in Caucavallei is dichtbij het slaperige stadje San Pedro gelegen. Het is geen overdekte tuin. De tuin is zeer ruim opgezet en kent vele tropische palmsoorten. De bomen zijn grotendeels gerangschikt op medicinaal gebruik en gebruik voor meubels en kano’s. Het is belangrijk om een afspraak te maken als je hier heen gaat. Dan kunnen de medewerkers een gids voor je regelen. Overigens spreken de gidsen niet anders dan Spaans. Een bezoekje aan de botanische tuin is een goede manier om je Spaans te gebruiken. Als je geen Spaans spreekt, wat erg onhandig is in Colombia, moet je op zoek gaan nar een Engelssprekende gids.

Buga

Buga was vroeger de hoofdstad van Caucavallei. Tegenwoordig is Cali de hoofdstad; dat is een veel grotere stad. Buga is een typisch Spaans-koloniale stadje. De koloniale architectuur is onder andere herkenbaar aan de binnentuin, de poort-galerijen in het centrum, de vele balkons en het centrale park in het midden van het centrum. Natuurlijk ontbreekt een pompeuze, uitmuntend onderhouden Rooms-Katholieke basiliek niet. Buga kent een groot hotel met een internationale keuken. Voor de liefhebbers zijn er twee kwalitatief zeer goede restaurants. Vooral het restaurant 'Green Food' is aan te raden. Hier krijgen je een maaltijd, soep, sapje en toetje voor omgerekend 3 euro. Deze prijs stamt uit 2015. Een ander restaurant met veel vegetarische opties is gelegen in het centrum en heet ‘Holy Water’. Het wordt gerund door twee Duitsers die eveneens hun eigen bier maken. In Buga kent iedereen dit restaurant. Buga is een typisch Colombiaanse stad et vele gekleurde huisjes. Als je van een rustige vakantie houdt in Valle de Cauca kun je uitstekend een hotel in Buga nemen.

Reservana natural du Vinculo

Vinculo is het enige gebied in Caucavallei dat een beschermd natuurgebied is. Ook hier is het een goed idee om een afspraak te maken met de gidsen. Dezelfde gids kan je meenemen naar Laguna de Sonsa waar een gebied is waar je veel vogels kunt bekijken. Echter, om deze vogels en ook andere dieren te zien is het belangrijk om al om 06.00 uur een afspraak te maken. De wandeling in Vinculo kan een paar uur duren of een uur; dat is afhankelijk van wat je wilt. Je krijgt hier allerlei mooie bomen te zien. In Colombia zijn zeer veel verschillende soorten landschappen te zien. De gidsen in dit park kunnen je er veel over vertellen en het laten zien. Let op dat je een goede muggenafweermiddel meeneemt als je naar dit park toegaat. Je kunt ook een spijkerbroek aantrekken; daar prikken de meeste Colombiaanse muggen niet zo snel door. Verder is water handig om mee te nemen omdat het hier warm is. Een nadeel aan het park is dat het vroeger een riviertje heeft gekend maar thans stroomt het niet meer. Tegenwoordig hebben rijke grootgrondbezitters de stroom van de rivier veranderd om hun eigen landerijen van water te voorzien.

Veiligheid in Colombia

Colombia is in principe een veilig land om op vakantie te gaan. Toch zal elke Colombiaan je adviseren om mensen niet de gelegenheid te geven om iets te stelen. In Colombia heerst na afloop van de guerrilla-oorlog van de jaren 90 van de 20e eeuw nog steeds veel armoede. De FARC is in het zuiden actief maar richt zich gelukkig niet meer op toeristen. De aanwezigheid van de FARC zorgt er nog steeds voor dat toeristen Colombia mijden, wat de bestrijding van de armoede vergroot. Vele Colombianen doen alles om aan geld te kopen. Zo kun je in het openbaar vervoer mensen tegenkomen die snoepjes aan alle buspassagiers uitdelen, een lang triest verhaal vertellen om vervolgens het snoep weer op te halen in de hoop dat enkele mensen geld geven in plaats van snoep. Voor de stoplichten in grote steden zijn er vaak mensen die een kunstje vertonen, soms zelfs van hoogstaande aard. Ook deze artiesten vragen na het uitvoeren van hun act om geld.

Veiligheidsmaatregelen nemen

In minder gelukkige gevallen worden mensen overvallen. Daarom is het goed om:
  • Nooit een schoudertas aan de straatkant te dragen,
  • Nooit een tas even op straat neer te zetten,
  • Nooit zichtbaar met dure apparatuur te lopen,
  • Nooit geld te binnen bij een pinautomaat op straat.

Er zijn banken waar je binnen in het gebouw onder het oog van een bewaker geld kunt pinnen. Ook in één van de vele grote overdekte winkelcentra of malls die Colombia kent kun je binnen veilig pinnen; deze gebouwen worden goed bewaakt. Als je over straat loopt kun je ervoor kiezen om je bankpas samen met je paspoort in een hotelkluisje te bewaren en alleen wat geld wat je voor een dag nodig hebt in een alternatieve portemonnee meenemen. Mocht je beroofd worden, dan blijft de schade beperkt. Om veiligheidsredenen zie je in Colombia geen mensen met dure camera’s om hun nek lopen. Ook zie je op terrasjes en in cafés niemand met een laptop zitten.
© 2016 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…
De economie van ColombiaColombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land ligt op de evenaar en grenst zowel aan de Atlantische en de…
Valle d'Aosta - Beste wandelpaden en beklimmingenDe bergtoppen in Valle d’Aosta behoren tot de hoogste van de Alpen. De natuurpracht van deze Noord-Italiaanse regio is o…
Herfst in Valle d'AostaEr zijn toeristische bestemmingen die door hun ligging of door een microklimaat een heerlijk najaar kennen, waar de zome…

Zwitserland: bezienswaardigheden langs Albula-Bernina BahnZwitserland: bezienswaardigheden langs Albula-Bernina BahnEen tocht met de Bernina Express - de trein van de Zwitserse Rhätische Bahn - maken is prachtig. Je kunt kiezen om allee…
Bezienswaardigheid Zwitserland: de Via Mala Schlucht (kloof)Bezienswaardigheid Zwitserland: de Via Mala Schlucht (kloof)Over de hele wereld verspreid zijn diverse diepe kloven. Door de meeste hiervan stroomt een rivier. Zwitserland heeft oo…
Bronnen en referenties
  • Bezoek aan alle bezienswaardigehden in juni 2015
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.