Wat te doen in Antwerpen: Historisch centrum

Wat te doen in Antwerpen: Historisch centrum Antwerpen is een zeer populaire stad om heen te gaan met stedentrips. Een van de dingen die de mensen het meeste aanspreekt is het historische centrum. Hier zijn zeer veel oude huizen en kerken te bewonderen. Ook zijn er in deze buurt veel gezellige pleinen met cafés en restaurantjes. In de omgeving zijn veel winkels die typisch Belgische producten verkopen zoals bier en chocolade.

Grote markt

De grote markt is een onregelmatig gevormd plein.

Gildehuizen

Op het plein staan vele 16de- en 17de-eeuwse gildehuizen. De gevels van de gildehuizen zijn in de meeste gevallen rijkelijk versierd. De huizen zijn uitgebreid gerestaureerd en gereconstrueerd. Een aantal gildehuizen zijn nog voor het grootste deel origineel, dit zijn de nummers 24, 38 en 40. Het grootste huis heet Het Pand van Spanje en stamt uit 1580. Op de top van dit huis is een zeer groot, dynamisch ruiterstandbeeld van de Heilige Joris te zien. De andere huisjes hebben allemaal een kleiner standbeeld op de top.

Brabofontein

De Brabofontein staat in het midden van de grote markt. Op de fontein staat een beeld van Silvius Brabo, dit kunstwerk is gemaakt door Jef Lambeaux. Het beeld is een herinnering aan het moment dat Brabo op het punt staat om de hand van de reus Druon weg te werpen.
Er is een mythe waarin staat dat er heel vroeger een reus genaamd Druon Antigoon was. Deze reus eiste een zeer zware tol van alle scheepslieden die de bocht in de schelde wilden passeren. Wanneer iemand geen geld had werd zijn hand afgehakt. Dit is jaren lang zo doorgegaan tot er een dappere Romeinse soldaat, Silvius Brabo, kwam die de reus heeft vermoord en zijn hand heeft afgehakt. Er zijn mensen die denken dat de naam Antwerpen afkomstig is van deze mythe, namelijk hand werpen.

Stadhuis

Het stadhuis is ontworpen door Cornelis Floris de Vriendt. Het stadhuis is gebouwd in 1564 maar in de 19de eeuw compleet gerenoveerd. Bij het ontwerp van het stadhuis worden Vlaamse elementen gecombineerd met elementen van de Italiaanse renaissancestijl, dit ziet er zeer bijzonder uit. De indeling van de gevel ziet er wat streng, sober uit. Dit strenge aanzicht wordt doorbroken door het rijk versierde middengedeelte. Bovenaan bij het stadhuis zijn er drie nissen zichtbaar. In de middelste van deze drie is de Heilige Maagd Maria zichtbaar, in de andere twee worden beelden die rechtvaardigheid en vrede uitbeelden weergegeven. Ook zijn er op het stadhuis drie verschillende wapenschilden zichtbaar. Aan de linkerkant zie je het wapenschild van Brabant, in het midden die van Filips II en aan de rechterkant die van het markgraafschap Antwerpen.

Oude beurs

Dit gebouw is gebouwd in 1515. Er waren hier vroeger een aantal openbare diensten ondergebracht. Als de poort open staat is het erg leuk om er eens rond te kijken. Dit is meestal op maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Als eerste zie je een klassieke gevel. Hierachter ligt een zeer mooi binnenplein met een zuilengalerij en een wachttoren.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Omstreeks 1352 is de bouw van het mooiste monument dat Antwerpen bezit begonnen. In 1521 werd de bouw van deze kathedraal pas voltooid. Omdat de bouw zo lang heeft geduurd hebben er verschillende bouwmeesters gewerkt aan het gebouw. De kathedraal heeft een oppervlakte van bijna een hectare en is hiermee een van de grootste gotische kerkgebouwen van België. De oppervlakte van het gebouw is 117 meter bij 65 meter.

Een hoogtepunt van de kathedraal is de klokkentoren. Deze toren is 123 meter hoog en er zitten maar liefst 47 klokken in. In het gebouw zijn meerdere spectaculaire oude schilderijen te bewonderen. Ook de preekstoel die komt uit 1713 is erg mooi om te zien. Deze stoel valt op door de trappen met een dubbele leuning die versierd is met vogels.

Groenplaats

De Groenplaats is naast de Grote Markt een van de bekendste pleinen van Antwerpen.Het plein wordt omringd door vele cafés en restaurantjes. Veel grote evenementen vinden ook op dit plein plaats. Het is een echte ontmoetingsplaats voor Antwerpenaren maar ook zeker de moeite waard voor toeristen. Vanaf de groenplaats loop je zo een wijk in vol modewinkels. Vroeger was de groenplaats de begraafplaats van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. In het midden van het plein staat een standbeeld van Rubens uit 1843.

Vlaeykensgang

Wanneer je staat op de Oude Koornmarkt zul je een poort zien, deze poort geeft toegang tot de Vlaeykensgang. De Vlaeykensgang is een steegje met mooie, smalle, witgeschilderde huisjes met luiken. Men zegt dat in de 16de eeuw de schoenlappers en de klokkenluiders hier woonden.

Gildekamerstraat

De Gildekamerstraat is een smalle straat achter het stadhuis. De straat is een straat met allemaal mooie, oude huizen. In 1576 zijn de meeste van deze huizen door een heftige brand verwoest, kort daarna werden ze weer geheel opgeknapt. De straat werd vroeger 'Achter het stadhuis' genoemd. De Nederlanders hebben echter deze naam veranderd ter herinnering aan de gilden die er tot het einde van de 18de eeuw gevestigd waren.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstshoppen? Winkelstad Antwerpen!Antwerpen aan de Schelde is de Vlaamse winkelstad. Antwerpen kent enkele zeer gezellige winkelwijken, vol bekende modeza…
De 5 beste bezienswaardigheden van AntwerpenDe historische havenstad aan de Schelde is de plaats bij uitstek voor een dagje of weekendje genieten. Antwerpen heeft v…
Citytrip: Antwerpen Anders!Een citytrip naar Antwerpen is al honderden keren beschreven in allerlei reisgidsen en websites. Steeds opnieuw worden d…
Restaurants in Antwerpen: ItaliaansRestaurants in Antwerpen: ItaliaansIedereen die graag Italiaans eet is op zoek naar een goede pizzeria of een gezellige Trattoria. In Antwerpen kan je kiez…

Reizen langs de kust van Noordwest-FrankrijkNoordwest-Frankrijk heeft een fraaie kust met zeer veel afwisseling. Men vindt er o.a. kleine gezellige vissersdorpen en…
Wat te doen in Antwerpen: MeirWat te doen in Antwerpen: MeirDe Meir is een zeer lange winkelstraat waar de meeste mensen vooral komen wandelen, winkelen en flaneren. De Meir vormt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Asw909, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhuis_van_Antwerpen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Brabofontein
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Markt_%28Antwerpen%29
  • http://www.weekendplanner.nl/stedentrips/antwerpen_groenplaats.htm
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.