Citytrip: Antwerpen Anders!

Een citytrip naar Antwerpen is al honderden keren beschreven in allerlei reisgidsen en websites. Steeds opnieuw worden de bezoekers (terecht) warm gemaakt voor de prachtige troeven van de Seniorenstad zoals de gigantische winkelstraat de Meir, de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal, de Zoo of 't Steen. Maar het kan ook op een andere manier. Wij sommen voor jou 5 tips op die je niet zullen teleurstellen.

De Vreemdelingen Markt

Antwerpen staat bekend om zijn verschillende markten. Zeker de moeite, en niet zo bekend is de Vreemdelingen Markt ook wel Exotische Markt genoemd op de Oudevaartplaats (Theaterplein) op zo'n 500 meter van de Meir. Elke zaterdag kan je er van 8u tot 16u tientallen standhouders terugvinden die je lokale producten voorschotelen, maar ook, en vooral, Turkse, Marokaanse en andere zuiderse specialiteiten. Alle lekkernijen zoals olijven, exotisch fruit en groenten, speciale kruiden en noten kom je hier tegen, én kan je meestal ook gewoon gratis proeven. Op dezelfde locatie is er ook wekelijks op zondag van 8u tot 13u de veel bekendere Vogelenmarkt (Vogeltjesmarkt) die in menig reisgids staat beschreven. Zo heeft elk district zijn (wekelijkse) markt.

Kroegentocht

Als België dan al om iets wereldbekend is dan is het vast om zijn heerlijke bieren. In gans Vlaanderen, met inbegrip van Antwerpen heerst er een heuse biercultuur die zich tot uiting brengt in de honderden café's die Antwerpen rijk is. We sommen voor jou de mooiste en authentiekste exemplaren op.

Café Beveren, Vlasmarkt 2

Café Beveren is het café waar jong en oud, arm en rijk kunnen genieten van ambiance en nostalgie. Voor 50 cent kan je het prachtige De Cap orgel laten draaien dat de ganse muur inpalmt. Als het orgel niet voor de ambiance zorgt is het wel de jukebox. Elke zaterdag is er een vrijgezellenfeest. De sfeer van het oude centrum van Antwerpen en de kaaien kan je terugvinden in het kleine cafeetje Beveren.
Openingsuren: maandag en donderdag vanaf 15 uur, dinsdag en vrijdag vanaf 11 uur, zaterdag en zondag vanaf 13 uur. Gesloten op woensdag.


Café De Vagant, Reyndersstraat 25

Voor wie niet zo 'into beer' is moet zeker eens een bezoekje brengen aan café De Vagant. Gelegen in het historische centrum van Antwerpen, net achter de Groenplaats is dit pand bekend om zijn selectie van meer dan 200 verschillende jenevers.
Openingsuren: maandag t/m vrijdag 11u, zondag en feestdagen vanaf 12u


Paeters Vaetje, Blauwmoezelstraat 1

Deze zeer gezellige bruine kroeg ligt vlak naast de Kathedraal en bestaat reeds 30 jaar. Ze trekt een publiek aan van jong tot oud. Bent u bierproever? Dan bent u met meer dan 100 Belgische bieren een tijdje zoet! Naast de vier tapbieren is er elk seizoen nog een speciaal voor u uitgekozen bier beschikbaar van 't vat.
Openigsuren: zondag t:m donderdag van 11u tot 03u en vrijdag t/m zaterdag van 11u tot 05u


China Town

Het concept China Town is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar elke stad van betekenis zijn Chinese Wijk heeft. Sinds de jaren '70 is er ook in Antwerpen, vlakbij het centraal station, een China Town te vinden. Ze situeert zich vooral rond de Van Wesenbekestraat en begint vlak naast het Astrid Hotel. Je kan er heerlijk eten in de verschillende Oosterse restaurants en winkelen in de typische winkels die allerlei producten uit Azië verkopen. Wie thuis lekkere Oosterse maaltijden wil bereiden is bijna verplicht tot een bezoek aan één van deze shops. Aan te raden is de 'Sun Wah' supermarkt.

Las Manas, Spaanse topkeuken

Antwerpen is een wereldstad waar mensen van 170 verschillende nationaliteiten samenwonen. Dat betekend natuurlijk ook dat er voor ieder wat wils te vinden is als het gaat om restaurants. Zoals we je hierboven al vertelde kan je voor Oosterse gerechten terecht in de buurt van China Town. Maar 'Las Manas' is een echte zuiderse topper.
Naar dit Spaans restaurant ga je in de eerste plaats niet voor de mooie inrichting of de rustige omgeving, maar wel om heerlijk te eten. Talrijke (internationale) recensenten bejubelen dit etablissement om zijn eenvoud. Vrachtwagenchauffeurs staan aan de toog in het Spaans te roepen en aan de tafels achterin heerst een choatische drukte, hier en daar sneuvelt een glas. Voor echt Spaans eten (zarzuela, gamba's, gazpacho) uit de buurt van Galicië is dit dé place-to-be.
Zondag gesloten.

MAS

Gloednieuw, dus misschien nog niet in alle reisgidsen opgenomen, is het Museum Aan de Stroom (het MAS). Vijf jaar lang hebben ze aan dit vijf verdiepingen hoge gebouw gewerkt. Het MAS geeft je een (gratis) fantastisch panoramisch beeld van de stad en de Schelde. Je hebt er een museumcafé onderaan en bovenaan een toprestaurant met Michelin-sterren. Het Museum aan de Stroom bestaat uit collecties van 3 musea: het Scheepvaartmuseum, het Etnografisch museum en het Volkskunde Museum.
© 2011 - 2024 Bartmelis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstshoppen? Winkelstad Antwerpen!Antwerpen aan de Schelde is de Vlaamse winkelstad. Antwerpen kent enkele zeer gezellige winkelwijken, vol bekende modeza…
De 5 beste bezienswaardigheden van AntwerpenDe historische havenstad aan de Schelde is de plaats bij uitstek voor een dagje of weekendje genieten. Antwerpen heeft v…
Wat te doen in Antwerpen: Historisch centrumWat te doen in Antwerpen: Historisch centrumAntwerpen is een zeer populaire stad om heen te gaan met stedentrips. Een van de dingen die de mensen het meeste aanspre…
Shoppen op de Meir in AntwerpenShoppen op de Meir in AntwerpenDe Meir is een grote en zeer drukbezochte winkelstraat in Antwerpen. Het is 1 van de belangrijkste winkelstraten van Bel…

Amerika: op vakantie naar DetroitAmerika: op vakantie naar DetroitDetroit kan een hele interessante stad zijn om te bezoeken. De stad heeft een rijke geschiedenis. Detroit heeft bijnaam…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.be
  • www.lasmanas.be
  • www.paetersvaetje.be
  • www.cafebeveren.be
  • www.antwerpen.be
Bartmelis (25 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.