Reizen langs de kust van Noordwest-Frankrijk

Noordwest-Frankrijk heeft een fraaie kust met zeer veel afwisseling. Men vindt er o.a. kleine gezellige vissersdorpen en imposante krijtrotsen. Via Le Tréport rijdt men naar het zuiden richting Étretat en vervolgens naar Normandië en Bretagne. Tussen de laatste twee gebieden ligt Le Mont St. Michel, een sprookjesachtig eiland. Wie geïnteresseerd is de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog kan veel beleven in Normandië. Bretagne heeft veel te bieden o.a.: Golfe du Moriban, Carnac en Quiberon met zijn wilde kust.

Le Tréport en Mers-les-Bains

Vanuit Rotterdam is het ruim 400 km rijden naar de havenstad Le Tréport. In de stad zijn vele kleurige huizen te vinden en er is een drukke vissershaven. Nabij hoge krijtrotsen aan de zuidkant van de stad en dichtbij de haven is een camping. Van hieruit kan men een wandeling maken langs de indrukwekkende krijtrotsen. Aan de overzijde van de monding van de Somme ligt de schilderachtige badplaats Mers-les-Bains met zeer artistieke panden uit de zogenaamde Belle Epoque langs de boulevard aan het strand.

Étretat

Vanuit Le Tréport rijdt men naar de het zuiden langs de kust via Dieppe en Fécamp. Een prachtige route door kleine dorpjes. Na 156 km bereikt men het oude dorpje Étretat. De albasten falaisekust is hier op z’n mooist! Het strand bestaat uit enkel ronde keien, waarop kleine boten verspreid liggen.

Beroemd is Étretat om in de zee uitstekende rots: L’Aiguille, waarvan men zegt dat die op een olifant lijkt. Het is moeite waard om een wandeling te maken naar deze rots, waarbij men weidse vergezichten heeft over de schitterende krijtkust. In het dorp is een overdekte houten markt, waar allerlei producten uit de streek te koop zijn. In het dorp Le Tilleul, drie kilometer ten zuiden van Étretat, ligt een kleine intieme camping.

Pierrepont

Verder rijdend naar het zuiden via de imposante tuibrug Pont de Normandie, gebouwd in 1995 (60 m. boven het water van de Seine, hoogte van de pilonen: 215 m. en lengte: 2143 m.), komt men, na 190 km, bij het dorpje Pierrepont. Daar is een camping bij een boer aan de Rue d’Antheuil. Deze plaats is een geschikte uitvalsbasis om de noordkust van Normandië te ontdekken. Hieronder volgt een kort overzicht van de voornaamste plaatsen in Normandië die een grote betekenis hebben gehad in de geallieerde landing van 1944. Daarna komen enkele plaatsen in Bretagne aan de orde.

Arromanches-les-Bains

Hier werd een kunstmatige haven voor de landing van de geallieerden aangelegd. Er is een museum (Musée du Debarquement, letterlijk: museum van de ontscheping) bij het strand over de aanleg van deze haven en even buiten de stad vindt men het filmtheater: Cinema Circulaire (360 graden in het rond) over de strijd en de kunstmatige haven die vanaf 7 juni 1944 werd aangelegd om het bevrijdingsleger te bevoorraden en soldaten (400.000 man) en duizenden voertuigen aan land te brengen. De landinsghaven werd opgebouwd door oude schepen en zogenaamde Phoenix-caissons te laten zinken.

Batterie de Longues-sur-Mer

De kanonnen (152 mm) van Longues-sur-Mer vormden een belangrijk onderdeel van de Duitse Atlantikwall. Deze zware wapens hadden een bereik van 20 km. De geallieerden hebben er een miljoen kilo bommen op neergeworpen! De Duitse kanonnen werden gebouwd en bemand door de Kriegsmarine en vlak voor D-Day door de Wehrmacht bediend. De batterij werd door de geallieerden tot zwijgen gebracht, maar nog steeds kan men de sterke bunkers en kanonnen aanschouwen.

Colleville-sur-Mer

Het strand van Colleville werd door de geallieerden in 1944 Omaha Beach genoemd. Aan de kust bevindt zich hier een van de beroemdste Amerikaanse begraafplaatsen. De film Saving private Ryan van Steven Spielberg begint met opnames van deze indrukwekkende gedenkplaats van 70 ha. groot. Men telt er 9.386 witte kruizen en er zijn 1500 vermisten. De begraafplaats ademt een sfeer van verdriet en overwinning. Een ieder wordt hier even stil. In het bezoekerscentrum krijgt men een goede uitleg over de landing in 1944.

Pointe du Hoc

De 30 meter hoge klif van Pointe de Hoc ligt nabij Saint-Pierre-Mont. De Amerikaanse Rangers, 225 man, hadden tot taak om in de vroege morgen van 6 juni 1944 de Duitse kanonnen uit te schakelen. De zware kanonnen (150 mm) waren echter door de Duisters naar achteren geplaatst na de bombardementen van de geallieerden (de Rangers wisten dit niet!). Met gebruik van touwladders (omhoog geschoten door mortieren) bereikten de Rangers om 7.15 u. de bunkers van Pointe du Hoc. Om 7.35 u. was de Duitse fortificatie na een korte felle strijd veroverd en uiteindelijk werd de verplaatste Duitse artillerie vernietigd. In de film The Longest Day (1962) wordt ruime en goede aandacht besteed aan deze spectaculaire aanval op Pointe du Hoc. Men kan een bezoek brengen aan de bunkers, de kraters en het museum.

Bayeux

De oude en fraaie stad Bayeux is niet verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Op 7 juni 1944 werd de stad al bevrijd. Er is een mooie kathedraal, de Notre-Dame, waarin zich een crypte bevindt uit de 10e eeuw. De kerk heeft schitterende gebrandschilderde ramen. Beroemd is het Tapijt van Bayeux, een zeer kunstzinnig borduurwerk van meer dan 70 meter lang en 50 cm hoog. Het tapijt verbeeldt de inval van Willem de Veroveraar in Engeland in 1066 (de slag bij Hastings). Hij werd koning van Engeland.

La Cambe

De indrukwekkende en verstilde begraafplaats van La Cambe telt 21.160 graven van Duitse soldaten. De kleine en donkere vierkante grafstenen, verzonken in het gras, vermelden nogal wat namen van jonge mannen tussen 17 en 20 jaar! De begraafplaats bezit niet de grandeur van de Amerikaanse begraafplaats aan Omaha Beach in Colleville, want hier liggen de verliezers. Door een smalle zwarte deur bereikt men de gedenkplaats. Een bijzonder plek voor bezinning.

Sainte-Mère-Église

Het dorpje Sainte-Mère-Église is beroemd geworden als de eerste bevrijde plaats van de invasie in 1944. In de vroege morgen van 6 juni 1944 landden hier de parachutisten van de geallieerden. Als herinnering aan deze aanval hangt nog steeds een parachute aan de kerktoren van de kleine gotische kerk in het centrum. In de kerk is een gebrandschilderd raam met Maria en kind en twee parachutisten. De Amerikaanse parachutist John Steele bleef hier hangen aan te torenspits en overleefde de oorlog, omdat hij zich als dood hield aan de kerktoren. Tegenover deze kerk bevindt zich het Airborne Museum, waarin veel aandacht gegeven wordt voor de parachutisten en de zogenaamde ‘gliders’. Dit museum is een van de meest instructieve musea aangaande D-Day.

Le Mont Saint-Michel

Na 150 km, vanaf Pierrepont, bereikt men Le Mont Saint-Michel. Van verre ziet men het eiland opdoemen uit de zee, een imposant gezicht! De monnik Aubert begon in 708 aan de bouw van een abdij op het eiland. Op het vasteland nabij de rots zijn enkele campings. Het eiland is een commercieel centrum met winkeltjes en restaurants. Op de top van het eiland is een klooster van de Benedictijnen, waar de bezoeker een groots uitzicht heeft over de streek. In de avond is de rots verlicht; een feeëriek plaatje! Een groot deel van de baai is behoorlijk verzand. Le Mont Saint- Michel is een van de mooiste plekken aan de Franse kust!

Hennebont en Lorient

Na 223 km bereikt men de zuidkust van Bretagne. Daar vindt men de middeleeuwse stad Hennebont, met hier en daar oude stadsmuren. In het eerste weekend van juli zijn er bijzondere middeleeuwse spelen. Men kan de oude gotische kerk bezoeken: Notre Dame du Paradis. Op donderdag is er een gezellige grootse markt. Hennebont ligt nabij de stad Lorient, waar in de tweede week van augustus ieder jaar het Keltisch Festival plaatsvindt. De tien dagen feest en muziek (uit Engeland en Bretagne) trekken honderdduizenden bezoekers. In Baden is een ruime camping met binnen- en buitenbad.

Golfe du Morbihan

De golf heeft een oppervlakte van meer dan 100 km. In deze golf vindt men vele eilanden en rondom intieme en schilderachtige vissersplaatsen, waar de gekleurde bootjes in de haven liggen. Bij vloed komt het water met grote kracht de nauwe ingang bij Locmariaquer de binnenzee binnenstromen. Bij eb ziet men vele Fransen met emmertjes zoeken naar kokkels en andere eetbare zeeproducten. De golf heeft door zijn geslotenheid een Mediterraan klimaat. Men kan rondvaarten maken over de binnenzee. Ten noorden van de Golf ligt de oude stad Vannes met stadsmuren en vakwerkhuizen. Het is heerlijk om in deze stad rond te wandelen.

Carnac, La Côte Sauvage en Quiberon

In het uiterste zuiden van Bretagne is de gedenkwaardige plaats Carnac. Op deze mysterieuze plek ziet men meer dan 2600 opgerichte grote en kleine stenen (menhirs). Vermoedelijk zijn zij zo’n 7000 jaar geleden geplaatst en hebben zij te maken gehad met ceremoniën van de Kelten. Er is een museum. Hier en daar zijn in de streek hunebedden te vinden, ook wel dolmens genoemd.
Vervolgens gaat men naar het schiereiland Quiberon. Aan de westzijde is de zogenaamde Côte Sauvage. Men vindt er kleine stranden, rotspartijen en wilde, hoge golven aan de kust. Het is mogelijk om vanuit Quiberon het eiland Belle Île te bezoeken.
© 2015 - 2024 Commandeur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Normandië, FrankrijkNormandië, FrankrijkNormandië, het gebied dat zijn naam dankt aan de invallen van de Noormannen in de 10e eeuw. Het is bekend om de camember…
Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk is een van de meest populaire vakantielanden van Europa. Frankrijk heeft een uitgestrekte kustlijn, waar van v…
Getij van de eeuw - natuurfenomeenGetij van de eeuw - natuurfenomeenHet natuurfenomeen van de extra hoge vloed wordt het ‘getij van de eeuw’ genoemd (niet te verwarren met springtij dat ma…
Rennes: Een stedentrip naar de Franse studentenstadRennes: Een stedentrip naar de Franse studentenstadKrijg je niet genoeg van 'la douce France' en 'la vie en rose' maar heb je al vaak genoeg die Eiffeltoren en de Mona Lis…

Paardenfeest in AndalusiëPaardenfeest in AndalusiëElk jaar wordt in Jerez de la Frontera in de tweede week van mei de jaarlijkse kermis gehouden, de zogenaamde “Feria de…
Wat te doen in Antwerpen: Historisch centrumWat te doen in Antwerpen: Historisch centrumAntwerpen is een zeer populaire stad om heen te gaan met stedentrips. Een van de dingen die de mensen het meeste aanspre…
Bronnen en referenties
  • Eigen reisverslag
  • Autokaart Michelin
Commandeur (18 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.