Bezienswaardigheden in Barcelona

Barcelona is een prachtige stad. In de winter kun je hier prima op vakantie om wat zonnestralen en warmte op te vangen. Met de aerobus ben je voor een paar euro´s binnen een half uurtje vanaf het vliegveld in hartje stad. De laatste halte van deze bus is Plaza de Catalunya, een zeer groot plein wat vooral wordt gekenmerkt door twee grote fonteinen die in de avond een groots schouwspel van licht en bewegend water brengen. Aan het Plaza de Catalunya begint de Ramblas, ongetwijfeld de mooiste straat van Europa. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Sagrada Familia

Sagrada Familia is het grootste en meest indrukwekkende bouwwerk van de grandioze kunstenaar en architect Anton Gaudi. Hij maakte het ontwerp van een reusachtige kathedraal, vol met de voor zijn werk zo bekende en sprankelende mozaïekmotieven. Je kunt zowel de basiliek als de torens bezoeken. De basiliek is voorzien van enkele schitterende gekleurde glas-in-loodramen waardoor als de zon erop schijnt een oogstrelend licht komt in alle kleuren van de regenboog. Het geeft de basiliek een zeer aparte sfeer. De kathedraal is al meer dan 100 jaar in aanbouw. Het is een gigantische klus om alle details vakkundig uit te voeren. Vanaf de hoge, ranke, spits toelopende torens heb je een magnifiek uitzicht over Barcelona.

Casa Battlo

Aan een mooie brede straat in Barcelona staat het Casa Battlo, een huis wat is ontworpen door Gaudi. In dit huis zijn er alleen maar ronde vormen, golvende muren en organische, op de groeiwijze van planten gebaseerde ornamenten. Elk raam, elke leuning, iedere deurknop is doortrokken van de filosofie van Gaudi. De buitenkant van het huis is in een mozaïek tegelwerk verpakt. Omdat hij veel ronde vormen gebruikt kan hij weinig rechthoekige tegels gebruiken; hij gebruikt scherven. Veel van deze scherven komen van andere, oude gebouwen als bouwafval. Met dit hergebruik van materialen was Gaudi de eerste moderne architect die eraan dacht om duurzaam te bouwen. Tijdens een bezoek aan het Casa Battlo krijgt iedere bezoeker standaard een rondleiding mee. De rondleiding is er in vele talen maar anno 2014 niet in het Nederlands. Een spectaculair deel van het huis is de zolder. Daar zijn vele muren voorzien van bogen. Gaudi bedacht via openingen in de muren dat er natuurlijk licht en luchtcirculatie in het huis plaats kan vinden. In het midden bouwde hij een gigantische lichtkoepel. Een van zijn zienswijzen was dat er in elke kamer natuurlijk licht moest binnen schijnen. Dit licht komt binnen via vele mooie organisch gevormde ramen. Met zijn prachtige bouwwerk troeft Gaudi alle moderne architecten tot de dag van vandaag af. Moderne architecten houden van vierkante doosvormen in tegenstelling tot de op organische vormen gebaseerde inzichten van Gaudi.

La Ribera

La Ribera is eigenlijk geen toeristische attractie; het is een woonwijk gelegen aan de zeekant van Barcelona. In deze woonwijk vind je schitterende leuke, smalle steegjes waarin vele koffietentjes en galerietjes gevestigd zijn. Bovendien vind je hier het vermaarde Picassomuseum. La Ribera is een echte stadswijk met vele vriendelijke Catalanen die je willen helpen als je iets wilt weten. Er staan een tweetal behoorlijk grote oudere kerken in dit deel van de stad. Bovendien is er een grote luxueuze overdekte markt die niet zo groot is als de Bouqeria, maar het is gewoon een bijzonder mooie markt waar iedere handelaar zijn waar uiterst precies heeft opgesteld. Hier vind je winkeltjes en pleintjes met kleinere markten voor de lokale bewoners. Als toerist is het hier leuk rondstruinen omdat je een echt streekproduct kunt kopen, wat vaak hogere bijzonderheidswaarde dan een item uit een souvenirwinkel.

Flamencoshow Los Tarantos

Op het mooie plein Plaza Reial, gelegen vlak naast de Ramblas, vindt volgens vele Barcalonezen en buitenlanders de mooiste Flamencohow van Barcelona plaats. Het is een relatief klein tentje waar in de avonduren drie shows worden gegeven voor slechts 10 euro(prijs 2014). Vijf muzikanten begeleiden twee Flamencodansers die op onnavolgbare wijze hun dans tentoon spreiden terwijl ze met hun hakken het ritme van de emotievolle muziek accentueren. Los Tarantos is gelegen aan een uiterst rustiek plein wat omgeven is door sfeervolle galerijen. Eventueel kun je naar één van de twee travelbars gaan om de show voor 27 euro te bewonderen. Dan zit er natuurlijk wel iets extra bij; onbeperkt tapas eten en sangria drinken. Voor de vegetariërs en non alcoholisten is er een vruchtensap en vegetarische tapas. Op deze manier combineer je twee typisch Spaanse cultuuruitingen. Daarnaast word je door een gids langs de volle rij geleid; je hoeft niet een half uur staan te wachten. Je kunt er ook voor kiezen om naar een flamencoshow te gaan in het Palacio del Flamenco. Dit is een betere show maar wel bijna drie keer zo duur. Je zit hier in een theater met tafeltjes voor je drinken.

Palau de la Musica Catalana

Het Palau de la Musica Catalana betekent in het Nederlands Paleis van de Catalaanse muziek. Het is een concertgebouw, maar niet zo maar één. De architectuur is ontzettend mooi en overtreft je meest fantasierijke dromen. Het dak bestaat uit een lichtkoepel van gekleurd glas waar een soort mandala tekening op staat. Deze koepel is omgeven met grote rode en groene rozen. Aan weerskanten van het toneel is een groot standbeeld gemaakt. Aan de achterkant van het toneel zijn standbeelden verwerkt in het decor; het zijn een soort muzen die de muzikanten inspiratie inblazen. In de zaal staan vele pilaren met typische mozaïek. Het gebouw is zo mooi dat er rondleidingen in worden gegeven, alleen om de architectuur. Je kunt ook gewoon van de mooie zaal genieten door een kaartje voor een concert te kopen en een half uur voor aanvang in de zaal te stappen. Deze concertzaal is een absolute must voor muziekliefhebbers, met name orgelliefhebbers. Er staan een magnifiek orgel in en er worden regelmatig orgelconcerten gegeven tegen een zeer gereduceerde prijs.

Het aquarium

Aan de zee staat een hoog gebouw wat er aan de buitenkant niet bijzonder spectaculair uitziet. Van binnen zijn echter meerdere schitterende aquariums te bewonderen. Een van de aquariums is toneel van de langste onderdoorgang in een aquarium in Europa. Hier zwemmen de haaien boven je hoofd, samen met roggen en andere vissen. Het aquarium heeft in zijn collectie een groot aantal tropische vissen uit heel de wereld. Zeer bijzonder zijn de vele zeepaardjes. De octopussen zijn spectaculair om van dichtbij te bekijken. Behalve de vele onderwaterdieren zijn er enkele leguanen te bewonderen. Voor ouders met kinderen is het goed om te weten dat er enkele educatieve speeltoestellen staan zoals een duikboot.

Montjuic

Montjuic betekent letterlijk Joodse berg. Op deze berg staat een paleis wat een akelige hoge rijkdom ten toon spreidt. Vroeger woonde er een Joodse familie maar tegenwoordig is er het Nationaal museum van Spanje gevestigd. Het is een gratis museum waar onder andere een schilderij van Salvador Dali en Pablo Picasso hangt. Vanaf metrostation Espanyol kun je met een roltrap omhoog naar het paleis of museum. Vanaf de berg heb je een ongeëvenaard mooi uitzicht over de hele stad. Voor de liefhebbers is achter het paleis het olympisch dorp gevestigd en vind je naast het paleis het poble Espanyol, een Spaans nagebouwd dorp dat ooit een onderdeel was van een wereldtentoonstelling met cultuuruitingen uit verschillende streken van Spanje. Ook hier worden Flamencoshows gegeven.

Park Guell

Het park Guell is een perfecte mix van cultuur, natuur, kunst en architectuur. Gaudi maakte het park in opdracht van zijn vriend en geldschieter Eusebio Guëll. In het park zijn enkele objecten geplaatst die iconische vormen hebben aangenomen in de kunstwereld. De beroemde salamander staat er, een immer water spugend fonteintje dat de afwatering van een hoger gelegen plein mogelijk maakt. Verder is in dit park het Gaudi museum gevestigd, het huis waar de kunstenaar in de laatste jaren voor zijn dood heeft gewoond.

De Ramblas

De Rambla de Catalunya wordt in de volksmond de Ramblas genoemd. Het is een straat, of eigenlijk een boulevard, een brede straat. In het midden bevindt zich een ruim wandelgedeelte. De Ramblas is niet zo maar een straat; het is waarschijnlijk de mooiste straat van Europa. Hier staan zeer mooie gebouwen aan weerskanten. Aan de ene kant grenst de Gotische buurt en aan de andere kant ligt de oude stad. Op de Ramblas zelf zijn tal van winkeltjes en terrassen gevestigd. Zelfs in de Nederlandse wintermaanden is het vaak rond de 18 graden in Barcelona en kun je hier prima buiten vertoeven. Er zijn allerhande soorten winkels aan de Ramblas te vinden. De meeste winkels zijn klerenwinkels, schoenenwinkels, restaurants, coffeeshops en eethuisjes. Daarnaast is een van de zijstraten de toegang tot een gezellige markt. Het is een gezellige boel op de Ramblas; deze' straat mag je zeker niet missen als je op bezoek in Barcelona bent.

Camp Nou, F.C. Barcelona

Voetballiefhebbers vinden het geweldig om eens een wedstrijd van F.C. Barcelona in het echt te zien. Het Catalaanse elftal speelt waarschijnlijk het mooiste voetbal van de wereld. Johan Cruyff en Ronald Koeman staan aan de basis van de historische successen van voetballend Barcelona. Ze werken er nu niet meer maar toch speelt Barcelona nog steeds voetbal in hun geest. Men speelt snel over, gebruikt het hele veld, houdt het overzicht, buit eigen kwaliteiten uit en creëert een team rondom enkele vedetten. Dat maakt het Catalaanse voetbal zeer aantrekkelijk om naar te kijken. Het stadion Camp Nou biedt plek aan 99.000 mensen en het is al een feest om in het stadion te zitten voordat de wedstrijd begint.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gaudí en Barcelona: Sagrada Familia, Park Guell en Casa'sHij is één van de bekendste Spaanse architecten. Als je in Barcelona loopt, ontkom je niet aan zijn opvallende werken. B…
De top tien bezienswaardigheden BarcelonaWie aan Barcelona denkt, denkt vrijwel meteen aan het aangelegde strand, het warm weer en de historische kunst van archi…
Uitstapjes in BarcelonaBarcelona is een geweldige stad om naar toe te gaan. Het is een stad met veel verschillende uitstapjes. Waar moet je zek…
Bezienswaardigheden in BarcelonaAls je in Barcelona bent wil je zoveel mogelijk zien in zo weinig mogelijk tijd. Wat moet je dan bezoeken in zo'n grote…

De Mezquita, een Moors meesterwerk in SpanjeDe Mezquita, de Grote Moskee van Córdoba, is de belichaming van de macht van de islam op het Iberisch schiereiland. De e…
10 bezienswaardigheden in Parijs10 bezienswaardigheden in ParijsParijs is een geweldige stad om te bezoeken. Voordeel voor Nederlanders en Belgen is dat de stad binnen een paar uur te…
Bronnen en referenties
  • Persoonlijke reis en bezoek aan barcelona in 2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Camp_Nou
  • Informatie uit folders van casa battlo
  • Informatie uit folder van Park Guëll
  • Alle foto´s: Thomas Dijkman
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.