10 bezienswaardigheden in Parijs

10 bezienswaardigheden in Parijs Parijs is een geweldige stad om te bezoeken. Voordeel voor Nederlanders en Belgen is dat de stad binnen een paar uur te bereiken is met de auto, trein of de bussen van Eurolines. Parijs wordt veelal bezocht door romantische liefdeskoppels. In het hartje van Parijs struikel je over de pompeuze paleizen en schitterende gebouwen in megaformaat. Parijs is erg groot. Het is verstandig om met de metro te gaan. Je kunt een dagkaart kopen maar waarschijnlijk neem je niet meer dan vijf maal per dag de metro; dan is het goedkoper om 10 ritten tegelijk te kopen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


1. Eiffeltoren

De Eiffeltoren is 324 meter hoog, inclusief de televisieantennes. Vanaf 300 meter hoogte kun je heel Parijs overzien. Het is het meest bezochte monument ter wereld. De Eiffeltoren is heel bijzonder om tijdens een zonsondergang te bezoeken; je kunt de zon onder zien gaan in de meest romantische stad ter wereld. De Eiffeltoren was klaar in 1889, na twee jaar bouwen. Het was destijds een bijzonder knap staaltje techniek. De ingenieurs wilden ermee de wereld laten zien waartoe de vorderingen op industrieel gebied konden toe leiden. De Eiffeltoren heeft naast zijn spectaculaire hoogte ook artistieke waarde. Het is mooi om de constructie te bekijken, helemaal als je er ´s avonds doorheen loopt en het geheel verlicht is. Op elk heel uur, van 21.00 tot middernacht, gaan er enkele minuten stroboscooplampen op de Eiffeltoren aan, wat het geheel sprookjesachtig maakt.

2. Musée d´Orsay

Musee d´Orsay, foto Sandor Laza / Bron: Sandor Laza, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Musee d´Orsay, foto Sandor Laza / Bron: Sandor Laza, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Musée d´Orsay is gelegen aan de Seine. Het is een museum waarvan vooral de impressionistische afdeling geliefd is bij mensen. Er hangen beroemde werken van Gaugain, Van Gogh, Manet, Monet, Degas en Rousseau. Het gebouw zelf is reeds zeer imposant om te zien. In dit museum bevinden zich drie cafés waar je koffie kunt drinken. Het is een ideale plek om van kunst te genieten. Er hangen zeer mooie schilderijen. Musée d´ Orsay is een relatief nieuw museum. Het was tot in de jaren 80 van de vorige eeuw een treinstation. In 1986 werd het geopend als museum. De collectie begon met een schenking van vier Franse musea; het Louvre, Nationaal Museum voor moderne Kunsten, Centre Pompidou en Galérie nationale du Jeu de Paume. Naast de genoemde meesters zijn er werken van beroemde impressionisten als Sisley, Seurat, Signac, Cézanne, Toulouse-Lautrec en Renoir te zien. Er staan een aantal beelden van de beroemde beeldhouwer Rodin en ook Piet Mondriaan en Theo van de Rijsselberghe zijn in de collectie vertegenwoordigd. De sterrennacht van Van Gogh is één van de meest beroemde schilderijen die hier hangen. Van de Franse schilder Paul Gaugain hangen hier veel werken uit zijn tijd in Tahiti en op Hiva Oa. Eilanden in Frans Polynesië, in de Stille Oceaan of Pacifische Oceaan.

3. Louvre

Het Louvre is een grandioos groot museum. Aan één dag heb je niet genoeg om alle ruimtes in het Louvre te bekijken. Het Louvre is een oud paleis, misschien wel het grootste paleis ter wereld. Dit museum is altijd erg druk, maar het meest druk is het op de eerste zondag van de maand, tijdens de zomervakantie. Op eerste zondagen van de maand is het museum namelijk gratis. Er staat in de zomer een lange rij mensen en de wachttijd kan oplopen tot drie uur. Het beroemdste schilderij wat in het Louvre hangt is de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. De Eiffeltoren is het meest bezochte bouwwerk maar het Louvre is het meest bezochte museum ter wereld met bijna 10 miljoen bezoekers per jaar. Het Louvre behoorde eerst toe aan koninklijke families. Deze hebben er gewoond tot Lodewijk de 14e aan het bewind kwam; hij verkoos Versailles als woonplaats. In de dagen van de Franse revolutie werd besloten om het voormalige koninklijke paleis om te bouwen tot museum. Naast de Mona Lisa is de Venus van Milo een zeer beroemd standbeeld in het Louvre waar vele mee op de foto willen.

4. Catacomben

De Catacomben zijn geen alledaagse uitje voor iedereen. Toch is het zeer de moeite waard. Tijdens een bezoek aan de catacomben loop je 25 meter onder Parijs in gangen van honderden jaren oud! Het meeste spectaculaire aan de catacomben is dat er een groot gedeelte is met duizenden botten. In totaal liggen er de botten van zes miljoen Parijzenaren maar een groot gedeelte is afgesloten. De botten liggen absurd netjes opgestapeld. ´Wat is hier aan de hand?´, zal je denken. De catacomben zijn een ondergrondse verzamelplaats van schedels en botten. Elke keer als de begraafplaatsen te vol waren, haalden mensen de botten uit de grond om ruimte te bieden aan nieuwe gestorvenen. Uit piëteit voor de overledenen ging men zorgzaam met de botten om; men legde ze nog dieper in de grond. In de Tweede Wereldoorlog vervulden de catacomben een belangrijke rol als schuilplaats voor de Duitse bezetters. Er kunnen slechts 200 mensen tegelijk in de catacomben, vandaar dat hier vaak een lange rij staat, zelfs in de winter. Let er op dat je geen foto´s met flits mag maken in de catacomben.

5. Moulin Rouge

De Moulin Rouge is zonder meer het mooiste theater ter wereld. Hier zie je theater zoals het ooit echt is bedoeld. Spektakel, erotiek, muziek, dans en komedie gaan hand in hand in de Moulin Rouge. Een kaartje voor dit theater is vrij duur maar het is het waard. Nergens zie je zulke mooie can-can-danseressen; deze zouden zo uit de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw kunnen zijn gelopen. De Franse taal is geen belemmering. De liedjes zijn wel in het Frans maar een komedische act is vooral in het Engels. Voor wie de toegangsprijs te hoog vindt, het goedkoopste kaartje kost 99 euro, is het alleraardigst om zich voor het theatergebouw te laten fotograferen. Het heeft een mooie molen aan de gevel die ´s avonds vrolijk is uitgelicht. De Moulin Rouge is een inspiratiebron voor vele kunstenaars en er zijn twee wereldberoemde films van gemaakt.

6. Musée l´Orangerie

Museum l´Orangerie is een lief klein museumpje wat is gelegen in de Tuilerie, de grote tuinen die een uitloper zijn van de tuinen van het Louvre. Deze Tuilerie is al uiterst aardig om doorheen te lopen. Het is een attractie op zich. Het kent drie watertjes waar vogels zich tegoed doen aan het brood wat de mensen hen voeren. Verder spelen er veel kinderen in de zomer. Wat veel mensen echter niet weten is dat aan de rand van de Tuilerie een schitterend gebouw staat waar je voor weinig geld twee unieke panorama schilderijen van Claude Monet kunt bewonderen. Claude Monet heeft in de buurt van Parijs zijn eigen tuin erg vaak geschilderd. Het schilderij met het bruggetje, wat je kunt zien in Musée d´Orsay is befaamd. In l´Orangerie heeft hij op onnavolgbare wijze alle muren van twee ovale zalen met schilderijen behangen die in zijn geheel de leliën in zijn vijver voorstellen. De schilderijen heten Les Nymphéas of de waterlelies. De kleuren zijn zeer apart. Wat vooral opvalt aan Monets techniek is dat je van veraf alles herkent maar als je het werk van dichtbij ziet, zie je alleen mooi gevormde verfstreken.

7. Centre Pompidou

Centre Pompidou is een eigenaardig gevormd gebouw. Het doet enigszins denken aan de bibliotheek in Rotterdam, een nieuwer gebouw waarvan het Centre Pompidou een inspiratiebron was, met allerlei buizen aan de buitenkant. Het ziet er industrieel uit. Wat het leuke aan Centre Pompidou is, is dat je er allerlei eigentijdse kunst kunt zien. Er is ook een bioscoop en bibliotheek in gevestigd. Het allermooiste echter aan dit gebouw is wat er buiten op het plein afspeelt. Daar verzamelen zich ´s zomers tientallen straatartiesten die er met hun kunsten geld verdienen. Er is een groot plein voor het Centre Pompidou, doet enigszins schuin afloopt, als een theater in arenavorm.

8. Les Halles

Les Halles ligt vlak achter het Centre Pompidou. Vroeger, vanaf de 12e eeuw, was hier de belangrijkste markt van Parijs gevestigd. Het is tegenwoordig een groot overdekt winkelcentrum. Hier kan de ware aard van de materiële medemens zich botvieren in de vorm van het zich tegen een ruiling van enkele euro´s toe-eigenen van allerlei waren zoals kleding en cosmetica. De Halles liggen vooral onder de grond; drie verdiepingen diep. Je kunt er met de metro naartoe. Het grootste gedeelte van de metro in Parijs is ondergronds. Het voordeel aan een ondergronds winkelcentrum is dat je droog blijft op een regenachtige dag. Wanneer het mooi weer is zou je ervoor kunnen kiezen om rond Les Halles te gaan winkelen in allerlei straatjes waar vooral kleding- en schoenenwinkels te vinden zijn. Winkels met zeer schappelijke prijzen zijn gesitueerd naast exclusieve kledingwinkels; hier geldt de stelregel: voor elk wat wils.

9. Brug met sloten, Pont des Arts

De meeste mensen zullen met een geliefde naar Parijs komen. Dan is het een goed idee om een slotje en een viltstift mee te nemen. Een geliefde zou zijn partner ermee kunnen verrassen. Waarom? Er is een brug achter het Louvre, over de Seine, waar geheel het hekwerk van de brug is behangen met honderdduizenden, misschien wel miljoenen sloten. Deze zijn opgehangen door minnaars, vriendinnen en vrienden. Elk slot is een bezegeling van een wederzijdse romance, vriendschap of liefde. Op de sloten staan vaak namen. Op vele plaatsen hangen zoveel sloten dat je de namen van de onderste nauwelijks meer kunt lezen. Hier en daar zie je mensen naarstig zoeken naar een slot dat ze enkele jaren eerder hebben opgehangen. Op sommige plekken hangen zoveel slotjes dat het hele hek naar beneden komt hangen. In totaal hangen er honderden kilo´s extra aan de leuningen van deze brug. Het is een traditie om het sleuteltje na het ophangen in de Seine te gooien. De brug heet officieel Pont des Arts.

10. Montmartre

Montmartre ligt achter de Sacre Coeur ofwel de Heilige Hartkerk. De Sacre Coeur is een mooie kerk om te bezoeken, net als die andere Notre Dame, waar ook al miljoenen mensen per jaar heengaan. Als je één va de velen wilt zijn die zich verwonderd over de kerkelijke rijkdom, ben je daar vrij in. Wat je echter als levenslustige cultuurminnaar zeker niet mag missen is de Montmartre. Hier komen gezelligheid, artisticiteit en een authentieke sfeer bijeen in kronkelende straatjes. Voor een paar tientjes kun je een schitterend portret van jezelf of jou en je geliefde laten maken. In de avonduren kun je in één van de vele restaurantjes uitstekend eten op de Montmartre. Montmartre ligt op een 134 meter hoge heuvel en was vroeger een dorp net buiten Parijs. Vanaf de heuvel voor de Sacre Coeur heb je een geweldig uitzicht over de hele stad. Ook is het mooi om ´s avonds de verlichte Eiffeltoren te zien vanaf Montmartre, voor de Sacre Coeur, op de heuvel die hoog boven de rest van Parijs uitstijgt
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Weekendje ParijsWeekendje ParijsOui! oui! Paris. Als je echt een lekker romantisch weekendje wil, dan is Parijs the place to be! Parijs heeft veel te bi…
Stedentrip ParijsStedentrip ParijsParijs staat bekend als een echte liefdesstad. Dit heeft vooral te maken met de historische bezienswaardigheden, de vele…
Parijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs is een prachtige stad, met zeer veel historische gebouwen en grote musea. Het is een multiculturele stad waar zic…

Bezienswaardigheden in BarcelonaBarcelona is een prachtige stad. In de winter kun je hier prima op vakantie om wat zonnestralen en warmte op te vangen.…
De zeven meest bizarre vakantiebestemmingen ter wereldDe zeven meest bizarre vakantiebestemmingen ter wereldVan een echte hellepoort tot een complete stad gebouwd op een boorplatform... er zijn een boel vreemde plekken op deze p…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: HjalmarGerbig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.telegraaf.nl/reiskrant/21853459/__brug_bezwijkt_onder_de_liefde__.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eiffeltoren
 • http://www.musee-orangerie.fr/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Montmartre
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Les_Halles_%28markt%29
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Centre_Georges_Pompidou
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Moulin_Rouge_%28cabaret%29
 • http://www.catacombes.paris.fr/
 • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Louvre
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mus%C3%A9e_d%27Orsay
 • Afbeelding bron 1: Sandor Laza, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.