De Rotterdam – het grootste gebouw van Nederland

De Rotterdam – het grootste gebouw van Nederland In 2013 is op de Kop van Zuid (Wilhelminapier) in Rotterdam één van de grootste gebouwen van Nederland opgeleverd: De Rotterdam. In De Rotterdam komen kantoren, woningen, een hotel, restaurants en andere voorzieningen samen, als een ‘stad in een stad’. Door de vele functies en de hoogte van De Rotterdam (149 m) wordt het ook wel een verticale stad genoemd. Een heel interessant gebouw wat het bezoeken waard is.

Architectuur

De Rotterdam bestaat uit drie torens die onderling verbonden zijn. Het ontwerp is van de hand van de internationaal gerenommeerde architect Rem Koolhaas. Van iedere toren is de bovenste helft speels verschoven ten opzichte van de onderste helft. De Rotterdam kent 44 verdiepingen en is 149 m hoog. Het totale vloeroppervlak bedraagt maar liefst 160.000 m². De Rotterdam is opgebouwd uit beton. De gevel bestaat grotendeels uit glas met aluminium kozijnen en stijlen; in de plint zijn ook betonnen gevelelementen gebruikt.

Grootste gebouw van Nederland

Met een totaal vloeroppervlak van 160.000 m² mag De Rotterdam zich het grootste gebouw van Nederland noemen. Niet te vergelijken met het grootste gebouw ter wereld: New Century Global Centre (China) met 1.760.000 m². Wat hoogte is met 149 m De Rotterdam het op drie na hoogste gebouw van Rotterdam. De Maastoren, Delftse Poort en New Orleans zijn hoger.

De bouw van De Rotterdam

Het gebouw is al in 1998 door Rem Koolhaas ontworpen, maar het heeft lang geduurd voordat het gebouw gerealiseerd kon worden. In 2009 is de bouw gestart. De bouw kon uiteindelijk plaatsvinden omdat de gemeente Rotterdam een groot deel van zijn personeel naar De Rotterdam gaat verhuizen. Ook had het de nodige voeten in de aarde voordat aannemers gevonden konden worden die zich aan de complexe bouw wilden wagen.

Allereerst is gestart met de fundering. De fundering bestaat uit wel 1.100 heipalen en nam een half jaar in beslag. Na voltooiing van de fundering kon men beginnen met het verdieping voor verdieping opbouwen van De Rotterdam door betonstort. Dit ging in sommige periodes razendsnel met per negen dagen een compleet nieuwe verdieping. Hier werden vijf hijskranen voor ingezet.

Toen De Rotterdam op ongeveer de helft van de definitieve hoogte was, zijn op de 5e en 6e verdieping de eerste gevelelementen aangebracht en brak de drukste bouwperiode aan. Honderden bouwvakkers werkten gelijktijdig aan De Rotterdam. Op 15 november 2012 werd het hoogste punt bereikt, ongeveer een jaar later werd De Rotterdam officieel opgeleverd. In 2014 vindt binnen in het gebouw de verdere inrichting plaats.

Kantoren en woningen

In De Rotterdam is ruimte voor 72.000 m2 aan kantoren, voor een groot deel gehuurd door de gemeente Rotterdam. Onder andere het hoofdkantoor van Mediamarkt is hier gevestigd en deel van de kantoren van de gemeente Rotterdam. Daarnaast is nog ruimte voor andere huurders aanwezig, want nog niet alles is verhuurd. De westelijke toren van De Rotterdam heeft 240 appartementen, met een totaal oppervlak van 35.000 m2. Het zijn 186 koop- en 54 huurappartementen en penthouses, variërend in grootte van 65 m2 tot 250 m2. De appartementen hebben uitzicht over de Maas en de stad. En het is natuurlijk heerlijk wonen met alle voorzieningen binnen handbereik.

Hotel

In de onderste helft van de oostelijke toren van De Rotterdam is een vier sterren hotel van Nhow met 278 kamers en congresruimtes. Het hotel is op 10 januari 2014 officieel geopend. Op 30 m hoogte is een bar aanwezig met een mooi uitzicht. Het hotel heeft als thema kunst & architectuur. Het richt zich met name op zakelijke reizigers, maar als toerist kan je er natuurlijk ook prima terecht. Het hotel doet niet veel onder voor Hilton, Marriott en het Mainport, de vijfsterren hotels in Rotterdam.

Restaurants

Aan het water van De Rotterdam bevindt zich het toprestaurant HMB en de Aqua Asia Club. Het uitzicht op de Nieuwe Maas is hier prachtig. HMB scoort hoge ogen en trekt met name zakelijke gasten maar ook lokale Rotterdammers.

Overige functies en voorzieningen

In de onderste helft van de torens is parkeergelegenheid voor 670 voertuigen. Ook is hier ruimte voor fietsen, scooters en is er mogelijkheid om elektrische voertuigen op te laden. Er is 8.000 m2 ruimte voor onder andere winkels, horeca en fitness. Ook is er ruimte voor horeca. Onderin De Rotterdam is een grote centrale lobby waar vandaan de kantoren, woningen en andere functies te bereiken zijn.

Omgeving van De Rotterdam

De Rotterdam maakt onderdeel uit van de Kop van Zuid (Wilhelminapier). Op dit schiereiland zijn de laatste jaren hoge gebouwen als New Orleans en Montevideo gebouwd. Op termijn is het de bedoeling dat hier nog meer hoge gebouwen komen, zodat een cluster aan hoogbouw ontstaat. Op de Kop van Zuid zijn onder meer Hotel New York, het Luxor theater en het restaurant Las Palmas van Herman Den Blijker gevestigd.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rogier1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lloyd Hotel in AmsterdamLloyd Hotel in AmsterdamHet Lloyd Hotel in Amsterdam is een accommodatie dat met geen ander hotel te vergelijken is. Het gebouw staat aan het IJ…
Rotterdam, van vissershaven tot stadshavenRotterdam heeft zich ontwikkeld van een vissershaven aan de Rotte tot een wereldhaven en stad. De nieuwste plannen zijn…
Hotel Cheyenne in Disneyland Resort ParisHotel Cheyenne in Disneyland Resort ParisHet Disneyland Paris Resort in Chessy, Frankrijk bestaat niet alleen uit twee themaparken, er horen ook zes hotels en ee…
Bezienswaardigheden in Warschau - Koninklijke RouteBezienswaardigheden in Warschau - Koninklijke RouteDe Koninklijke Route (Trakt Krowlewski) van Warschau begint bij het Kasteelplein (Plac Zamkowy) en volgt de straten Krak…

De boog van HadrianusDe boog van HadrianusDe boog van Hadrianus, ookwel 'poort van Hadrianus' genoemd, bevindt zich in Athene, aan de Amalias Laan. Het is een int…
Gard, een mooie streek voor vakantie in FrankrijkGard, een mooie streek voor vakantie in FrankrijkDe Gard is een departement in Zuid-Frankrijk, gelegen ten zuiden van de in Nederland veel bekendere Ardeche. Toch weten…
Bronnen en referenties
  • Top010 – De Rotterdam - http://www.top010.nl/html/de_rotterdam_koolhaas.htm – bezocht op 8 januari 2014
  • De Rotterdam - http://www.derotterdam.nl/ – bezocht op 8 januari 2014
Rogier1984 (23 artikelen)
Laatste update: 06-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.