Forum Rotterdam - de grootste Primark, wonen en werken

Forum Rotterdam - de grootste Primark, wonen en werken Naast de Koopgoot (Beurstraverse) in het centrum in Rotterdam komt over een paar jaar een grote shopping mall met winkels, woningen, horeca en kantoren. Het is één van de grootste projecten van Nederland die in een binnenstad wordt gebouwd. Het wordt straks een belangrijke publiekstrekker met onder andere een Primark, maar de komst van Forum is niet onomstreden. De start van de bouw is in 2016 gestart, de oplevering zal in fases in 2017 en 2018 plaats vinden. Primark krijgt een grote vestiging in Forum Rotterdam.

Architectuur Forum Rotterdam

In Forum Rotterdam wordt het monumentale ABN-AMRO gebouw gerenoveerd en wordt de kantoortoren van ABN-AMRO getransformeerd. Forum wordt gebouwd in het gebied tussen de Koopgoot, Lijnbaan, Binnenwegplein en Coolsingel. Veel van de huidige bebouwing gaat tegen de vlakte, maar het voormalige ABN-AMRO gebouw (Rijksmonument) aan de Coolsingel blijft bestaan en krijgt een nieuwe functie. De bestaande kantoortoren wordt omgebouwd tot woontoren met ronde balkons in de vorm van een bloemblad.

Aan de zijde van de koopgoot, waar een grote vestiging van Primark komt, komt een grote glazen pui.

Forum Rotterdam is ontworpen door het architectenbureau OMA, het bureau wat mede opgericht is door de beroemde architect Rem Koolhaas. Voor de herbestemming van het bankgebouw is Wessel de Jonge architecten geselecteerd.

Primark, wonen, werken - wat is er straks te doen in Forum Rotterdam?

Primark

In totaal komt er 35.000 m2 aan winkels in Forum Rotterdam. Het winkelgedeelte aan de zijde van de koopgoot krijgt een toegang op straatniveau en via de Koopgoot zelf. Met 12.000 m2 wordt Primark de grootste huurder en zelfs de grootste winkel van Europa! De Primark wordt een zogenoemde flagshipstore. De Ierse modeketen Primark heeft in Rotterdam nu vestigingen in Alexandrium en Zuidplein. De Primark krijgt twee entrees: één aan de kant van de Lijnbaan en de ander in het oude Jungerhanspand aan het Binnenwegplein

Andere winkels en horeca

De boekhandel Donner blijft aanwezig in het ABN-AMRO gebouw. Donner gaat uiteindelijk drie verdiepingen in beslag nemen in het oude ABN-AMRO gebouw.

Alle bestaande winkels van Forum Rotterdam aan de kant van de Lijnbaan krijgen een opknapbeurt zodat deze goed bij het geheel passen. Deze winkels worden aan de achterkant uitgebreid en aan de kant van de Lijnbaan worden deze voorzien van een nieuwe glasgevel en goed passen bij bijvoorbeeld de gevel van Primark.

Kantoren in ABN-AMRO toren

In Forum Rotterdam komen kantoren in het voormalige ABN-AMRO gebouw (ruim 5.000 m2). ABN-AMRO gaat de kantoren huren.

Woningen in ABN-AMRO toren[

Er komen in totaal 103 vrije sector huurwoningen in Forum Rotterdam. De woningen komen in de huidige kantoortoren van ABN-AMRO. De appartementen hebben straks uitzicht over het winkelgebied van Rotterdam. De entree van het woongedeelte komt in het voormalige ABN-AMRO gebouw. Verwacht wordt dat de woningen in de 2e helft 2017 te huur komen en 1e kwartaal van 2018 opgeleverd worden. De woonoppervlakte bedraagt circa 85 tot 120 m²

Voor- en tegenstanders Forum Rotterdam

De komst van Forum Rotterdam is niet onomstreden. Veel winkeliers zijn bang dat winkels aan de rand van het centrum verhuizen naar Forum Rotterdam, waardoor leegstand ontstaat. Ook wijzen tegenstanders op voorspellingen dat in de toekomst structureel minder vraag naar winkelruimte is. Bovendien vinden sommige tegenstanders Primark geen kwalitatieve verrijking voor het winkelaanbod. Voorstanders vinden dat vernieuwing van het winkelgebied in het centrum van Rotterdam hard nodig is, dat voor kwalitatieve winkelruimte altijd vraag is en dat Forum Rotterdam ook nieuwe bezoekers naar het centrum van Rotterdam kan trekken. Ook wordt gewezen op andere steden in en buiten Nederland waar soortgelijke projecten een groot succes zijn. In 2013 is de gemeenteraad van Rotterdam akkoord gegaan met de komst van Forum Rotterdam en heeft daarmee de bezwaren van de tegenstanders naast zich neergelegd. Het plan is vervolgens in 2016 nog ingrijpend gewijzigd om te voldoen aan de behoefte van de markt. De tegenstand die tegen het oude ontwerp (een soort van kubus) aanwezig was, is een stuk minder bij het aangepaste, nieuwe ontwerp. Misschien heeft dat ook wel te maken met de komst van de populaire modenketen Primark. Het nieuwe ontwerp is minder groot en ingrijpend en gaat uit van behoud van de huidige ABN-AMRO toren die wordt omgebouwd naar een woontoren. Architectenliefhebbers zijn juist minder tevreden en vonden het oude plan van Forum Rotterdam veel ambitieuzer. In het oude plan zaten ook meer functies zoals een museum en een bioscoop die in het nieuwe plan voor Forum Rotterdam niet meer aanwezig zijn.

Openingstijden Forum Rotterdam

De precieze openingstijden van Forum Rotterdam zijn nog niet bekend. Forum Rotterdam (inclusief Primark) zal net als andere winkels in de omgeving 7 dagen per week open zijn. Ook buiten de openingstijden is Forum toegankelijk, zoals bijvoorbeeld voor de horeca.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rogier1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De boog van HadrianusDe boog van HadrianusDe boog van Hadrianus, ookwel 'poort van Hadrianus' genoemd, bevindt zich in Athene, aan de Amalias Laan. Het is een int…
Gard, een mooie streek voor vakantie in FrankrijkGard, een mooie streek voor vakantie in FrankrijkDe Gard is een departement in Zuid-Frankrijk, gelegen ten zuiden van de in Nederland veel bekendere Ardeche. Toch weten…
Bronnen en referenties
  • Forum Rotterdam - http://forumrotterdam.nl/ bezocht op 12-01-2014
  • Ruimtelijke onderbouwing Forum Rotterdam - http://www.rotterdam.nl/Clusters/Stadsontwikkeling/Document%202013/Plannen/Coolsingel%20119/Goede%20Ruimtelijke%20onderbouwing/Ruimtelijke%20onderbouwing%20Forum%201.7,%2020%20maart%202013.pdf bezocht op 12-01-2014
Rogier1984 (23 artikelen)
Laatste update: 06-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.