Forum Romanum, het centrum van de oudheid

Er was een tijd dat Rome een bruisend centrum kende, Forum Romanum. Dit centrum was letterlijk voor alles het centrum, politiek, juridisch, religieus, iedereen kwam hier naar toe. Tegenwoordig is dit oude centrum een schaduw van wat het ooit is geweest. Maar ondanks dat het slechts een schaduw is, is het zeker een bezoek waard voor iedereen die een idee wil hebben van hoe de Romeinen vroeger leefden.

Begraafplaats

Voordat Forum Romanum dit bruisende centrum werd, was het een drassig dal dat gebruikt werd voor begrafenissen. Toen er gestopt werd met deze begrafenissen werden overal houten huisjes.gebouwd. Deze huisje waren onder andere bedoeld voor het drijven van handel. Door keizer Augustus werden de houten huisjes afgebroken en vervangen door tempels van marmer.

Grote brand

Forum Romanum werd in de 3e eeuw na Christus verwoest door een grote brand. Plunderingen en natuurgeweld zorgde voor verdere verwoestingen. Ook werd er materiaal van de overblijfselen gebruikt voor de bouw van nieuwe gebouwen. Dit betekende het einde van wat ooit een bruisend centrum was.

Bezienswaardigheden

Bij Forum Romanum zijn overblijfselen van verschillende bezienswaardigheden, zoals bogen, basilieken en tempels. Een aantal hiervan zijn nog redelijk in tact. Anderen zijn slechts ruïnes.

Boog van Septimius Severus

De boog van Septimius Severus werd gebouwd in 203 voor Christus in opdracht van de senaat. Hiermee wilden zij hem bedanken voor zijn overwinningen. Voor de bouw van de boog is gebruikt gemaakt van baksteen, travertijn en marmer. De boog bestaat uit drie doorgangen en is versierd met verschillende symbolen.

Boog van Titus

Via deze boog kun je naar het Forum Romanum. De boog bestaat uit slecht één doorgang. De boog stamt waarschijnlijk uit het jaar 81 na Christus en werd gebouwd in opdracht van keizer Domitanus. De boog was bedoeld als eerbetoon voor zijn broer en eerdere keizer Titus.

Basiliek van Fulvia-Aemilia

Deze basiliek was een plek waar handel gedreven werd. Zo werden er grond, vee en slaven verhandeld. De eerste benaming van deze basiliek was Bailica Fulvia. Door renovatie en herbouw veranderde dit in Basilica Aemilia en daarna Basilica Paulli. De basiliek werd gebouwd in 179 voor Christus.

Basiliek van Maxentius

Zoals de naam al doet vermoeden werd deze basiliek in opdracht van keizer Maxentius gebouwd. In 308 werd er met de bouw begonnen. Contantijn de grote versloeg Maxentius in 312. De basiliek was toen nog niet voltooid en Constantijn zag er op toe dat hij onder zijn naam werd voltooid. De basiliek werd gebruikt als een soort rechtbank. Mensen kwamen hier voor burgelijke zaken en rechtspraak.

Basiliek Julia

Deze basiliek werd in 169 voor Christus gebouwd in opdracht van Julius Caesar. De basiliek is naar hem vernoemd. Uiteindelijk werd de bouw van de basiliek onder toeziend oog van Augustus voltooid. Na zijn bouw, moest de basiliek meerdere keren gerenoveerd en opnieuw opgebouwd worden. Toen basiliek Julia in 410 weer verwoest werd, besloot men het zo te laten en de basiliek niet weer een nieuw leven te geven.

De tempel van Vesta

Vesta was de Godin van het haardvuur. In haar tempel waren zes priesteressen aanwezig. Zij werden als kind (tussen de zes en tien jaar) gekozen om als maagd de Godin voor minstens dertig jaar te dienen. In de tempel brandde een vuur dat nooit uit mocht gaan. De priesteressen moesten ervoor zorgen dat de vlam bleef branden. Zij woonden in het huis van de Vestals, bij de tempel en hadden luxe verwarmde kamers. Na hun dienstjaren mochten ze trouwen, maar weinig voormalige priesteressen deden dit. Op ongehoorzaamheid stonden zware straffen, zoals levend begraven worden.

De tempel stamt waarschijnlijk uit de tijd van de eerste twee koningen van Rome, Romulus en Numa Pompilius. In die tijd was de tempel niet meer dan een houten hut met een dak van stro. De tempel werd meerdere malen verwoest en opnieuw opgebouwd met betere materialen. De heilige voorwerpen in de tempel konden echter elke keer op tijd gered worden. De laatste keer dat de tempel herbouwd werd, was door de vrouw van Septimius Severus, Julia Domna. Uiteindelijk werd de tempel van Vesta in 394 definitief gesloten.

Curia

Curia is de oudste ontmoetingsplaats van Forum Romanum. De bouw werd begonnen in opdracht van Julius Caesar en afgerond onder bevel van Augustus in het jaar 29 voor Christus. Curia was het huis van de Senaat. In de zevende eeuw na Christus werd het gebouw gebruikt als kerk. Dit zorgde ervoor dat het niet afgebroken werd.

Dit filmpje geeft een indruk van hoe Forum Romanum er nu uitziet Forum Romanum.

Tip: Wil je Forum Romanum bezoeken? koop dan een kaartje bij het naast gelegen Palatijn. Het kaartje wat je koopt is een combi ticket voor Palatijn, Colosseum en Forum Romanum. Palatijn kent de kortste rij. Vanuit Palatijn loop je zo naar Forum Romanum.
© 2013 - 2024 Geldbesparen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rome - een aantal minder bekende bezienswaardighedenRome, de eeuwige stad. Geen stad ter wereld waar zowel de sporen van de klassieke oudheid, het vroege Christendom en het…
De curie (curia)De Curie (curia) bevond zich op het Comitium op het Forum Romanum, hét centrum van het openbare leven van het oude Rome…
Bezienswaardigheden RomeRome is een stad met veel historische bezienswaardigheden. Waar moet je in Rome zeker een keer zijn geweest?
Top tien bezienswaardigheden in RomeTop tien bezienswaardigheden in RomeVaticaanstad, Pantheon, Colosseum, warm weer, historie. De kenmerken van Rome. Mocht u op vakantie gaan naar deze stad,…

Tokio: de BezienswaardighedenMet meer dan 38 miljoen heeft de metropool Tokio de meeste inwoners ter wereld. Tokio is nog niet erg populair onder de…
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…
Geldbesparen (11 artikelen)
Laatste update: 06-08-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.