Met kinderen op avontuur in Maastricht en omgeving

Met kinderen op avontuur in Maastricht en omgeving Een stad met kinderen bezoeken is meestal geen sinecure. Dat kan anders! Zijn de kinderen oud genoeg dan kun je ze toevertrouwen aan deskundige begeleiding die ze een onvergetelijke dag bezorgt terwijl jullie zelf in alle vrijheid Maastricht verkennen. Maar misschien hebben je juist zin om er samen met het gezin een avontuurlijk dagje uit van te maken? Zoek je weg door het verdedigingsstelsel, treed in de voetsporen van smokkelaars, maak een traptocht, bezoek een kraterlandschap of een fort met mythische torens, kasteel of het Industrion. Verken het zuiden per stoomtrein of mountainbike.

Speurtocht

Wie vond het als kind niet heerlijk om te verdwalen in een beschermde omgeving? In de grotten is dat extra spannend. Dit is een speurtocht voor kleine groepjes (5 à 10) kinderen van 8 tot 12 jaar, die leidt door de eindeloze donkere gangen van de kazematten, een eeuwenoud ondergronds verdedigingsstelsel. Aan de hand van stripkaarten moet je zelf je weg zoeken en bovendien onderweg een aantal opdrachten uitvoeren waarmee je punten kunnen scoren. Bommen zijn bonuspunten...

Omgeving

Grensstreken zijn smokkellaarsnesten, dat weet een kind! Aan de grens van Zuid-Limburg met België is dat niet anders. Langs de oevers van de Maas, door zompige weilanden of kruipend door steile hellingsbossen zochten smokkelaars hun weg. Je kunt voor één keer in de voetsporen van deze plunderaars treden en de roemruchtige smokkelgebieden van weleer struinen!

Traptocht

Wie heeft er nog nooit een traptocht gemaakt? Dan wordt het hoog tijd. Begin de dag om 10.00 uur al trappend door de mooie omgeving van Oost-Maarland naar Eijsden. Zoek een gezellig terrasje in de sfeervolle oude kern of trap nog even verder, naar het eeuwenoude kasteel. Doe de fotospeurtocht en geniet van een Limburgse Lunch. 's Middags kun je lekker luieren aan het Dagstrand of het park verkennen. Er zijn ligweiden, voetbal- en volleybalveldjes, waterfietsen en kano's. Er is een (indoor-)speeltuin, midgetgolf, jeu de boules en een spectaculaire bungee trampoline. Kortom: Een leuk dagje uit voor het hele gezin.

Kraters

Je kunt ook met het hele gezin gaan mountainbiken. Over de bospaden van de St.-Pietersberg naar België. Het is de enige plek waar Franstalig België aan Nederland raakt en waar Waalse en Vlaamse dorpjes elkaar afwisselen. Onderweg passeer je dan ook diverse malen de Vlaams-Waalse taalgrens. Verder zie je kleine mergelgroeven en -grotten die het landschap bepalen. Neem een kijkje bij enkele adembenemende kraters waar grootschalig mergel wordt afgegraven. Het beboste kraterlandschap verandert langzaam in een imposant dal, met steile wanden, strandjes en wandelpaden, waar in de nabije toekomst een compleet creatief gebied uit de grond gestampt wordt. Niet iedereen is/was even blij met de winning van mergel, maar er wordt hier gewerkt aan een prachtig avontuurlijk natuurgebied.

Fort

Wat valt er verder nog te ontdekken? Een vuursteenwerkplaats. Een mythische toren opgetrokken uit vuursteen, bekroond met metersgrote gevleugelde fabeldieren in Eben Emael. Hier vind je een door mensenhanden gemaakt ravijn bewaakt door een Belgisch fort. Of zoek de zon op die straalt op de officieel warmste plek van Nederland waar de hellingen beplant zijn met druivenstokken in het schilderachtige Jekerdal. Onderweg is er uiteraard gelegenheid voor een versnapering. Inbegrepen: fiets, helm en ervaren, enthousiaste begeleiding.

Molenaar helpen

Als er veel wind staat heb je misschien wel zin om eens een kijkje te nemen bij een echte, bedrijvige molen. De torenmolen van Gronsveld kun je elke 1e en 3e zaterdag van de maand in werking zien. Voor zover de veiligheid dit toelaat, mogen kinderen de molenaar helpen bij het kruien van de molen, het vastbinden van de molenzeilen, het hijsen van zakken graan en het afwegen van meel. Steek je handen maar uit de mouwen!

Rodelbaan

Als je al eens in Valkenburg bent geweest dan weet je dat de stad op plekken behoorlijk heuvelachtig en stijl is. Wat is er dan heerlijker dan met de kabelbaan naar boven te gaan en naar beneden te glijden op de rodelbaan? Wanneer je het na vier keer wel gezien hebt, kun je nog een sessie lasergamen in de grot. Is de rodelbaan bij regen gesloten, dan krijg je een extra sessie lasergame.

Kinderen

Houd je van techniek dan moet je beslist een bezoek brengen aan het Industrion in Kerkrade. Je kijkt rond in de wereld van techniek en beleeft hoe één machine een hele fabriek aandrijft. Kinderen kunnen ook zelf de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan in "Het Lab". Maak bijvoorbeeld zelf een deurmat-alarm of een heerlijke geurlamp. Uiteraard mag je je eigen fabricaat mee naar huis nemen. Dan zijn er nog de Science Shows: kleine theatervoorstellingen met een mix van interactieve leermomenten en entertainment. Ook de ontdektuin is zomer en winter een uitdaging om te bezoeken! Want hier kun je experimenteren met krachten, transport, water en constructie.

Omgeving

Ten noorden van Maastricht vind je Kasteel Hoensbroek; een van de mooiste en grootste kastelen van Nederland. Spannend en sprookjesachtig met mooie torens, spannende gangen en een echte slotgracht. Het oudste deel stamt uit 1250. In meer dan 40 prachtige kasteelvertrekken maak je een reis door de tijd. Er is een juweel van een balzaal, maar ook een enge kerker en een 60 meter hoge middeleeuwse uitkijk- en verdedigingstoren die je kunt beklimmen. Al met al een onvergetelijke belevenis die je zeker eeuwenlang bijblijft. Alleen voor kinderen!

Zuid-Limburgse Stoomtrein

Het befaamde Miljoenenlijntje, dat elk dorpje en gehuchtje met elkaar verbindt, kun je per gewone trein maar, veel leuker, in een tuffende stoomtrein afleggen. Langs het traject liggen veel bezienswaardigheden om te bezoeken. Heb je honger, dan kun je kiezen voor een heerlijke maaltijd in de sfeervolle stationsrestauratie van station Simpelveld, of je neemt een hapje en een drankje in één van de restauratiewagens. Je kunt de stoomtrein met een gezelschap afhuren of gewoon gebruik maken van de bestaande dienstregeling. Voor kleine én grote kinderen.

Maastricht

In de stad kun je ook het water opgaan met bijvoorbeeld een Pannenkoekenboottocht (van 14.30 tot 16.30 uur), een 4 Sluizentocht (van 11.15 tot 15.15 uur) met lekker eten aan boord, een historische vaarroute door ít Bassin (2 uur), een rondvaart op de Maas (1 uur) of een boottocht naar Luik (van 10.00 tot 17.30 uur, inclusief 2,5 uur vrije tijd in Luik). Bezoek de site van de rederij voor precieze gegevens.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Valkenburg een perfecte vakantie stadValkenburg is een gezellig stadje met een historie. Er zijn vele dingen te beleven en het is een perfecte vakantiebestem…
Vogelpark Avifauna: een educatieve schoolreis?Vogelpark Avifauna: een educatieve schoolreis?Zoek je als school een educatieve schoolreis, dan kun je terecht bij het Vogelpark Avifauna. Het park is gevestigd in Al…
Sarıyer: een stadsdeel van IstanbulSarıyer: een stadsdeel van IstanbulSarıyer is een district dat zich in het Europese gedeelte van Istanbul bevindt. Wat zijn de bezienswaardigheden en…
Oudste achtbaan ter wereld staat in NederlandDacht je dat Python in de Efteling met bijna dertig levensjaren oud was? Lees dan maar even mee want 200 kilometer verde…

Het Groninger kustgebied: Het fenomeen PieterburenAl zeker sinds eind jaren '60 van de vorige eeuw zijn ondernemers en overheden in de regio Noordwest-Groningen bewust be…
Het Cobra-museum, kleurrijk uitstapje met kinderenHet Cobra-museum, kleurrijk uitstapje met kinderenHet Cobra museum in Amstelveen is wat minder bekend dan het Rijksmuseum in Amsterdam of het Frans Halsmuseum in Haarlem.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rob Dammers, Flickr (CC BY-2.0)
  • www.vvvmaastricht.eu
  • www.agogovalkenburg.nl
  • www.industrion.nl
  • www.kids.nl voor alle leuke kinderactiviteiten in zuid-Limburg
  • http://www.stiphout.nl/
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 06-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.