Valkenburg een perfecte vakantie stad

Valkenburg is een gezellig stadje met een historie. Er zijn vele dingen te beleven en het is een perfecte vakantiebestemming voor zowel jong als oud. De activiteiten lopen uiteen van een gezellig biertje drinken op een terras tot wandelen in de prachtige natuur.

Waarom naar Limburg?

Het zuiden van Limburg lijkt bijna of dat het niet bij Nederland hoort. U vindt er heuvels, veel groen, beekjes en men is daar ook dichtbij zowel Duitsland als België. Ook is het in Limburg vaak net een paar graden warmer als in de rest van het land dus kunt u zeggen dat u naar het zonnige zuiden gaat.

Wat is er in het centrum van Valkenburg?

Het centrum staat onder andere bekend om de leuke terrasjes waar aparte biersoorten verkrijgbaar zijn. Echter lijkt het centrum niet op een doorsnee stad maar oogt het meer als een gezellig dorp. Vele activiteiten bevinden zich op loopafstand of zijn binnen het centrum. U vindt er geen groot overdekt winkelcentrum, maar vooral sfeer.

Grotten

Er zijn verschillende grotten te vinden in Limburg. Bedenk als u een grot bezoekt dat het binnen zeer koud kan zijn. De volgende grotten kunt u bezoeken:
 • Geulhemmergroeve --> sinds 1971 zijn ze bezig de Geulhemmergroeve te renoveren. Nu kunt u het bezoeken en ook de rotswoningen bekijken. Het gangenstelsel is wel 25km lang en een deel is opengesteld voor publiek.
 • Gemeente grot --> deze is zo'n 2000 jaar geleden ontstaan. U ziet hier onder andere fossielen en wandtekeningen van vele generaties. U kunt kiezen om te lopen door de grot of om met een treintje te gaan.
 • Katacomben --> u kunt hier een rondleiding krijgen. De grot is uiteraard niet verlicht dus u gaat met kaarsen en olielampen op pad langs grafkamers en muurschilderingen.
 • Fluweelgrot --> Via de kasteelruïne komt u in het gangenstelsel van de fluweelgrot. De fluweelgrot diende onder andere als vluchtroute voor ridders.

Kasteelruïne

De stukken van het kasteel stammen uit de 11de eeuw. Op 10 december 1672 werd het kasteel verwoest en het verkeerd nog in dezelfde staat. Er zijn verschillende kamers te bezoeken en u heeft vanaf hier een prachtig uitzicht op Valkenburg. U kunt een rondleiding doen waarbij u de fluweelgrot en kasteelruïne kunt bekijken. De rondleiding kost 9,50 voor 12 jaar en ouder, van 4 tot 11 betaald u 7,50 en kinderen tot 3 jaar mogen gratis.

Steenkolenmijn

Dit is ook een ondergronds gangenstelsel maar in plaats van een gewone grot is dit een steenkolenmijn. In de steenkolenmijn kunt u een rondleiding krijgen van ex-medewerkers van de steenkolenmijn. U krijgt een film te zien en ziet hoe verschillende machines in de kolenmijn hebben gewerkt.

A GOGO Valkenburg

Hier zijn allemaal spannende en leuke activiteiten te doen voor zowel jong als oud. Zo heeft u onder andere de mogelijkheid om met de kabelbaan omhoog te gaan hier bevind zich een uitkijktoren, eetgelegenheid en een rodelbaan. Verder kunt u in de grot onder de rodelbaan laserquesten,paintballen en minigolfen. Een andere optie is meedoen aan Mission Possible, hierbij moet u zich door rode lasers wurmen, als u een lijn aanraakt moet u weer overnieuw beginnen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om de activiteiten te combineren voor een aantrekkelijke prijs.

De valkenier en het sprookjesbos

Beide zijn geen grote maar wel betaalbare attractieparken, u betaald voor beide parken niet meer dan 10 euro per persoon aan entree. De parken zijn vooral geschikt voor de wat kleinere kinderen. De meeste dagen zijn de parken geopend van tien uur tot vijf uur.

Wandelen

In Valkenburg kunt u uitstekend wandelen. Er zijn prachtige groene heuvels waar kleine beekjes doorheen gaan. Langs verschillende routes vind u ook eet en drinkgelegenheden. Een mooie wandeling kan bijvoorbeeld zijn de weg van Valkenburg naar Maastricht, het is een lange trip maar het is een prachtig wandelen en vervolgens kunt u avond eten nuttigen in één van de gezellige restaurants in Maastricht.

Verder vind u in Limbug

 • een bowlingbaan
 • een casino
 • een wellness centrum
 • verschillende evenementen

Omgeving

Dichtbij Valkenburg zijn nog meer dingen te beleven:
 • het drielandenpunt
 • thermea
 • Gaiapark
 • mosaqua
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg is het zuidelijkste deel van Nederland. Zuid-Limburg bevat een prachtige, omvangrijke natuurlijke omgeving,…
Unieke uitstapjes in Zuid LimburgUnieke uitstapjes in Zuid LimburgHet hele jaar door is het zuiden van de provincie Limburg een door toeristen veel bezochte plek. Van binnen- en buitenla…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyWeekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyIn de Belgische Ardennen vind je mooie stadjes en dorpjes waar je een heerlijk weekendje weg of een korte vakantie kunt…

Jayapura, hoofdstad van PapuaJayapura is gelegen aan de Humboldt-baai. Dat is een schitterende baai met enkele eilanden omgeven door hoge spitse met…
Brandenburg: symbolen van Berlijn en hun betekenisBrandenburg: symbolen van Berlijn en hun betekenisWie Berlijn zegt, denkt vaak aan de Berlijnse beer. Maar waarom een beer? Ook Ampelmann is een symbool van Berlijn. Iets…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.