Attractieparken Nederland: toegankelijkheid met beperking

Attractieparken Nederland: toegankelijkheid met beperking Als je een beperking hebt, zichtbaar of onzichtbaar, kan het best lastig zijn om een dagje uit te gaan. Zo beschikken lang niet alle gebouwen over een rolstoeltoilet, zijn er soms onverharde paden, is de informatievoorziening niet altijd duidelijk of zijn er simpelweg te veel prikkels. Voor attractieparken geldt dat de toegankelijkheid, de voorzieningen en de regels hiervoor per park nogal verschillen. Mag je bijvoorbeeld een hulp- of geleidehond meenemen? Zijn de attracties toegankelijk voor rolstoelers? Met wat extra informatie voorafgaand aan je bezoek weet je in ieder geval zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Brabant

Efteling

De Efteling is één van Nederlands bekendste attractieparken, en tevens één van de oudste nog geopende themaparken ter wereld. De Efteling besteedt veel aandacht aan de toegankelijkheid van het park, wat maakt dat er veel faciliteiten voor bezoekers met een beperking zijn. Op verschillende plekken in het park zijn rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig. Ook beschikt het park over verzorgings- en rustruimten. Hulp- en geleidehonden zijn welkom, mits ze herkenbaar zijn door een hesje en ze op de dag van het bezoek worden aangemeld bij de Gastenservice. In alle winkels en restaurants zijn hulp- en geleidehonden welkom, evenals in een aantal attracties. Wanneer de hond buiten een attractie wacht, moet er een begeleider bij blijven.

Alle winkels en restaurants zijn rolstoeltoegankelijk, hoewel de bewegingsruimte in een aantal winkels klein is. In het park lopen een aantal medewerkers rond die gebarentaalvaardig zijn; zij zijn te herkennen aan een oranje button. Om gebruik te maken van alle faciliteiten voor mensen met een beperking, moet men van tevoren een faciliteitenkaart aanvragen en printen of downloaden. Dit kan via de website. Vele attracties hebben een aparte ingang voor mensen met een beperking. Het park heeft aparte parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn.

Let op: als gevolg van de coronamaatregelen mogen medewerkers in 2020 niet helpen bij het in- en uitstappen bij attracties. Bezoekers die dit niet zelfstandig kunnen, moeten dus een beroep doen op hun begeleider(s).

Dippiedoe Best

Dippiedoe Attractiepark is een attractiepark met zowel mechanische attracties als speeltoestellen, dat zowel een binnen- als een buitengedeelte kent. Het park heeft aangepaste toiletten. Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan; zij moeten wel van tevoren aangemeld worden. Alle attracties buiten zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel; in het binnengebied zijn alleen de klimtoestellen en de stormtoren niet toegankelijk. Zij kunnen via de uitgang de attractie betreden. Mensen met een onzichtbare beperking mogen op vertoon van een verklaring eveneens via de uitgang van de attractie naar binnen. Er zijn aparte parkeerplekken voor mensen die slecht ter been zijn.

Let op: als gevolg van de coronamaatregelen mogen medewerkers in 2020 niet meer helpen bij het in- en uitstappen bij attracties. Bezoekers die dit niet zelfstandig kunnen, moeten dus een beroep doen op hun begeleider(s).

Drenthe

Drouwenerzand

Drouwenerzand is een attractiepark gericht op families, met attracties voor jong en oud. In het park is een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig. Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan, zonder restrictie. Tevens is het park autismevriendelijk, wat inhoudt dat men op vertoon van de Autipas de attracties via de uitgang mag bezoeken. Voor mensen in een rolstoel verschilt het per attractie of deze toegankelijk is. In principe kunnen mensen die door de begeleider in de attractie kunnen geholpen worden overal in. Wel zijn er soms trappen die het moeilijk maken om de (ingang van) de attractie te betreden. In overleg met medewerkers van het park is echter veel mogelijk. Naast de attracties beschikt het park ook over een water- en zandbouwplaats. Doordat deze plek deels verhard is, is deze ook toegankelijk voor kinderen in een rolstoel. Het park heeft aparte parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn.

Plopsa Indoor Coevorden

Plopsa Indoor Coevorden is een attractiepark dat geheel in het teken staat van de programma's van Studio 100. Alle toiletten in het park zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn; ditzelfde geldt voor de winkels en restaurants. Hulp- en geleidehonden zijn niet toegestaan. Bij de receptie krijgen de persoon met een beperking en de begeleider op vertoon van een doktersverklaring een voorrangsbandje dat toegang geeft tot de alternatieve toegang van de attracties. Deze verklaring mag maximaal één jaar oud zijn en er moet in beschreven staan dat de persoon niet in staat is om zonder hulp het park te bezoeken en/of in wachtrijen te staan. Voor rolstoelgebruikers en mensen die blind zijn geldt dat zij geen verklaring hoeven af te leggen. Veel attracties zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Een klein deel van de attracties mag in principe gebruikt worden door mensen met een beperking, maar wordt sterk afgeraden. Om die reden wordt mensen voorafgaand aan het instappen gevraagd om een verklaring hierover te ondertekenen. Het park heeft aparte parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn. Mensen die over een parkeerkaart voor mensen met een beperking beschikken, kunnen hier gebruik van maken.

Flevoland

Walibi Holland

Walibi Holland is een attractiepark dat bekendstaat om de spectaculaire achtbanen, hoewel het park ook een aantal familie-attracties heeft. Het park kent voor mensen met een beperking een zogenoemde 'Toegankelijkheidsregeling'. Deze is bedoeld voor mensen met een (zichtbare) handicap of speciale behoeften, mensen met een Europese Gehandicaptenparkeerkaart en/of een hulp- of geleidehond. In het geval van een onzichtbare beperking kan om uitleg gevraagd worden om te bepalen of van de regeling gebruik gemaakt mag worden. Mensen die goed ter been zijn, betreden de attractie via de reguliere ingang. Zij wachten in een virtuele wachtrij, waarna ze de reguliere wachtrij kunnen betreden wanneer zij een QR-code hebben gekregen. Voor rolstoelgebonden mensen geldt dat zij kunnen wachten in speciale rolstoelwachtvakken of dat ze de attractie via de uitgang betreden. Op verschillende plekken in het park zijn aangepaste toiletten aanwezig. Het park heeft aparte parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn.

Friesland

Duinen Zathe

Duinen Zathe is een overzichtelijk park dat niet alleen attracties heeft, maar ook een zogenoemd 'verkeerspark' en veel speeltoestellen. Er zijn in het park aangepaste toiletten aanwezig. Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan. Vrijwel alle attracties zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Wanneer mensen dit van tevoren aangegeven, worden de medewerkers die de attracties bedienen ingelicht zodat zij mensen kunnen begeleiden en voorrang kunnen geven. Hiervoor hoeft geen verklaring te worden overlegd. Of er een aparte regeling is voor bezoekers met een onzichtbare beperking, is onduidelijk. Er zijn geen aparte parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn.

Gelderland

Amusementspark Tivoli

Amusementspark Tivoli is een attractiepark dat zich vooral richt op kinderen tot een jaar of tien oud. In het park zijn aangepaste toiletten te vinden. Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan. Er is geen aparte ingang voor mensen met een beperking bij de attracties, wat ermee te maken heeft dat de attracties niet van een dusdanig formaat zijn dat men er lang voor moet lopen of lang in de rij hoeft te staan. Het park heeft aparte parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn.

Attractiepark de Waarbeek

Attractiepark de Waarbeek in Hengelo is een familiepark met attracties voor alle leeftijden. Het park heeft aangepaste toiletten. Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan. De attracties zijn over het algemeen toegankelijk voor rolstoelers. Als men een medewerker aanspreekt, mag men de attracties via de uitgang bezoeken. Ditzelfde geldt voor mensen die in het bezit zijn van een Autipas; op vertoon hiervan kunnen zij de attractie via de uitgang bezoeken. Het kan zijn dat overige leden uit het gezelschap wel in de rij moeten aansluiten; zodra zij aan de beurt zijn, kan ook degene die via de uitgang binnenkomt de attractie betreden. Het park heeft aparte parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn.

Let op: als gevolg van de coronamaatregelen mogen medewerkers niet helpen bij het in- en uitstappen of het sluiten van de beugel. Bezoekers die dit niet zelfstandig kunnen, moeten dus een beroep op hun huisgenoot/begeleider.

Julianatoren

De Julianatoren in Apeldoorn is een pretpark dat zich vooral richt op kinderen tot een jaar of tien. In het park zijn een aantal aangepaste toiletten aanwezig. Tevens beschikt het park ook over een verschoningstafel/bed. Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan, mits ze aangelijnd zijn. Het verschilt per attractie hoe deze betreden kan worden door mensen met een beperking. Soms is dit via de uitgang, soms via aparte hekjes. Mensen met een Autipas kunnen op vertoon hiervan ook gebruik maken van deze route; mensen in een rolstoel hoeven geen verklaring te laten zien. Mensen met een onzichtbare beperking die niet beschikken over een Autipas, kunnen op vertoon van een doktersverklaring bij de gastenservice een speciaal toegangsbandje aanvragen waarmee ze ook van deze regeling gebruik kunnen maken. Het park heeft aparte parkeerplekken voor mensen die slecht ter been zijn.

Limburg

Toverland

Attractiepark Toverland, gelegen in het Limburgse Sevenum, is een attractiepark dat zich richt vooral richt op families. Veel attracties in het park zijn toegankelijk voor mensen met een beperking, vaak via de uitgang van de attractie. Hiervoor is een speciaal toegangsbandje nodig. Deze kan verkregen worden door een 'Bezoekers met een beperking-verklaring' in te vullen. In het geval van een onzichtbare beperking wordt tevens een medische verklaring gevraagd. De medische verklaring moet worden overhandigd bij de Gastenservice, waarna de bezoeker de 'Bezoekers met een beperking-verklaring' kan invullen. Vrijwel alle toiletten zijn toegankelijk voor mensen met een beperking. Bovendien beschikken deze toiletten ook over een verzorgingstafel. Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan in het park. Het park beschikt over aparte parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn. Mensen die beschikken over een Europese invalidenparkeerkaart, kunnen hier gebruik van maken.

Let op: als gevolg van de coronamaatregelen mogen alleen rolstoelgebonden bezoekers gebruik maken van de speciale rolstoelingangen. Twee attracties, de Expedition Zork en Booster Bike, zijn in 2020 helemaal niet toegankelijk voor mensen met een beperking. Medewerkers mogen niet helpen met in- en uitstappen, dus mensen die slecht ter been zijn moeten hiervoor een beroep doen op hun begeleider.

De Valkenier

Pretpark de Valkenier is het oudste (familie)pretpark van Nederland. Het park heeft aangepaste toiletten. Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan. Rolstoelgebruikers kunnen de attracties die toegankelijk zijn veelal via de uitgang betreden. Mensen met een onzichtbare beperking die niet in de rij kunnen staan, kunnen dit aangeven bij een medewerker; zij kunnen de attractie dan via de uitgang betreden. Hiervoor is geen aparte verklaring nodig. Ook kent het park een speeltuin met toestellen die toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Het park heeft aparte parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn.

Overijssel

Avonturenpark Hellendoorn

Avonturenpark Hellendoorn, gelegen in de gelijknamige plaats Hellendoorn, is een attractiepark dat zich richt op families en naast attracties ook een (outdoor) waterpark heeft. In het park zijn op meerdere plekken aangepaste toiletten te vinden. Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan, mits ze aangelijnd zijn. Veel attracties in het park zijn toegankelijk via de uitgang van de attractie. Bezoekers in een rolstoel hoeven geen verklaring te overleggen; mensen met een onzichtbare beperking moeten zich melden bij de informatiebalie op het park. Op vertoon van een doktersverklaring of Autipas krijgen zij een zogenoemde uitgangspas, waarmee zij eveneens de attracties via de uitgang kunnen bezoeken. Het park heeft aparte parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn.

Let op: als gevolg van de coronamaatregelen worden er in 2020 geen uitgangspassen verstrekt.

Slagharen

Attractiepark Slagharen, gelegen in het gelijknamige dorp Slagharen, is een pretpark dat volledig in het teken staat van het Wilde Westen. In het park zijn op verschillende plekken aangepaste toiletten te vinden. Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan. Vele attracties in het park hebben een aparte rolstoelingang; soms is dit ook de reguliere uitgang van de attractie. Mensen met een onzichtbare beperking moeten zich aan het begin van het bezoek samen met hun begeleider melden bij de Guest Service. Op vertoon van een verklaring of Autipas krijgen zij een polsbandje dat toegang geeft tot de rolstoelingangen. Het park heeft aparte parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn.

Let op: als gevolg van de coronamaatregelen is het voor bezoekers met een beperking niet mogelijk om de attractie via de uitgang te betreden. Zij mogen wel aansluiten in de reguliere wachtrij waar dit kan. Het personeel mag hier niet bij helpen, dus als de bezoeker dit niet zelfstandig kan moet een beroep gedaan worden op de begeleider(s).

Zuid-Holland

Duinrell

Duinrell in Wassenaar is een familiepretpark dat vooral bekend is om het subtropische zwembad het 'Tikibad'. In het park zijn aangepaste toiletten aanwezig. Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan, mits ze zijn aangelijnd. In het park krijgen mensen met een beperking op vertoon van een doktersverklaring of Autipas toegang tot de aparte ingang van attracties (meestal de uitgang). Het park heeft aparte parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn.

Familiepark Drievliet

Familiepark Drievliet in Den Haag is een attractiepark dat zich, de naam zegt het al, vooral richt op families. Op een aantal plekken in het park zijn aangepaste toiletten te vinden. Hulp- en geleidehonden zijn welkom in het park, mits ze aangelijnd zijn. Ze zijn echter niet welkom in attracties. De attracties die aangemerkt zijn als rolstoeltoegankelijk mogen veelal via de uitgang worden betreden. Een aantal attracties zijn niet rolstoeltoegankelijk, omdat er sprake is van 'hevige krachten' of problemen bij een eventuele evacuatie. Voor mensen met een onzichtbare beperking geldt dat zij een verklaring van een arts of instantie of een Autipas moeten kunnen tonen om via de uitgang de attracties te bezoeken. Zij moeten, net als rolstoelgebruikers, altijd een begeleider bij zich hebben. Het park heeft aparte parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn.

Let op: als gevolg van de coronamaatregelen is het in 2020 niet mogelijk om gebruik te maken van een Autipas. Rolstoelgebruikers zijn beperkt in het gebruik van de attracties.
© 2020 - 2024 Bo1995, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disneyland Parijs: voorzieningen rolstoel of beperkingDisneyland Parijs: voorzieningen rolstoel of beperkingDisneyland Parijs kent goede voorzieningen voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of een beperking hebben. In he…
Ponyparkcity in OverijsselPonyparkcity in OverijsselVlak bij Slagharen in de provincie Overijssel vindt je in een bosrijke omgeving Ponyparkcity. Het is een ideale vakantie…
Ponyparkcity en attractiepark SlagharenPonyparkcity en attractiepark SlagharenPonypark Slagharen, ponyparkcity. Ponyparkcity werkt nauw samen met Attractiepark Slagharen. Het ligt in de gemeente Ove…
Duinrell, een attractiepark voor jong en oudHet attractiepark Duinrell begon als een landschap met een speeltuin, maar is inmiddels al heel wat jaren een attractiep…

Max & Moritz: dubbele achtbaan in de EftelingMax & Moritz: dubbele achtbaan in de EftelingIn september 2019 werd begonnen met de sloop van de Bob in de Efteling. De oude attractie moest plaatsmaken voor de dubb…
Provincie Antwerpen: 10 leerzame attractiesProvincie Antwerpen: 10 leerzame attractiesWil je leuk, leerzaam uitstapje maken, dan kan je in de provincie Antwerpen terecht in tal van musea en attracties. In H…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kmicican, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Efteling
  • https://www.efteling.com/nl/park/informatie/bezoekers-met-een-beperking/plan-je-bezoek#entree
  • https://www.toverland.com/over-toverland/geschiedenis/
  • https://www.slagharen.com/nl/content/files/Files/Attractiepark/200310_Flyer_-_Mindervaliden.pdf
  • https://www.duinrell.nl/attractiepark/praktische-informatie
  • https://www.drievliet.nl/over-het-park/parkregels/item/289-minder-valide-bezoeker
  • https://www.julianatoren.nl/info/meestgestelde-vragen/
  • https://www.julianatoren.nl/info/mindervaliden/
  • https://www.plopsaindoorcoevorden.nl/nl/praktische-info/personen-met-een-beperking
  • https://onderlingsterklandvancuijk.jouwweb.nl/toegankelijkheid-dagje-uit
  • https://www.avonturenpark.nl/plan-uw-bezoek/
  • https://www.pretpark-de-valkenier.nl/attractie/mindervaliden-speeltuin/
  • https://www.parktivoli.nl/info/veelgestelde-vragen-faq/
  • http://www.intermobiel.com/Themas/Toegankelijkheid/Zoeken/location/332/Duinrell
  • https://www.walibi.nl/nl/mindervaliden
  • https://www.parktivoli.nl/info/veiligsamenuit/
  • https://www.parktivoli.nl/info/veelgestelde-vragen-faq/
  • https://www.julianatoren.nl/info/mindervaliden/
  • https://www.toverland.com/coronavirus/
  • https://www.toverland.com/attractiepark/toegankelijkheid-attracties/
  • https://www.toverland.com/attractiepark/rolstoelgebruikers-mindervaliden/
  • https://www.avonturenpark.nl/plan-uw-bezoek/
  • https://www.slagharen.com/nl/attractiepark/praktische-informatie/mindervaliden/
  • https://www.toverland.com/contact/parkeren-bij-toverland/
  • https://salamistinkt.nl/wel-heel-veel-van-kinderen-houden-om-naar-drievliet-gaan/
  • https://www.smienktrapliften.nl/nieuws/toegankelijkheidsonderzoek-2020/
  • https://www.uitmetkorting.nl/informatie/toegankelijkheid/
  • Persoonlijke communicatie (mail, telefoon): Julianatoren, Duinen Zathe, De Valkenier, De Waarbeek, Dippiedoe Best, Amusementspark Tivoli, Drouwenerzand
  • https://www.drouwenerzand.nl/attractiepark/attracties/speeltoestellen/
Bo1995 (51 artikelen)
Laatste update: 17-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 30
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.