recensie

The Ghost Bus Tour in Edinburgh

The Ghost Bus Tour in Edinburgh The Ghost Bus Tour neemt je mee naar de duistere, geheimzinnige zijde van Edinburgh. Terwijl je langs beroemde plaatsen en gebouwen komt, leer je over de geschiedenis van de stad. Heksen, moordenaars en geesten, ze komen allemaal aan bod. Naar het schijnt dwalen rusteloze geesten nog steeds rond in deze stad. Naast het nodige griezelen zal er ook genoeg gelachen worden. Het is de perfecte combinatie van enge spookverhalen met de nodige portie humor. Hiermee ervaar je een uniek genre: komische horror.

The Ghost Bus Tour

Een verklede gids en chauffeur wachten bezoekers op in een prachtig aangeklede vintage dubbeldekker. De bus is zwart geverfd en in stijl aangekleed met onder andere sfeerverlichting en fluwelen gordijntjes. Ruim een uur lang komen bekende bezienswaardigheden voorbij, zoals Grassmarket, Royal Mile en Edinburgh Castle. De gids vertelt je over de duistere geschiedenis van de stad, denk hierbij aan grafrovers, moordenaars en de pestuitbraak welke veel slachtoffers eiste. Naast het verleden zal de gids je ook kennis laten maken met hetgeen nog steeds in de stad rondspookt. Er zal tevens worden stilgestaan bij de plaatsen waar mensen gemarteld en geëxecuteerd werden.

Horror-komedie op wielen

The Ghost Bus Tour is een bijzondere rijdende horror-komedie-ervaring. Alle tours worden verzorgd door getrainde acteurs. De gidsen weten dan ook hoe ze een show moeten opvoeren om het publiek te vermaken. Daarnaast heeft de bus technische trucjes die verhalen tot leven laten komen. Zo kan er onder andere gespeeld worden met de verlichting, bepaalde geluidseffecten en kunnen sommige elementen in de bus bewegen. Tijdens de rit wordt ook nog een korte wandeling naar een kerkhof gemaakt. Er is dus een stop waar alle bezoekers van boord gaan. Dat de bus oorspronkelijk werd gebruikt voor begrafenissen maakt de beleving compleet. De recensies zijn dan ook lovend. Johnny Depp geeft aan: “Loved it!” en Amanda Holden zei: “Hilarious, we screamed a lot!”. The Daily Telegraph omschrijft de tour als “a fun-fair ghost ride”.

Necropolis busmaatschappij

De doden werden vroeger begraven bij kerken. Echter werd de ruimte hiervoor al snel te beperkt en moesten lijken regelmatig worden opgegraven om plaats te maken voor nieuwe begrafenissen. De kerkhoven verplaatsen zich dan ook van kerken naar plaatsen buiten de stad. De Necropolis-busmaatschappij was tussen 1957 en 1967 actief en bracht overledenen en hun naasten naar de laatste rustplaats. Tijdens The Ghost Bus Tour rijd je mee in een bus welke ooit eigendom was van The Necropolis Bus Company.

Een ervaring om niet snel te vergeten

Bij aankomst geeft de geschminkte gids meteen een vreemd gevoel. Hij is grappig, maar ook wat ongemakkelijk. Dit hoort uiteraard bij zijn spel. De bus is geheel in stijl aangekleed, waardoor je direct in de juiste sfeer komt. Er wordt veel gelachen, maar de spanning van wat gaat komen is steeds aanwezig. De gids zit voornamelijk beneden in de bus, echter is hij via een scherm ook boven zichtbaar. Tijdens het vertellen van de verhalen komt hij ook een paar keer naar boven. Zijn acteerkunsten zijn perfect, hij heeft alle bezoekers goed in zijn greep. De tussenstop zorgt voor wat afwisseling en bied ruimte om even een frisse neus te halen en de benen te strekken.

De special effects in de bus zijn goed getimed in het verhaal en zorgen voor de nodige schrikeffecten. Zo begint de bus te trillen en flikkert de verlichting. De lengte van de tour is prima, dit had wellicht ook anderhalf uur kunnen zijn. Gezien de tijden van de tour, de onderwerpen en het gebruik van special effects, is het begrijpelijk dat kleine kinderen niet welkom zijn. Voor hen kan het te spannend zijn. Dat er niet gegeten en gedronken mag worden in de bus is begrijpelijk, en gedurende de rit ook niet nodig. Al met al is dit een unieke combinatie van lachen en gillen, een absolute aanrader. Je krijgt hier zeker waar voor je geld!

Praktische informatie (2019)

 • De Ghost Bus vertrekt vanaf Waverley Bridge, naast Princes St Gardens, tegenover de uitgang Princes Mall van Waverley station.
 • Bezoekers wordt gevraagd 15 minuten van te voren aanwezig te zijn.
 • Tickets zijn niet op stoel, bezoekers mogen zelf een plaats uitzoeken.
 • De tour duurt 60 tot 75 minuten.
 • Niet geschikt voor kleine kinderen.
 • Kinderen jonger dan 15 jaar moeten worden vergezeld door een volwassene.
 • Dieren zijn niet toegestaan, met uitzondering van blindengeleidehonden.
 • De bus is niet rolstoelvriendelijk.
 • Er is geen toilet of kraan aanwezig in de bus.
 • Een ticket kost 17 pond, studenten en senioren krijgen korting en betalen slechts 13 pond. Kinderen van 5 tot 15 jaar kunnen een ticket krijgen voor 12 pond. Daarnaast is er een familieticket voor 47 pond, dit zijn 2 tickets voor volwassenen en 2 tickets voor kinderen. Bovenop deze prijzen komen nog boekingskosten van 2,50 pond per ticket.
 • Vooraf boeken is sterk aanbevolen, de tour kan snel volgeboekt zijn.
 • De rit bevat een korte wandeling naar een kerkhof, ongeveer 15-20 minuten.
 • Eten en drinken is niet toegestaan in de bus, met uitzondering van water. Tevens is roken verboden.
 • The Ghost Bus Tour is niet verantwoordelijk voor persoonlijke eigendommen.
 • Een privéboeking is mogelijk voor groepen van 12 tot 62 personen. De chauffeur kan van het programma afwijken, en naar andere plekken rijden, indien gewenst.
 • The Ghost Bus Tour is ook in York en Londen te vinden.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griezelige geschiedenis in attractie The Edinburgh DungeonGriezelige geschiedenis in attractie The Edinburgh DungeonMidden in de stad, op slechts twee minuten lopen van het Waverly Station, vind je sinds 2000 The Edinburgh Dungeon. Hier…
Samhain viering in IerlandSamhain viering in IerlandIn ons land is Halloween nog niet zo lang populair, zeker niet in vergelijking met Ierland waar het Halloween spektakel…
Ghost Tours Den Bosch brengt spookverhalen tijdens wandelingrecensieGhost Tours Den Bosch brengt spookverhalen tijdens wandelingEen wandeling, spookverhalen, geschiedenis, muziekelementen, schommelende lantaarnlichten en een indrukwekkende, geschmi…
The Real Mary King's Close (Edinburgh)The Real Mary King's Close (Edinburgh)De binnenstad van Edinburgh bestaat uit twee delen: Old Town en New Town. De Old Town bestaat voornamelijk uit het prach…

Symbolica: darkride in de EftelingSymbolica: darkride in de EftelingOp 1 juli 2017 opende midden in attractiepark de Efteling, aan het einde van de Pardoes Promenade en op de voormalige Br…
Camera Obscura & World of Illusions in Edinburgh bezoekenCamera Obscura & World of Illusions in Edinburgh bezoekenTijdens een bezoek aan de prachtige hoofdstad van Schotland kun je Camera Obscura & World of Illusions bijna niet oversl…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kristelschrijft
 • https://www.visitbritainshop.com/nederland/ghost-bus-tour-of-edinburgh/
 • https://www.daysoutguide.co.uk/the-ghost-bus-tours-edinburgh https://www.goldentours.com/the-ghost-bus-tours-edinburgh
 • https://www.getyourguide.nl/edinburgh-l44/edinburgh-60-minuten-durende-tour-in-de-ghost-bus-t35228/
 • https://www.theghostbustours.com
 • https://en.wikipedia.org/wiki/London_Necropolis_Company
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.