Camera Obscura & World of Illusions in Edinburgh bezoeken

Camera Obscura & World of Illusions in Edinburgh bezoeken Tijdens een bezoek aan de prachtige hoofdstad van Schotland kun je Camera Obscura & World of Illusions bijna niet overslaan. Als je op de Royal Mile richting het kasteel loopt, vind je het gebouw (wat al sinds 1835 in gebruik is voor Camera Obscura) aan de rechterzijde. Je kunt je hier diverse illusies bewonderen en genieten van de interactieve elementen. Daarnaast vind je bovenin het gebouw de hoofdattractie Camera Obscura Show. Je ziet hier op een grote schaal een exacte replica van wat zich buiten afspeelt in Edinburgh. Mensen bespieden die zich daar niet van bewust zijn, blijft toch erg leuk!

100 illusies verdeeld over 5 verdiepingen

Verdeeld over 5 verdiepingen kom je dingen tegen die je nog niet eerder zag. Wissel van neus met vrienden of verlies jezelf in een spiegeldoolhof. Er is maar één ding waar je rekening mee moet houden: niks is wat het lijkt! Je beleeft gegarandeerd een leuke tijd. Men is hier zo overtuigd van, dat er een speciale regeling is. Voldeed de ervaring niet aan je verwachtingen en ben je teleurgesteld na je bezoek? Dan krijg je het aankoopbedrag van je ticket terug. Hier wordt echter maar weinig gebruik van gemaakt. Vele bezoekers genieten van hun bezoek! Omdat het gebouw op de lijst van Historic Environment Scotland staat en beschermd is, mag er geen lift worden gebouwd. Houd er dus rekening mee dat alle verdiepingen per trap bezocht moeten worden.

Tickets gehele dag geldig

Een ticket is de hele dag geldig. Wanneer je weggaat, krijg je een stempel op je hand. Met dit bewijs kun je later op de dag nog terugkomen. Er zijn meer dan 100 illusies en gemiddeld hebben bezoekers ongeveer twee uur nodig om deze allemaal goed te bewonderen. De Camera Obscura Show duurt ongeveer vijftien minuten. Wil je de drukte vermijden, zodat je in alle rust kunt rondkijken? Kom dan vroeg in de morgen, direct na openingstijd. Te veel indrukken om in één keer te verwerken? Met de eerder genoemde stempel keer je gemakkelijk op een later tijdstip terug. Zo kun je tussendoor de stad in voor een lekkere lunch of een bezoek brengen aan het Edinburgh Castle, wat zich slechts op enkele minuten loopafstand bevindt.

Geschiedenis van Camera Obscura

In 1835 liet Maria Short bewoners van de stad kennis maken met een grote telescoop. De beste plek leek haar Calton Hill. Mensen waren nieuwsgierig en al snel kwam het bekend te staan als de attractie Edinburgh’s Camera Obscura. Met de telescoop kunnen mensen bekeken worden die dit niet in de gaten hebben, de eigenaren van Camera Obscura werden in de 19e eeuw dan ook beschuldigd van voyeurisme. Later opende Maria Short het opnieuw op de Royal Mile, onder de naam Short’s Observatory. Ze liet twee verdiepingen aan het 17eeuwse gebouw toevoegen, om bezoekers zo het beste overzicht van de stad te geven. Na haar dood nam Patrick Geddes het gebouw over, inclusief de Camera Obscura. Hij heeft het altijd in ere gehouden, onder de naam The Outlook Tower. Het werd een kenniscentrum, waar bewoners veel konden leren. Vandaag de dag kun je nog steeds de Camera Obscura bewonderen op de Royal Mile, welke op niks anders dan daglicht werkt. Lenzen en spiegels werken samen om zo een extra replica te laten zien van hetgeen zich buiten afspeelt.

Verschillende verdiepingen met eigen thema

Je komt tijdens je bezoek langs verschillende verdiepingen, welke allemaal een eigen thema hebben.

Magic Gallery
Hier vind je verschillende optische illusies en interactieve elementen waarbij elektriciteit een belangrijke rol speelt. Zo kun je de ruimte oplichten door een enorme plasma bal aan te raken, welke verbonden is aan een lichtbalk op de muur. Je kunt zelfs een kleine schok voelen. Daarnaast zijn er grappige illusies, je kunt bijvoorbeeld met een vriend van neus ruilen of je virtuele zelf een hand schudden.
Light Fantastic
Op deze verdieping speelt licht een belangrijke rol. Je wordt voor de gek gehouden en kunt je eigen ogen niet meer geloven. Er zijn verschillende visuele effecten die hierbij een rol spelen. Zo komen (soms enge) tekeningen van mummies, spinnen en Frankenstein’s monster ineens tot leven wanneer je er vanuit een andere hoek naar kijkt. Ook vind je op deze verdieping de X-Ray machine, waar je je eigen skelet kunt bewonderen.

Eye Spy Edinburgh

Hier kun je de stad vanuit diverse oogpunten bekijken. Er zijn speciale camera’s waarmee je ver kunt inzoomen om zo de bezoekers en bewoners van de stad te bespieden. Wat is er nou leuker dan mensen bekijken die dit niet doorhebben? Echter zul je je zelf na een bezoekje aan Camera Obscura & World of Illusions ook bekeken voelen terwijl je op de Royal Mile loopt. Je weet immers maar nooit wie er op dat moment met de camera’s aan het spelen is … Tevens vind je op deze afdeling informatie over de geschiedenis van de stad. Je ziet oud beeldmateriaal en ontdekt hoe de stad zich ontwikkeld heeft.

Bewilderworld
Hier vind je een collectie van de populairste interactieve illusies, welke je zintuigen zullen prikkelen. Kom jezelf overal tegen in het spiegeldoolhof en houd je vast in de vortextunnel. De grond staat stil, maar de omgeving lijkt te draaien. Hierdoor is het lastig om nog recht te lopen in deze speciale tunnel!
Rooftop view en Camera Obscura Show
Op het dak van het gebouw kun je buiten genieten van een schitterend uitzicht over de stad. Je kunt hier gebruik maken van de telescopen en zo schitterende gebouwen als de St. Giles Kathedraal nog beter bekijken. Vooral ‘s avonds in de schemering is het uitzicht hier fenomenaal.

Daarnaast vind je op het dak van het gebouw de hoofdattractie Camera Obscura Show. Je komt in een donkere ruimte met een grote, ronde tafel en een lichtstraal die hierop schijnt. Op de tafel is de stad van bovenaf zichtbaar en zie je hier mensen lopen die ook daadwerkelijk buiten op straat zijn. Je kunt ze met een wit papier “oppakken” en met ze spelen. Het is slimme, maar toch ouderwetse techniek welke je hier aan het werk ziet.

Praktische informatie (2020)

 • Adres: Castlehill, The Royal Mile, EH1 2ND, Edinburgh.
 • Elke dag geopend.
 • Een ticket kost 16 pond. Voor studenten en senioren ligt de prijs op 14 pond. Kinderen tot 5 jaar hebben gratis toegang en kinderen tot 15 jaar mogen voor 12 pond naar binnen.
 • Bezoekers jonger dan 12 jaar moeten worden vergezeld door een volwassene.
 • De Camera Obscura Show is niet los te bezoeken, dit zit bij de prijs inbegrepen.
 • Houd er rekening mee dat het zicht en de ervaring van de Camera Obscura Show minder is bij slechte weersomstandigheden.
 • Er is geen lift aanwezig, wel zijn er wandelstokken verkrijgbaar bij de receptie.
 • Toiletten aanwezig op de eerste verdieping.
 • Honden zijn toegestaan.
 • Mogelijkheid om bagage achter te laten. Dit zijn echter geen kluisjes, het gebruik van deze ruimte is op eigen risico.
 • Geen café aanwezig.
 • Giftshop aanwezig.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fotografie van camera obscura tot digitale spiegelreflexFotografie van camera obscura tot digitale spiegelreflexFotografie bestaat in een zekere vorm al vanaf 1816 toen de Fransman Joseph Nicéphore Niépce een beeld wist vast te legg…
Schotland: reisgidsSchotland staat bekend als een avontuurlijke bestemming. Met de Highlands als setting biedt het land heel wat voor de ac…
Schotland, het land van de doedelzakSchotland, het land van de doedelzakSchotland is het land van de meren, diepe dalen, de beroemde Hooglanden en van een ruige kust met hoge rotskapen, fjorda…
Reistips: Schotland (Regio Perth en Dumfries)Hier volgen enkele tips om uw vakantie in Schotland helemaal compleet te maken. Als u verblijft in de buurt van Perth en…

The Ghost Bus Tour in EdinburghrecensieThe Ghost Bus Tour in EdinburghThe Ghost Bus Tour neemt je mee naar de duistere, geheimzinnige zijde van Edinburgh. Terwijl je langs beroemde plaatsen…
Liseberg: het grootste attractiepark van ScandinaviëLiseberg: het grootste attractiepark van ScandinaviëIn de Zweedse stad Göteborg is het grootste attractiepark van Scandinavië te vinden, Liseberg. Het park staat bekend om…
Bronnen en referenties
 • https://www.visitscotland.com/info/see-do/camera-obscura-and-world-of-illusions-p245621
 • https://www.camera-obscura.co.uk/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Camera_Obscura,_Edinburgh
 • https://theculturetrip.com/europe/united-kingdom/scotland/articles/reasons-to-visit-camera-obscura-and-world-of-illusions-in-edinburgh/
 • https://www.introducingedinburgh.com/camera-obscura
 • https://www.take-a-trip.eu/nl/edinburgh/bezienswaardigheden/camera-obscura_1/
 • https://www.undiscoveredscotland.co.uk/edinburgh/cameraobscura/index.html
 • https://www.dayoutwiththekids.co.uk/camera-obscura-and-world-of-illusions
 • Eigen ervaring
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 16-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.