Symbolica: darkride in de Efteling

Symbolica: darkride in de Efteling Op 1 juli 2017 opende midden in attractiepark de Efteling, aan het einde van de Pardoes Promenade en op de voormalige Brink, de overdekte familie-attractie: Symbolica paleis der fantasie. Symbolica is een trackless darkride waarbij je een ritje maakt door magische vertrekken van een paleis. In het paleis ontdek je de wereld van mascotte Pardoes.

Verhaal achter Symbolica

Zoals veel attracties in de Efteling heeft ook Symbolica een verhaal. Bezoekers gaan op audiëntie bij koning Pardulfus. Voordat ze daar aankomen vertelt tovernar Pardoes dat hij een beter idee heeft. Pardoes neemt de bezoekers mee voor een veel leuker en spannender avontuur: een rondleiding door het paleis der fantasie. Hij wil naar plekken waar normaal gesproken niemand komt. Lakei O.J. Punctuel is het niet eens met de plannen van Pardoes, want in het paleis zijn strenge regels van kracht en het is de taak van O.J. Punctuel om ervoor te zorgen dat iedereen ook echt voldoet aan die regels. Pardoes heeft echter maling aan de regels en neemt de bezoekers mee in zogenaamde fantasievaarders. Als de rondleiding is afgelopen zijn de bezoekers te laat voor de audiëntie bij koning Pardulfus en is inmiddels het bal begonnen.

De attractie

De voorshow

Voordat de rit zelf begint krijgen bezoekers eerst een voorshow. In een ruimte wordt het verhaal van de attractie duidelijk gemaakt door poppen van tovernar Pardoes en lakei O.J. Punctuel. De bezoekers volgen Pardoes en dalen via trappen af richting de catacomben van het paleis. Daar kan gekozen worden voor drie verschillende routes: de heldentour, de muziektour en de schattentour. Het grootste gedeelte van de rit is hetzelfde, maar op twee momenten heeft je keuze invloed.

De rit

Eenmaal gekozen kunnen bezoekers in een fantasievaarder stappen en dan begint de rondleiding. Doordat de voertuigen geen rails hebben is de route niet zichtbaar voor bezoekers. De rondleiding begint in het observatorium waar tovenaar Almar en Pardoes aanwezig zijn. Vervolgens gaat de rit verder richting de panoramasalon waar bezoekers uitzicht hebben over een miniatuurversie van een stad. Na een toverspreuk van Pardoes verschijnen er enorme lichtgevende vlinders boven de stad. Vanuit de panoramasalon gaat de rit verder richting het botanicum. Hier staan magische planten en er komt een enorme fabelvis tevoorschijn. Deze vis raakt het glas van het botanicum met zijn staart waardoor het glas breekt en de bezoekers moeten vluchten. Pardoes wijst hier de weg. Na het botanicum gaan de drie routes uit elkaar en komt elk voertuig in een eigen kamer. O.J. Punctuel vraagt hier aan de bezoekers om op te schieten voor de audiëntie. Via schermpjes in de fantasievaarders kunnen bezoekers kiezen om toch door te gaan met de rondleiding van Pardoes.

Na deze kamers volgt het verborgen fantasiedepot. Een drukke ruimte met veel kasten, pilaren en magische voorwerpen. De voertuigen gaan opnieuw uit elkaar en met de schermen in de fantasievaarders kunnen bezoekers objecten die bij hun route passen besturen. Bij de heldentour kunnen er twee ridders bestuurd worden. Bij de muziektour kan een orgel in werking worden gesteld en bij de schattentour kan de kleur van een enorme diamant veranderd worden.

Na deze scènes rijden de fantasievaarders samen richting de koningszaal waar de koning, O.J. Punctuel, Pardijn en Pardoes aanwezig zijn. Er wordt gedanst op vrolijke muziek en de fantasievaarders bewegen door de zaal op de maat van de muziek. Na deze scène volgt een galerij waar verschillende schilderijen hangen die tot leven komen, ook is de foto die tijdens de rit gemaakt is te zien. Hierna volgen het uitstapstation en een souvenirwinkel.

Over de Efteling-attractie

In 2012 waren er al plannen voor Symbolica, maar toen nog met de naam Hartenhof. Die attractie is echter meerdere keren uitgesteld en uiteindelijk werd pas op 11 januari 2016 begonnen met de bouw van de duurste Efteling-attractie ooit. De attractie heeft 35 miljoen euro gekost. Op 1 juli 2017 werd de attractie geopend voor publiek. Met de opening van de attractie kwam er ook een nieuw rijk in de Efteling, namelijk het Fantasierijk. Tot dit rijk behoren onder andere Symbolica, Aquanura, de Pardoes Promenade en restaurant Polles keuken.

De hoofdontwerper van de attractie is Sander de Bruijn. Hij heeft eerder ook tekeningen voor bijvoorbeeld Efteling-attractie Baron 1898 gemaakt. Het trackless ritsysteem is geleverd door het Nederlandse EFT Ride systems. Een ritje in de attractie duurt 7 minuten en per voertuig is er ruimte voor 6 personen. De attractie is geschikt voor de hele familie, maar kinderen onder de 120 cm moeten wel begeleiding bij zich hebben.
© 2019 - 2024 Larskp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Attractiepark De EftelingAttractiepark De EftelingAttractiepark De Efteling is een van de populairste pretparken van Nederland. Gelegen in Kaatsheuvel in de provincie Noo…
Efteling Bosrijk, sprookjesachtig logerenEfteling Bosrijk, sprookjesachtig logerenEfteling Bosrijk of Vakantiepark Bosrijk is het nieuwe vakantiepark dat naast de Efteling is neergezet. Overnachten in e…
De Winter EftelingDe Winter EftelingIn de Efteling waant u zich het hele jaar door in een sprookjeswereld, maar in de winter is de sfeer extra betoverend. D…
Attractie Baron 1898 in De EftelingAttractie Baron 1898 in De EftelingOp 1 juli 2015 opent in attractiepark De Efteling een nieuwe attractie, genaamd Baron 1898. Bijna alle attracties in de…

Kolmården: een pretpark en dierentuin in ZwedenKolmården: een pretpark en dierentuin in ZwedenOp ongeveer 150 kilometer afstand van de Zweedse hoofdstad Stockholm ligt het Kolmården djurpark. Dit park is een combin…
The Ghost Bus Tour in EdinburghrecensieThe Ghost Bus Tour in EdinburghThe Ghost Bus Tour neemt je mee naar de duistere, geheimzinnige zijde van Edinburgh. Terwijl je langs beroemde plaatsen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Joordi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • https://www.efteling.com/nl/park/attracties/symbolica
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Symbolica
  • https://www.eftepedia.nl/lemma/Symbolica
Larskp (41 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.