Attractie Baron 1898 in De Efteling

Attractie Baron 1898 in De Efteling Op 1 juli 2015 opent in attractiepark De Efteling een nieuwe attractie, genaamd Baron 1898. Bijna alle attracties in de Efteling hebben een thema. Deze stalen duikachtbaan heeft als thema mijnbouw uit de 19e eeuw, waarbij mijnbaron Gustave Hooghmoed centraal staat. Maar wat is het verhaal van Hooghmoed en wat is er bijzonder aan deze achtbaan?

Het verhaal van Baron 1898

Het verhaal voor de nieuwe attractie is geschreven door Jacques Vriens en vertelt het verhaal van de Witte Wieven (een sage uit het noorden en oosten van Nederland). Gustave Hooghmoed moet de gevaarlijke Zompige Heide oversteken, een gebied dat wordt beheerst door de mythische Witte Wieven. Hij wordt hierbij geholpen door Jochem. Wanneer het tweetal aankomt bij een grot, waarschuwt Jochem hem om niets mee te nemen. Gustave kan zich niet beheersen en steekt een klompje goud in zijn zak.

Wanneer Hooghmoed (inmiddels Baron Hooghmoed) jaren later terugkeert naar het gebied, koopt hij het grondgebied en bouwt er een goudmijn. De goudmijn krijgt de naam Baron 1898. De baron heeft de hulp van mijnwerkers nodig om naar goud te zoeken. Hij vraagt hiervoor hulp van zijn dorpsgenoten en belooft hen bergen goud als beloning. Maar de dorpsgenoten die op het voorstel van Hooghmoed ingaan, komt zo wit als een laken uit de mijn. De grote vraag is natuurlijk wat er zich in de mijn afspeelt en wat de mijnwerkers zo doet schrikken.

De vertolking van Gustave Hooghmoed

De Efteling heeft voor de bouw van Hooghmoed de legendarische Amerikaanse robotbouw Garner Holt ingeschakeld. Holt staat bekend om zijn levensechte creaties op het gebied van “animatronics”. Een animatronic is een pop die techniek bevat om te kunnen bewegen. Dit kan hydraulisch worden aangestuurd, maar kan ook middels elektromotoren worden gedaan. Zo bouwt Holt niet alleen poppen als personen, maar heeft hij ook een goed gevulde portfolio op het gebied van dieren.

De stem van Hooghmoed wordt ingesproken door acteur Paul van Gorcum. Van Gorcum heeft in vele tv-series en films gespeeld waaronder Turks Fruit, Ik ben Joep Meloen en Willem van Oranje. Maar de meeste mensen kennen Van Gorcum van zijn rol als Baron van Neemwegen in de tv-serie Bassie en Adriaan.
Bron: TimvdH96, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: TimvdH96, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Specificaties van de achtbaan

Baron 1898 kun je in het attractiepark vinden tussen De Vliegende Hollander en de Pirana in het Ruigrijk. Met maximaal achttien personen kan men plaatsnemen in een trein (drie rijen van zes personen naast elkaar). De achtbaan is totaal 501 meter lang en haalt een snelheid van maar liefst 90 kilometer per uur. De totale rit duurt ongeveer 130 seconden.

De achtbaan is een zogeheten duikachtbaan, waarbij bezoekers een vrije val van 37,5 meter maken. Daarnaast kent Baron 1898 een looping met een halve rol, een kurkentrekker binnenstebuiten en een spiraal. Er wordt gezegd dat zelfs de meest onbevreesde attractieparkbezoeker hier knikkende knieën van zal krijgen.

Soundrack Baron 1898

De soundtrack voor deze attractie is gemaakt door René Merkelbach. Merkelbach is geen vreemde voor De Efteling. Hij heeft namelijk ook de muziek geschreven voor de attracties Pardoes Promenade, PandaDroom, De Vliegende Hollander, Assepoester, Bosrijk, Raveleijn en Joris en de Draak.

Daarnaast heeft DJ Hardwell een remix gemaakt van de muziek van Baron 1898. Dit nummer zal niet in de attractie te horen zijn en wordt ook niet verkocht als single. Vanaf de opening wordt dit nummer namelijk uitgedeeld aan de bezoekers (in een bepaalde oplage).

Waarschuwingen en veiligheid volgens Efteling

  • Bezoeker moet minimaal 1.40 meter zijn.
  • De attractie betreft een gedeeltelijk overdekte attractie.
  • Het is een attractie voor de echte durfals.
  • De veiligheidsbeugel betreft een schouderbeugel.
© 2015 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baron 1898: de nieuwe Dive Coaster van de EftelingIn 2020 wil de Efteling een minimaal bezoekersaantal van 5 miljoen per jaar hebben. Om dit te bereiken is de Efteling fl…
Achtbanen in het pretpark de EftelingAchtbanen in het pretpark de EftelingDe Efteling is een Brabants pretpark met veel verschillende attracties. Naast speeltuinen, shows, familieattracties, win…
De Witte Wieven: Nederlandse legende van de witte vrouwenDe Witte Wieven: Nederlandse legende van de witte vrouwenAttractiepark de Efteling heeft de attractie 'Baron 1898' gebouwd, een dive coaster waarin het verhaal verteld wordt ove…
René Merkelbach, componistHet Sprookjesbos in de Efteling, Within Temptation en Krezip hebben op zijn minst één ding gemeen. Componist René Merkel…

Van Blanckendaell Park: dierenpark Tuitjenhorn (Kop van NH)Van Blanckendaell Park: dierenpark Tuitjenhorn (Kop van NH)Het Van Blanckendaell Park of Blanckendaell Zoo, een prachtig dierenpark, ligt in de Kop van Noord-Holland in Tuitjenhor…
Efteling: Droomvlucht. Een wonderbaarlijke attractieEfteling: Droomvlucht. Een wonderbaarlijke attractieNaast de grote Ravelijn arena en tegenover het grote witte huis Villa Volta staat het wonderrijk van de Efteling genaamd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yvettebjanssen, Pixabay
  • Website Efteling: http://www.efteling.com/attracties-Baron-1898 - 24-06-2015
  • Afbeelding bron 1: TimvdH96, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 11-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.