Efteling: Droomvlucht. Een wonderbaarlijke attractie

Efteling: Droomvlucht. Een wonderbaarlijke attractie Naast de grote Ravelijn arena en tegenover het grote witte huis Villa Volta staat het wonderrijk van de Efteling genaamd 'Droomvlucht'. In deze attractie zal de wereld van elfjes, trollen en het koninkrijk van koning Oberon voor je opengaan. De wachtrijen van Droomvlucht zijn vaak lang door de enorme populariteit van de attractie, maar zodra je eenmaal binnen bent, kijk je de ogen uit! De attractie is toegankelijk sinds 1993 en heeft vele ontwikkelingen ondergaan.
De ingang van de attractie / Bron: Stefan Scheer, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)De ingang van de attractie / Bron: Stefan Scheer, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Droomvlucht

Via het grote looppad in het park de Efteling kan je verschillende rijken betreden. Zo ook het Marrerijk waar attracties zoals Villa Volta staan en het de grote arena waar de populaire show Ravelijn wordt vertoond. Maar, één van de meest populaire attracties van het Marrerijk (misschien wel één van de populairste attracties van het hele park) staat op het grote plein. Vaak staan er lange wachtrijen voor de poorten van de attractie waarbij zowel kinderen als volwassenen zich vol enthousiasme een weg banen naar binnen. Wat hen te wachten staat als ze eenmaal binnen zijn? Een attractie waarin je met karretjes door een land van fantasie wordt vervoerd en je zelfs door sterrengangen kan zweven. Droomvlucht laat je werkelijk zweven door een wereld van dromen en fantasie. En achteraf? Dan kan er gegeten worden in het restaurant 'de Gulden Gaarde' of een souvenir worden gekocht in de souvenirshop 'Dromerijen' die zich allebei in hetzelfde gebouw als de attractie bevinden.

Het ontwerp en geschiedenis van de wonderbaarlijke Efteling attractie Droomvlucht

Het ontwerp van Droomvlucht is bedacht door Ton v.d. Ven. Hij is naast het ontwerp van Droomvlucht ook verantwoordelijk voor de ontwerpen van vele andere attracties in de Efteling waaronder Villa Volta en het Spookslot. De muziek van de attractie is gecomponeerd door Ruud Bos die ook de muziek heeft gecomponeerd van bijvoorbeeld de attractie Fata Morgana.

Het gebouw van Droomvlucht zal meteen opvallen. Het staat trots op het plein in het Marrerijk tegenover de Villa Volta. De grote tulpvormen die op de voorkant van het gebouw worden weergegeven, wekken de impressie van een fantasiewereld op bij elke bezoeker die de attractie passeert. Via de grote poorten kan de attractie worden binnengegaan, waarna je door een hal loopt waarin de plafonds bedekt zijn met klimplanten. Verder naar binnen, zig-zag je je een baan met de wachtrijstroming mee om vervolgens uit te komen bij ijzeren deuren. De laatste hal die je binnenkomt, is de opstaphal waar de karretjes één voor één langsrijden terwijl jij op een lopende band staat. Vanaf de lopende band kan je in één van de karretjes stappen. Eenmaal in het bewegende karretje kijk je mogelijk nog een keer naar links waar zich de controlekamer bevindt, het wordt wat donkerder en je reis gaat beginnen.

<I>De reis door Droomvlucht is een wonderbaarlijke trip langs ruim 50 elfjes, feeën, bosgeestjes, ongeveer 30 dieren en niet te vergeten; koning Oberon. Dit allemaal verspreid over 5 rijken en in ruim 7 minuten. </I> / Bron: Mech, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De reis door Droomvlucht is een wonderbaarlijke trip langs ruim 50 elfjes, feeën, bosgeestjes, ongeveer 30 dieren en niet te vergeten; koning Oberon. Dit allemaal verspreid over 5 rijken en in ruim 7 minuten. / Bron: Mech, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De reis door Droomvlucht

Kastelenrijk

Eenmaal in het karretje waarna je de controlekamer bent langsgereden, kom je uit in het eerste rijk van de 'vlucht'. Rustige muziek komt je oren tegemoet en je aanschouwt verschillende zwevende kastelen. Als je goed kijkt naar het achterscherm, zie je zelfs vallende sterren voorbij schieten.

Wonderwoud

Zodra je het kastelenrijk uit bent, kom je uit in het Wonderwoud. In het Wonderwoud komt de fantasie je tegemoet door de rustgevende muziek die hier speelt. Je aanschouwt bos, elfjes, dieren en dansende bosgeestjes.

Elfentuin

Vanuit het Wonderwoud kom je vervolgens terecht in de elfentuin; koninkrijk van Koning Oberon die je vrolijk begroet zittende op zijn zonnebloementroon, omringd door elfjes en een zee van bloemen.

Hemelburchten

Hierna kom je terecht in een soort sterrentunnel. Je waant je even zwevend door het heelal doordat je geen handen voor ogen hebt op de kleine fonkelende sterretjes na om je heen. Vanuit deze sterrentunnel kom je uit in de burcht zelf waar planeten en nog meer sterren je je ogen uit doen kijken.

Zompenwoud

Het Zompenwoud is het laatste rijk dat je binnenkomt en ook het rijk waarin je karretje zich het snelst voortzet. Je reist cirkelend door het woud waarin trollen aan bomen hangen, je boos aankijken of soms zelfs mopperen. In dit woud zal ook de actiefoto worden gemaakt. Eenmaal aan het einde van het Zompenwoud gekomen, zal je door een laatste korte tunnel weer uitkomen bij de lopende band waar je uit mag stappen en je je beseft dat de Droomvlucht voorbij is.

Droomlucht in de geschiedenis

Ton v.d. Ven had in 1989 al het idee bedacht om de attractie te bouwen. Hij wilde een attractie ontwerpen waarin de bezoeker zich zou wanen in een droom. De naam die hij toen had bedacht was 'Daydream'. Deze attractie was bedoeld als traktatie voor het publiek om het 40 jarige bestaan van de Efteling te vieren in 1992. Droomvlucht zou hiervoor in 1992 af moeten zijn (de Efteling is geopend in 1952).

In 1990 waren de plannen af en het bedrijf CPM (een Engels bedrijf dat staat voor Computerized People Moving) zou meehelpen met de karretjes te produceren. Dit bedrijf werd ingehuurd omdat volgens het ontwerp van Ton v.d. Ven de karretjes als het ware moesten zweven. De bezoekers zouden het gevoel moeten hebben dat ze door de droomwerelden konden zweven in plaats van rijden. De samenwerking met het bedrijf CPM heeft echter niets uitgehaald aangezien CPM niks van zich lieten horen door financiële problemen.

Het prototype van het ontwerp van de karretjes was echter wel beschermd. Het prototype en het ontwerp ging van CPM over naar het bedrijf Translift dat zich voornamelijk bezig hield met de productie van transportlift systemen voor auto's. Doordat ze geen ervaring hadden met de productie van transportsystemen voor attracties, liep de productie wel maar traag. De attractie zou niet op tijd af zijn vóór 1992. In hetzelfde jaar was de bouw en de opzet wel klaar alleen nog niet te gebruiken voor de bezoekers. Wel werden er rondleidingen gegeven aan de bezoekers van de Efteling waarbij er achter de schermen kon worden gekeken. De productiefilm 'Dromen met Open Ogen' draaide wel terwijl de bezoekers wachtten.

Koning Oberon / Bron: Wim Strijbosch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Koning Oberon / Bron: Wim Strijbosch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

In 1993, een jaar later dan gehoopt, was de grote opening van de attractie. Op 10 juni 1993 opende de attractie vol spektakel en vuurwerk voor genodigden. De opening verliep niet geheel voorspoedig toen er een vuurpijl door het slechte weer bij de ingang belandde. De brand die hierdoor ontstond, was overigens wel snel onder controle. Na deze officiële opening is Droomvlucht uitgegroeid tot één van de drukbezochte attracties van het park.

De Darkride

Droomvlucht is een attractie die behoort tot de categorie Darkrides. Dit wil zeggen dat dat de bezoeker via een transportsysteem door verschillende scenes wordt vervoerd; sommige attracties hebben één thema waar anderen er meerdere hebben.

Droomvlucht heeft een transportsysteem waarbij 28 karren, die per twee aan elkaar vast zitten, een spoor volgen dat aan de bovenkant bevestigd zit. De snelheid van de karren is rond de 1,8 km/u, waarbij de snelheid van 18 km/u wordt behaald in het Zompenwoud. Droomvlucht is geschikt voor het hele gezin, alhoewel het niet toegankelijk is voor rolstoelhouders. De rit heeft een totale lengte van 7 minuten en het hoogste punt dat de attractie bereikt, is 13 meter hoog.

Ontwikkelingen en verbeteringen

Droomvlucht heeft over de jaren een aantal verbeteringen en ontwikkelingen ondergaan:
  • In 1996 werd de wachtrij aangepast. Er werd een binnenplaats gemaakt waar wachtrij entertainment mogelijk kan worden gemaakt
  • Van 1997 tot en met 2001 werd de film 'Dromen met Ogen Open' gedraaid op de binnenplaats.
  • De voorheen blonde elfjes hebben vanaf 2006 ook gekleurde pruikjes op in de kleuren blauw en geel.
  • Vanaf 2007 werden op dezelfde binnenplaats afleveringen van de Sprookjesboom vertoond.
  • In 2008 zijn er loopbruggen gemaakt in de attractie en meer nooduitgangen gerealiseerd. In 2007 was er een kleine brand in de attractie door kortsluiting waarbij bezoekers tot 2 uur vast hebben gezeten. Er waren geen gewonden. De verbeteringen in 2008 zouden de evacuatiemogelijkheden moeten versnellen.
  • In 2009 werden de karren aangepast waarbij er een sta-plateau aan de kar is bevestigd voor evacuatiemogelijkheden.
  • In 2013 heeft er een grote renovatie plaatsgevonden waarbij delen van de baan vervangen zijn. Ook zijn er in 2013 stemmen toegevoegd aan de trollen in het Zompenwoud.

De musical Droomvlucht

De op de attractie gebaseerde musical 'Droomvlucht' van Joop v.d. Ende ging op 9 oktober 2011 in première in theater 'de Efteling'. Deze musical vertelt het verhaal van het meisje Lila waarvan de ouders een druk leven hebben. Wanneer Lila bij haar grootmoeder gaat logeren stuit ze op een paar vuurvliegjes die haar meenemen naar de wereld van elfen en trollen waar ze haar eigen avontuur gaat beleven.

Lees verder

© 2015 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat maakt de Efteling zo leuk?mijn kijk opWat maakt de Efteling zo leuk?Wie werd als kind niet betoverd door de muziekpaddestoelen in het Sprookjesbos? Wie hield niet van het spetterende water…
Attractiepark De EftelingAttractiepark De EftelingAttractiepark De Efteling is een van de populairste pretparken van Nederland. Gelegen in Kaatsheuvel in de provincie Noo…
René Merkelbach, componistHet Sprookjesbos in de Efteling, Within Temptation en Krezip hebben op zijn minst één ding gemeen. Componist René Merkel…
Baron 1898: de nieuwe Dive Coaster van de EftelingIn 2020 wil de Efteling een minimaal bezoekersaantal van 5 miljoen per jaar hebben. Om dit te bereiken is de Efteling fl…

Attractie Baron 1898 in De EftelingAttractie Baron 1898 in De EftelingOp 1 juli 2015 opent in attractiepark De Efteling een nieuwe attractie, genaamd Baron 1898. Bijna alle attracties in de…
Dierentuin: Artis - AmsterdamDierentuin: Artis - AmsterdamIn Nederland zijn er vijftien grote dierentuinen te vinden, die aangesloten zijn bij de in 1966 opgerichte Nederlandse V…
Bronnen en referenties
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 17-07-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.